Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A bőr funkciói.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A bőr funkciói."— Előadás másolata:

1 A bőr funkciói

2 Egyes szervrendszerekkel való szoros kapcsolata révén részt vesz a:
Célszerű szerkezete és működése révén védi a szervezetet a környezet károsító behatásaival szemben. Egyes szervrendszerekkel való szoros kapcsolata révén részt vesz a: Kiválasztásban Hőszabályozásban Légzésben Idegi tevékenységben

3 I. A bőr védelmi szerepe Mechanikai hatások elleni védelem
Erróziós hatások (vakarás) ellen a szaruréteg speciális felépítése, keratin, bazális réteg állandó osztódása nyújt védelmet. Az erróziós hatás nem hatol az irhába, maradandó nyom nélkül gyógyul. Nyújtás, nyomás ellen az irha papilláris rétege és az irha-bőralja rostrendszere nyújt védelmet. Az elasztikus rostoknak köszönhetően a bőr e hatások után visszanyeri eredeti alakját. Védelmi szerepet tölt be a bőralja zsírszövete, a haj és a köröm is.

4 2. Fényvédelem A napfény UV sugarai közül a 240 – 310 nm hullámhosszú (UV–B) sugarak biológiai hatása a legerősebb. Ezek a sugarak a hámban szóródnak és elnyelődnek, csak kb. 15%-uk érkezik az irhába. Az UV- sugarak hatására a hámban szabad gyökök keletkeznek, melyek az irhába diffundálva gyulladást keltenek. A melanin az UV sugarakat szabad gyökképződés nélkül elnyeli. Tartós fényhatásra a str. corneum megvastagszik, ezért a hámban a szóródás is erősebb. Hisztidin dekarboxilációja során keletkező urokánsav fényvédő, fényelnyelő.

5 3. Hőszigetelés A szaruréteg keratinja és a bőralja zsírszövete rossz hővezető, megakadályozza a mértéktelen hőleadást. A hajmerevítő izmok hidegben összehúzódnak, a bőr felületére több faggyú ürül, ami bőr víztartalmának elpárolgását akadályozva hőszigetelő. A kis verejtékmirigy és a vérerek is szerepet játszanak a hőszigetelésben.

6 4. Kórokozók elleni védelem
Autogén sterilizáció (kifelé irányuló védekezés) A kórokozók semleges vagy enyhén lúgos közegben szaporodnak, osztódásukat az enyhén nedves közeg segíti. Szaruréteg – alacsony víztartalmú, patogén kórokozók kiszáradnak, elpusztulnak Lipoidköpeny - víztaszító tulajdonságú, patogén baktériumokat és gombákat pusztítja el Savköpeny – gátolja a baktériumok szaporodását A bőrfelszín baktériumflóráját a corine baktériumok képezik, melyek normál körülmények között „némák”. Esophylaxia (befelé irányuló védekezés) Lazarostos kötőszövet sejtjei bekebelezik a kórokozókat vagy ellenanyagot képeznek ellenük. A kocsonyás alapállományban lévő hialuronsav is véd a kórokozók ellen.

7 5. Vegyi hatások elleni védelem
Barrier funkció megakadályozza: a víz és az elektrolitok kiáramlását a bőrbe kerülő anyagok felszívódását A barrierfunkció lényeges részei a sejthártyalipidek, kioldásuk után a barrierfunkció megszűnik. Detergensek, organikus oldószerekkel kezelt szaruréteg víztartalma is kevesebb (< 10%). Ilyenkor a szaruréteg elveszti rugalmasságát, törékennyé váli és romlik a barrier tulajdonsága is. A Langerhans - sejtek a bőrfelszínről felszívódó vegyi anyagokat fagocitálják és a felszín felé vándorolva azokat eliminálják. A felszínre vitt anyagok emiatt csak a stratum granulosumig jutnak el. A barrier funkció a bőrrel érintkező anyagok allergizáló hatását, az ún. kontakt szenzibilizáció kialakulását is gátolja.

8 A bőr kiválasztó szerepe
A szervezetben lejátszódó lebontó anyagcsere-folyamatok során a szervezet számára káros bomlástermékek keletkeznek. A vesék kiválasztó tevékenységét segítik a verejtékmirigyek, elősegítve a salakanyagok gyorsabb távozását. A magas hőmérséklet segíti a verejtékmirigyek működését.

9 A bőr légző szerepe Légzés formái: Szöveti légzés – légzőrendszer és vér közötti útján megvalósuló folyamat Bőrlégzés – hámsejtek oxigén felvétele Biztosítja az oxigénigényt: A hámréteg biokémiai folyamataiban A mirigyek váladéktermelő folyamataiban

10 A bőr érző szerepe A gerincvelővel kapcsolatban álló érző idegvégződések biztosítják, melyek a felfogott információkat az agykéregbe vezetik ahol kialakul az érzet. A bőr különböző receptoraival sokféle inger felfogására képes. A fájdalomérzés mértéke függ a hőmérséklettől. A vizes borogatásnak nagy szerepe van a gyulladásos folyamatokkal együtt járó fájdalomérzés csökkentésében.

11 A bőr felszívó szerepe A különböző anyagok bőrbe jutását több tényező befolyásolja: A bőrre kerülő anyagok szerkezete, azok fizikai és kémiai tulajdonságai A bőr szarurétegének nedvességtartalma A szaruréteg sejtsorainak barrier funkciója az adott anyaggal szemben A szőrtüsző, faggyúmirigy és kis mértékben a verejtékmirigy áteresztőképessége, ami az egyes anyagokkal szemben különböző.


Letölteni ppt "A bőr funkciói."

Hasonló előadás


Google Hirdetések