Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A bőr funkciói. I.Célszerű szerkezete és működése révén védi a szervezetet a környezet károsító behatásaival szemben. II.Egyes szervrendszerekkel való.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A bőr funkciói. I.Célszerű szerkezete és működése révén védi a szervezetet a környezet károsító behatásaival szemben. II.Egyes szervrendszerekkel való."— Előadás másolata:

1 A bőr funkciói

2 I.Célszerű szerkezete és működése révén védi a szervezetet a környezet károsító behatásaival szemben. II.Egyes szervrendszerekkel való szoros kapcsolata révén részt vesz a:  Kiválasztásban  Hőszabályozásban  Légzésben  Idegi tevékenységben

3 I. A bőr védelmi szerepe 1.Mechanikai hatások elleni védelem  Erróziós hatások (vakarás) ellen a szaruréteg speciális felépítése, keratin, bazális réteg állandó osztódása nyújt védelmet. Az erróziós hatás nem hatol az irhába, maradandó nyom nélkül gyógyul.  Nyújtás, nyomás ellen az irha papilláris rétege és az irha- bőralja rostrendszere nyújt védelmet. Az elasztikus rostoknak köszönhetően a bőr e hatások után visszanyeri eredeti alakját.  Védelmi szerepet tölt be a bőralja zsírszövete, a haj és a köröm is.

4 2. Fényvédelem A napfény UV sugarai közül a 240 – 310 nm hullámhosszú (UV–B) sugarak biológiai hatása a legerősebb. Ezek a sugarak a hámban szóródnak és elnyelődnek, csak kb. 15%-uk érkezik az irhába. Az UV- sugarak hatására a hámban szabad gyökök keletkeznek, melyek az irhába diffundálva gyulladást keltenek.  A melanin az UV sugarakat szabad gyökképződés nélkül elnyeli.  Tartós fényhatásra a str. corneum megvastagszik, ezért a hámban a szóródás is erősebb.  Hisztidin dekarboxilációja során keletkező urokánsav fényvédő, fényelnyelő.

5 3. Hőszigetelés  A szaruréteg keratinja és a bőralja zsírszövete rossz hővezető, megakadályozza a mértéktelen hőleadást.  A hajmerevítő izmok hidegben összehúzódnak, a bőr felületére több faggyú ürül, ami bőr víztartalmának elpárolgását akadályozva hőszigetelő.  A kis verejtékmirigy és a vérerek is szerepet játszanak a hőszigetelésben.

6 4. Kórokozók elleni védelem Autogén sterilizáció (kifelé irányuló védekezés) A kórokozók semleges vagy enyhén lúgos közegben szaporodnak, osztódásukat az enyhén nedves közeg segíti.  Szaruréteg – alacsony víztartalmú, patogén kórokozók kiszáradnak, elpusztulnak  Lipoidköpeny - víztaszító tulajdonságú, patogén baktériumokat és gombákat pusztítja el  Savköpeny – gátolja a baktériumok szaporodását A bőrfelszín baktériumflóráját a corine baktériumok képezik, melyek normál körülmények között „némák”. Esophylaxia (befelé irányuló védekezés)  Lazarostos kötőszövet sejtjei bekebelezik a kórokozókat vagy ellenanyagot képeznek ellenük.  A kocsonyás alapállományban lévő hialuronsav is véd a kórokozók ellen.

7 5. Vegyi hatások elleni védelem Barrier funkció megakadályozza:  a víz és az elektrolitok kiáramlását  a bőrbe kerülő anyagok felszívódását A barrierfunkció lényeges részei a sejthártyalipidek, kioldásuk után a barrierfunkció megszűnik.  Detergensek, organikus oldószerekkel kezelt szaruréteg víztartalma is kevesebb (< 10%). Ilyenkor a szaruréteg elveszti rugalmasságát, törékennyé váli és romlik a barrier tulajdonsága is.  A Langerhans - sejtek a bőrfelszínről felszívódó vegyi anyagokat fagocitálják és a felszín felé vándorolva azokat eliminálják. A felszínre vitt anyagok emiatt csak a stratum granulosumig jutnak el.  A barrier funkció a bőrrel érintkező anyagok allergizáló hatását, az ún. kontakt szenzibilizáció kialakulását is gátolja.

8 A bőr kiválasztó szerepe A szervezetben lejátszódó lebontó anyagcsere- folyamatok során a szervezet számára káros bomlástermékek keletkeznek.  A vesék kiválasztó tevékenységét segítik a verejtékmirigyek, elősegítve a salakanyagok gyorsabb távozását.  A magas hőmérséklet segíti a verejtékmirigyek működését.

9 A bőr légző szerepe Légzés formái:  Szöveti légzés – légzőrendszer és vér közötti útján megvalósuló folyamat  Bőrlégzés – hámsejtek oxigén felvétele Biztosítja az oxigénigényt:  A hámréteg biokémiai folyamataiban  A mirigyek váladéktermelő folyamataiban

10 A bőr érző szerepe A gerincvelővel kapcsolatban álló érző idegvégződések biztosítják, melyek a felfogott információkat az agykéregbe vezetik ahol kialakul az érzet.  A bőr különböző receptoraival sokféle inger felfogására képes.  A fájdalomérzés mértéke függ a hőmérséklettől.  A vizes borogatásnak nagy szerepe van a gyulladásos folyamatokkal együtt járó fájdalomérzés csökkentésében.

11 A bőr felszívó szerepe A különböző anyagok bőrbe jutását több tényező befolyásolja: A bőrre kerülő anyagok szerkezete, azok fizikai és kémiai tulajdonságai A bőr szarurétegének nedvességtartalma A szaruréteg sejtsorainak barrier funkciója az adott anyaggal szemben A szőrtüsző, faggyúmirigy és kis mértékben a verejtékmirigy áteresztőképessége, ami az egyes anyagokkal szemben különböző.


Letölteni ppt "A bőr funkciói. I.Célszerű szerkezete és működése révén védi a szervezetet a környezet károsító behatásaival szemben. II.Egyes szervrendszerekkel való."

Hasonló előadás


Google Hirdetések