Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szakinformációk a korlátozott és szabad hozzáférésű adatbázisokban Dr. Kiss Danuta, Tóth Mónika NymE Központi Könyvtára 2016. Március 3.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szakinformációk a korlátozott és szabad hozzáférésű adatbázisokban Dr. Kiss Danuta, Tóth Mónika NymE Központi Könyvtára 2016. Március 3."— Előadás másolata:

1 Szakinformációk a korlátozott és szabad hozzáférésű adatbázisokban Dr. Kiss Danuta, Tóth Mónika NymE Központi Könyvtára 2016. Március 3.

2 2

3 3 Helyi (egyetemi) hálózatban elérhető adatbázisok http://ilex.efe.huhttp://ilex.efe.hu Web of Science SCOPUS adatbázis Science Direct Springerlink EBSCO - Bibliográfiai és hivatkozási, részben teljes szövegű adatbázisok Akadémiai Kiadó online folyóiratok ADT- Arcanum Digitális Tudománytár

4 4 A keresés általános szabályai (EISZ) Keresés pontos kifejezésre - „” Tiltott szavak the, an, he, she, we, they, be, is, was, as, because, if, when, over, stb. Speciális karakterek, képletek ékezetek nélkül, kötőjel a pontos kifejezésben Csonkolás, helyettesítő karakterek használata * 0-bármennyi karaktert helyettesíthet, akárhol a szóban, több helyen is (kivéve a szó elején) ? Bárhol állhat és pontosan 1 karaktert helyettesíthet, egy szóban több helyen is $ Bárhol állhat és 0 vagy 1 karaktert helyettesíthet, egy szóban több helyen is Helyzeti és Boole-operátorok AND (logikai és), OR(logikai vagy), NOT (logikai nem) SAME Az összekötött szavaknak ugyanazon mondatban, vagy mezőrészben kell lenniük

5 5 Web of Science - WoS Szolgáltató: Thomson Reuters Scientific Inc. Tartalom: interdiszciplináris, a tudományok egész sorára kiterjed Frissítés gyakorisága: heti rendszerességgel Ismertetés: A Web of Science (WoS) a világon a legismertebb és legjobban használt hivatkozási, illetve bibliográfiai adatbázis. Interdiszciplináris, heti frissítéssel közreadott anyagai a tudomány egész területére kiterjednek. Tudományos szempontok szerint rendszerez, lehetővé teszi a tudománymetriai méréseket és a szerzői hivatkozások feltárását. A Web of Science három főbb területe: Arts & Humanities Citation Index (bölcsészet és művészet), Science Citation Index Expended (természet és műszaki tudomány), Social Sciences Citation Index (társadalomtudomány).

6 6 Web of Science

7 7 Keresés: biodiversity (in topic) AND forestry (in topic)

8 8 Találatok rendezése és finomítási lehetőségek

9 9 Keresés finomítása és elemzése

10 10 Keresés a találatok között

11 11

12 12 Egy rekord hivatkozó cikkei

13 Scopus 13 Szolgáltató: Elsevier B.V. Tartalom: multidiszciplináris Frissítés gyakorisága: folyamatos, naponta frissül Ismertetés: A Scopus az Elsevier Kiadó SciVerse adatbázis csomagjának tagja. Az adatbázis a világ egyik legnagyobb absztrak és idézettségi rekord gyűjteménye, melyet szakemberek elemeztek és gyűjtöttek a minél pontosabb találat érdekében. Tudományos szempontok szerint rendszerez, lehetővé teszi a tudománymetriai méréseket és a szerzői hivatkozások feltárását. A Scopus egyszerű és nagyon gyors keresővel rendelkezik, mellyel rákereshetünk konkrét szerzőkre és többre egyidőben. Beállíthatjuk az egymásra hivatkozást találati lehetőségként. A hivatkozásokról grafikonos kimutatást is készíthetünk, mellyel színesebbé és egyedibbé tehetjük munkánkat.

