Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Allergének és intoleranciát okozó anyagok jelölése..

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Allergének és intoleranciát okozó anyagok jelölése.."— Előadás másolata:

1 Allergének és intoleranciát okozó anyagok jelölése..

2 Táplálék allergia és intolerancia. Allergia (ételallergia)– allergén hatására az immunrendszer kórosan fokozott mértékben aktiválódik, és a túlzott reakció magát a szervezetet károsítja. Intolerancia – a táplálék vagy a táplálék egyik összetevő által kiváltott kellemetlen tünetek jelentkezése. A táplálékallergiának megfelelő kép jön létre, de nincs immunológiai reakció.

3 Miért szükséges a szigorú szabályozás Érintettek száma világszerte évről évre emelkedik (világproblémává válik) Az érintett fogyasztói kör - gyermekek körében 5-8%-os - felnőttek között 2%-os az előfordulás Tünetek súlyossága - enyhe lokalizált tünetektől akár egész szervezetett érintő anaphylaxiás reakció léphet fel.

4 Az anaphylaxia vagy anaphylaxiás sokk egy súlyos, gyakran életet veszélyeztető viharos zajlású allergiás reakció, mely azonnali (orvosi) beavatkozást igényel.

5 Az anaphylafiás reakció 25-60%-át a táplálkozásallergia okozza 172 esetből 103 -at táplálék allergia 28-at darázscsípés 15-öt gyógyszer okozott

6 Olyan élelmiszerek váltanak ki allergiás tüneteket, amelyeket korábban bárki gond nélkül fogyaszthatott Az észak államokban a hal, Amerikában a földimogyoró Ázsiában a szója Nálunk a tej (tejfehérje), a tojás és nő a gabonafélék (glutén) és tejcukor (laktóz) iránt érzékenyek száma.

7 A fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatása 1169/2011/EU Hatályos 2011. december 13. Általános jelölés 19/2004 FVM-ESzCsM-GKM 2000/13/EK irányelv Általános előírások alkalmazandóak 2014. dec.13. Tápérték jelölés 1-1-90/496 Magyar Élelmiszerkönyv 90/496/EGK irányelv Tápértékjelölés kötelezően alkalmazandó 2016. dec. 13.

8 1169/2011/EU Rendelet 9.cikk. A kötelező adatok felsorolása (1) A 10- 35. cikknek megfelelően a) az élelmiszer neve; b) az összetevők felsorolása; c) minden olyan, allergiát vagy intoleranciát okozó a II. mellékletben szereplő, vagy a II. mellékletben szereplő anyagokból származó összetevő, vagy technológiai segédanyag, amelyet élelmiszer előállításnál használnak fel és a késztermékben jelen van akár megváltozott formában is… d)….l).

9 II. Melléklet Glutént tartalmazó gabonafélék, Rákfélék és a belőlük készült termékek, Tojás és a belőle készült termékek, Hal és a belőle készült termékek, Földimogyoró és a belőle készült termékek, Szójabab és a belőle készült termékek, Tej és az abból készült termékek Diófélék, Zeller és a belőle készült termékek, Mustár és a belőle készült termékek, Szezámmag és a belőle készült termékek, Kén-dioxid és az SO2-ben kifejezett szulfitok, Csillagfürt és a belőle készült termékek, Puhatestűek és a belőlük készült termékek.

10 1169/2011/EU Rendelet 12. Cikk Az élelmiszerekkel kapcsolatos kötelező tájékoztatás elérhetőségéről és elhelyezéséről szól: (1)Az élelmiszerekkel kapcsolatos kötelező tájékoztatásnak e rendeletnek megfelelően rendelkezésre kell állnia, és könnyen hozzáférhetőnek kell lennie valamennyi élelmiszer esetében (a csomagolt valamint a nem előre csomagolt élelmiszerre egyaránt vonatkozik). (2)Előrecsomagolt élelmiszerek esetében az élelmiszerekre vonatkozó kötelező tájékoztatást közvetlenül a csomagoláson vagy az arra rögzített címkén kell feltüntetni. (3)….. (5) Nem előrecsomagolt élelmiszer esetében a 44. cikk rendelkezéseit kell alkalmazni.

