Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tűzvédelmi Szabályzat

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tűzvédelmi Szabályzat"— Előadás másolata:

1 Tűzvédelmi Szabályzat
a évi XXXI. törvény és a 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet szerint.

2 Tűzvédelmi Szabályzat
Tűzvédelmi Szabályzat készítési kötelezettség A gazdálkodó tevékenységet folytatóknak 5-nél több munkavállalónál (családtagokkal együtt) 50-nél több személy befogadására alkalmas létesítmény működtetésénél, magas kockázati osztályba tartozó ipari és tárolási alaprendeltetésű kockázati egységben kereskedelmi szálláshelyeken tűzvédelmi szabályzatot kell készíteniük.

3 Tűzvédelmi Szabályzat
További előírások a Tűzvédelmi törvényből Ezen gazdálkodóknak gondoskodni kell arról, hogy a munkavállalók a jogszabályokban meghatározott előírások szerint végezzék a tevékenységüket vagy a létesítmény, építmény, helyiség igénybe vevői a tűzvédelmi szabályzatban foglaltakat megismerjék és megtartsák. A magas kockázati osztályba tartozó ipari és tárolási alaprendeltetésű kockázati egységben, a közösségi rendeltetésű épületekben, a közepes vagy magas kockázatú ipari, mezőgazdasági és tárolási épületekben megfelelő szervezettel, tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személlyel, illetve szolgáltatás igénybevételével kell gondoskodniuk a tűzvédelem biztosításáról.

4 Tűzvédelmi Szabályzat
Ki készíthet Tűzvédelmi Szabályzatot? A 9/2015. (III. 25.) BM rendelet szerint: Tűzvédelmi szabályzatot legalább középszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személy készíthet, módosíthat. Azokban az esetekben, ahol jogszabály felsőszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személy alkalmazását írja elő, tűzvédelmi szabályzat készítésére, módosítására felsőszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személy jogosult.

5 Tűzvédelmi Szabályzat
Tűzvédelmi oktatási anyag készítése A 9/2015. (III. 25.) BM rendelet szerint: Gazdálkodóknál 5-nél több munkavállaló esetén, vagy 50-nél több személy befogadására alkalmas helyiség üzemeltetésénél, ahol középszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személy alkalmazását írja elő a rendelet, a tűzvédelmi oktatás tananyagát legalább középszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személy készítheti. Ahol jogszabály felsőszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személy alkalmazását írja elő, a tűzvédelmi oktatást kizárólag felsőszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személy tarthat.

6 Tűzvédelmi Szabályzat
Tűzvédelmi oktatás elvégzése A Tűzvédelmi törvény szerint: A munkáltató köteles gondoskodni a munkavállalói, illetőleg a munkavégzésben részt vevő családtagjai évenkénti tűzvédelmi oktatásáról, valamint arról, hogy azok a munkakörükkel, tevékenységükkel kapcsolatos tűzvédelmi ismereteket a foglalkoztatásuk megkezdése előtt elsajátítsák, a tűz esetén végzendő feladataikat megismerjék. A Szabályzatban foglaltakat a munkáltató a munkavállalókkal köteles ismertetni. Az oktatás megtörténtét oktatási naplóban kell rögzíteni, és azt az érintettek aláírásával igazolni.

7 Tűzvédelmi Szabályzat
Tűzvédelmi szabályzat tartalmazza a személyek feladatait és kötelezettségeit; a tűzvédelmi szervezet feladatát, finanszírozását; az adott építményekre, szabadterekre vonatkozó eseti használati szabályokat; a tevékenységre vonatkozó tűzvédelmi használati szabályokat, előírásokat; az alkalomszerű tűzveszélyes tevékenység végzéséhez szükséges írásbeli feltételek meghatározására jogosult személyek felsorolását; a tűzvédelmi oktatással kapcsolatos feladatokat; a munkavállalókra vonatkozó tűzvédelmi képesítési követelményeket; a tűzjelzéssel, tűzoltással, műszaki mentéssel kapcsolatos feladatokat; az 50 főnél nagyobb befogadóképességű helyiséget tartalmazó önálló rendeltetési egység vagy azon belüli helyiségcsoport esetében a – kiürítési számítással vagy azzal egyenértékű módon igazolt – megengedett maximális befogadóképességet;

8 Tűzvédelmi Szabályzat
Tűzriadó Terv kötelezettség a művelődési, oktatási, kulturális, sport, egészségügyi és szociális építményrészre, építményre, létesítményekre; ahol egy tűzszakaszon belül több, mint 300 fő tartózkodhat; kereskedelmi szálláshelyre; zenés szórakozóhelyekre, ahol egy időben 50 főnél több személy tartózkodhat; a robbanásveszélyes osztályba tartozó anyag előállítására, feldolgozására, tárolására szolgáló építményre és szabadtérre, ahol az anyag robbanásveszélyes állapotban fordulhat elő; tűzveszélyes osztályba tartozó anyag előállítására, feldolgozására, tárolására szolgáló 3000 m2-nél nagyobb alapterületű építményre és szabadtérre.

9 Tűzvédelmi Szabályzat
Tűzriadó Terv tartalmazza a tűzjelzés módját; a tűzoltóság, valamint a létesítményben tartózkodók riasztási rendjét, a létesítmény elhagyásának módját; a tűz esetén a munkavállalók szükséges tennivalóit (tűzvédelmi berendezés kezelése, tűzoltás és mentés, rendfenntartás, technológiai folyamat leállítása, áramtalanítás stb.); a főbb veszélyforrások megnevezését (utalással a védekezési szabályokra); a helyszínrajzot, szintenkénti alaprajzokat a tűzvédelmi szempontból fontos berendezések (eszközök), központi elzárók (kapcsolók) és a vízszerzési helyek, a kiürítési útvonalak és a helyiségek megengedett maximális befogadóképesség- ének megjelölésével.

10 Tűzvédelmi Szabályzat

11 Tűzvédelmi Szabályzat
Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Tűzvédelmi Szabályzat"

Hasonló előadás


Google Hirdetések