Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A közbeszerzési törvény változásai január 1-jétől

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A közbeszerzési törvény változásai január 1-jétől"— Előadás másolata:

1 A közbeszerzési törvény változásai 2017. január 1-jétől
Zakariás zsófia

2 Közbeszerzés fogalma A közbeszerzés: egy sajátos, beszerzésre irányuló eljárás  közpénz felhasználása (pl. minisztériumok, önkormányzatok, hivatalok, MÁV, BKK, stb.) A közbeszerzés célja: eredményeként az eljárást lezáró szerződés megkötésre kerüljön = A közbeszerzési eljárás egy formalizált szerződéskötési rend Feltétel: Ajánlatkérő Feltétel: visszterhes szerződés Feltétel: meghatározott tárgy = árubeszerzés/szolgáltatásmegrendelés/építési beruházás Feltétel: meghatározott értéket eléri KONJUNKTÍV FELTÉTELEK  MINDNEK FENN KELL ÁLLNI! (Ha egy is hiányzik, nincs közbeszerzés)

3 ÉRTÉKHATÁROK Nemzeti értékhatár:
árubeszerzés: nettó ,- Ft  Ft Szolgáltatás megrendelés: nettó ,- Ft  Ft ( ,- Ft) építési beruházás: nettó ,- Ft  Ft Uniós értékhatár (minisztériumokat kivéve): árubeszerzés: nettó ,- Ft Szolgáltatás megrendelés: nettó ,- Ft ( ,- Ft) építési beruházás: Ft

4 „emelt” értékhatár Nettó Ft-tól Ft -ig nemzeti eljárásrend 3. sz. melléklet szerinti szolgáltatások általában (rendezvényszervezés, szemináriumszervezés, oktatási és képzési szolgáltatások, stb.)  pl.: K+F kötelező konferencia, bevezetés, oktatás, képzés Nettó Ft -ig nem kell közbeszerezni: Szállodai és éttermi szolgáltatások, pihenés, kultúra és sport területén nyújtott szolgáltatások, jogi szolgáltatások, stb.

5 + 1 értékhatár Ft  kötelesek legalább három ajánlatot bekérni. Lesz egy rendelet, ami szabályozza, hogy milyen mértékben kell a Kbt.-t alkalmazni. Kik?: A Kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szervek és intézményeik, a Kormány közalapítványai, valamint azon többségi állami tulajdonban lévő gazdálkodó szervezetek, amelyekben az állam nevében a tulajdonosi (részvényesi, tagsági stb.) jogokat miniszteri rendelet vagy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel kötött megbízási szerződés alapján központi költségvetési szerv vagy intézménye gyakorolja.

6 A BESZERZÉS ÉRTÉKE Becsült érték
≠ a szerződés értékével, ezt a beszerzés indítása előtt kell meghatározni!!! (Akár már a pályázat benyújtásakor)  NEM VÁLTOZHAT, „KŐBE VÉSETT”!!!! A becsült érték meghatározása céljából külön vizsgálatot kell végezni és annak eredményét dokumentálni kell! Ilyen módszer pl. a beszerzés tárgyára vonatkozó indikatív ajánlatok bekérése  NEM EREDMÉNYEZ ÖSSZEFÉRHETETLENSÉGET, azaz az árajánlatot adó később felkérhető a közbeszerzési eljárásban ajánlattételre, feltéve, hogy nem közöltünk vele a közbeszerzési eljárásban megadandó adatok körét meghaladó információt. + építésnél a közbeszerzési dokumentumot megalapozó tervet készítő sem összeférhetetlen, akkor sem, ha ő készítette az árazott költségvetést!!!

7 A BESZERZÉS ÉRTÉKE Becsült érték A közbeszerzés becsült értékén a közbeszerzés megkezdésekor annak tárgyáért az adott piacon általában kért vagy kínált - általános forgalmi adó nélkül számított - teljes ellenszolgáltatást kell érteni. Ha részekre bontjuk a beszerzést, akkor azok értékét össze kell adni  EGYBESZÁMÍTÁS. Ha több különálló működési vagy szervezeti egységből áll  egybe kell számítani!! Építésnél: Békéscsabán, Szombathelyen és Debrecenben telephely építés  össze kell adni az építések értékét?  KH állásfoglalás alapján NEM!!! (Kivéve, ha a telephelyek között funkcionális kapcsolat van. Pl. egyik telephelyen tubust gyártok, a másikon kupakot)

