Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A NÉPI ÉPÍTÉSZET ÉRTÉKEI

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A NÉPI ÉPÍTÉSZET ÉRTÉKEI"— Előadás másolata:

1 A NÉPI ÉPÍTÉSZET ÉRTÉKEI
KRIZSÁN ANDRÁS DLA ÉPÍTÉSZ Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) 2015. december 12

2 KÁRPÁT-MEDENCEI NÉPI ÉPÍTÉSZET SAJÁTOSSÁGAI
1.) Földszintes épületek (udvarház) 2.) Egytraktusos (6,00-7,00 m széles) , oromfalas, vagy kontyolt oromfalas épület 3.) Sima, egyenes vonalú nyeregtető (nincs, vagy kevés tetőkiállás) 4.) Fehér homlokzat 5.) Apró, függőleges arányú nyílások, áthidalások (a sarkoktól beljebb)

3 KÁRPÁT-MEDENCEI NÉPI ÉPÍTÉSZET SAJÁTOSSÁGAI
Természetes, helyi építőanyagok (kő, föld, vályog, fa) Az épületek a telekhatáron állnak. Irányuk legtöbbször kelet-nyugati tájolású, hogy a tornácos-ajtós-ablakos oldalukat járja a déli nap. Az épületek háta egyben a szomszéd felőli kerítés is, védelmet nyújtva a bentlakóknak az északi széltől. A kert a ház része.

4 HARMONIKUS MÉRETEK ÉS ARÁNYOK
A hagyományos népi építészetben mindent a lehető legkisebb – eszményi és emberléptékű - magassággal oldottak meg. Az ajtónyílás, ereszmagasság, belmagasság összhangban van az ember magasságával. A helyben használatos építőanyagok meghatározták a ház méreteit. Ez általában 6 m körüli homlokzati szélességet és magasságot jelentett.

5 TÁJEGYSÉGI SAJÁTOSSÁGOK, RÉSZLETEK
Tornác Vakolatdíszek Ablakok, ajtók Kéményfejezetek

6 A MAGYAR ÉPÍTÉSZET SAJÁTOSSÁGA A TORNÁC

7 VAKOLATHÍMEK A barokk és a kora klasszicizmus stílusára jellemző a tükrös tagolás, amikor a homlokzatokon vakolatkerettel elválasztott sima és rücskös felületeket, tükröket alakítottak ki. Vagy a tükröket látták el szürkés vagy sárgás höbörcsös, kőporos vakolattal, és a falszéleket, nyílászárókat, tükröket keretezték simított, fehér vakolatszalaggal, Vagy a simára vakolt felületeket keretezték kis kiülésű vakolatkeretekkel.

8 HOMLOKZAT STÍLUSOK

9 HOMLOKZAT STÍLUSOK

10 VAKOLATHÍMEK Nagy, díszítetlen fehér felületek és kicsi díszített részek (utcai homlokzat, kéményfejezet) összhangja A díszeket a vakolattal együtt, ugyan abból az anyagból készítették. Nem utólag rátett dísz, vagy gipsz stukkó A nagy, nyugodt, sima, díszítetlen felületek és a kicsi, de nagyon gazdagon díszített felületek tagolása. Ezen belül a díszítmény gazdag, sőt zsúfoltnak tűnően sűrű is lehetett. A díszítő motívumok mérete arányos és jól látható. Csak a főhomlokzatot és az ablakkereteket díszítették.

11 VAKOLATHÍMEK A díszek mindig szimmetrikusan voltak elhelyezve az épületen

12 VAKOLATHÍMEK A díszek önmagukon belül is szimmetrikusak

13 VAKOLATHÍMEK A díszítményeket mindig keretbe foglalták, vagy maga a keret volt a dísz. Olyat sehol sem találunk, hogy betű vagy motívum önmagában a puszta falsíkon lenne.

14 ABLAKOK A nyílások kicsik, és a sarkoktól távol voltak. Ebből következik, hogy az ablakok körül nagy tömör felületek jellemzőek, meghatározva a nyílások és tömör felületek arányát. Néha csak egy ablak volt aszimmetrikusan, de a leggyakoribb a szimmetrikusan elhelyezkedő 2 vagy 3 ablak. Az ablakokat mindig „fásli” vagy másként vakolatkeret övezte, amelyet többnyire szemöldökformán díszítettek.

15 KÉMÉNYEK A tájba helyezett ház fölött magasodó tekintélyes méretű fehér kéménypillér megkoronázza az épületet. A Balaton-felvidék szebbnél szebb formájú, változatos kéményfejezeteit mindig vakolták és fehérre meszelték. Egy rosszul elhelyezett, kicsi kémény, vagy annak hiánya elüt az itteni épületektől.

16 KÖVETENDŐ JELLEGZETESSÉGEK:
Tiszta, egyszerű szerkesztés Jó arányok Keskeny alaprajz Erős, tömör, egyszerű forma Vertikális nyílások, és oromfalak Kevés, vagy semmilyen díszítés az utcai homlokzaton Minőségi, helyi anyagok

17 KERÜLENDŐ MOTÍVUMOK: Bonyolult, összetett forma „Tobzódás”
Rossz arányok Túldíszítettség Széles oromfalak Kishajlású, lapostető Terjengős tömeg Sok addicionális részlet

18 Köszönöm a figyelmet : Krizsán András DLA építész Mobil: (30)


Letölteni ppt "A NÉPI ÉPÍTÉSZET ÉRTÉKEI"

Hasonló előadás


Google Hirdetések