Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Továbbtanulási tájékoztató

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Továbbtanulási tájékoztató"— Előadás másolata:

1 Továbbtanulási tájékoztató

2 Alapinformációk

3 Különböző egyetemek képzései

4 Szakkereső (ha nem tudjuk hol indul)

5 E-felvételi: a jelentkezés benyújtása

6 Felvételi eljárás menetrendje

7

8 JELENTKEZÉS MÓDJA KIZÁRÓLAG Elektronikusan: e-felveteli
a felsőoktatásba történő jelentkezés és a felsőoktatási felvételi eljárás alatti ügyintézés online változata, amelynek felületét regisztrációt követően bárki elérheti.

9 ALAPFOGALMAK

10 Képzési szint A: Az alapképzésben alapfokozat (Bsc) és szakképzettség szerezhető. Az alapfokozat feljogosít a mesterképzés megkezdésére. O: Az osztatlan képzések bemeneti feltétele középiskolai végzettség, és a 10–12 féléves képzések mesterfokozat és szakképzettség megszerzésével zárulnak. F: felsőoktatási szakképzés: bemeneti feltétele az érettségi, nem diplomát, hanem szakképzettséget igazoló oklevelet ad. M: Mesterképzésre az vehető fel, aki felsőfokú végzettséggel rendelkezik,

11 MUNKAREND N: nappali Teljes óraszámban folytatott képzés, min 300 óra/félév, 5 tanítási nap/hét. E: esti Részidős munkarendű képzés (30%-50%), munkanapokon tizenhat óra után vagy a heti pihenőnapon. L: levelező Részidős munkarendű képzés (30%-50%), tömbösítve, legfeljebb kéthetenként munkanapokon vagy a heti pihenőnapon. T: távoktatás önálló hallgatói munkára épülő képzés (<30%) kizárólag önköltséges, heti, havi, féléves pontos időbeosztással.

12 FINANSZÍROZÁSI FORMA A – állami ösztöndíjas képzés: A képzés keretében az oktatás költségeit – a felsőoktatási törvény eltérő rendelkezése hiányában – az állami költségvetés viseli. K – önköltséges képzés: A képzés keretében az oktatás költségeit – részben vagy egészben – a hallgató viseli.

13 KÉPZÉSI IDŐ (FÉLÉV) Az adott képzésre vonatkozó képzési időt tartalmazza félévekben. Alapképzések 6-7 Osztatlan 10-12 Felsőoktatási szakképzés 4 Egy félév alatt átlagosan 30 kreditet kell a felsőoktatási intézménynek a mintatantervben előírnia, ettől félévente ±10%-kal lehet eltérni.

14 KAPACITÁS maximális létszám feletti jelentkező az adott szakra várhatóan nem kerülhet felvételre amennyiben a felvehető jelentkezők száma a minimumot nem éri el, a képzés várhatóan nem indul el

15 ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK
kettő érettségi vizsgatárgy eredménye szükséges Amennyiben a két érettségi vizsgatárgy között "és" található, akkor mindkét érettségi vizsgatárgy kötelező. kiemelnek egy érettségi vizsgatárgyat, aminek eredményét az érettségi pont számításakor kötelező figyelembe venni, a többi érettségi vizsgatárggyal "és" köti össze. A "v." (= vagy) azt jelenti, hogy a felsorolt érettségi vizsgatárgyak közül bármelyik kettő választható

16 Kiemelik, ha emelt szinten tett érettségi vizsga a jelentkezés feltétele.
Feltételek között lehet, ha az adott szakon – a művészet, művészetközvetítés képzési terület szakjain – gyakorlati vizsgát kell tenni vagy jelölik azokat a képzéseket, amelyeken alkalmassági vizsgát szerveznek. (időponttal – TESSÉK EGYEZTETNI!!!!)

17 Alkalmassági vizsga Művészeti, rendészeti és katonai, osztatlan tanári szakokon, illetve bizonyos pedagógiai és mérnöki képzéseken. Egyes alkalmassági vizsgák követelményei az adott intézménynél (Felvételi tájékoztató Függelék). Megfelelt – nem felelt meg minősítés. Postai értesítés – ha nem kapnak, érdeklődni kell. A csecsemő- és kisgyermeknevelő, az óvodapedagógus, a tanító és az osztatlan tanárképzések pályaalkalmassági vizsgáit elég egyszer letenni (az első helyen megjelöltnél). Más esetben minden intézménynél. Időpontokat egyeztetni! Külön díjat számolhatnak fel.

18 Gyakorlati vizsga Lehetséges a következő szakokon:
művészet képzési terület minden szakján, művészetközvetítés képzési terület minden szakján, művészeti tanárképzés szakjain (pedagógusképzés képzési terület).  Maximum 200 pont szerezhető. A művészet képzési területhez tartozó szakok esetén a felvételi összpontszámot kizárólag a gyakorlati vizsgaeredmény duplázásával számítják ki VIZSGANAPOK ÜTKÖZHETNEK!!