11 1169/2011/EU Rendelet előrecsomagolt élelmiszer : a végső fogyasztónak vagy vendéglátásnak, illetve közétkeztetésnek való eljuttatásra szánt olyan egység, amely az élelmiszerből és az élelmiszer csomagolásából áll, amelybe az élelmiszert értékesítésre való felkínálás előtt csomagolták be – függetlenül attól, hogy a csomagolás teljes egészében vagy csak részben tartalmazza-e az élelmiszert –, oly módon, hogy a csomagolás tartalmát ne lehessen megváltoztatni a csomagolás felnyitása vagy megváltoztatása nélkül; az értékesítés helyszínén a fogyasztó kérésére vagy közvetlen értékesítés céljára becsomagolt élelmiszer nem minősül előrecsomagolt élelmiszernek;

12 Az „előrecsomagolt élelmiszer” új definíciója alapján nem számít előrecsomagolt terméknek Fogyasztó kérésére a vásárlás helyén csomagolt termék Forgalmazás helyén a fogyasztó távollétében csomagolt termék (kereskedelmi előrecsomagolás )

13 1169/2011/EU Rendelet Újdonságok az allergének jelölésében Csomagolt élelmiszerek Allergén nevét olyan szedéssel –például betűtípussal, stílussal vagy háttérszínnel – kell kiemelni, amely azt egyértelműen elkülöníti a többi összetevőtől. Pl.:kazein (tej), sajt, tofu (szója), emulgeálószer: lecitinek (szója), fűszerek (zeller). Az adalékanyagoknál az allergént ki kell írni, nem elég az E-szám!!! pl.: tartósítószer: E-223 nátrium-metabiszulfit

14 1169/2011/EU Rendelet Újdonságok az allergének jelölésében A nem élőrecsomagolt élelmiszereknél – 44. cikk (1) Amennyiben az élelmiszereket előcsomagolás nélkül kínálják megvételre a végső fogyasztónak vagy vendéglátásnak, illetve közétkeztetésnek, vagy ha az élelmiszereket az értékesítés helyén csomagolják a fogyasztó kérésére, vagy előrecsomagolják közvetlen értékesítés céljából: - a) a 9. cikk (1) bekezdésének c) pontjában meghatározott adatokat kötelező megadni; ( allergiát vagy intoleranciát okozó összetevőket) Hogyan, milyen módon??

15 Hogyan, milyen módon? (2) A tagállamok nemzeti intézkedéseket fogadhatnak el arról, hogy az (1) bekezdésben meghatározott adatokat vagy azok elemeit milyen eszközök segítségével kell rendelkezésre bocsátani, valamint adott esetben arról, hogy azokat milyen formában kell közölni és megjeleníteni.

16 Nemzeti rendelkezés. 62/2011. (VI.30.) VM rendelet a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről 36/2014. (XII.17.) FM rendelet az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról

17 62/2011. (VI.30.) VM rendelet a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről 5.§ (3) A vendéglátó-ipari termékek összetevőire vonatkozó információkról – beleértve az élelmiszerek jelöléséről szóló 1169/2011/EU rendelet II. Melléklete szerinti allergén összetevőket, valamint az egyéb jogszabályok alapján kötelezően alkalmazandó, élelmiszer-összetevőkre vonatkozó kiegészítő információkat is – a végső fogyasztót, annak kérésére a vendéglátónak tájékoztatnia kell.

18 36/2014. (XII.17.) FM rendelet az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról Alkalmazni kell: Végső fogyasztónak szánt élelmiszerekre, beleértve a vendéglátás ill. közétkeztetés keretében forgalomba hozott élelmiszereket Vendéglátás ill. közétkeztetés részére szánt élelmiszerekre Valamennyi élelmiszer vállalkozóra, amelyek tevékenysége összefügg a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásával.

19 Allergiát és intoleranciát okozó anyagok jelenlétéről való tájékoztatás Gazdasági szereplő részére- 36/2014. FM 3.§ (2) jogszabályokban előírt kötelező adatok átadása (beleértve az allergén és intoleranciát okozó anyagokat is!) a 1169/2011/EU 8.cikk (6) Végső fogyasztó részére – vásárlást megelőzően kell megadni (biztosítani kell azt a feltételt, hogy vásárlást megelőzően hozzá tudjon jutni az információhoz). 36/2014. FM 4.§ (1)

20 A nem előre csomagolt élelmiszerekre vonatkozó tájékoztatás 1169/2011/EU 8.cikk (6) Az élelmiszer-vállalkozóknak az ellen ő rzésük alá tartozó vállalkozásokban biztosítaniuk kell, hogy a végs ő fogyasztónak vagy vendéglátásnak, illetve közétkeztetésnek szánt, nem el ő recsomagolt élelmiszerekkel kapcsolatos információkat az élelmiszert átvev ő gazdasági szerepl ő nek továbbítsák, hogy szükség esetén lehet ő vé váljon az élelmiszerekkel kapcsolatos kötelez ő tájékoztatás ismertetése a végs ő fogyasztóval. !!! - át kell adni azon adatokat, amelyeket a csomagolt élelmiszerek esetében a jogszabályok alapján kötelező feltüntetni!!!

