Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Biztonságos Internet Nap február 7.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Biztonságos Internet Nap február 7."— Előadás másolata:

1 Biztonságos Internet Nap 2017. február 7.
Köszönt Benneteket a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya Netezz biztonságosan!

2 „Minden annál az elvnél kezdődött,
hogy a világon bárkitől bárkihez el tudsz jutni 5 lépésben.“

3 Internet Tippelj!Internet történelem 1.Gyökerei meddig nyúlnak vissza?
es évek as évek es évek 2. Mi a mai Internet elődje? - A mai internet elődjét az Egyesült Államok hadseregének megbízásából fejlesztették ki. - Az első vezetékes távíró. - Az Amerikát Európával tenger alatt összekötő információs kábel. 3. Szerinted hány ország csatlakozott „A Biztonságos Internet ” naphoz? - 120 - 180 - Csak egy pár Európai ország

4 Miért jó nekünk az internet?
Az egyik legjobb, legtöbb lehetőséget nyújtó találmány évtizedek óta. kapcsolattartás tanulás blogírás vásárlás munka ismeretszerzés ismerkedés programozás levelezés chatelés ügyintézés Internet - mit is jelent ez tulajdonképpen? Az "Internet" szó két részből tevődik össze: az "inter"-ből, (latin: között) és a "net"-ből, (az angol "network", hálózat rövidítése) szavakból. A számítógépes világban az "Internet" tehát a számítógéphálózatok kapcsolatrendszerét, azaz számítógéphálózatok hálózatát jelenti.

5 Hogyan hat életünkre az internet?
A függőség jelei: Az Internetfüggő mindig több időt tölt a monitor előtt, mint azt korábban elhatározta. Ha nem jut fel egy ideig a világhálóra, ingerültté, levertté, depresszióssá válik. Lassan már az ebédet sem családi körben, hanem a monitor előtt fogyasztja el. A Netfüggő könnyen elveszíti az időérzékét, ha leül a monitor elé, az órák is csak perceknek tűnnek. Környezetét, családját és barátait teljesen elhanyagolja. Hazudik a családjának, barátainak a géphasználatát illetően… Hogyan hat életünkre az internet? Emberek milliói használják az internetet mindennapi tevékenységük során. A kérdés az, mikor lépjük át azt a bizonyos határt, ami az átlagos használatot a függőségtől elválasztja.

6 Légy tisztában a jogaiddal és a kötelességeiddel!
személyes biztonság mások iránti tisztelet magánszféra védelme hiteles információ szabad véleménynyilvánítás jogok kötelességek Válasszák ki a tanulók, hogy a fenti fogalmak közül, melyek tartoznak az internethasználathoz kapcsolódó jogaikhoz, illetve a kötelességek közé! Mondj néhány példát arra, hogy hogyan sérthetik meg az internethasználattal kapcsolatos jogaidat, vagy hogyan élhetnek vissza ezekkel!

7 Információ: kell vagy nem kell?
Gyűjtsétek össze! Milyen információkat szerzel az internetről? Milyen információkat hagysz magad után az interneten? Ha az internetről van szó, kettőn áll a vásár – ezért meg kell tanulniuk a diákoknak, hogy hogyan használják fel, és hogyan rendszerezzék az interneten található különféle információkat. Veszély?

8 Honnan tudhatjuk, hogy megbízható és hiteles-e valami, amit az interneten találunk?
A megbízhatatlan információk mellett sok más veszéllyel is találkozhatunk netezés közben. Sorolj fel néhány olyan veszélyt, amire érdemes odafigyelni! 1. pl. vírus 2. 3. 4. 5. 6.

9 Az internet (facebook) betegség.
Internetezés közben fontos, hogy a kezünkben tartsuk az irányítást! Mi a véleményed az alábbi kérdéssel kapcsolatban? 1. A tételmondat állítása és tagadása érvekkel alátámasztva. 2. Alakítsatok ki csoportokat az érvek és ellenérvek megfogalmazásához (a disputa játékszabályai szerint). 3. Kinek mi a véleménye? (érvek – ellenérvek – bírák) Az internet (facebook) betegség. A disputa SZABÁLYAI lecsupaszítva - dióhéjban: Előre meghatározott tételt kell bizonyítani, ill. cáfolni. A csapatok mellett kijelölünk egy páratlan számú bírákból álló bizottságot is. Húzás alapján történik az állító és a tagadó csapat kiválasztása. Elhangzik az állító csapat beszéde (a tétel definiálása, értelmezése; érvek). Elhangzik a tagadó csapat beszéde (ebben már reagálnak az állító csapat érveire úgy, hogy cáfolják azokat, majd következnek a saját ellenérveik). Az érvek elhangzása után az ellenfél csapata feltehet kérdéseket, amikre az érvelő csapatnak felelnie kell. A csapatokból egy körben csak egy ember beszél. A vita akkor ér véget, mikor a harmadik ember is elmondja beszédét (ebben már új érveket nem hozhat fel, csak összegezheti az eddigieket, és bizonyíthatja saját érveik erősebb voltát). Abban az esetben, ha a tétel állítása avagy tagadása során felvetődő érvvel valójában mi magunk nem értünk egyet, akkor is tudnunk kell alátámasztani, hiszen a játék az érvelésre épül.

