Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A cserkészet. A cserkészet alapítója Robert Baden-Powell Bi-Pi (ahogy a cserkészek nevezik) 1857. február 22-én született Londonban. 1876-1910-ig a brit.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A cserkészet. A cserkészet alapítója Robert Baden-Powell Bi-Pi (ahogy a cserkészek nevezik) 1857. február 22-én született Londonban. 1876-1910-ig a brit."— Előadás másolata:

1 A cserkészet

2 A cserkészet alapítója Robert Baden-Powell Bi-Pi (ahogy a cserkészek nevezik) 1857. február 22-én született Londonban. 1876-1910-ig a brit hadseregben szolgált Indiában és Afrikában. 1899-ben, a dél-afrikai második búr háborúban sikeresen védte Mafikeng erődjét. A fiatal felderítők képzése során szerzett tapasztalatai alapján írta meg a Cserkészet fiúknak című könyvét, melyet 1908-ban adott ki. Ötleteit a gyakorlatban is kipróbálta egy táborozáson Brownsea szigetén 1907. augusztus 1-jén. Ezt a tábort tekintjük ma a cserkészet kezdetének. Feleségével, Olave Baden-Powellel aktív szerepet vállaltak a cserkészmozgalom létrehozásában és irányításában. Utolsó éveit a kenyai Nyeriben töltötte, és ott is halt meg 1941- ben. "Hiszem, hogy Isten azért teremtett bennünket ebbe a szép világba, hogy boldogok legyünk és élvezzük az életet. Ám az igazi boldogságot csak a másoknak nyújtott boldogság által érhetitek el. Igyekezzetek ezt a világot egy kicsit jobb állapotban magatok mögött hagyni, mint a hogy találtátok." (részlet Pi-Pi utolsó üzenetéből)

3 A cserkészet meghatározása Kik vagyunk? A cserkészet önkéntes, vallásos, pártpolitikától független ifjúsági mozgalom, amely nyitott mindenki számára származástól, nemtől, társadalmi és vagyoni helyzettől, valamint vallási meggyőződéstől függetlenül. A Magyar Cserkészszövetség 300 csapatában körülbelül 8000 cserkész tevékenykedik, az ország minden megyéjében. www.cserkesz.hu A cserkészet a világ legnagyobb gyermek- és ifjúsági mozgalma. A világ több, mint 200 országában 38 millió cserkész dolgozik egy közös célért: segíteni a gyermekeket és fiatalokat, hogy aktív és elkötelezett felnőttekké váljanak. A Magyar Cserkészszövetség tagja a Cserkészmozgalom Világszervezetének (World Organziation of the Scout Movement), amely az ENSZ tanácsadó tagja. www.scout.org

4 A cserkészet célja, módszerei Mit csinálunk? A magyarországi cserkészmozgalom célja, hogy a társadalmat olyan életrevaló, elkötelezett, felelős, egészséges polgárok alkossák, akiknek fontos, hogy önmaguk folyamatos nevelése által az Isten felé növekedjenek. Ennek érdekében életmodellt nyújtunk, illetve ifjúságnevelést végzünk önkénteseink segítségével. Magyarországon a helyi közösségekkel együttműködve 7 éves kortól mindenki számára nyújtjuk ezt, aki nyitott elveinkre és közössége életében tevékenyen részt vállal. Mindehhez a CSERKÉSZMÓDSZERT, a saját nem-formális nevelési módszerünket alkalmazzuk: •a kisközösségi (őrsi) rendszer, •fogadalom és törvények, •a cselekedve tanulás, •folyamatos és ösztönző, vonzó és hasznos programok főként a természetben, •a magyar kultúra ápolása különös tekintettel népi hagyományainkra. A cserkészet pedagógiai alapjait több, mint 100 éve fektette le az angol Robert Baden-Powell, de kiscsoportos rendszeren és cselekedve tanuláson alapuló cserkészmódszer aktuálisabb, mint valaha!

5 A cserkésztörvény és fogadalom Ki az igazi cserkész? 1.A cserkész egyeneslelkű és feltétlenül igazat mond. 2.A cserkész híven teljesíti kötelességeit, melyekkel Istennek, hazájának és embertársainak tartozik. 3.A cserkész ahol tud, segít. 4.A cserkész minden cserkészt testvérének tekint. 5.A cserkész másokkal szemben gyöngéd, magával szemben szigorú. 6.A cserkész szereti a természetet, jó az állatokhoz és kíméli a növényeket. 7.A cserkész feljebbvalóinak jó lélekkel és készségesen engedelmeskedik. 8.A cserkész vidám és meggondolt. 9.A cserkész takarékos. 10.A cserkész testben és lélekben tiszta. A cserkészet 1907-es születése óta a világ összes cserkésze fogadalmat tesz, hogy megfelel a cserkészet eszméinek és betartja a cserkésztörvényt. A magyar cserkészfogadalom szövege: „Én …. fogadom, hogy híven teljesítem kötelességeimet, amelyekkel Istennek, Hazámnak és embertársaimnak tartozom. Minden lehetőt megteszek, hogy másokon segítsek. Ismerem a cserkésztörvényt és azt mindenkor megtartom.”