21 A tájékoztatás követelményei - végső fogyasztó számára Könnyen elérhetőnek kell lennie Nem számolható fel többlet költség Az eladás helyén kell hogy legyen Fizikai ill. elektronikus formában Tartalmazza a termék nevét és az allergiát ill. intoleranciát okozó anyag nevét ÉS

22 36/2014/FM (XII.17.) 4.§ (4) A tájékoztatás elérhetőségének helyére a végső fogyasztó figyelmét jól olvasható módon a létesítményben elhelyezett fizikai ill. elektronikus hordozón fel kell hívni.

23 SZÓBAN történő tájékoztatás A tájékoztatás megadásáért felelős személy folyamatosan jelen van A tájékoztatást a fogyasztó (kérésére) - haladéktalanul megkapja - a vásárlás helyén kapja meg - a vásárlást megelőzően A tájékoztatás írásos dokumentumon alapul ÉS

24 Az élelmiszer kínálásának helyén jól látható módon, fizikai vagy elektronikus hordozón fel kell tüntetni, hogy az allergiát és intoleranciát okozó anyagok késztermékben való jelenlétére vonatkozó tájékoztatás szóbeli megadása kérhető.

25 Az allergén késztermékben való jelenlétére vonatkozó tájékoztatás nem kötelező A nem előrecsomagolt élelmiszer megnevezése egyértelműen utal az érintett allergiát vagy intoleranciát okozó anyag nevére (Pl.: Sajtos tekercs, Halsaláta, Kacsacomb diós töltelékkel, Mogyorókrémes torta stb. DE! – ha a sajtos tekercs mustárt is tartalmaz, akkor erről az előírásoknak megfelelően a fogyasztót tájékoztatni kell! Az élelmiszer vállalkozó a fogyasztóval előzetes egyeztetés alapján személyre szabottan biztosít olyan élelmiszert, amely nem tartalmaz allergiát vagy intoleranciát okozó anyagot.

26 A kistermelői tájékoztatási kötelezettség. Az allergiát és intoleranciát okozó anyagok jelenlétéről a késztermékben vásárlást megelőzően a végső fogyasztót tájékoztatni kell 1. Tájékoztatás fizikai vagy elektronikus formában - az eladás helyén kell lennie - jól látható - tartalmazza a termék nevét és az allergént illetve a intoleranciát okozó anyag nevét 2. Tájékoztatás szóban - folyamatosan jelen van a szóbeli tájékoztatásáért felelős személy

27 Engedélyezhetik-e a tagállamok nemzeti intézkedésen keresztül, hogy az élelmiszer-ipari vállalkozó a nem előrecsomagolt élelmiszer gyártása vagy előkészítése során felhasznált, allergiát vagy intoleranciát okozó anyagokról és termékekről kizárólag és csak a fogyasztó kérésére nyújtson tájékoztatást? Az allergénekre vonatkozó információ „kérésre történő” rendelkezésre bocsátása nem tekinthető „tájékoztatási módnak”. A pragmatikus megközelítés érdekében azonban a nemzeti rendelkezések indikatív módon rendelkezhetnek úgy, hogy a nem előrecsomagolt élelmiszer gyártása vagy előkészítése tekintetében az allergénekre/intoleranciára vonatkozó, részletes tájékoztatás a fogyasztó kérésére biztosítható, amennyiben az élelmiszer-ipari vállalkozó szembetűnő helyen, jól láthatóan, könnyen olvashatóan és adott esetben letörölhetetlenül jelzi, hogy ilyen információ kérésre megadható. Ez a megoldáskombináció jelzi a fogyasztónak, hogy a nem előrecsomagolt termék allergének és intolerancia szempontjából aggályos, ugyanakkor az ezzel kapcsolatos információ elérhető és könnyen hozzáférhető. 36/2014 (XII:17.) FM rendelt

28

29 Köszönöm a figyelmet! dr. Ilenčík Erika élelmiszer-biztonsági felügyelő állatorvos ÉLBÁI Élelmiszer-biztonsági és Minőség-ellenőrzési Osztály gyor-elelmiszer@nebih.gov.hu


Letölteni ppt "Allergének és intoleranciát okozó anyagok jelölése.."

Hasonló előadás


Google Hirdetések