8 AZ EGYBESZÁMÍTÁS Cél: a közbeszerzés megkerülésének megakadályozása
Ha - egy építési beruházás vagy - ugyanazon közvetlen cél megvalósítására irányuló szolgáltatásmegrendelés, illetve - azonos vagy hasonló felhasználásra szánt áruk beszerzése részekre bontva, több szerződés útján valósul meg, a közbeszerzés becsült értékének meghatározásához az összes rész értékét figyelembe kell venni. Szolgáltatás megrendelése esetében az ugyanazon közvetlen célra irányultság vizsgálatakor az egyes szolgáltatások műszaki és gazdasági funkcionális egységét kell alapul venni. NEM SZÓ SZERINTI, HANEM UNIÓS, „ELVONT” ÉRTELMEZÉS!!!!! KH: 2 Kérdés: Megvalósulhat-e a két beszerzés egymás nélkül? Megvalósítanám-e egyiket a másik nélkül? Az európai uniós közbeszerzési szakirodalomban elfogadott nézet szerint az egybeszámítási szabályoknak kétféle típusa különböztethető meg a közbeszerzési irányelvek alapján az árubeszerzésre és szolgáltatásra irányuló közbeszerzési szerződések esetében: egyfelől egy adott időszak alatti „azonos típusú/tárgyú” szerződések egybeszámítása (e pontban ezt taglaltuk); másfelől egyetlen, illetve egynek minősülő beszerzési igény, projekt, követelmény teljesítésére szolgáló szerződések egybeszámítása (a részekre bontott szerződések kérdésköre) [Arrowsmith, Sue (szerk.): EU Public Procurement Law: An introduction. EU Asia Inter University Network for Teaching and Research in Public Procurement Regulation, 2011, o.].

9 A BESZERZÉS TÁRGYA Árubeszerzés: Forgalomképes, birtokba vehető ingó dolog  ingatlan nem!!!! Magában foglalja a beállítást és az üzembe helyezést is. Építési beruházás: törvény által felsorolt munkák  kivitelezés + pl.: villanyszerelés, víz-, gáz-, fűtésszerelés, üvegezés, építési eszköz bérlése személyzettel, stb. Szolgáltatásmegrendelés: minden más, ami tevékenység megrendelés

10 Kivételek nem kell közbeszerzést lefolytatni
Uniós kivételek: - SOHA NEM KÖZBEZERZÉS kutatási és fejlesztési szolgáltatásra, kivéve, ha annak eredményét kizárólag az ajánlatkérő hasznosítja tevékenysége során, és az ellenszolgáltatást teljes mértékben az ajánlatkérő szerv teljesíti. (Kutatási és fejlesztési szolgáltatások és kapcsolódó tanácsadói szolgáltatások, Kutatási és kísérleti fejlesztési szolgáltatások, Kutatási szolgáltatások, Kutatólaboratóriumi szolgáltatások, Tengerkutatási szolgáltatások, Kísérleti fejlesztési szolgáltatások, Kutatás és fejlesztés tervezése és kivitelezése, Előzetes megvalósíthatósági tanulmány és technológiai demonstráció, Tesztelés és értékelés) Munkaviszony Meglévő ingatlan vétele, illetve az arra vonatkozó egyéb jog megszerzése Nemzeti kivételek – UNIÓS ÉTÉKHATÁR ALATT NEM KÖZBESZERZÉS Fogvatartottak kötelező foglalkoztatása keretében/közfoglalkoztatási jogviszony keretében előállított áruk, teljesített szolgáltatások, illetve építési beruházás beszerzése az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerinti épületre vonatkozó építészeti-műszaki tervezési szolgáltatás, belsőépítészeti tervezési szolgáltatás, településtervezési vagy tájrendezési tervezési szolgáltatás megrendelésére - az ezekhez kapcsolódó szakági tervezési tevékenységekre kizárólag akkor, ha annak megrendelésére építészeti, belsőépítészeti, településtervezési vagy tájrendezési tervezéssel együttesen, ugyanazon tervezett építési beruházás tekintetében kerül sor; (Ha az előbbiek valamelyikével együtt kerül beszerzésre, akkor: + Megvalósíthatósági tanulmány, tanácsadó szolgáltatás, elemzés, Projekt- és tervelőkészítés, költségbecslés, Költségszámítás, költségfelügyelet, Építkezéshez szükséges mennyiségek meghatározása és jegyzékbe vétele, Építési munka felügyelete.)

