Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 Újdonságok és aktualitások az élelmiszerjelöléssel kapcsolatban Szegedyné Fricz Ágnes főosztályvezető-helyettes Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 Újdonságok és aktualitások az élelmiszerjelöléssel kapcsolatban Szegedyné Fricz Ágnes főosztályvezető-helyettes Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási."— Előadás másolata:

1 1 Újdonságok és aktualitások az élelmiszerjelöléssel kapcsolatban Szegedyné Fricz Ágnes főosztályvezető-helyettes Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály 2015 november 12.

2 6 Tagállami intézkedés 1169/2011/EU rendelet 44. cikk A nem előrecsomagolt élelmiszerekre vonatkozó nemzeti intézkedések (1) Amennyiben az élelmiszereket előcsomagolás nélkül kínálják megvételre a végső fogyasztóknak vagy vendéglátásnak, illetve közétkeztetésnek, vagy ha az élelmiszereket az értékesítés helyén csomagolják a fogyasztó kérésére, vagy előrecsomagolják közvetlen értékesítés céljából: a) a 9. cikk (1) bekezdésének c) pontjában meghatározott adatokat kötelező megadni; allergiát okozó összetevők b) a 9. és 10. cikkben említett egyéb adatok megadása nem kötelező, kivéve, ha a tagállamok olyan nemzeti intézkedéseket fogadnak el, amelyek előírják ezen adatok egy részének, mindegyikének vagy azok egyes elemeinek a megadását. (2) A tagállamok nemzeti intézkedéseket fogadhatnak el arról, hogy az (1) bekezdésben meghatározott adatokat vagy azok elemeit milyen eszközök segítségével kell rendelkezésre bocsátani, valamint adott esetben arról, hogy azokat milyen formában kell közölni és megjeleníteni.

3 A földművelésügyi miniszter 36/2014. (XII. 17.) FM rendelete az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról Alkalmazni kell: a vendéglátás, illetve a közétkeztetés keretében forgalomba hozott és a vendéglátás (cukrászat), illetve a közétkeztetés részére szánt élelmiszerekre is, valamint valamennyi élelmiszer-vállalkozóra, amelyek tevékenysége összefügg a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásával. Nem vonatkozik: élelmiszer-automatában és az automatizált értékesítő helyeken forgalmazott élelmiszerek esetén, kistermelői élelmiszerek (csak részben) KERESZTSZENNYEZŐDÉSRE de közétkeztetésben a diétás étkezetés kapcsán fontos megoldandó feladat!

4 Az FM rendelet 3. § (2) - (3) bekezdése szerint „(2) Az 1169/2011/EU rendelet 8. cikk (6) bekezdése szerinti információ-továbbítás során a nem előrecsomagolt élelmiszert forgalomba hozó élelmiszer-vállalkozónak át kell adnia az élelmiszert átvevő gazdasági szereplőnek a nem előrecsomagolt élelmiszer azon adatait, amelyeket az előrecsomagolt élelmiszerek esetében az Európai Unió közvetlenül alkalmazandó jogi aktusai és az Éltv. felhatalmazása alapján kiadott jogszabályok alapján kötelező feltüntetni. (3) A (2) bekezdés szerinti adatokról a végső fogyasztót kérésére tájékoztatni kell.”

5 36/2014. (XII. 17.) FM rendelet módosítása folyamatban Távértékesítés útján a nem előrecsomagolt élelmiszerek esetén a vásárlást megelőzően kell a fogyasztót tájékoztatni Az élelmiszer- automatákban és az automatizált értékesítő helyeken értékesítésre kínált nem előrecsomagolt élelmiszerek esetén az allergénekről a vásárlást megelőzően a fogyasztót tájékoztatni kell

6 Új jelölési kötelezettség a berendezéseken 41/2014. (XII. 29.) NGM rendelet az élelmiszer-értékesítést kezelőszemélyzet nélkül végző automataberendezés üzemeltetőjének adókötelezettségéről, a bejelentési eljárásért fizetendő igazgatási szolgáltatási díj beszedésének, kezelésének, nyilvántartásának és visszatérítésének részletes szabályairól – egyedi regisztrációs szám közzététele az automata berendezésen jól látható módon 36/2014. FM rendelet szerint: élelmiszer neve, allergének, édesítőszerek, egyes színezékek

7 2 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1169/2011/EU RENDELETE a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról Hatályos: 2011.december 13. Általános előírásokra kötelezően alkalmazandó: 2014.december 13. Tápértékjelölésre kötelezően alkalmazandó: 2016.december 13.

