Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pacemakerrel lehet jól élni

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pacemakerrel lehet jól élni"— Előadás másolata:

1 Pacemakerrel lehet jól élni
Kappéter István dr. gyógypedagógus, pedagógia-pszichológia tanár, ideg- elme- és pszichoterápia szakorvos, és autodidakta jövőkutató A SZÍV SN Egyesület elnökség külső tagja Beszélgetés gondjainkról a SzívSN érintettekkel együtt tartott találkozásán 2014. február elsején Budapesten, a Semmelweis Egyetem Szívsebészeti Klinikáján

2 A pacemaker előtti rossz állapotom
2004-ben gondos angiológus kezelőorvosom észrevette, sok exstrasystolém volt. 2011 januártól gyakran összerogytam eszméletvesztés nélkül. Féltem egyedül menni az utcán. Kínos volt részt venni ülésen. Nem tudtam, hogy az extrasystolek leállítására javasolt szerek a vérnyomást erősen csökkentik. Túladagolásom miatt súlyos vérnyomáscsökkenés, ideiglenes pacemaker behelyezés Mondja el minél több kedves vendégünk, mi volt a rossz, mielőtt pacemakert kapott, illetve mi miatt merül fel, hogy ide hívták!

3 A pacemaker segített, hogy ismét aktívan éljek
Egész napos vérnyomásfigyelés szerint napi 3 vérnyomásesés 2011. február 11-től tartós pacemaker beültetés itt Azóta egyedül hosszabb utak is. 2011-ben már változatos utazásokon voltunk és több hazai konferencián, 2012-ben Londonban (UK), a finn Turkuban, Bécsben, 2013-ban Bukarestben és több magyarországi konferencián előadtam Feleségem sokat segít Mi akadályozza Önt, hogy teljesebb életet éljen?

4 Meghallgatást, kedvességet várunk, bár tudjuk, hogy nincs erre idő
Hibám miatti nagy vérnyomásesés miatt bel-osztályra küldött háziorvosom. Behívták az otthon ügyelő kolléganőt, aki megoperált. Utána nem ért rá velem, és feleségemmel sem beszélni. Állandó pacemakerem beültetése után a viziten kérdezni szerettem volna, hogy mi várható, mi a teendő, a kolléga, aki előtte egész éjjel operált, nem állt szóba velem. Miben szeretne Ön többet hallani a saját bajáról?

5 Bajok, amelyek abból származtak, hogy orvosként nem figyeltem mindenre
Majdnem meghaltam, mert nem tudtam, hogy a modern szívritmus-szabályozók túladagolva veszélyes vérnyomáscsökkenést okozhatnak. A gyógyszerleírásokban nem találtam erre utalásokat. Előfordult-e, hogy Ön elmulasztotta az orvoshoz menést, vagy, hogy orvosa utasítására nem jól kezelte magát?

6 El kellene kerülni, hogy nagy baj származzon abból, hogy a beteg szemérmesen nem szól
Első feleségem évek óta mind gyakoribb tachycardiás rohamait nagyra becsült kolléganő 2001-ben nem tudta kezelni. Orvos feleségem restellett alaposabb ellátást követelni. Én sem voltam eléggé erőszakos, nem mentünk el másokhoz . Tachycardiás roham végén jött a szívinfarktus, ami a halálát okozta. Előfordult-e, hogy restellett tájékoztatást kérni, pedig szeretett volna?

7 Nagyon fontos, hogy ellenőrizzük állapotunkat, változtatást beszéljük meg ehhez értő szakemberrel – a SzívSN vállalja Mint láthatják, eléggé alapos kis „lázlap”-okat készítek állapotom változásairól: vérnyomás, pulzus, testsúly, alszár-ödéma, kávézás, étkezés, nem naponta azonos adagban vett gyógyszerek, torna, egyéb tevékenység. Hasonlót ajánlok! Szakemberrel meg kell beszélni! Erre jó a SzívSN! Hogyan figyeli önmagát? 7

8 A lelkiismeret-furdalás - amiért panaszkodnunk olyanokra, akiket tisztelünk, és akiknek életben maradásunkat köszönhetjük - növeli a rossz érzést Nem tudok ellenállni, hogy szóvá tegyem, amikor sértőnek tartom, ahogyan életem megmentői bánnak velem. Nem változtat ezen, hogy megértem őket. Ezért néha nem kedvelnek megmentőim és korhol a feleségem. Restellte-e, hogy panaszkodott?

9 Van-e itt, aki részt vett pszichoterápiás csoporton?
A kiégés [burn out] rontja, kezelése enyhítheti a dolgozók és a betegek közérzetét orvosi pszichológiát tanítottam. Fontos ismeret a kiégés [burn out] diagnosztizálása, csoportos kezelése moderálásának módszerei. Bálint Mihály csoportos esetmegbeszélések Liebermann Luci Magyarországon maradt tanítványa elmeápolóként csoportterápia Hollós István, Zádor Imre, Hárdi István, Meskó Károly mellett. dinamikus pszichiátria Benedek István mellett. Liebermann Lucival tanuló analízis. Van-e itt, aki részt vett pszichoterápiás csoporton?

10 Javaslom a kiégéssel foglalkozást!
Az egészségügy vezetőinek: Szervezzenek kiégéssel foglalkozásokat máshonnan hívott szakemberrel. Kétszeres találkozásokat, hogy mindenki részt vehessen, aki akar. Ő minden második ilyen megbeszélésen egyenrangúként vegyen részt! A dolgozóknak a részvételt javasolja, de ne tegye kötelezővé! Minden egészségügyben dolgozónak: Javasolja munkatársainak, hogy kiégéssel foglalkozó beszélgetéseken vegyenek részt! A pacemakereseknek ajánlom, hogy lehetőleg sok orvos-beteg csoportos beszélgetésre menjenek el!

11 A SzívSN Egyesület vállalásai:
Rendszeres beszélgetéseket szervezünk szívhez értő és pszichológiához értő szakemberek és pacemakerrel élők részére, akik egyenrangúként vesznek részt! Részt veszünk szakmai konferenciákon, próbáljuk meggyőzni az illetékeseket, hogy fontos a betegek bevonása a kezelésbe. Arról is szeretnénk meggyőzni az illetékeseket, hogy a pacemaker viselők és tachycardiás rohamokban szenvedők számára szükséges mielőbb életvezetési tanácsadókat képezni és alkalmazni. 11

12 Üzenet A pacemakerrel és a tachycardiás rohamokkal élőknek érdemes és fontos ismereteket szerezniük arról, hogyan a legjobb élniük és mikor indokolt szakemberhez fordulniuk. Kérjük, akiknek van ilyen saját élményük, segítsenek meggyőzni az illetékeseket, a családokat, és azokat, akik maguk gyanúsak, hogy ilyen bajuk van! 12


Letölteni ppt "Pacemakerrel lehet jól élni"

Hasonló előadás


Google Hirdetések