Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ukrajna a globalizált világban

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ukrajna a globalizált világban"— Előadás másolata:

1 Ukrajna a globalizált világban
Készítette: Pólin Lénárd Geográfus MSc

2

3

4 Motoros szán

5 AN-225

6 Ukrajna Főbb Adatai Fővárosa: Kijev Népesség: 46 287 138 fő
Terület: km² (Európa második legnagyobb országa) Államnyelv: ukrán Államforma: köztársaság Pénznem: hrivnya (UAH) Krím-félsziget autonóm terület

7

8 Népviselet, és szokások

9 Kijev, az „aranykupolás metropolisz"
Főváros; 2,6 millió fő ezzel Ukrajna legnagyobb lakosú városa. Kijev Kelet-Európa egyik legrégibb városa. A várost valószínűleg az 5. században a korai keleti-szlávok alapították. A város légi közlekedése három nemzetközi repülőtéren zajlik. A városban található a parlament, és a legfontosabb központi szervek.

10 Majdan Nezalezsnosztyi (Függetlenség tere)

11 A Szent András templom

12 Az ukrán Parlament

13 A Szent Mihály székesegyház

14 A II. világháború hőseinek emlékműve

15 Aranykapu

16 Szent Szófia-székesegyház

17 Pecserszka Lavra nagy harangtornya

18 Pecserszka Lavra

19 Krím-félsziget, és a Fekete tenger

20 Ukrajna Történelmi áttekintése I.
Ókor: Szkíták; majd az 1. században szláv néptörzsek. Feltehetően a 7. század körül érkeztek a magyarok. Etelköz és Levédia is több elképzelés szerint Dél-Ukrajna területén található. 890-Kijev megalakulása (Varégek). 1019-ben Novgorod és Kijev egyesülésével létrejött a Kijevi Rusz. A 16. században a törökök elfoglalták Lengyelország déli vidékeit is, ahol megindult az önálló kozák (ukrán) állam szervezése. A 19. század során Ukrajna a cári Oroszország legiparosodottabb, legfejlettebb vidékévé fejlődött. 1917 megalakult a független Ukrán Köztársaság, melyet 1920-ra a Vörös Hadsereg elfoglal, s Ukrán SZSZK néven a Szovjetunió egyik tagállamává tesz. Pártdiktatúra, Szovjetunió „éléstára”.

21 Ukrajna Történelmi áttekintése II.
1928 és 1933 között becslések szerint mintegy 6–7 millió ember halt meg az éhínség, a „holodomor” miatt abban az Ukrajnában, ahol a 19. században a világon a legtöbb gabonát termelték. A csernobili atomkatasztrófa április 26-án történt az ukrajnai (akkor a Szovjetunió tagállama) Pripjaty és Csernobil városok melletti atomerőműben. Ez az eset volt az atomenergia felhasználásának történetében a majaki után a legsúlyosabb katasztrófa Ukrajna augusztus 24-én kiáltotta ki függetlenségét. Az országban azóta többpártrendszer működik. Még ugyanebben az évben kisebb konfliktus alakult ki Ukrajna és Oroszország között a Krím-félsziget hovatartozásáról (jelenkorban is feszélyező kérdés). Tagja a Független Államok Közösségének (FÁK). A jelenkorban hol kelet, hol pedig nyugat Európa irányába orientálódik a politika mérlege.

22 A csernobili atomreaktor

23 A csernobili atomkatasztrófa következményei

24

25 2009-es gázvita Az egykori miniszterelnök ellen azért emelt vádat az ügyészség, és végül azért ítélte el októberben a bíróság, mert 2009-ben miniszterelnökként olyan gázszállítási szerződést kötött Oroszországgal, amely a vád és az ítélet szerint 200 millió dolláros kárt okozott Ukrajnának. A hétéves börtönbüntetést az Európai Parlament és a Tanács is elítélte, és azzal vádolták meg Kijevet, hogy az ukrán igazságszolgáltatás nem független, komoly politikai befolyás alatt működik.

26 Európa gázvezetékeinek hálózata

27 Belpolitikai áttekintés
Régiók Pártja (PR) Julija Timosenko Blokk (BJUT) Jacenyuk Változások Frontja Mi Ukrajnánk (NU) Ukrán Kommunista Párt (KPU) Szabadság (Szvoboda)

28 Julia Timosenko

29 Viktor Juscsenko

30 Vitalij Klicsko

31 Viktor Janukovics

32 Külpolitikai viszonyok
Lengyel Ukrán két jó barát.. Orosz viták és együttműködések Kanadai jó viszony Nyugat vagy kelet?

33 Magyar-Ukrán kapcsolatok
Szélsőségek előretörése Kisebbségvédelem Kárpátaljai Autonómia Földgázkérdés A Magyar- Ukrán kétoldalú áruforgalom az elmúlt évben elérte a 4 milliárd dollárt, ami jelentős növekedést jelent az elmúlt évekhez viszonyítva. Kettős állampolgárság kérdése

34

35

36

37

38 Szvoboda Tüntetések Beregszászban

39 Szvoboda tüntetések Beregszászban

40

41 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Ukrajna a globalizált világban"

Hasonló előadás


Google Hirdetések