Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szeretettel köszöntjük kedves vendégeinket, a megjelent szülőket és diákokat!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szeretettel köszöntjük kedves vendégeinket, a megjelent szülőket és diákokat!"— Előadás másolata:

1 Szeretettel köszöntjük kedves vendégeinket, a megjelent szülőket és diákokat!

2  A pályaválasztás szülői szemmel: legyen jobb a gyereknek és vigye többre.  A pályaválasztás gazdasági szemmel: a végzett tanuló tudjon elhelyezkedni, keressen minél többet.  Ezzel szemben a jelenlegi felsőoktatás ontja a potenciális diplomás munkanélkülieket: pl. drámapedagógus, jazz gitáros, esztéta stb.  Ebből kifolyólag arra érdemes menni, ahol munkaerőhiány, munkaerő kereslet van.  A hazai munkaerőpiacról 1 millió szakmunkás hiányzik, ugyanakkor van 0,5 millió munkanélküli.  A megalapozott pályaválasztás forrásai: az informáltság az iskolák képzési kínálatáról, a saját érdeklődés és a saját képességek felmérése, a megszerzett végzettség piacképessége.

3  Az iskolarendszer jelenlegi feszültségeinek alapjai:  az iskolarendszer egyes szintjei eggyel önmaguk felett járnak (a felső tagozat gimnáziumként követel, a gimnázium egyetemként adja elő és így tovább), közben az adott szinteken tömegesen jelennek meg a nem odavaló tanulók (a gimnáziumban és a felsőoktatásban tanulók 30-40%-a nem oda való),  közben szakmák halnak ki, kifogy a szakképzésből a tanuló, nem lesznek műszaki szakemberek, se szakmunkás, se technikus, se mérnök – mindez Magyarország gazdasági versenyképességét veszélyezteti.

4  Következtetések:  nézzék meg alaposan a középiskolai képzések kimeneteit, a megszerzett papír mire lesz majd elég,  az elégséges és közepes átlaggal gimnáziumba kerülők előtt várhatóan be fog szűkülni az út a felsőoktatás felé.  Hazánk gazdasági fejlődésének érdekében most a szakképzést kell erősíteni!

5  Szakközépiskola  Szakiskola  Kollégium  Tanműhely  Iskolánk a város szakképző iskoláit és a Pannon Egyetemet magában foglaló Pannon TISZK tagja.

6 IIskolánk múltja: 11883-ban alapított iskolánk aa nagyszülők, szülők, gyerekek iskolája IIskolánk jelene: nnagy múltú szakmáink jjelenleg is keresettek a munkaerőpiacon.

7 A szakközépiskolai képzés előnyei:  Ráépülő technikus képzéssel érettségi és szakmai végzettség szerezhető.  A legnépszerűbb iskolatípus középfokon.  Egyéni kibontakozási lehetőségek adottak a felsőoktatás és a munkaerőpiac felé egyaránt (lásd a filmrészlet 125. évi jubileumi gálánkból 2008.)  100%-os tanműhelyi háttér

8 Jelentkezés módja:  A legfontosabb, az érdeklődés, és a képességek pontos felmérése,  a megalapozott választás, amelynek alapja a szükséges információk birtoklása.  Fennáll ugyanis az a veszély, hogy a vágyak messze elkerülik képességeket. -A jelentkezések száma tetszőleges, -iskolánkban legfeljebb 3 szak/kód, -a tanulói adatlapon fontos a sorrend, - és a pontos kód szerinti megnevezés.

9 - Központi írásbeli felvételi magyarból és matematikából, melynek eredményét 50 %-ban számítjuk be. - Felső tagozat eredményei az alábbi tárgyakból adja a felvételi pontszámok másik felét: - magyar - Történelem - idegen nyelv - matematika - és egy természettudományi tantárgy

10  Építészet szakmacsoport - angol nyelvi előkészítővel (kód: 20) - német nyelvi előkészítővel (kód: 21) - képzési idő az érettségiig 1+4 év - keresettség: jelentős - Fontos a rajzkészség - Átlagos eredmény: 3,5 – 3,8

11  Elektronika- elektrotechnika szakmacsoport - képzési idő az érettségiig 4 év - kód: 22 - A ráépülő technikus végzettség keresett hiányszakma. - Átlagos eredmény: 3,0

12  Faipari szakmacsoport - képzési idő 4 év - kód: 23 - Fontos az ügyesség, a kreativitás - Átlagos eredmény: 3,0

13  Kód: 24  Képzési idő: 4 év  Az érettségi követő továbbtanulási lehetőségek:  tiszthelyettes képzés (Körmend, Bp. Adyliget, Miskolc, Szeged)  Rendőrtiszti Főiskola (Bp.)

14 A technikus képzés előnyei:  Ha nem vesznek fel, akkor is biztos helyem van.  2 év alatt szerzek egy szakmai végzettséget.  Gyakorlati képzés a tanműhelyben.  Szakirányú továbbtanulás esetén, a technikus végzettség + 30 pontot jelent.