6 A cserkészet jelképei A cserkészliliom... … a cserkészet legismertebb jelképe. A helyes irányt mutatja, mivel ezt a jelképet gyakran használták az iránytűkön az északi irány jelölésére. A liliom három ága a cserkészfogadalom három részét jelképezi: kötelességteljesítés (Isten, haza és embertárs iránt), segítőkészség, valamint a cserkésztörvény megtartása. A magyar cserkészliliomot a Szent Korona fogja össze. A cserkészköszöntés A cserkészek egymással bal kézzel fognak kezet, jobb kezük három ujját tisztelgésre emelve. Ez a három ujj jelképezi kötelességeinket Istennel, hazánkkal és embertársainkkal szemben. A magyar cserkészek sajátossága a „Jó munkát”’ köszönés. A cserkész jelszót – „Légy résen”’ – számtalan nyelven több millió cserkész használja.

7 A cserkészet jelképei Az egyenruhánk... … célja a társadalmi, vagyoni, nemzeti, vallási különbségek elrejtése, és éreztesse a cserkészekkel, hogy együtt egy világméretű testvériség tagjai. Az egyenruhán található jelek információt hordoznak, így leolvasható, hogy az illető hol cserkész, milyen feladatokra készült fel és milyen tisztséget tölt be, milyen tapasztalatai vannak és milyen rendezvényeken vett részt. Az egyenruha alapja a cserkészing és a nyakkendő, valamint kiegészítőként a cserkészkalap, a cserkésznadrág és a cserkészöv. Magyarországon a nyakkendő színe korosztályonként eltérő: •a kiscserkészeké csapatonként változó színű, •a cserkészeké zöld, •a vándoroké szürke, •a felnőtteké barna színű.

8 A cserkészet jelképei Fiúk, fel a fejjel, a harsona zeng, Álljunk csatasorba vidáman. Ránk vár a világ, ez a harc a mienk, Katonái vagyunk valahányan. Jó fegyverünk, izmos karunk, Égő szemünk, vidám dalunk. Amerre nézünk megterem a győzelem, a győzelem! Fiúk, fel a fejjel, az óra közel, Kel a magyar éjben a hajnal, Most kell az erős kar a férfiú-mell, Ezeréves acél akarattal. Zúg, mint a harci trombita: A Lomnic és a Hargita! Értünk kiált, felénk süvölt Az ősi föld, a drága föld! Szabadba fiúk! A Nap arca nevet, Ott pezsdül a friss, tüzes élet. Járjuk be mezőt meg a rengeteget, Szabad ott a szabadban a lélek! Ott szemben, szívben tiszta láng, S az Isten arca néz le ránk. Leheletén ott megterem Erő, szabadság, győzelem! A cserkészinduló A cserkészinduló egy Sík Sándor vers átdolgozása és kiegészítése során született, az eredeti vers: Magyar diák induló, 1911-ben íródott. Az induló zenéjét Turry Peregrin szerezte.

9 Cserkésztörténelem 100 év 1907. augusztus 1. Kezdetét veszi az első cserkésztábor a dél-angliai Brownsea Island-en, ezzel megszületik a cserkészet. 1912. Megalakul a Magyar Cserkészszövetség. 1933. Magyarországon, a gödöllői Királyi Parkban rendezik meg a 4. Cserkész Világdzsemborit – 46 ország 26 000 cserkészének részvételével. 1948-1989. A kommunista kormányzat betiltja a cserkészetet. A magyar cserkészet illegalitásban és az emigrációban él tovább. 1989. Újjáalakul a Magyar Cserkészszövetség 1993. Gödöllői emléktábor 2000. MET – Milleniumi Emléktábor 2007. Száz éves a cserkészet: jubileumi világdzsembori Angliában és centenáriumi programok szerte a világon. 2012. Száz éves a Magyar Cserkészszövetség

10 Cserkészcsapatunk Leányfalun... … 1989-ben mint a szentendrei 914. Endre cserkészcsapat egyik raja kezdett működni a cserkészet. 1991. március 15-én ünnepélyes zászlószenteléssel ünnepeltük az önálló 1004. Szent Anna cserkészcsapat megalakulását. A csapat Tegzes László és felesége, Bori vezetésével működött hosszú éveken keresztül. Már a kezdetekkor testvércsapati kapcsolatot alakítottunk ki a bécsi Gruppe 66. cserkészeivel, számos felejthetetlen tábort és közös hétvégét töltöttünk együtt. 2007-ben pár évnyi szünetet követően új lendületet vett a munka, és 2011- ben immár négy őrssel és több mint 30 fővel vágunk neki a harmadik évtizednek. 1004. SZENT ANNA CSERKÉSZCSAPAT | Postacím | H-2016 Leányfalu, Hegyalja utca 1. | Email | 1004@cserkesz.hu | Honlap | www.cserkesz.hu/1004 | Bankszámla | 64700083-10003468- 000000001004@cserkesz.huwww.cserkesz.hu/1004

11 Támogatóink Hálásak vagyunk......mindazoknak, akik fenntartják és támogatják az ifjúságért végzett önkéntes cserkészmunkát! • Római Katolikus Egyházközség, Leányfalu • Református Gyülekezet, Leányfalu • Leányfalu Nagyközség, Polgármesteri Hivatal •Együtt Gyermekeinkért Egyesület, Szívesen fogadjuk a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlását! Adószám: 18685406-1-13 KÖSZÖNJÜK!


Letölteni ppt "A cserkészet. A cserkészet alapítója Robert Baden-Powell Bi-Pi (ahogy a cserkészek nevezik) 1857. február 22-én született Londonban. 1876-1910-ig a brit."

Hasonló előadás


Google Hirdetések