Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Recsk.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Recsk."— Előadás másolata:

1 Recsk

2 Fekvése Recsk Heves megye észak-nyugati térségében, a Parád-Recski medencében, Gyöngyöstől észak-nyugati irányban 34 km-re, Egertől 31 km-re fekvő település, a 24-es úton közelíthető meg; Kál-Bátonyterenye vasútvonalon vasútállomása van.

3 Fekvése II. Éghajlata mérsékelten hűvös, mérsékelten nedves.
Kistérség: Pétervására Rang: nagyközség Lakóinak száma: 3200 körüli. Belterülete: 227 ha. Külterülete: 4310 ha. Körzetszáma: 36 Irányítószám: 3245

4 Nevének eredete Az Árpád korról még nincsenek hiteles írott forrásaink, de hogy a környék lakossága átvészelte a tatárjárás pusztításait az feltehető, mert 1329-ben az első hiteles említés már Rexy alakban történik.

5 Története Az első hiteles említés a településről az Anjouk korában keletkezett, a XIV. sz. elején Recsky Demeter volt a tulajdonosa. A település nevét 1329-ben Rexy alakban rögzítették. A község neve 1478-ban Rekch névalakban szerepel. Az 1554-es években 4 potát számoltak, de a török dúlások után is a Recsky csald maradt a birtokos, habár a kuruc és a császári seregek rablásai miatt nagyon elnéptelenedett ban Almásy János a hűtlenség bűntette miatt kapott elkobzott recski Békény javak egy részére királyi adományt szerzett, 1710-ben pedig Vay Ádám egyes Recsky-családtagok birtokát vásárolta meg.

6 Története II . 1969-ban már temploma van, a mai templom 1891-ben épült. A középkori Római Katolikus Templom (melyet Szt. György tiszteletére szenteltek) tornya még a XIX. század végén is épségben fennállott. Ekkor Kis István pesti építész egy új templom építésére tett javaslatot. A mai templom az ő tervei alapján 1891-ben épült meg. Felszerelései közül legjelentősebb az „Úrmutató”, mely aranyozott réz, elsőrangú kivitelű remekmű, az egri ötvösművészet egyik kiváló darabja 1750 körül készült. 1887-ben Recsk a Kisterenye-Kál-Kápolna vasútvonalon vasútállomást kapott. Az akkori életviszonyok miatt már 1903-ban megkezdődött az első kivándorlás Amerikába, megy csaknem minden családot érintett.

7 Jámbor Vilmos Arborétum
Nevezetességei Jámbor Vilmos Arborétum Gesztenye fasor Búzás-völgyi tó Tájház Nemzeti emlékpark Ércbánya Kálvária

8 Környékbeli látnivalók
Parádfürdő: Cifra istálló Őspark Rehabilitációs őskorház Ásványvízgyűjtemény Parádsasvár: Károlyi-kastély Üveggyár Tarnaszentmária: Mofetta Sirok: Siroki vár Barlanglakások Mátraderecske: Római katolikus templom

9 Vadgesztenyesor

10 Madártávlatból

11


Letölteni ppt "Recsk."

Hasonló előadás


Google Hirdetések