8 Előre csomagolt élelmiszer : „a végső fogyasztónak vagy a vendéglátóknak, illetve közétkeztetőknek való eljuttatásra szánt olyan egység, ◄ amely az élelmiszerből és az élelmiszer csomagolásából áll, amelybe az élelmiszert értékesítésre való felkínálás előtt csomagolták be – függetlenül attól, hogy a csomagolás teljes egészében vagy csak részben tartalmazza- e az élelmiszert –, oly módon, hogy a csomagolás tartalmát ne lehessen megváltoztatni a csomagolás felnyitása vagy megváltoztatása nélkül;” Nem előre csomagolt élelmiszer:”az értékesítés helyszínén a fogyasztó kérésére vagy közvetlen értékesítés céljára becsomagolt élelmiszer nem minősül előrecsomagolt élelmiszernek;” Fogalmak

9 (6) Az élelmiszer-vállalkozóknak az ellenőrzésük alá tartozó vállalkozásokban biztosítaniuk kell, hogy a végső fogyasztónak vagy a vendéglátóknak, illetve közétkeztetőknek szánt, nem előrecsomagolt élelmiszerekkel kapcsolatos információkat ◄ az élelmiszert átvevő gazdasági szereplőnek továbbítsák, hogy szükség esetén lehetővé váljon az élelmiszerekkel kapcsolatos kötelező tájékoztatás ismertetése a végső fogyasztóval. 8.cikk Felelősség

10 (4) A megadott értékeknek az egyes esetek függvényében olyan átlagértékeknek kell lenniük, amelyek a következőkön alapulnak: a) az élelmiszer előállítója által végzett vizsgálatok; b) a felhasznált összetevők ismert vagy tényleges átlagértékeiből végzett számítások; vagy c) Általánosan meghatározott és elfogadott adatokból kiinduló számítások. 31.cikk Számítás

11 ZÁRT LISTA és sorrend!!! kötelező önkéntes

12 EGYÜTTMŰKÖDÉS ADATBÁZIS LÉTREHOZÁSA

13 Egyebek

14 Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/81-1 számú előírás Egyes kenyerek és péksütemények 2-311 számú irányelv Hagyományőrző cukrászipari termékek Hagyományteremtő cukrásztermékek Marcipán

15 Uniós jogszabály változások Új „Új élelmiszerek” - novel food rendelet Adalékanyagok, aromák, enzimek Szennyezőanyagok Szeszesitalokról szóló 110/2008/EK : II. melléklet 32. Likőr

16 Vendéglátás GHP https://www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/ele lmiszer_takarmanybiztonsag/kozerdeku_adatok/vendegla tas_ghp/2015_02_09 https://www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/ele lmiszer_takarmanybiztonsag/kozerdeku_adatok/vendegla tas_ghp/2015_02_09 Jogszabályok, útmutatók http://elelmiszerlanc.kormany.hu/elelmiszerek-jelolese https://www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/ele lmiszer_takarmanybiztonsag/jogszabalyok/hazaijogszaba lyok/elelm_jogsz.html

17 20 Szegedyné Fricz Ágnes, főosztályvezető-helyettes FM Élelmiszer-feldolgozási Főosztály tel: +36 1 795 3759 email: efef@fm.gov.hefef@fm.gov.h agnes.fricz@fm.gov.hu http://elelmiszerlanc.kormany.hu Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "1 Újdonságok és aktualitások az élelmiszerjelöléssel kapcsolatban Szegedyné Fricz Ágnes főosztályvezető-helyettes Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási."

Hasonló előadás


Google Hirdetések