19 Felsőoktatási szakképzés
az elmélet és a gyakorlat között félúton  csak egyetemek és főiskolák indíthatnak felsőfokú szakképzettséget biztosít, de nem minősül felsőfokú végzettségnek nem diplomát, hanem oklevelet kapnak, záróvizsgázniuk viszont kell A képzés kétéves, ezalatt 120 kreditet kell elvégezni ezeknek egy részét beszámítják (30-90) Min. 240 pont (csak az emeltszintű többlet) Beszámít az ingyenes félévekbe!!

20 Duális képzés szakmailag minősített vállalatoknál folytatható gyakorlati képzések  megnövelt óraszámú gyakorlat hallgatói munkaszerződés a vállalat köteles díjazásban részesíteni a hallgatót, ennek mértéke legalább hetente a minimálbér 15%-a. A felvételi eljárás két párhuzamos szakaszból áll  általános felvételi eljárásból  vállalati kiválasztási szakaszból.  

21 Osztatlan tanárképzés
Általános iskolai 4+1 év Középiskolai tanár 5+1 év Úgyanúgy indul, 3 év után választ 2 szakos képzés Alkalmassági vizsga Motivációs levél (feltöltendő dokumentum) Vizsga 3 fős bizottság előtt: egy pedagógiai helyzet értelmezése, egy ped. témájú olvasmány ismertetése Klebelsberg-ösztöndíj (25-75 eFt/hó)

22 PONTSZÁMÍTÁS MAXIMÁLISAN ELÉRHETŐ PONTSZÁM: 500
200 tanulmányi pont 200 érettségi pont 100 többletpont Pontszámító kalkulátorok a neten

23 TANULMÁNYI PONTOK A középiskolai tanulmányok alatt kapott érdemjegyekből számított pontok. (max. 100) ( ) + ( ) =43 x 2 =86 pont Természettud. tárgy: fizika v. kémia v. földrajz v. biológia M. Nyelv és irodalom Matema-tika Történe-lem Id. nyelv Termé-szettud. tárgy* Utolsó előtti év 4 5 3 Utolsó év

24 Magyar nyelv és irodalom
Érettségin szerzett eredmény %-ban (max.100) Ha 2 vagy több választott tárgy van, akkor a legkedvezőbbel számolnak TANULMÁNYI PONTOK: 86+73=159 Érettségi tárgy Százalék Magyar nyelv és irodalom 41% Matematika 79% Történelem 68% Német nyelv 82% Informatika 95% ÁTLAG 73% = 73 pont

25 ÉRETTSÉGI PONTOK A felvételi vizsgához szükséges két tárgy %-os eredményének összege (max.200 pont) Pl. gépészmérnöki szakon Matematika: 79% Informatika: 95% 174 pont

26 Összpontszám Tanulmányi Érettségi 159 pont 174 pont
Érettségi x 2 = 348 pont Automatikusan a kedvezőbbet számítják! Ehhez adódnak a többletpontok

27 TÖBBLETPONTOK (max. 100 pont)
Emelt szintű érettségi (50 pont/tárgy max. 100 pont) – ha legalább 45% eredmény és felvételi tárgy Nyelvvizsga (max.40 pont) Középfokú 28 pont Felsőfokú 40 pont OKTV versenyeredmény (max.100 pont) Sportteljesítmény (max.50 pont) – igazolások!! Országos Bajnokság pont Országos Diákolimpia pont (8 év) Szakképesítés (max.24 pont) Esélyegyenlőség okán: Hátrányos helyzet, fogyatékosság, gyermek nevelés (max.40 pont)

28 CSAK felsőoktatási szakképzésnél!!!
ÖSSZESEN: CSAK felsőoktatási szakképzésnél!!!

29 Minimum pontok Alapszakon 280 pont Felsőfokú szakképzésben 240 pont
Emelt szintű érettségi Nyelvvizsga OKJ-s szakképesítés többletpontja beszámít Felsőfokú szakképzésben 240 pont Csak az emelt érettségi

30 Előre meghúzott ponthatárok

31

32 JELENTKEZÉSI HELYEK SZÁMA
egy felvételiző összesen legfeljebb hat képzést jelölhet meg. Ugyanazon intézmény ugyanazon szakának állami ösztöndíjas és önköltséges képzési formája (ha a képzési szint és a munkarend is megegyezik) továbbra is egy jelentkezési helynek számít, két külön sorban kell szerepelniük a jelentkezéskor. Nem szükséges azonban egymás után szerepelniük a listában.

33 E-felvételi Az eljárás lépései a következők:
honlapon történt regisztráció után lehet használni számos visszaigazoló és figyelmeztető üzenet az e-jelentkező által megadott elektronikus levélcímre érkezik rendszeresen nézzék postafiókjukat, Az eljárás lépései a következők:

34 Regisztráció Biztonsági kód és felvételi azonosító szám Jelentkezési adatok és jelentkezési helyek rögzítése Szükséges dokumentumok feltöltése Kiegészítő eljárási díj befizetése Jelentkezés hitelesítése Tájékozódás, ügyintézés

35 1.REGISZTRÁCIÓ a felhasználó megad egy saját felhasználói nevet és jelszót, amelyekkel a későbbiekben bármikor be tud jelentkezni az e-felvételi során használt címet az e-felvételi felületére történő első belépéskor a rendszer automatikusan kiküldi regisztrált címére az egyedi biztonsági kódját. felvételi azonosító szám a felületre történő első belépés alkalmával kerül automatikusan kiosztásra, ügyintézés vagy tájékozódás során erre a felvételi azonosító számra kell hivatkoznia.

36 2. ŰRLAPOK KITÖLTÉSE, DOKUMENTUMOK FELTÖLTÉSE
megfelelő űrlapokon rögzíti a szükséges adatokat. Az e-felvételi legnagyobb előnye, hogy nem engedi meg a hibás vagy hiányos űrlapkitöltést. Nem elegendő a pontszámításhoz szükséges eredmények rögzítése az űrlapokon, ezeket a megfelelő dokumentumok másolatával igazolni is szükséges! dokumentummásolatok elektronikus formában szintén feltölthetők (*.JPG vagy *.PDF) ÚJ!

37 3. ELJÁRÁSI DÍJ BEFIZETÉSE
banki átutalás vagy internetes tranzakcióval. rendszer a rögzített jelentkezési helyek alapján a fizetendő díjat automatikusan kiszámolja Az eljárási díj befizetésének, illetve a tranzakció indításának határideje megegyezik a jelentkezési határidővel, tehát február 15.

38 4. HITELESÍTÉS hitelesítenie kell jelentkezését, e nélkül a jelentkezés érvénytelen! két lehetőség van: Ügyfélkapu regisztráció Hitelesítő adatlap: ki kell nyomtatnia a felületről az ún. hitelesítő adatlapot aláírásával hitelesítve postáznia kell a következő címre: Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf Az Ügyfélkapu segítségével történő hitelesítés, illetve a hitelesítő adatlap postára adásának határideje: február 20. Módosítás után újra hitelesíteni!!!

39 DOKUMENTUMKEZELÉS AZ E-FELVÉTELIN
dokumentummásolatok elektronikus formában szintén feltölthetőek a felületre, ebben az esetben ezeket sem kell postán elküldeni A dokumentumok szkennelésében az iskola segítséget nyújt 2017. július 12-ig lehet dokumentummásolatokat benyújtani, illetve adatot módosítani.

40 Sorrend módosítás Határideje: 2017. július 12-ig
csak egyszeri sorrendmódosításra van lehetőség! újabb jelentkezési helyet nem jelölhet meg

41 Benyújtandó dokumentumok
Érettségi bizonyítvány, tanúsítvány NEM! Felvételi eljárás díjának befizetését igazoló dokumentum átutalásról szóló bizonylatot vagy a folyószámla-kivonat másolatát az eljárási díj megfizetésére ún. rózsaszín csekk nem használható Középiskolai bizonyítvány minden olyan oldalát csatolni kell a jelentkezéshez, ami a tanulmányi pontok számításához szükséges középiskolai eredményeket támasztja alá Többletpontokat igazoló dokumentumok (Nyelvvizsga bizonyítvány nem!)

42 Az eljárás díja A felvételi eljárás alapdíja ingyenes, amelyért összesen három jelentkezési helyet lehet megjelölni. Ezen felül további három jelentkezési hely megjelölésére van lehetőség, amiért egyenként Ft kiegészítő díjat kell fizetni a jelentkezéskor. A rendszer automatikusan számolja a fizetendő díjat! Gyakorlati és alkalmassági vizsga díjköteles lehet!!

43 HIÁNYPÓTLÁS jelentkezési lap hiányos vagy hibás kitöltése esetén a jelentkező felszólítást kap a hiányok pótlására, a hibák javítására A hiánypótlásra felszólítás ben érkezik a kézhezvételtől számított 8 napon belül nem pótolja, jelentkezési kérelmét az Oktatási Hivatal részben vagy egészben elutasítja Dokumentumhiány – az érettségi bizonyítvány és a felsőfokú oklevél hiányát kivéve – esetén nem kap hiánypótlási felhívást!

44 JOGORVOSLAT 15 napon belül fellebbezést nyújthat be
Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf postacímére A jogorvoslat során benyújtott azon dokumentumokat, amelyek a jelentkező rendelkezésére álltak, de nem nyújtotta be a felvételi eljárás során, az Oktatási Hivatal nem fogadhatja el.

45 PÓTFELVÉTELI ELJÁRÁS augusztus elején
azok jelentkezhetnek, akik jelentkeztek az általános eljárás során, de nem vették fel őket, vagy nem adtak be jelentkezést egyetlen helyre lehet jelentkezni.

46 Köszönöm Kitajkáné Szántai Máriának, a szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnázium igazgatónőjének, hogy felhasználhattam az általa készített prezentációt. Tálas Valéria, a Békéscsabai Szeberényi Gusztáv Evangélikus Gimnázium igazgatóhelyettese.


Letölteni ppt "Továbbtanulási tájékoztató"

Hasonló előadás


Google Hirdetések