14 SCOPUS – dokumentum keresése 14

15 15 Scopus kereső felületek

16 Találati lista és további lehetőségek keresés finomítására, szűkítésére 16

17 Keresés szűkítése 17

18 Találati lista 18

19 19

20 A találat 20

21 Keresés története és keresési és további lehetőségek keresési stratégia alakítására 21

22 Science Direct 22 Szolgáltató: Elsevier B.V. Tartalom: természet- és élettudományok, műszaki- és orvostudomány, energia, technológiai stb. Frissítés gyakorisága: folyamatos (éves szinten közel 500 ezerrel növekszik) Ismertetés: Az adatbázisban több mint 2500 teljes szöveggel elérhető folyóirat található, több mint 10 millió rekorddal. Körülbelül 17.000 indexelés teszi könnyebbé az eligazodást a folyóiratok között, melyek a tudományos élet minden területét lefedik. A legtöbb teljes szövegű cikk az 1997 utáni tartalomból olvasható, de évente úgy fél millióval növekszik a digitalizált dokumentumok köre, melyek közt akár 1995-ig visszanyúlóan is találni eléréseket.

23 23 Tudományterület kiválasztása, böngészés a folyóiratlistán Keresési lehetőségek

24 24 Találatok és keresés finomítása

25 25 Keresés a találatok között

26 26 Találat – folyóiratcikk megjelenítése

27 27

28 Springerlink 28 Szolgáltató: Springer Science and Business Media B.V. Tartalom: élettudományok, kémia, földtudományok, számítástechnika, orvostudomány, fizika és csillagászat, műszaki tudományok, környezetvédelem, jogtudomány, közgazdaságtan, társadalomtudomány Frissítés gyakorisága: heti rendszerességgel Ismertetés: A Sringerlink honlapjáról több mint 2500 folyóirat, 43 000 könyv és könyvsorozat, közel 200 enciklopédia és szótár, valamint 22 600 protokoll (laboratóriumi kísérleteknél használatos reprodukálható „receptek”) érhető el – összességében 7 milliónál is több dokumentum, a legtöbb teljes szövegű eléréssel. Sok hasznos funkció ingyenesen és regisztráció nélkül is megtekinthető.

29 29 Springerlink Böngészés tudományterületek szerint

30 30

31 EBSCO 31 EBSCOhost Szolgáltató: Minerva Wissenschaftlische Buchhandlung GmbH. Tartalom: multidiszciplináris (adatbáziscsomag) Frissítés gyakorisága: heti rendszerességgel Ismertetés: Az EBSCOhost a világ egyik leggyakrabban használt referensz forrása. Az EBSCOhost egységes felületen kínál több, különféle témaköröket feldolgozó adatbázist, melyek az általános közművelődésben is igen jól használhatók. Az EBSCO Publishing-en keresztül (amely a világ egyik legnagyobb folyóiratcikk- adatbázis előállítója és forgalmazója) a felhasználók több ezer, főleg nemzetközi tudományos kiadók angol (és más idegen) nyelvű folyóirataihoz férhetnek hozzá.

32 32 EBSCO - Bibliográfiai és hivatkozási, részben teljes szövegű adatbázisok

33 33 Egyszerű keresés, keresési opciók megjelenítése, találati lista

34 34 Keresés finomítása és teljes szövegű rekord megjelenítése

35 35 Összetett keresés

36 Akadémiai Kiadó online folyóiratok 36

37 ADT - Arcanum Digitális Tudománytár 37

38 38 Szabadon elérhető szakinformáció-források Könyvtári katalógusok, MOKKA MATARKA – Magyar folyóiratok tartalomjegyzékeinek kereshető adatbázisa FAO Erdészeti adattárai Könyvtári weblapok linkgyűjteményei Szakmai portálok Szabad hozzáférésű elektronikus folyóiratok

39 39 MOKKA katalógus http://www.mokka.hu/

40 40 MATARKA – Magyar folyóiratok tartalomjegyzékeinek kereshető adatbázisa http://www.matarka.hu/

41 41 FAO erdészeti adattárai http://www.fao.org/forestry/en/

42 42 Erdészeti adatbázisok – statisztikák, szabványok, évkönyvek…

43 FAO Forestry – képi információk keresése 43

44 Szabadon hozzáférhető szakfolyóiratok http://doaj.org/ 44

45 45 Erdészeti Tallózó

46 46 Belépés egyetemi hálózaton belül és kívül

47 47 Egyéb információforrások a NymE KK weblapján

48 48 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Szakinformációk a korlátozott és szabad hozzáférésű adatbázisokban Dr. Kiss Danuta, Tóth Mónika NymE Központi Könyvtára 2016. Március 3."

Hasonló előadás


Google Hirdetések