Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SZERZŐI JOGOK AZ INTERNETEN AZ EGÉSZSÉGES, ERGONOMIKUS SZÁMÍTÓGÉP HASZNÁLAT  2016. Minden jog fenntartva.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SZERZŐI JOGOK AZ INTERNETEN AZ EGÉSZSÉGES, ERGONOMIKUS SZÁMÍTÓGÉP HASZNÁLAT  2016. Minden jog fenntartva."— Előadás másolata:

1 SZERZŐI JOGOK AZ INTERNETEN AZ EGÉSZSÉGES, ERGONOMIKUS SZÁMÍTÓGÉP HASZNÁLAT  2016. Minden jog fenntartva

2 Szerzői jog Szerzői jog: Szellemi tevékenységből származó egyéni, eredeti, tudományos, művészeti vagy irodalmi alkotás védelme. Ilyen védett kategóriák lehetnek: táncjáték, némajáték, színmű, zenés színmű, fotóművészeti alkotás, zenemű, filmalkotás, rádió- és televíziójáték, jelmez és a szoftver. A szellemi terméket előállíthatja egy vagy több ember. Több ember esetén közös műről beszélünk. A szerzői jogok a megalkotás időpontjában életben lépnek, nem kell azokat bejelenti. A szerzői jogok a szerző egész életében érvényesek, és halálát követően még 70 évig. Jelölése 

3 Szoftverlicencek típusai A szoftver terjesztési engedélye, felhasználás feltételeit tartalmazó dokumentum a licenc. Nyílt forrású rendszereknek nevezzük azokat a rendszereket, amiket egy nagyobb közösség fejleszt, és amiknek a forráskódjához mindenki hozzáférhet. Többnyire ingyenes. Pl. Mozzilla Firefox, Android, Wordpress Előnye: alacsonyabb birtoklási költség, gyártófüggetlenség, bárki számára hozzáférhető Zárt forrású rendszerek: egy cég programozói készítik és fejlesztik folyamatosan, és a forráskódot nem bocsájtják a közösség rendelkezésére, a rendszert pedig az esetek nagy részében nem lehet ingyenesen elérni. Pl. Windows, Adobe szoftverek Előnye: hiba esetén a javítás garantált, megrendelőre van szabva

4 Freeware. Olyan szoftvertermék, amelyet szerzője térítés nélkül terjeszt, s az szabadon felhasználható. Shareware. Olyan szoftvertermék, melyet készítője demonstrációs céllal terjeszt, hogy a felhasználó a szoftvertermék megismerése után dönthessen a teljes verzió megvásárlásáról. Ezért a shareware szoftverek működésükben, egyes funkcióikban korlátozottak lehetnek, és/vagy felhasználásuk korlátozott idejű. Az EULA jelentése End User License Agreement, azaz végfelhasználói licencszerződés, vagy másképp végfelhasználói engedély. Ezek elolvasására rendszerint egy-egy alkalmazás telepítésekor nyílik lehetősége a felhasználónak, és a telepítés folytatása az elfogadását jelenti. Szoftverlicencek típusai

5 Illegális szoftverhasználat: a szoftver jogosulatlan másolása vagy használata Hamisítás: A hamisítás a szerzői jogvédelem alá eső szoftver nem jogszerű sokszorosítása és eladása. A szerzői jogok megsértése szoftverek esetén Internet-kalózkodás (warez): A jogtulajdonos kifejezett engedélye nélkül felkerül egy nyilvános vagy korlátozott hozzáférésű Internet kiszolgálóra, ahonnan ingyenesen, vagy díjazás fejében letölthetővé teszik. Alkalmi másolás: egy szervezeten belül többletpéldányok készülnek az alkalmazottak munkájához. A felhasználók közötti "baráti cserebere" is ebbe a kategóriába tartozik.

6 Az ergonómikus számítógép A számítógép állandó haszná­lata egészségkárosító hatású. A helyiségben az ablakok elhelyezése döntő jelentőséggel bír. A tűző, közvetlen napfény erősen rontja a képernyő láthatósá­gát. Ugyancsak kedvezőtlen, ha az egyébként árnyékban lévő monitor üvegén tükröző­dik az ablakon keresztül látható világ. Szemrontó hatású az is, ha a tükröződésbe az ablak előtti füg­göny is belelátszik, vagy egyenesen a napos ablakkal szemben ülünk. Ennek elkerülésére reluxák vagy sö­té­títő­függönyök be­szerzése ajánlott. A legideálisabb elrendezés, ha mo­nitorunkat árnyékos helyre, hátlapjával a faltól 20 cm-re úgy he­lyezzük el, hogy az ablak jobbra (balkezeseknél) vagy balra (jobbkeze­sek­nél) legyen. A reluxa, illetve a függönyök segítségével bármilyen időben szabályozhatjuk a helyiség természetes fényviszonyait. A mesterséges világítás kialakításakor a helyiség megvilágítá­sára szórt, a munka­asztalra irányított fényeket alkalmazzunk. Az irodai bútorok közül az állítható magasságú asztalok és szé­kek a kedvezőek. A legmegfelelőbb székek a gáz­ru­gós, szinkronmechanikás, fékezett görgős, derék­hajlathoz iga­zít­ha­tó, tűzálló bevonatúak.

7 Az ergonómikus szoftver A megbízhatóság alatt a feladat tökéletes ellátását értjük, beleértve az illetékes felhasználók hozzáférésének biztosítását és az illetéktelenek kizárását. A könnyű kezelhetőség: a képernyős súgók alkalmazása, áttekinthető képernyőképek, menük, eszköztárak. A felhasználóbarát adatbevitel: az ergonomikus adatbeviteli képernyőkön a mezők alapértelmezett értékekkel rendelkeznek. A téves adatbevitel csökkentése érdekében a mezőket szűrőkkel látják el. A könnyű karbantarthatóság és továbbfejleszthetőség a programozók feladatát könnyíti meg. Források: Pixabay, Google; Készítette: Kékesi J.


Letölteni ppt "SZERZŐI JOGOK AZ INTERNETEN AZ EGÉSZSÉGES, ERGONOMIKUS SZÁMÍTÓGÉP HASZNÁLAT  2016. Minden jog fenntartva."

Hasonló előadás


Google Hirdetések