11 nemzeti eljárástípusok 1. „4 AJÁNLATTEVŐS” „5 AJÁNLATTEVŐS”
Építés nettó értéke –  millió között Áru, szolgáltatás nettó értéke– 8-18 millió között !!!!!! 4 5 ajánlattevő Közvetlen felkérés Gyors, alkalmassági követelmények nem kötelezők, szerződés 5 napon belül megköthető, lehet tárgyalni. Új közzétételi kötelezettségek!

12 Nemzeti eljárástípusok
2. eljárás  millió közötti építés millió Ft Árubeszerzés és szolgáltatásmegrendelés  5 munkanappal korábban Közbeszerzési Hatóság honlapján elektronikus összefoglaló bárki „érdeklődhet” Ha nincs 3 érdeklődő, akkor 3 ajánlattevőnek megküldeni – Közbeszerzési Hatóságnak megadni a 3 céget előre!!!! + Aki az összefoglaló alapján érdeklődik annak is meg kell küldeni! Ha van legalább 3 érdeklődő, akkor nem kell +3 ajánlattevő

13 AJÁNLATKÉRŐK Általánosan ismert: Kormány, minisztériumok,
hivatalok, önkormányzatok, Közjogi szervezetek (iskolák, óvodák, kórházak, stb.) közszolgáltatók (posta, MÁV, BKV, ELMŰ, FKF, stb.)

14 Közbeszerzési kötelezettség cégek és személyek (!!!!) esetében
Mikor merül fel, hogy a cégek is közbeszerzés kötelesek lesznek:  ÚJ: személyek is! ha a törvény Ajánlatkérőként jelöli meg közpénzt használ fel = támogatásból valósítja meg a beszerzését Támogatás: a közbeszerzésre irányuló szerződés teljesítéséhez pénzeszköz vagy egyéb anyagi előny juttatása az ajánlatkérő részére, ide nem értve az adókedvezményt a kezességvállalást, és az adózó a;társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvényben meghatározott célra nyújtott támogatását, valamint az adózó a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvényben meghatározott kedvezményezett célra történő felajánlását (+Önként csatlakozók)

15 MIKOR LESZEK AJÁNLATKÉRŐ? 1.
Tárgy + támogatási intenzitás Tárgy: mélyépítés (út, híd, csatorna, stb.) kórház, sportlétesítmény, szabadidős és szórakoztató létesítmény, iskola, felsőoktatási épület vagy közigazgatási rendeltetésű épület, és/vagy ezekhez kapcsolódó szolgáltatás Támogatási intenzitás: uniós értékhatárt elérő 50%+1 Ft, nemzeti eljárásrend 75%+1 Ft.

16 MIKOR LESZEK AJÁNLATKÉRŐ? 2.
Vissza nem térítendő támogatásból megvalósuló beszerzés  a szolgáltatás megrendelést, árubeszerzést vagy építési beruházást az „állam” legalább huszonötmillió negyvenmillió forint összegben közvetlenül támogatja, kivéve, a) egyedi kormánydöntésben megállapított beruházási támogatásból, b) egyedi munkahely-teremtési támogatásból, c) képzési, továbbá tanműhely-létesítési és - fejlesztési támogatásból, d) kutatás-fejlesztési és innovációs célú támogatásból, e) nagyvállalkozások újraiparosítási célt szolgáló beruházásainak támogatásából, vagy f) bármely, november 1-jét megelőzően igényelt uniós, illetve hazai költségvetési forrásból származó támogatásból

17 MIKOR LESZEK AJÁNLATKÉRŐ? 2.
Minimum nettó 40 millió Ft támogatás esetén közbeszerzési kötelezettség áll fenn! KIVÉTEL: kombinált pénzügyi eszközök pénzügyi eszközzel kombinált vissza nem térítendő támogatások pénzügyi eszközzel kombinált vissza nem térítendő támogatás: olyan támogatási forma, amelyben a végső kedvezményezett pénzügyi terméket vesz igénybe és egyidejűleg vissza nem térítendő támogatásban is részesül, pl. GINOP , energetika pályázat, GINOP !!!

18 Kivétel Egyedi kormányhatározatban adott felmentés alapján mentesülhet a közbeszerzési kötelezettség alól, amely felmentés akkor kérhető, „ha a támogatásból megvalósuló beszerzés sajátosságaira tekintettel a közbeszerzési eljárás alkalmazása nem szolgálná a közpénzek hatékony felhasználásának célját és a támogatási összeg gazdaságilag legkedvezőbb módon történő felhasználását a (3) bekezdés szerinti szervezet eljárása biztosítja.” Nem tudjuk, mit jelent.