10 A facebookon megjelenő képek közül Te melyik képet kommentelnéd és miért?
1. 3. 2. Írják le (fogalmazzák meg) a tanulók, hogy melyik képet kommentelnék és miért?

11 Ami előny az hátrány is lehet
Aki nincs fent valamelyik közösségi oldalon, az tulajdonképpen nem is létezik – fogalmazta meg frappánsan egy kamasz. Szerinted igaza van? Gyűjtsétek össze mi a közösségi oldal előnye hátránya

12 Rabja vagy a közösségi oldalaknak?
Ezt szerencsére könnyen eldöntheted, ha a következő kérdéseket megválaszolod. Jellemzőek rád a következő tünetek?   Ha otthon hagyod az okostelefonodat, akkor elveszettnek és magányosnak érzed magadat, amiért nem tudod ellenőrizni a Facebook oldaladat. Naponta 10-szer ellenőrzöd a Facebook fiókodat.   Ha nincs válasz, vagy reakció az utolsó blogbejegyzésedhez 12 órán belül, akkor mérhetetlenül szomorú leszel.   Ha elutazol valahova a telefonod nélkül, akkor hiányérzeted van és türelmetlenséget érzel.   Több közösségi médiás alkalmazásod van az iPhone-odon, mint más típusú alkalmazások.   Képes lennél 24 órát sorban állni a legújabb kütyü bemutatóján.   Több online barátod van, mint valódi. Facebook-olsz a mobilodon, miközben sétálsz.   Hamarabb bejelentkezel reggel a Facebookodra, mint hogy fogat mosnál. Ellenőrzöd a Facebookod, miután már „lefeküdtél”.   (Ha minden kérdésre „igen” a válasz - az gáz, de már az 5-6 „igen” is elgondolkodtató!)  A tanulók írásban vagy szóban válaszolhatnak a feltett kérdésekre.

13 Hogyan védheted meg magad az online zaklatóktól?
Jóllehet, egy ilyen oldalon senki és semmi nincs biztonságban, azonban néhány szabály betartásával kivédheted, hogy célponttá válj: Könnyen megelőzheted a bajt! Tedd priváttá profilodat, hogy csak barátaid láthassák azt. Így azok, akik kémkedni akarnak utánad, csak a nevedet találják meg az oldalon. A zaklatók inkább olyan célpontot választanak, akiről könnyen tudnak információt szerezni.   Ne add meg teljes születési dátumodat, iskolád, vagy munkahelyed nevét, telefonszámodat, mert így még könnyebben kontaktusba tud veled kerülni a zaklató.   Soha ne fogadj el ismeretlentől buliba szóló meghívást a közösségi oldalon! Udvariasan utasítsd el az online invitálásokat. Ügyelj arra, hogy milyen címet adsz feltöltött képeidnek. Hogy mire gondolunk? Például egy bulifotón ne írd a kép alá, hogy melyik szórakozóhelyen készült, hanem adj neki egy általános címet, például „Nyári party 2016”.

14 Mondj nemet! című kisfilm megtekintése

15 Te mit gondolsz?

16 Mi a sexting? Sextingnek nevezzük, ha valaki saját magáról kihívó pózban vagy öltözetben képet készít és elküldi baratjának MMS-ben, en, egyéb módon. Fontos tudnod! Ha egyszer egy képet elküldesz valakinek, többé nem kontrollálhatod. Láthatják a családtagok, a barátok, a jövőbeni munkaadó és akár egy rossz szándékú támadó birtokába is kerülhetnek. Kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetsz, zaklatás, kellemetlen megjegyzések célpontjává válhatsz. Mit tehetek? Ha ilyen képet kapsz valakitől, ne küldd tovább! Ha egy kép vagy videó felkerült egy közösségi site-ra, értesítsd a szolgáltatót és kérd, hogy távolítsák el. Mit mond a törvény 18 év alatti személyekről tilos szexuális tartalmú képet készíteni, ilyen képeket, videókat továbbadni, megosztani! Tehát komoly jogi következményekkel, feljelentéssel is számolnia kell annak, aki akárcsak viccből is, mást meztelenül vagy intim helyzetekben ábrázoló képeket küldözget vagy ilyeneket tölt fel az internetre.

