Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Képek a Titanicról A tervezéstől a végzetes első/utolsó úton és az elsüllyedésen át a roncsok megtalálásáig.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Képek a Titanicról A tervezéstől a végzetes első/utolsó úton és az elsüllyedésen át a roncsok megtalálásáig."— Előadás másolata:

1

2 Képek a Titanicról A tervezéstől a végzetes első/utolsó úton és az elsüllyedésen át a roncsok megtalálásáig

3 A Titanic a tervezőasztalon. A White Star Line hajótársaság megbízásából, 1907-ben kezdtek bele

4 A Titanic hosszmetszete

5 A Titanic, pontosabban a hajógerinc a szárazdokkban. A Titanicot Írországban, Belfastban, a Harland és Wolff hajógyárban építették, együtt testvérhajójával, a némileg kisebb Olympic-kal.

6 Még a szárazdokkban, de már hajó formában...

7 Épül a Titanic. A burkolatát alkotó acéllapokat 3 000 000 szegeccsel rögzítették,csak ezek súlya 1200 tonna volt.

8 Épül a Titanic. Itt még hiányzik a leghátsó kémény. A hajó jellegzetes körvonalait megszabó négy hatalmas kémény közül három a vízgőzt vezette ki, a negyedik a szellőrendszer része volt.

9 A Titanic a szárazdokkban. A hajócsavarok felszerelése. A három hajócsavart 45 ezer lóerővel hajtották a motorok, a hajó így 20-25 csomós sebességgel haladhatott.

10 A Titanic a szárazdokkban. A hajócsavarok előtt álló emberek jól érzékeltetik a hajó méreteit.

11 A Titanic 29 óriás kazánja is elszabadult helyéről, amikor a hajó éles szögben megbillent. A kép még az összeszerelőüzemben készült.

12 A dugattyús hajtóműgigászok mellett valóban eltörpülnek a szerelők.

13 Az elkészült hajó, még a dokkban. A hajó építésének tervében eredetileg 64 mentőcsónak lett volna, de - arra hivatkozva, hogy elsüllyeszthetetlen, illetve hogy a csónakok túl nagy teret vennének el az utasoktól a csónakfedélzeten - mindössze 20-at építettek fel.

14 A Titanic próbaútra indul.

15 A próbaúton

16 Az elkészült hajó Belfastban.

17 A White Star társaság: büszkén hirdeti: a 290 méter hosszú és 30 méter széles Titanic, legalábbis függőlegesen, felülmúlja a világ legmagasabb épületeit és műemlékeit.

18 Egy jól sikerült kép a hajóról.

19 A parancsnoki híd.

20 A Titanic „B” fedélzete

21 A kor többi hajójához viszonyítva a 2. osztály étterme is pazar volt.

22 Az első osztályú szalon.

23

24 A Cafe Parisen.

25 Olvasószoba az I. osztályú utasok számára.

26 1912 április 10, southamptoni kikötő: a beszállás. 1912. április 10-én déli 12 órakor indult el Southampton kikötőjéből New York felé az úszó palota 2207 utassal.

27 A hajó kifut az első, egyszersmind utolsó útjára

28 Smith kapitány és Lord Pierre a csónakfedélzeten.

29 A Titanic Cherbourg kikötőjében főként szegény kivándorlókat vett fel: skandinávokat, arabokat, délszlávokat. Az este 7 tájban készölt fényképfelvétel erősen retusált.

30 Pillantás egy első osztályú luxuskabinba. Az első osztályú jegyért mór, reneszánsz és flamand bútorokkal berendezett kabin, uszoda, szalon, társalgó, zene járt.

31 A kivilágított Titanic

32 Valószínűleg ez a jéghegy okozta a végzetes sérülést. Nem az összeütközés erejével: a jéghegy víz alá merült "sarkantyúja" ütötte a halálos sebet.

33 Leo James Hyland hajópincér vázlata: felröppen az utolsó fehér rakéta, még alábocsátanak néhány mentőcsónakot. Ez az 1 óra 40 perc körüli állapot.

34 A Straus házaspár nem akart elválni egymástól.

35 Az utolsó, Smith kapitányról készült fénykép. A parancsnoki hídról tekint le épp a mentőcsónakokra...

36 Az orral lefelé süllyedő Titanic (festmény)

37 A B csónak gerincén állva majdnem harminc férfi menekült meg a bátor Lightoller vezetésével. Itt kapaszkodott meg a pékmester is, saját szavai szerint "erősen telített" állapotban.

38 Elkésve érkezik a tragédia színhelyére a Californian

39 A Carpathia, amely a Titanic túlélőit kimentette

40 Tizenegy nászutaspár közül A. Harder volt az egyetlen férfi, aki megmenekült. Háttal Mrs. Hays, aki elvesztette férjét. A felvétel már a Carpatthián készült.

41 A Carpathia horgonyt vet New Yorkban. Oldalán a Titanic mentőcsónakjai.

42 A hajóra dr. Robert Ballard talált rá 1985-ben (a 41 fok 43' északi szélességen és a 49 fok 56' nyugati hosszúságon). A roncs két nagyobb darabban, 3821 méter mélyen fekszik az Atlanti-óceán fenekén, 900 km-re Új-Fundland partjaitól. A Titanic orra 15 méter mélyen fúródott a tengerfenékbe. A rajz a hajó "első felét" ábrázolja.

43 A parancsnoki híd. Kicsit nehéz ráismerni...

44 A parancsnok kabinja a parancsnoki híd mögött volt. A képen Smith kapitány fürdőkádja látható a széttört tető alatt.

45 A hajó orra a tengerfenéken. James Cameron filmrendező 1995 nyarán egy bérelt orosz tengeralattjáróról készített felvételeket, és előkészületeket tett új szuperfilmjéhez. Eközben egyszer a tengeralattjáró beakadt a roncsba, s csak üggyel-bajjal, maximális motorteljesítménnyel tudták kiszabadítani.

46


Letölteni ppt "Képek a Titanicról A tervezéstől a végzetes első/utolsó úton és az elsüllyedésen át a roncsok megtalálásáig."

Hasonló előadás


Google Hirdetések