15  Elektronikai technikus Érettségi utáni 2 éves képzés  Fa- és bútoripari technikus Érettségi utáni 2 éves képzés

16  Magasépítő technikus érettségi utáni 2 éves képzés  Műemlékfenntartó technikus 1 év kiegészítő képzés a magasépítő szak után

17 A szakképzés előnyei:  Szakképzettség 3 vagy 4 év alatt.  A humán szolgáltató szakmáinkat leszámítva valamennyi szakmánk keresett a munkaerőpiacon.  A vállalkozóvá, önfoglalkoztatóvá válás lehetősége.  Modern tanműhelyi háttér.  A tanulmányok folyatatásának lehetősége középiskolában, beszámítással. „EGY JÓ SZAKMA FELÉR EGY DIPLOMÁVAL.” (NSZFI)

18  A 2010. évi Kvtv. betervezte a tanulmányi ösztöndíj fizetését a kiemelten támogatott szakmák esetén.  2010. febr. 1-től tanulmányi átlag alapján havi 10-30 ezer Ft ösztöndíjat kapnak a tanulók az alábbi kiemelten támogatott hiányszakmáinkban: kőműves, ács, vízvezeték-szerelő, bútorasztalos villanyszerelő.

19  9-10. évfolyamon szakmai előkészítés a közismereti tantárgyak mellett.  Kódjai: 01 egyéb szolgáltatások szakmacsoportos orientáció (fodrász ráépüléssel), 02 művészeti szakmacsoportos orientáció (porcelánfestő ráépüléssel), 03 építészeti szakmacsoportos orientáció (ács, kőműves, festő ráépüléssel)  Választható nyelv: angol, német  Nem kell gyakorlati háttér: heti 1 nap az iskola tanműhelyében  Felvétel az általános iskolai tanulmányi eredmények alapján, felvételi vizsga nincs.

20 A felvétel feltételei:  Eredményes 8. osztály,  Egészségügyi alkalmasság Előnyei:  A 2+2 = 4 éves szakiskola helyett 3 éves,  1 évvel rövidebb szakképzés.  Felvétel az általános iskolai tanulmányi eredmények alapján, felvételi vizsga nincs.

21  ács (04),  bútorasztalos (05),  festő, mázoló és tapétázó (06)  kőműves (07),  villanyszerelő (08),  vízvezeték- és készülékszerelő (09). Ez az új képzési forma a 2010/11. tanévben sikeresen elindult.

22 Szakközépiskolából szakiskolába - évközben - azonos évfolyamra Szakiskolából szakközépiskolába - tanév végén - jó tanulmányi eredménnyel - különbözeti vizsgával

23  9-10. szakiskolai előkészítő után, akinek megjön a kedve a tanuláshoz, tanulmányait a középiskolában folytathatja, és érettségire készülhet.  A szakmai vizsgát követően is lehetőség nyílik ugyanerre, természetesen tanév beszámítással.  3 + 3 = 6 év alatt szakma és érettségi szerzési lehetőség vö. 1+4=5 év középiskola nyelvi előkészítővel.

24 2004 óta, évente 9-10 tanulónk 2 hétre eljut a bajorországi Grafenwöhr társiskolájába szakmai és nyelvi tanulmányok céljából. Az érintett családok a következő évszakban német cserediákokat fogadnak.

25  A tanítás fél 8-tól 2-ig tart, nincsenek lyukasórák és délutáni tanrend.  A tanórákat színvonalas tantermi és gyakorlati helyeken, saját intézményünkben tartjuk.  Az iskolánkban folyó nevelés és oktatás következetes és jogszabály követő.  Lehetőség nyílik számos órán kívüli foglalkozás látogatására (sportkörök, szakkörök).  A lemaradó tanulóknak korrepetálást szervezünk, az élen járóknak tehetséggondozást.  Tanulóinkra nem rovunk kötelező plusz kiadásokat, sőt évente Értesítőt osztunk az előző tanévről. ISKOLÁNK ELKÖTELEZETTSÉGEI

26

27  Mert érettségizhetek és szakmát is tanulhatok.  Mert iskolánk nem a munkanélküliek számát szaporítja.  Mert képzési palettánk, oktatási kínálatunk széles.  Mert nálunk az általánosban lemaradó is bizonyíthat.  Mert iskola, sportcsarnok, kollégium, menza egy helyen van.  Mert a gyakorlati oktatást kiválóan felszerelt tanműhelyünk támogatja.  Mert iskolánk fekvése, megközelítése kiváló.  Mert épületeinket, tantermeinket, taneszközeinket folyamatosan fejlesztjük és modernizáljuk.  Mert a Táncsics az életre készít.

28  Az iskolai szavazórendszer használatának bemutatása a kedves szülők és tanulók bevonásával.  Az aulában a szakmai munkaközösségek ízelítő kiállítása tekinthető meg, a kollégák várják a szakmai kérdéseket.  Iskola bejárási lehetőség: rajzterem, építész szaktanterem, számítástechnika termek, kollégium, a Jutasi úti épületben a földszinti folyosó beülői, kémia labor, aktív táblás tantermeink megtekintését ajánljuk.

29


Letölteni ppt "Szeretettel köszöntjük kedves vendégeinket, a megjelent szülőket és diákokat!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések