Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Word - elmélet

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Word - elmélet"— Előadás másolata:

1 Word A Word: A Microsoft Office programcsomag része. (Microsoft Office Word)

2 Word Képernyő felépítése:

3 Word Dokumentum egységei: - karakter - bekezdés - szakasz - teljes dokumentum

4 Word Dokumentum egységei: - karakter 1 db betű, számjegy vagy írásjel. (A dokumentum legkisebb egysége) A karakterformázásnak 3 fő típusa van: Betűtípus: a betű formájára utal Betűstílus: félkövér, dőlt, aláhúzott... Betűméret: a betű nagyságára utal

5 Word Dokumentum egységei: - bekezdés Két ENTER jel közötti rész. ENTER jele: ¶ A bekezdés minimum egy sor, maximum a teljes dokumentum. Csak akkor látjuk, benyomjuk a "nem nyomtatandó karakterek" ikont!

6 Word Dokumentum egységei: - szakasz Egy formázási egység. A szakasz minimum egy bekezdés, maximum a teljes dokumentum.

7 Word Dokumentum egységei: - teljes dokumentum Maga a Word fájl tartalma. (Több oldalból is állhat.)

8 Word Helysírás ellenőrzés: A hibásan írt szavakat aláhúzza pirossal, ha helyesírási, zölddel, ha nyelvhelyességi hibát követünk el. - Javítás: - jobb klikk a szóra - Korrektúra / ikon (bal oldalon található)

9 Word Papírlap részei:

10 Word Kijelölések: - 1 (vagy több) karakter: - 1 szó: dupla kattintás a szó belsejében. - Teljes dokumentum: - Összefüggő szövegrész: végig húzzuk rajta az egeret - lenyomott bal egérgombbal. dupla kattintás a szó belsejében. 3 kattintás a margón. Jelöljük ki a első szót, nyomjunk S HIFT -et, majd kattintsunk az utolsó szóra. - Nem összefüggő szövegrész: Jelöljük ki a első szövegrészt, nyomjunk C TRL -t, majd kattintsunk sorba a kijelölendő szövegrészekre.

11 Word Bekezdés formázás: Balra zárt Középre zárt Jobbra zárt Sorkizárt

12 Word Bekezdés formázás: Balra zárt: Baloldalon a bekezdés széléhez vonalzót lehetne tenni, jobboldalon össze-vissza végződnek a sorok, ahogy a szavak véget érnek. Pl:

13 Word Bekezdés formázás: Középre zárt: A lap középvonalához képest a szöveg szimmetrikus. Tehát a jobb és bal margótól minden sor ugyanolyan messze van. Pl:

14 Word Bekezdés formázás: Jobbra zárt: Jobboldalon a bekezdés széléhez vonalzót lehetne tenni, baloldalon össze-vissza kezdődnek a sorok. Pl:

15 Word Bekezdés formázás: Sorkizárt: Jobboldalon a bekezdés széléhez vonalzót lehetne tenni, baloldalon össze-vissza kezdődnek a sorok. Pl:

16 Word Behúzások: - Bal behúzás - Jobb behúzás - Mindkét oldali behúzás - Nincs behúzás - Első sor behúzása - Függőleges behúzás

17 Word Behúzások: - Bal behúzás A felső vonalzó bal oldalán fogjuk meg a kis téglalapot, és húzzuk el a kívánt mértékben.

18 Word Behúzások: - Jobb behúzás A felső vonalzó jobb oldalán fogjuk meg a kis ötszöget, és húzzuk el a kívánt mértékben.

19 Word Behúzások: - Mindkét oldali behúzás A felső vonalzó bal oldalán fogjuk meg a kis téglalapot, és húzzuk el a kívánt mértékben, utána jobb oldalán fogjuk meg a kis ötszöget, és ezt is húzzuk el a kívánt mértékben.

20 Word Behúzások: - Nincs behúzás Mindkét kis ötszög és a téglalap is alaphelyzetben áll. Ilyenkor az első sor és az összes többi is a margónál kezdődik.

21 Word Behúzások: - Első sor behúzása A felső kis ötszöget elmozdítjuk a vonalzón a kívánt mértékben. Ilyenkor az első sor kicsit beljebb kezdődik, mint az összes többi.

22 Word Behúzások: - Függőleges behúzás Az alsó kis ötszöget elmozdítjuk a vonalzón a kívánt mértékben. Ilyenkor az első sor kicsit kijjebb kezdődik, mint az összes többi.

23 Word Tabulátor: A T AB billentyűt leütve a kurzor a következő előre beállított tabulátorpozícióba ugrik. Ha ez nincs beállítva, akkor általában 1,25 cm-t ugrik. A tabulátorpozíciók utólag is beállíthatók. A T AB lenyomása után egy nyíl (  ) jelenik meg a monitoron, ami a nyomtatásban nem látszik.

24 Word Tabulátor beállítások:  Kattintsunk a vízszintes vonalzó, bal végén található jelre, majd válasszuk ki a megfelelő tabulátortípust.   Kattintsunk a vonalzó kívánt pontjára.

25 Word Tabulátor típusok: - balra igazítás - középre igazítás - jobbra igazítás - tizedes jelhez igazítás Tabulátor beállítások megszüntetése  Kattintsunk vízszintes vonalzón a jelölésre, fogjuk meg az egérrel és húzzuk le.

26 Word Vágólap műveletek: A vágólap a Windows által biztosított átmeneti tárterület, (RAM terület) mely lehetővé teszi kijelölt dokumentumelemek másolását és mozgatását. A másolás a kijelölt szövegrészt, táblázatot, ábrát stb. az eredeti helyen meghagyja, annak egy másolatát helyezi el az új helyen. A mozgatás során a kijelölt szöveg, táblázat, ábra stb. az eredeti helyéről egy új helyre kerül. (Azaz az eredeti helyéről eltűnik. )

27 Word Nem nyomtatandó karakterek: – tabulátor: – szóköz: – bekezdésvég jel (enter): – sortörés: – rejtett szöveg: – feltételes elválasztójel: – kép vagy szövegdoboz horgonya:

28 Word A szövegszerkesztő program tulajdonságai: – A szöveg tárolható, később bármikor megnyitható és átszerkeszthető, nyomtatható. – Könnyű, gyors és nyom nélküli a hibajavítás – Ábrák készítése, kép beillesztése könnyen. – Többhasábos szerkesztés. – Karakterek és bekezdések tetszőleges formázása. – Tartalomjegyzék és tárgymutató létrehozása. – Folyamatos helyesírás és nyelvhelyesség ellenőrzés.

29 Word Szövegszerkesztő programok csoportosítása: - Egyszerű ~ (editor) Pl.: Edit, Jegyzettömb Nincs formázás, csak a karakterek tárolódnak, 1 kar.=1 byte - WYSIWYG ~ (What You See Is What You Get) => Amit látsz, azt kapod. Pl.: Wordpad, Microsoft Office Word - Kiadványszerkesztők Pl.: Microsoft Office Publisher Nyomdai előkészítésre alkalmas

30 Word Készítette: Árián Flóra


Letölteni ppt "Word - elmélet"

Hasonló előadás


Google Hirdetések