Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SzikesedÉs, szikes talaJok, Másodlagos szikesedÉs

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SzikesedÉs, szikes talaJok, Másodlagos szikesedÉs"— Előadás másolata:

1 SzikesedÉs, szikes talaJok, Másodlagos szikesedÉs
Készítette: Krekk Dorina

2 A szikes talaJok általános JellemzÉse
A szikes talajok fogalomkörébe azokat a talajokat sorolhatjuk, amelyek főleg nátriumvegyületek hatására keletkeztek. A nátrium a szikes talajokban egyrészt a talajoldatban vízben oldható formában, másrészt a talaj szilárd fázisához kötve, a kolloidok felületén adszorbeálva fordul elő. A szikes talajoknak 2 nagy csoportja van: a szolonyec típusú talaj és a szoloncsák típusú talaj.

3 A szolonCsák talaJ nagy sótartalom (felszínen, közvetlenül a felszín alatt) genetikai szintek nehezen különíthetők el magas vízállású, mély területeken Duna-Tisza köze, Tiszántúl, Kiskunságban Talajképző kőzet: karbonátos vagy löszös homok, vályog, agyag.

4 rÉti szolonyeC talaJ hazánk legelterjedtebb szikes talaja
főleg a Tiszántúlon a talajvíz centiméter mélyen az A szint kevés oldható sót tartalmaz talajképző kőzet: lösz, vályog, löszös vagy karbonátos agyag víz és tápanyag-gazdálkodása közepes

5

6 Sztyeppesedő réti szolonyec

7 típus Szoloncsák-szolonyec típus

8 Szolonyeces réti talaj

9 Másodlagos szikesedés
Az öntözés hatására jönnek létre, ahol erre megvannak a feltételek. Mi válthatja ki ezt a folyamatot? a rossz drénviszonyok megengedettnél több sót tartalmazó öntözővíz a helytelen öntözési technika Másodlagos szikesedés végbemehet bármilyen szikes, réti, öntés- csernozjom stb. talajon.

10 Másodlagosan elszikesedett talaj

11 Másodlagos szoloncsákosodás esetén az öntözővízben vagy megemelkedett talajvízben lévő oldható sók halmozódnak fel a talajszelvényben. Másodlagos szolonyecesedés esetében az öntözővízben vagy a megemelkedett talajvízben levő nátriumionok kicserélik az adszorbciós komplexumban levő Ca2+-ionok jelentős részét. Szoloncsákos: ha a másodlagos szikesedés hatására a sótartalom 0,1% fölé növekedik. Szolonyeces: ha a másodlagos szikesedés hatására az adszorbeált Na+- tartalom viszonylagos mennyisége 20% fölé nőtt.

12 Világviszonylatban az öntözött termőterületeknek egynegyede szenved szikesedéstől. Amikor a só felhalmozódás egy kritikus értéket meghalad, a talaj nem csak veszít a termőképességéből, hanem terméketlenné válik, és fel kell hagyni a művelésével. Becslések szerint évente 1-1,5 millió hektár termőterület válik használhatatlanná a másodlagos szikesedés miatt a Földön.

13 A másodlagos szikesedést kiváltó okok:
a helytelenül tervezett öntözőrendszerek hatására hibás öntözés következtében alakulnak ki, a területre Na sókat tartalmazó öntözővizet juttatnak ki ahol a talajvíz szintje megemelkedik sókban gazdag szennyvíz felszíni tárolása trágya vagy más adalékok használata talajszennyezés sókban gazdag vízzel és ipari melléktermékekkel

14

15 A szikes talajok javításának módszerei
A szódás-szikes talajok esetében a sók kilúgzását össze kell kapcsolni más eljárással, elsősorban kémiai javítással, különben a szikes talajt nem tudják megjavítani. A kémiai javítás célja: a talajoldat lúgosságának semlegesítése a talajoldat Ca2+-tartalmának növelése a kicserélhető Na+-ionok kicserélése Ca2+-ionokra

16 A talaj sókészletének csökkentése a drénviszonyok megjavításával
A talaj sókészletének csökkentése a drénviszonyok megjavításával. Drénezés A talajnedvesség és a talajvízszint terepszint alatti szabályozására irányuló tevékenység egyik módja. Lényege a talajszint alatt kialakított csőhálózatban áramló víz célszerű irányítása. A hálózat csősűrűségét 6 és 30 m között határozzák meg. A talajjavító hatása gyorsan (2-4 éven belül) jelentkezik, de költséges, azonban az élettartama az 50 évet is eléri vagy meghaladja.

17

18 Javítóanyagok kiválasztása
A döntéshez szükség van a feltalaj kémhatásának és a mészmentes réteg mélységének ismeretére. 7,20 pH-ig, ha a karbonátos réteg 30 cm-nél mélyebben van: CaCO3-tartalmú javítóanyag (digóföld, mészkőpor, cukorgyári mésziszap, lápi mész). 7,21-8,20 pH értékek között CaCO3 CaSO4 * 2H2O tartalmú kombinált javítóanyag alkalmazható. (A gipszből származó Ca aránya pH-tól függően 10-30% között változik.) pH>8,21: CaSO4*2H2O, CaCl2, FeSO4, Al(SO4)3 savak, lignit és más kéntartalmú anyag alkalmazására van szükség.

19 Források Dr. Stefanovits Pál szerkesztette- Talajvédelem, környezetvédelem (1997) Ábrahám Lajos, Bocskai József- Szikes talajaink hasznosítása és javítása (1971)

20 Zh kérdések Sorold fel a hazai szikes talajokat! (5)
Sorolj fel másodlagos szikesedést kiváltó okokat! (5) Mi az a drénezés? Mit nevezünk szikes talajnak és a nátrium hogyan fordulhat elő egy szikes talajban? Jellemezd a szoloncsák talajt!

21 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "SzikesedÉs, szikes talaJok, Másodlagos szikesedÉs"

Hasonló előadás


Google Hirdetések