Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Információs és elektronikus szolgáltatások egy 3. generációs egyetemi modellhez: a coo-perencián innen és túl … Majó Zoltán fejlesztési igazgató Szegedi.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Információs és elektronikus szolgáltatások egy 3. generációs egyetemi modellhez: a coo-perencián innen és túl … Majó Zoltán fejlesztési igazgató Szegedi."— Előadás másolata:

1 Információs és elektronikus szolgáltatások egy 3. generációs egyetemi modellhez: a coo-perencián innen és túl … Majó Zoltán fejlesztési igazgató Szegedi Tudományegyetem

2 Diskurzus a weben: etr 657 000 találat, coospace 22 400 találat

3 Diskurzus a weben milyen a nyílt forráskódú megközelítés?

4 Idézet az SZTE 2009-es tanévnyitóján elhangzott beszédből •„Szent-Györgyi Albert rektori székfoglaló beszédében azt mondta, hogy „Az egyetem a legmagasztosabb intézmény, amelyet a társadalom eddig magából kitermelt” Akár egyetértünk ezzel a megfogalmazással, akár vitatkozunk vele, egy dologban biztosak lehetünk: a Szent-Györgyi által irányított egyetem más célokat követett, más kihívásokkal nézett szembe, mint napjaink egyetemei, és a mai értelemben vett egyetemi lét ismeretlen volt számára. (Az akkori egyetemi polgár biztosan nem használt ETR-t és diákjai nem „lógtak” az interneten hajnalonként a kurzusfelvétel idején)”.

5 AZ EGYETEMEK HÁROM GENERÁCIÓJÁNAK FONTOSABB JELLEMZŐI: célhoz rendelés Első Generációs Egyetemek Második Generációs Egyetemek Harmadik Generációs Egyetemek Célok OktatásOktatás és kutatás Oktatás és kutatás plusz tudásmegosztás (know-how hasznosítása) Szerep Az igazság keresése és védelme Akadémiai: a természet felfedezése, törvényszerűségek feltárása Értékteremtés Módszer Skolasztikus Modern tudomány, monodiszciplinaritás Modern tudomány, inter- és multi- diszciplinaritás Létrehoz SzakembereketSzakembereket és tudósokat Tudósokat, tudásmunkásokat plusz vállalkozókat Orientáció EgyetemesNemzetiGlobális Nyelv LatinNemzeti nyelvekAngol Szerveződés nemzeti egyetemek, kollégiumokKarokEgyetemi intézetek Vezetőség Kancellári (főhatóság)AkadémikusokProfesszionális menedzsment Finanszírozás Közvetlen Közvetlen fenntartói, pályázatok és tandíj (költségtérítés) Közvetett fenntartói és megrendelések (állami és üzleti)

6 3. Generációs egyetemek tevékenységi körei az információs társadalomban Oktatás (tudás átadás) tanár – diák interakciók Tudás- megosztás Egyetem- társadalom interakciók Kutatás (tudás termelés) Intézményi interakciók

7 Tudásmegosztás lehetséges intézményi eszközrendszere Tartalom megosztás intézményen belül Tartalom megosztás intézményeke n keresztül Tartalom megosztás „wherever you are” ???

8 Tudásmegosztás 2.0 - közösségi fórumok: machintos és az ETR -

9 Tudásmegosztás 2.0 hallgatói weboldalak - web2es megnyilvánulások - Házi dolgozat http://repulesjovoje.wordpress.com/

10 hallgatói alkalmazás (third-party szoftver komponens)

11 Üzenet: tudásmegosztás felsőfokon: ted.com

12 Üzenet: tudásmegosztás individuálisan: eportfolio.org

13 üzenet: Dánia és a Web

14 Üzenet: van élet az etr után  http://www.youtube.com/watch?v=6yhSVm3HzHQ http://www.youtube.com/watch?v=6yhSVm3HzHQ

15 Köszönöm a figyelmet! ETR 500 motorvonat Olaszországból


Letölteni ppt "Információs és elektronikus szolgáltatások egy 3. generációs egyetemi modellhez: a coo-perencián innen és túl … Majó Zoltán fejlesztési igazgató Szegedi."

Hasonló előadás


Google Hirdetések