Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A holokauszt “Kelts bennük félelmet, Uram, hadd tudják meg a népek, hogy ők csak emberek.” Zsoltárok, 9:21 Zsidó emlékmű, Dachau “Ha nem tanulunk a múltból.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A holokauszt “Kelts bennük félelmet, Uram, hadd tudják meg a népek, hogy ők csak emberek.” Zsoltárok, 9:21 Zsidó emlékmű, Dachau “Ha nem tanulunk a múltból."— Előadás másolata:

1 A holokauszt “Kelts bennük félelmet, Uram, hadd tudják meg a népek, hogy ők csak emberek.” Zsoltárok, 9:21 Zsidó emlékmű, Dachau “Ha nem tanulunk a múltból akkor arra ítéltetünk, hogy megismételjük. - Soha többet.”

2 A holokauszt - Előzmények A holokauszt a zsidó népesség tervszerű, szervezett elpusztítását jelenti. A kifejezés tágabb értelemben: más népcsoportok tömeges megsemmisítése. Az antiszemitizmus (zsidóellenesség) nem a XX. század “terméke”. → Vajon honnan ered a zsidóellenesség, sőt a zsidógyűlölet, és mi az oka?

3 A holokauszt - Előzmények A zsidó nép Palesztinában élt. Létrehozták az ókori Izrael királyságát. Több hódító birodalom is elfoglalta, végül a Római Birodalom és Júdea néven vált provinciává. A támadások és az elnyomás → egyre többen hagyták el Júdeát és szétszóródtak Európában.

4 A holokauszt - Előzmények Szétszóródva, vallásuknak és hagyományaiknak megfelelően éltek. A városokban egy helyre települtek. Ezeket a területeket már a középkorban gettó nak nevezték. Földbirtokkal nem rendelkezhettek, ezért kereskedelemmel és pénzügyletekkel (hitelezés) foglalkoztak.

5 A holokauszt - Előzmények Középkori közvélekedés: “Istengyilkosok” Ügyeskedő uzsorások Bűnösök a “véráldozatban”- keresztények vérét eszik titkos szertartásaikon Összeesküvés-elméletek: mindent ők irányítanak → világuralomra törnek.

6 A holokauszt - Előzmények Üldöztetés már a XX. század előtt is érte őket: A XIX. század ban a cári Oroszország ban kitelepítések és tömeggyilkosságok (pogromok) is voltak. A XIX. századra Európá ban megvalósult a vallásszabadság és a törvény előtti egyenlőség. Ez a zsidó ság helyzetében is változást hozott → az elkülönülten élő közösség eik asszimilálódtak (beolvad). A kereskedelemből és pénzügyletekből meggazdagodtak → irigység → antiszemitizmus megerősödése.

7 A holokauszt – A náci Németország Németországban az I. világháború után megerősödik az antiszemitizmus. → Adolf Hitler náci eszmerendszere : A zsidókat alacsonyabb rendű fajnak tartotta. Terve: Kelet-Európában új élettér a német árja faj számára. → zsidóknak, szlávoknak el kell tűnni az útból.

8 A holokauszt – A náci Németország 1930-as évek Hitler hatalomra jutása után komoly rendszabályok a zsidók ellen. Egymást követték a véres zsidóellenes fellépések – Kristályéjszaka A II. világháború előtt megkezdődött a zsidók munkatáborokba gyűjtése, azaz koncentrációja → Koncentrációs tábor

9 A holokauszt – A náci Németország A tábor kapuja: “A munka szabaddá tesz” Napi 14-15 óra munka, kevés élelem, durva bánásmód. Legismertebb munkatáborok: Dachau, Buchenwald

10 A holokauszt – A náci Németország

11 A háború első éveiben kötelezték a náci uralom alatt élő zsidókat, hogy a felső ruhájuk bal mellrészén, sárga színű, 10cm-es, hatágú “Dávid- csillag” viselésére. A városokban zárt területeket ún. gettó kat hoztak létre a zsidók számára. Zsúfoltság, öngondoskodás, vagyonelkobzás.

12 A holokauszt – A náci Németország A gettók felállítása után elkezdték a szervezett népirtást. Az összeterelt zsidókat gépfegyverrel lemészárolták vagy a teherautó zárt terébe bevezették a jármű kipufogógáz át. A módszerek lassúak, körülményesek → Hitler: utasítás a “ zsidókérdés végső megoldásá nak” kidolgozására. (Rudolf Höss vallomása 1946) Megoldás: tömeges megsemmisítés. Megsemmisítő táborok felállítása.

13 A holokauszt – A náci Németország

14 A holokauszt – Filmek, könyvek

15 Felhasznált irodalom: Bencsik Péter, Horváth Levente Attila: Történelem 8. - A huszadik század története, Mozaik Kiadó, Szeged, 2008. Horváth Péter: Történelem az általános iskolák számára, OFI, Budapest, 2015. Képek jegyzéke: Bencsik Péter, Horváth Levente Attila: Történelem 8. - A huszadik század története, Mozaik Kiadó, Szeged, 2008. Horváth Péter: Történelem az általános iskolák számára, OFI, Budapest, 2015. Internet Saját felvételek (Dachau munkatábor)


Letölteni ppt "A holokauszt “Kelts bennük félelmet, Uram, hadd tudják meg a népek, hogy ők csak emberek.” Zsoltárok, 9:21 Zsidó emlékmű, Dachau “Ha nem tanulunk a múltból."

Hasonló előadás


Google Hirdetések