Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Könyvvizsgálati dokumentumok áttekintése. Minden olyan információ, ami a könyvvizsgálói vélemény kialakításához fontos és lényeges a könyvvizsgálati dokumentáció.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Könyvvizsgálati dokumentumok áttekintése. Minden olyan információ, ami a könyvvizsgálói vélemény kialakításához fontos és lényeges a könyvvizsgálati dokumentáció."— Előadás másolata:

1 Könyvvizsgálati dokumentumok áttekintése

2 Minden olyan információ, ami a könyvvizsgálói vélemény kialakításához fontos és lényeges a könyvvizsgálati dokumentáció része. Az információkat és adatokat értelmezzük, majd lefűzzük, vagy adathordozón tároljuk. Az adatokat meghatározott rendben és a későbbiekben is ellenőrizhető formában dokumentáljuk.

3 A dokumentumokat csoportosítjuk: - állandó (könyvvizsgálatunk évei alatt fontos adatok) - és tárgyidőszaki dossziékban.

4 Állandó dosszié tartalmazza (1/2 ): A cég külső- belső környezetet leíró információkat - cégkivonat, - alapító okirat, - számviteli politikák, - belső szabályzatok.

5 Állandó dosszié tartalmazza (2/2): - a társaságnál több éven át érvényben lévő, és/vagy jelentős összegű megállapodásokat, szerződéseket, - a működésre hatással bíró, rendkívüli eseményeket leíró információkat, - előző évi beszámolókat.

6 A tárgyidőszaki dosszié tartalma: - a cégtől begyűjtött és feldolgozott bizonylatok, - a könyvvizsgáló által elvégzett munkát igazoló munkapapírok, - évközi vizsgálat munkapapírjai, - a kitöltött könyvvizsgálói munkaprogram.

7 Dokumentumok áttekintése

8 A 700. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard, a könyvvizsgálói vélemény kialakításával kapcsolatos felelősséggel foglalkozik, valamint a könyvvizsgálói jelentés formájára és tartalmára ad iránymutatatást.

9 A könyvvizsgálói jelentés megfogalmazása előtt a zárási dokumentációt áttekintjük. Az áttekintésnél vezet minket a munkaprogramunk, az ISA700_CHK1. Munkaprogramunk a könyvvizsgálói standardok szabályai szerint készült. A munkaprogram kérdéseket fogalmaz meg és az arra adott válaszolok, megjegyzések, valamint a megfogalmazott következtetések adnak bizonyosságot a könyvvizsgálói véleményhez.

10 A tárgyidőszaki dossziénál fókuszálunk (1/3) Tervezés dokumentumainál: - kockázat becslésre, (ügyfél megismerése, rendszerek felmérése, ügyletek ismerete…) - lényegesség meghatározásra, (végrehajtási lényegesség, hibahatár kalkuláció véglegesítése) - elvégzett eljárásokat értékeljük. (szükség esetén eltérő eljárások elvégzése ….)

11 A tárgyidőszaki dossziénál fókuszálunk (2/3) Munkavégzés dokumentumainál - a cégtől begyűjtött és feldolgozott bizonylatokra, (leltárak, egyenlegközlők, analitikák..) - a könyvvizsgálati munkapapírokra, (számítások, becslések ellenőrzése, ügyféltől kapott információk hatása a beszámolóra…) - a kitöltött könyvvizsgálói munkaprogramra

12 A tárgyidőszaki dossziénál fókuszálunk (3/3) Beszámolóra ható dokumentumoknál: - teljességi nyilatkozatra, jogi nyilatkozatra a peres ügyekről, banki auditlevélre, informatikai nyilatkozatra, - hibás állítások rendezésére, (javított és javítatlan hibalisták) - vállalkozás folytatás elvének megvalósulására, - fordulónap utáni eseményekre.

13 A könyvvizsgálati dokumentumok áttekintése után a beszámolóról véleményt alkotunk. Véleményünket könyvvizsgálói jelentésben rögzítjük. A könyvvizsgálói jelentést a beszámolóval együtt tesszük közzé.


Letölteni ppt "Könyvvizsgálati dokumentumok áttekintése. Minden olyan információ, ami a könyvvizsgálói vélemény kialakításához fontos és lényeges a könyvvizsgálati dokumentáció."

Hasonló előadás


Google Hirdetések