Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az egészséges fa Kéreg:A fa testének külső, a külvilággal érintkező része. Külső, elhalt pararétegből és a belső rostrétegből áll. Megakadályozza a fa.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az egészséges fa Kéreg:A fa testének külső, a külvilággal érintkező része. Külső, elhalt pararétegből és a belső rostrétegből áll. Megakadályozza a fa."— Előadás másolata:

1 Az egészséges fa Kéreg:A fa testének külső, a külvilággal érintkező része. Külső, elhalt pararétegből és a belső rostrétegből áll. Megakadályozza a fa kiszáradását, védi a környezeti hatásoktól. Háncs: A kéreg belső részén lévő, rostos, nem fás szövet. Ennek rostacsövei szállítják a levelekben szintetizált szerves anyagokat oda, ahol a fa felhasználja vagy raktározza azokat. Kambium: Osztódó sejtekből álló, szabad szemmel nem látható réteg, amely kifelé a háncs, befelé a fatest sejtjeit hozza létre körkörös rétegekben. A mérsékelt égövi fáknál a kambium évszakonként eltérő ütemben osztódik: tavasszal a legaktívabb, és az első fagyok beálltáig dolgozik, majd télire felfüggeszti működését. Ettől lesz az ilyen fák szerkezete évgyűrűs. Fatest: Statikai, tartó szerepe mellett ebben találhatóak azok az elemek, amelyek a gyökértől a levelekig szállítják, raktározzák a vizet és a benne oldott ásványi anyagokat. Elsősorban ez a fa felhasználható, megmunkálható anyaga. Részei a szíjács és a geszt. Bél:A fa testének legbelső, középponti része. Nagy üregű, vékony falú sejtekből épül fel. Átmérője néhány millimétertől 1-2 centiméterig terjedhet.

2 Fahibák Energetikai felhasználásra csak az az erdei faalapanyag kerül, amelynek a minőségi és méretbeli tulajdonságai, valamint a piaci igények nem tesznek lehetővé más – például bútoripari – felhasználást. A felhasználás egyik meghatározó tényezője, hogy milyen a faanyag minősége, milyen hibák jelentkeztek rajta. A fahiba az adott fafajra jellemző alaktól, felépítéstől, színtől való eltérés. A következő diákon bemutatjuk legjellemzőbbeket.

3 Felépítési hiba: kéregbenövés A kéregbenövés a paláston sugárirányba résszerűen behatoló nyílással kísért benőtt vagy részben benőtt seb, belseje kéreggel vagy elhalt szövetmaradványokkal van kitöltve. Szöveti elváltozások: bélrepedés Sugárirányú repedések a béltől kiindulva a törzs hossztengelye irányában: néhány centimétertől több méterig terjedhet. Bükk

4 Alaki hiba: görbeség Örökletes tulajdonság, de külső hatásra is létrejöhet. A fa használati értéke szempontjából mindig előnytelen, mert a görbe fatörzsből készített fűrészárú teherbíró képessége a rostok átvágása miatt kisebb. Károsítók által okozott hiba: kéregelhalás (héjaszás) A törzsfa egyoldali, felszíni elhalása min. 2 cm szélességben, mely legtöbbször kéregleválással is jár; keletkezésének oka gyakran az erős napsugárzás, vagy külső mechanikai hatások.

5 Szöveti elváltozások: fagyléc A fában lévő víz megfagy, majd az enyhülés és fagy váltakozása kidomborodó repedést hoz létre a fatörzs hossztengelye irányában. A fagyrepedések a gombafertőzések következményeként kialakuló rothadás kiinduló helyei

6 Felépítési hiba: kettős bél
Alaki hiba: ikertörzs A törzs elágazása mellmagassági átmérő alatt. Ilyenkor kettős bél alakul ki. villás növés: A két (vagy több) vezérhajtás nyomán fejlődő fatörzs rendellenes növése mellmagassági átmérő felett. Felépítési hiba: kettős bél Kettős bél (ikerbél) a törzs vágáslapján két vagy több bél látszik, amelyek körül részben önálló, részben közös évgyűrűrendszer alakul ki.

7 Szöveti elváltozások: csillagos álgeszt
A fatest nagyméretű, szabálytalan alakú, az évgyűrűhatárokat gyakran nem követő rendellenes elszíneződése, amely lehet egészséges és korhadt. Szöveti elváltozások: gyűrűs elválás Az évgyűrűrétegek között keletkezett repedés.

8 Felépítési hiba: göcsösség (korhadt és benőtt göcsök) Az ágnak a törzs farészében folytatódó ágszakasza, amelyet a fatest körbezár, és amelynek hossza és kerülete min. ¾ része mentén szervesen kapcsolódik a környező fatesthez. Alakja szerint lehet kerek, ovális, és szárnyas göcs is. A göcs rontja a fa minőségét, nehezíti a megmunkálást. Javaslom 1-es számú fahibának és a többi dián nem kell a göcsösséget definiálni csak kiírni.

9 Felépítési hiba: bordás növés A bordás növekedés jellemzője a törzs hossza mentén kiálló ormók és mélyedések keletkezése. Leggyakrabban tővastagodással együtt jelentkezik. Felépítési hiba: külpontos bél A törzs keresztmetszetének a köralaktól való eltérése.

10 2. Károsítók által okozott hiba: a. szíjács korhadás b. rovarrágás
Korhadás a farontó gombák sejtfalakat bontó tevékenysége. A károsítás 3 alaptípusa: barna, lágy, valamint fehér korhadás A rovaroknak a fatestben lévő, fajra jellemző, járatszerű rágásait nevezzük rovarrágásoknak. A rovarrágások alakja, nagysága jellemző a különböző rovarfajokra. 2. Károsítók által okozott hiba: szijács fülledés (gomba) A fatest külső (szíjács) részének gombás elszíneződése, ami folytatólagos korhadással jár együtt. Jelentős értékcsökkentő fahiba.


Letölteni ppt "Az egészséges fa Kéreg:A fa testének külső, a külvilággal érintkező része. Külső, elhalt pararétegből és a belső rostrétegből áll. Megakadályozza a fa."

Hasonló előadás


Google Hirdetések