17 Mit tehetsz, ha zaklatnak?
Válassz ki a kérdések közül egyet és válaszolj! Ne foglalkozz vele. Miért? Ne vágj vissza. Mert? Kerüld el a bajt! Hogyan? Válaszolj olyasmit, amire nem számítanak. Mit? Vedd elő a humorodat. Szerinted? Menj el. Hogyan? Erősítsd az önbizalmadat. Mit kell tenni? Mondd el valakinek. Tégy bejelentést. Az online zaklatás, online módon is bejelenthető (pl.:Internet Hotline nevezetű honlapon), de a szüleidnek, a tanáraidnak is jelezheted, illetve a rendőrségen is tehetsz bejelentést. Ahhoz fordulj, akihez a legnagyobb a bizalmad! Mit tehetsz, ha zaklatnak? Ne foglalkozz vele. A zaklatók látni akarják, hogy sikerült-e sárba tiporniuk az önbecsülésedet. Ha nem reagálsz, már nem is vagy érdekes nekik. Ne vágj vissza. A bosszú nem oldja meg a gondot, inkább csak súlyosbítja. Kerüld el a bajt. Amennyire csak lehet, kerüld el a lehetséges zaklatóidat és azokat a helyzeteket, amelyekből baj lehet. Válaszolj olyasmit, amire nem számítanak. A kedvesség, a vidámság általában lefegyverezi a zaklatókat. Vedd elő a humorodat. Ha például azzal bosszant valaki, hogy túlsúlyos vagy, vond meg a vállad, és mondd ezt: „Hát igen, nem ártana ledobnom pár kilót!” Menj el. Ha csendben maradsz, az az érettség jele és azt mutatja, hogy erősebb vagy, mint a zaklatód. Az látszik belőle, hogy tudsz magadon uralkodni, nem úgy, mint ő. Erősítsd az önbizalmadat. A zaklató észreveszi, ha ideges vagy, és ki is használja, hogy a maradék önbecsülésedet is elvegye. Önbizalmadat kezd el, apró személyes sikerek elérésével erősíteni. Mondd el valakinek. Egy felmérés szerint az online zaklatás áldozatainak több mint a fele nem mondja el senkinek ami történt. Talán mert szégyelli (főleg a fiúk), vagy fél a megtorlástól. De ne feledd, hogy a zaklatóknak éppen az a legjobb, ha titokban marad amit csinálnak. Az első lépés, hogy véget érjen a rémálom az, ha beszélsz róla valakinek. Tégy bejelentést. Az online zaklatás, online módon is bejelenthető (Pl.:Internet Hotline nevezetű honlapon), de a szüleidnek, a tanáraidnak is jelezheted, illetve a rendőrségen is tehetsz bejelentést. Ahhoz fordulj, akihez a legnagyobb a bizalmad!

18 Amit a jelszavakról tudni érdemes
Ilyen a jó jelszó: 7 karakternél hosszabb legyen, tartalmazzon szokatlan karaktereket is: &#%!, rendszeres időközönként le kell cserélni, a gyári jelszavakat meg kell változtatni, ne forduljon elő szótárban. Rossz jelszavak Ilyen a rossz jelszó: családtagok, barátok, kedvenc sztár, háziállat, stb. neve, születési dátumok, telefonszámok, egyszerű jelszavak (abcd,1234 stb.), helytelen, ha több dologra használjuk.

19 Ha úgy érzed, neked is csak az interneten zajlik az életed nagy része,
ed h Ha úgy érzed, neked is csak az interneten zajlik az életed nagy része, akkor itt van néhány tipp, hogy mit tehetsz azért, hogy ezt keretek között tartsd! Gondold át, mi okozhatja a kialakult függőséget! Határozd meg előre, mennyi időt szeretnél a gép előtt tölteni! Tekints az internetre úgy, mintha eszköz lenne a mindennapokban! Töltsd mással a szabadidőd: sport, koncert, színház, olvass,unatkozás helyett! Tölts több időt a barátokkal,családdal! Ők elterelik a figyelmedet a netezésről!

20 hová fordulhatok, ha bajba kerülök?
Tanácsadás gyerekeknek és fiataloknak internetes veszélyes tartalmakkal vagy zaklatással kapcsolatosan. Hívd! – (ingyenes, előtag nélkül hívható) Írj! – Csetelj itt! –

21 És végül hasznos oldalak
- internetes biztonság szabályai - védelmi eszközök - biztonságos gyermek oldal - virtuális jogok ismertetése - felvilágosítás, tájékoztatás - internetes rossz élmények kezelése - biztonságos int. program oldala - káros tartalmak bejelentése - érdekességek a net világából Köszönjük a figyelmet! Netezz biztonságosan!


Letölteni ppt "Biztonságos Internet Nap február 7."

Hasonló előadás


Google Hirdetések