19 MILYEN ELJÁRÁST KELL LEFOLYTATNI?
ELJÁRÁSREND Nemzeti értékhatár = nemzeti eljárásrend Uniós értékhatár = uniós eljárásrend DE: 1. eset: (tárgy+támogatási intenzitás): érték dönti el az eljárásrendet 2. eset: (40 M támogatás): mindig nemzeti eljárásrend Nemzeti eljárásrend előnyei: Megengedőbb szabályok Könnyebb, egyszerűbb eljárások Rövidebb határidők, azaz gyorsabb eljárások

20 az ún. „feltételes” közbeszerzés
A pályázat elutasítása v. kisebb összegű elfogadása alapja lehet az eredménytelenné nyilvánításnak, vagy a közbeszerzési szerződés hatályba léptető feltétele is lehet Indításkor kell „jelezni” (a felhívásban fel kell tüntetni. ) Feltételes közbeszerzés nélkül: A pályázat pozitív elbírálását követően kezdjük meg a közbeszerzési eljárást. Feltételes közbeszerzéssel: A pályázat bírálati szakaszával párhuzamosan zajlik a közbeszerzés, ezáltal a pozitív döntéskor már hatályba léphet a szerződés, és megkezdődhet a teljesítés  IDŐNYERESÉG + van egy érvényes szerződésünk (pályázatok „torlódása” drágítja a beszerzést) Nincs kockázat, ha nem nyerünk a pályázaton, akkor nem lép hatályba a szerződés.

21 FELELŐS AKKREDITÁLT KÖZBESZERZÉSI SZAKTANÁCSADÓ
A részben vagy egészben európai uniós forrásból megvalósuló, valamint árubeszerzés és szolgáltatás megrendelése esetén az uniós értékhatárt meghaladó, építési beruházás esetén az ötszázmillió forintot meghaladó értékű közbeszerzési eljárásba Jogorvoslati eljárásban KÖTELES felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadót bevonni.

22 +1 eredménytelenségi ok
Az eljárást eredménytelenné lehet nyilvánítani, ha nem érkezett legalább 2 ajánlat.  támogatásból megvalósuló beszerzésnél a MvM előírhatja kötelezően, ebben az esetben a folyamatban lévő eljárást is módosítani kell!!!! Ha az ellenőrző szervezet súlyos jogsértést állapít meg, akkor is lehet eredménytelen az eljárás.

23 Nagy kapacitásos pályázat
GYAKORLATI PÉLDÁK Példa 1. Nagy kapacitásos pályázat 500M támogatás/ 1Mrd a projekt Csarnoképítés: 250M Gyártósor (nyomtató, lézervágó, CNC gép): 566M Napelem: 50M Raktártechnika: 80M Informatikai eszközök: 5M Közbeszerzés: 1M Porjekmenedzsment: 2,5M

24 GYAKORLATI PÉLDÁK Példa 2. K+F pályázat K+F (75%-os intenzitás)
Szolgáltatás: 80M Anyag: 80M Járulék Regionális (70%-os intenzitás) Csarnoképítés: 100M Gépbeszerzés: 400M Informatika: 20M De minimis (70%-os intenzitás): közbeszerzés: 2M Projektmenedzsment: 2M Tervezés: 4M

25 Energetikai pályázat – GINOP-4.1.1
GYAKORLATI PÉLDÁK Példa 3. Energetikai pályázat – GINOP-4.1.1 150M projekt Hőszigetelés: 40M Nyílászáró: 30M Gépészet: 30M Napelem: 25M Hőszivattyú: 10M

26 Energetikai pályázat – VP
GYAKORLATI PÉLDÁK Példa 4. Energetikai pályázat – VP 400M projekt – 50%-os támogatás Építés: 250M Projektmenedzsment: 5 M Napelem: 11 M Közbeszerzés: 4 M Gépek: 100M Nyilvánosság: 2 M Eszközök: 25 M Műszaki ellenőr: 3 M Hordók 7 M Mérlegek 2 M Targonca: 7 M Magasnyomású mosó: 2 M Technológiai hűtő: 7 M

27 GYAKORLATI PÉLDÁK Példa 5. Építés: 100 M Napelem: 16 M Gépek: 120M
ÉLIP 250 M projekt – 50%-os támogatás Építés: 100 M Napelem: 16 M Gépek: 120M Projektmenedzsment: 5 M Közbeszerzés: 4 M Nyilvánosság: 2 M Műszaki ellenőr: 3 M

28 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "A közbeszerzési törvény változásai január 1-jétől"

Hasonló előadás


Google Hirdetések