Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gondolatok a táplálkozás- és élelmiszertudomány oktatásáról

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gondolatok a táplálkozás- és élelmiszertudomány oktatásáról"— Előadás másolata:

1 Gondolatok a táplálkozás- és élelmiszertudomány oktatásáról
„Ízelítő a gasztronómia oktatásunk múltjából és jelenéből” tudományos konferencia Gundel Ferenc születésének 100. évfordulója alkalmából, Budapest, március 28. Dr. Kádas Lajos, főiskolai tanár

2 1856. január 15.: Appianó József
március 27.: közgyűlési elfogadás ősz: szabályzat 1857. április 17.: a Helytartótanács engedélye november: az oktatás kezdete (66 fő) - 3 éves képzés, tandíj

3 1871:. Lewin Jakab. - ismeretanyag:. irodatisztnek
1871: Lewin Jakab ismeretanyag: irodatisztnek az üzlet vezetőjének az üzlet főnökének általános műveltség - nyelvi képzés 1878/79: 4 éves képzés 1885: új épület - keleti kereskedelmi tanfolyam - kereskedelmi tanárképzés

4 1898. május 17.: BUDAPESTI KERESKEDELMI AKADÉMIA
1903: az épület mai formája - tornaterem - terasz - laborok (vegytan, áruismeret) 1906: 50. éves évforduló 1908: nő hallgatók I.Vh. évei: több más iskolát beintegráltak

5 1938: az Akadémia fenntartását átveszi az állam
II.Vh. évei: szétzilálódik a képzés

6 FELSŐFOKÚ KERESKEDELMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI SZAKISKOLA
1962: FELSŐFOKÚ KERESKEDELMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI SZAKISKOLA kereskedelmi tagozat (5 félév) vendéglátóipari tagozat (6 félév) továbbképző tagozat (1967-től) 1963: külföldi kapcsolatok (Drezda, Lipcse, Leningrád, Donyeck)

7 1965/66: IFO ágazat (25 fő) Vendéglátás: - táplálkozástudományi szak - biokémia - mikrobiológia - élelmianyagismeret és italismeret - ételkészítés gyakorlat % nyári gyakorlattal (külső helyen) tanüzemben

8 VENDÉGLÁTÓIPARI FŐISKOLA
1969: az Elnöki Tanács évi 26.sz. rendelete alapján KERESKEDELMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI FŐISKOLA - Kereskedelmi Kar - Vendéglátóipari Kar - vendéglátás szervezése - vendéglátás gazdaságtana - élelmezéstudomány 1974: IFO fakultáció indul

9 1981: intézeti rendszer Vendéglátóipari Intézet
vendéglátás szervezése tanszék vendéglátás gazdaságtana tanszék élelmezéstudományi tanszék 1985: önálló IFO intézet 1997: tanszékek összevonása

10 Főiskolai tantárgyi struktúra
kémia élelmianyagismeret – italismeret ÉKT – értékesítés mikrobiológia – higiénia táplálkozástan (→ szigorlat) különleges étel-italismeret műszaki ismeretek

11 Ínyencklub Külföldi gyakorlatok (nyári gyakorlatok) Erzsébet Szálló / Tanüzem 3-3 hónap Projekt Vendéglátás Szabadegyetem Kutatási Szakkollégium

12 ?

13 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!


Letölteni ppt "Gondolatok a táplálkozás- és élelmiszertudomány oktatásáról"

Hasonló előadás


Google Hirdetések