Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

•Gyulajról röviden. Községünk Tolna megyében, Dombóvártól 25 km-re található. Az elvándorlással sújtott, 1018 fős község világszerte ismert dámvadállományáról.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "•Gyulajról röviden. Községünk Tolna megyében, Dombóvártól 25 km-re található. Az elvándorlással sújtott, 1018 fős község világszerte ismert dámvadállományáról."— Előadás másolata:

1 •Gyulajról röviden. Községünk Tolna megyében, Dombóvártól 25 km-re található. Az elvándorlással sújtott, 1018 fős község világszerte ismert dámvadállományáról. (1949-ben 2858 fő, míg 1960-ban 2269 fő volt a lakosságszám) A község területe 70,82 km 2. A lakosság összetételét tekintve 63 % roma származású. A dombóvári kistérségben községünkben legmagasabb a munkanélküliség, meghaladja a 40 %-ot. Bátran kijelenthetem, hogy Tolna megye leghátrányosabb helyzetű községe vagyunk.

2 •Miért döntöttünk úgy, hogy szeretnénk részt venni a „Sorsfordító-sorsformáló” programban?  Magas községünkben a munkanélküliek száma  Alacsony iskolai végzettség ( alig van olyan akinek a 8 általánoson kívül magasabb végzettsége van )  A nők foglalkoztatási lehetősége  A mezőgazdaság adta lehetőségek kihasználása

3  Szemléletváltás (otthon is gazdálkodhatnak)  Az önkormányzat kötelező szociális ellátásának gazdaságosabbá ill. olcsóbbá tétele ( gyermekek ill. idősek étkeztetése)  Lehetőség egy foglalkoztatási formára,( szövetkezet vagy non-profit kft.) melyben az emberek hosszabb távon találnák meg megélhetésüket és nem segélyen kellene tengődniük  Visszaszoktatás a munka világába  Az „Az út a munkához” közcélú foglalkoztatás kiegészítése

4 •A programról 2009. évben a Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi központ szervezésében több rendezvényen vettem részt Döbrököz polgármester asszonyával együtt. Ekkor fogalmazódott meg bennünk, hogy ezt a programot nálunk is jó volna elindítani. Kérésünkkel megkerestük Dr. Brebán Valéria főigazgató asszonyt, aki támogatta elképzelésünket. Így 2010. január 19-én kezdődhetett a képzés 10-10 fővel, gyümölcs- zöldségtermesztés szakmában.

5 Döbröközön elsősorban fóliázással, nálunk pedig szabadföldi zöldségtermesztéssel és gyümölcstermesztéssel indult a képzés. A gyakorlati képzőhelyet két vállalkozó ( bodza- málna ültetvény, alma ültetvény )és az önkormányzat biztosítja. A kiválasztott emberek nagyon lelkesek és szívesen vesznek részt a programban, nagy a közösség formáló ereje. Az indulás óta sokan megkerestek, hogy szívesen részt vennének a képzésben. Az elméleti képzés mellett főleg gyakorlati képzésre épül a tananyag, így megismerkedhetnek a résztvevők a növénytermesztés minden apró mozzanatával. A két község esetében az elképzelések és a képzések eltérőek, míg Döbröközön a fóliázás és piacozás( primőrárú és palántanevelés), Gyulajon a szabadföldi zöldségtermesztés kapott hangsúlyt.

6 Mi azért gondoltuk ezt, mert az iskolai konyhánkra kívánunk termelni. Konyhánkon napi 250 adag ételt főzünk, iskolás és óvodás gyermekek számára, valamint a szociális étkeztetést is ellátjuk. Gyermekeink 90 %-a ingyen étkezik, (42 fő óvodás, 105 fő iskolás) a szociális rászorultságuk miatt. Sok gyermeknek ez nyújtja jóformán a napi étkeztetést. ( Nyári gyermekétkeztetést is vállaltunk)

7 Megítélésünk szerint Önkormányzatunk így gazdaságosabbá tudja tenni a konyha működését, ha magunk termeljük meg a szükséges zöldségféléket. Az idei évben a konyhához tartozó 1 ha kertben gazdálkodunk. Felmértük előzetesen a konyha igényét, és ez alapján állítottuk össze a termesztést. Vetettünk mindenféle zöldséget (sóska, spenót, borsó, hagyma, burgonya, paprika stb.), gyakorlatilag ami egy konyhán szükséges.

8 Sajnos ez évben az időjárás nem kedvezett gazdálkodásunkak. Gyulaj a gyomnövényekkel vette fel a harcot, Döbrököz az árvízzel. Szomorúan kell beszámolnom, hogy Döbröközön a májusi és júniusi esőzések során kiöntött a Kapos folyó és teljesen elöntötte a 6 fóliasátrat és a 3,5 ha veteményest. A képek szemléltetik a szomorú eseményt.

9 Ilyen esőzések kb. 70 éve nem voltak. A jövőre nézve a képzés befejezése után Gyulaj esetében a 10 főből 5-6 főt kíván önkormányzatunk tovább foglalkoztatni. A fennmaradó 4 főt reményeink szerint a gyakorlati helyet biztosító 2 vállalkozó kívánja alkalmazni. Terveinkben szerepel a művelendő terület növelése és a felesleg értékesítése szociális rászorultak részére.

10 A zöldségtermesztés mellett szeretnénk gyógynövény termesztéssel is foglalkozni. Az idei évben kísérleti jelleggel az „Út a munkához” közcélú foglalkoztatottakkal el is kezdtük, 0,1 ha- on körömvirágot, 400 tő levendulát és 2500 tő füzikét ültettünk. Most folyik a körömvirág szedése és szárítása. Önkormányzatunk műhelyében készülnek a szárításhoz szükséges tálcák és az idősek otthonának padlásán alakítottunk ki helyet a szárításra.

11 •Mit várunk a jövőtől?  A program 2 éve után ( 1 év képzés + 1 év támogatott foglalkoztatás ) a résztvevők továbbfoglalkoztatása  A gazdálkodás bővítése ( terület és létszám)  Önfenntartóvá tenni a gazdálkodást, szociális szövetkezet vagy Nonprofit kft. megalakításával  „Sorsfordító-sorsformáló” programon kívüliek számára kb. 15-20 fő részére tartós munkalehetőséget biztosítani helyben.

12 Köszönöm megtisztelő figyelmüket: Dobos Károlyné Gyulaj Község Polgármestere


Letölteni ppt "•Gyulajról röviden. Községünk Tolna megyében, Dombóvártól 25 km-re található. Az elvándorlással sújtott, 1018 fős község világszerte ismert dámvadállományáról."

Hasonló előadás


Google Hirdetések