Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Digitális Sötétszoba Adobe Photoshop CS5 Extended v12.0 Fotószakkör 2011/1. Digitális Sötétszoba A digitális fotó utómunkája.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Digitális Sötétszoba Adobe Photoshop CS5 Extended v12.0 Fotószakkör 2011/1. Digitális Sötétszoba A digitális fotó utómunkája."— Előadás másolata:

1 Digitális Sötétszoba Adobe Photoshop CS5 Extended v12.0 Fotószakkör 2011/1. Digitális Sötétszoba A digitális fotó utómunkája.

2 Digitális Sötétszoba Adobe Photoshop CS5 Extended v12.0 Fotószakkör 2011/1. Az utómunka során kreativitásunkat, és a kompozíciós irányelveket követve (néha ezeket figyelmen kívül hagyva) „értéket” adhatunk a képhez, kifejezőbbé tehetjük. Ahogyan annak idején a filmre készített képeken szükséges volt utómunkát végezni, így a digitális fotókon ez szintén szükséges. A fényképező gépünk által készített képet nyers fotónak nevezzük. A nyers fotót egy képkezelő, vagy képszerkesztő programba betöltve végezetjük el az utómunka folyamatát.

3 Digitális Sötétszoba Adobe Photoshop CS5 Extended v12.0 Fotószakkör 2011/1. Legelterjedtebb profi szoftver a digitális utómunkára az Adobe Photoshop nevű programja. Ennek alapszintű megismerésével fogunk foglalkozni fotós szemszögből. A Photoshop már több mint 20 éves, a legelső verzió 1990-ben jelent meg, John és Thomas Knoll-é a program alapötlete. A jelenlegi legfrissebb változat az Adobe Photoshop CS5 Extended v12.0, ezt fogom bemutatni. A legtöbb ismertetett funkció a CS2-es verzióig visszamenőleg már megtalálható. A pixelgrafikus rajzolóprogramok a képeket mátrix-szerűen elrendezett képpontokból, pixelekből építik fel. Hátránya: az adatállomány nagy méretű; rögzített felbontás; nagyításnál a minőség romlik.

4 Digitális Sötétszoba Adobe Photoshop CS5 Extended v12.0 Fotószakkör 2011/1. Kezelő felület Eszköztár

5 Digitális Sötétszoba Adobe Photoshop CS5 Extended v12.0 Fotószakkör 2011/1. Vágó eszköz (Crop Tool (C)) A vágó eszköz segítségével alkalmazhatjuk a harmadoló szabályt. Levághatunk zavaró részeket, és kiemelhetjük a főtémát. Minden egyes képnél fontos a vágás. A fényképező képaránya állandó, nagyon behatárolja a végeredményt. A CS5-ös verzióban már szaggatottan jelöli a program a harmadoló vonalakat, ezek metszéspontjai pedig a harmadoló pontokat adják.

6 Digitális Sötétszoba Adobe Photoshop CS5 Extended v12.0 Fotószakkör 2011/1. Hisztogram (Levels (Ctrl+L)) A hisztogram a barátod. tónusok intenzitás Intenzitás számítása: zöld színcsatorna 59%, pirosszíncsatorna 30%,kék színcsatorna 11% Ha a hisztogram széleinél levágások vannak, akkor az beégést jelent a sötét vagy a világos részeknél. A hisztogram megmutatja, hogy mely világosságértékekből mennyi található a fotónkon. Ez azt jelenti, hogy minden egyes pixelnek a világosságértékét kiszámítjuk és az azonos világosságértékhez tartozó pixelek számát összeadjuk, majd a kapott értéket egy grafikonon ábrázoljuk. A hisztogram segítségével megmondhatjuk, hogy helyesen van-e exponálva a kép.

7 Digitális Sötétszoba Adobe Photoshop CS5 Extended v12.0 Fotószakkör 2011/1.

8 Digitális Sötétszoba Adobe Photoshop CS5 Extended v12.0 Fotószakkör 2011/1. Klónozó bélyegző (Clone Stamp Tool (S)) Sokszor rákerülnek zavaró elemek a képeinkre, ezeket könnyedén eltüntethetjük a klónozó eszközzel. Ezen kívül a retusálás legfőbb eszköze is egyben.

9 Digitális Sötétszoba Adobe Photoshop CS5 Extended v12.0 Fotószakkör 2011/1. Kijelölés, Lasszó (Marquee (M), Lasso (L))

10 Digitális Sötétszoba Adobe Photoshop CS5 Extended v12.0 Fotószakkör 2011/1. Rétegek (Layers (F7))

11 Digitális Sötétszoba Adobe Photoshop CS5 Extended v12.0 Fotószakkör 2011/1. Házi Feladat: http://pefotokor.wordpress.com/fotoszakkor/ Film plakát készítése, egy általad kitalált filmhez. A cél, hogy a plakát láttán hihető legyen, hogy lesz ilyen film. Segítségedre lehet, ha egységes színvilágot használsz, és minél szebben illeszted össze a képeket, valamint valamilyen alapzajt, színszűrőt teszel a képekre. A plakát tartama: - - Híres színészek, és neveik - - A film címe, és a bemutató dátuma - - Látványos képi elemek Határidő: 2011. április 25. 24:00

12 Digitális Sötétszoba Adobe Photoshop CS5 Extended v12.0 Fotószakkör 2011/1. Ajánlott weboldalak: http://fenyertek.hu/2010/02/a-hisztogram/ http://kelbytv.com/photoshopusertv/ http://www.photoshopsuli.hu/ http://browse.deviantart.com/resources/applications/psbrushes/ http://www.dafont.com/ http://www.font-zone.com/ http://www.cgtextures.com/index.php Házi Feladathoz: http://www.impawards.com/

13 Digitális Sötétszoba Adobe Photoshop CS5 Extended v12.0 Fotószakkör 2011/1. Válaszható témák • • Camera Raw program használata • • Képélesítés, világosítás • • Maszkolás tippek, trükkök • • Retusálás • • Feliratok, ecsetminták • • Automatizálás (pl.: vízjelező) • • Egyéb Május 3-án és Június 14-én lesz ismét Photoshop előadás.

14 Digitális Sötétszoba Adobe Photoshop CS5 Extended v12.0 Fotószakkör 2011/1. „Ne azt várjuk, hogy a művészet váljon a mi számunkra hozzáférhetővé, hanem mi nyíljunk meg a művészet számára.” Werner Hofman Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Digitális Sötétszoba Adobe Photoshop CS5 Extended v12.0 Fotószakkör 2011/1. Digitális Sötétszoba A digitális fotó utómunkája."

Hasonló előadás


Google Hirdetések