Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Átállás ökológiai gazdálkodásra A helyes lépések bemutatása.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Átállás ökológiai gazdálkodásra A helyes lépések bemutatása."— Előadás másolata:

1 Átállás ökológiai gazdálkodásra A helyes lépések bemutatása

2 Bevezetés megelőzzük a problémát mielőtt kialakulna Az ökológiai gazdálkodásban az a gyakorlat hogy, megelőzzük a problémát mielőtt kialakulna, és nem akkor kezdünk hozzá amikor már kialakult. Ez az a kérdés amit sok termelő nehéznek talál az átállási időszak során. Előfordul hogy az organikus termelőt veszteségek érik, az átállás során, azonban ezekből tanulságok vonhatóak le, mialatt a farm termelési folyamatait a talajtermékenység a növényi és állati sokféleség biztosítja.

3 Introduction (EEC) 2092/91 sz. rendelete szerint az ökológiai gazdálkodás alapelvei szerint kell az átállási területeken gazdálkodni Az EU (EEC) 2092/91 sz. rendelete szerint az ökológiai gazdálkodás alapelvei szerint kell az átállási területeken gazdálkodni, az átállási idő alatt legkevesebb két évig az utolsó vegyszer használattól lehet vetni az egyéves fajokat és az évelők esetében ez legkevesebb 3 év az első termés betakarításáig. Az ellenőrző szervezet engedélyt adhat a felügyeleti hatósággal egyetértésben az átállási idő módosítására, bizonyos esetekben csökkenteni vagy növelni lehet az átállási idő hosszát a terület előéletétől az előző gazdálkodás módjától függően.

4 A sikeres átállás kulcsa Az ökológiai gazdálkodási rendszer tanulmányozása  Az ökológiai gazdálkodási rendszer tanulmányozása  A talaj termékenységét és biológiai aktivitását fenn kell tartanunk a termelés során.  A talaj termékenységét és biológiai aktivitását fenn kell tartanunk a termelés során.  A farm növényi és állati sokféleségét növelnünk kell a termelési folyamat során  A farm növényi és állati sokféleségét növelnünk kell a termelési folyamat során  Az ökológai termékek marketingje különleges szakértelmet kíván  Az ökológai termékek marketingje különleges szakértelmet kíván 

5  Az ökológiai gazdálkodási rendszer tanulmányozása megelőzésnek A gondolkodásmódunkat meg kell fordítani a probléma kezelése helyett a probléma okát kell megszüntetni, vagy kezelni. Ezt hívják megelőzésnek. Számos kiválóan tájékozott farmer soha sem jut el eddig a felismerésig. Amint az más gazdálkodási rendszerek esetében is igaz, az ökológiai gazdaságnak is a farmer egyedi igényeihez kell igazodnia. Az ökológiai gazdálkodás sokkal inkább függ a gazdálkodást meghatározó elemektől, mint a konvencionális: a növényállománnyal, a talajjal és állattenyésztés hatékony gazdálkodásától.

6  Az ökológiai gazdálkodási rendszer működésének tanulmányozása A farmernek alaposan meg kell terveznie a vetésforgót, a talajtermékenység hosszú távú fenntartását és a talajművelési eljárások megválasztását, amikor az ökológiai gazdálkodásra való áttérést tervezi. Megfelelő talajtakaró növények kiválasztása, hatékonyan szétrombolja a gyomok életközösségét, a káros rovarok, és fertőzések megjelenését. a megelőző védekezések segítségével tudjunk megakadályozni. Ilyenek pl. a túllegeltetés helyett a forgószerű legeltetés, kiegyenlített étrend alkalmazása, az ólak és istállók higiénés rendjének betartása, és az állatok stresszmentes tartása A farmernek fel kell ismernie kell, hogy az állatállományban milyen betegségek és paraziták jelennek meg, amelyek kifejlődését elsődlegesen a megelőző védekezések segítségével tudjunk megakadályozni. Ilyenek pl. a túllegeltetés helyett a forgószerű legeltetés, kiegyenlített étrend alkalmazása, az ólak és istállók higiénés rendjének betartása, és az állatok stresszmentes tartása. back to “Keys to…”

7  A talaj termékenységét és biológiai aktivitását fenn kell tartanunk a termelés során. szerves anyagot A gazdaság területén megtermelt komposztált vagy nyers szerves anyagot, juttatunk a talajba a 2092/91 EU rendelet tápanyag utánpótlásra vonatkozó fejezet szerint. szerves trágya Feltételezve of hogy a állati termék előállítására vonatkozó technológiai szabályokat és az állattartás során keletkező melléktermékekre, mint például a szerves trágya, kezelésére vonatkozó szabályokat betartják, ezek használata ajánlott a tápanyag utánpótlásban, elsősorban a saját gazdaságban megtermelt organikus eredetű szerves trágya. Az állati termék előállítás során és a trágya kezelésben és felhasználásra ha nem adtak ki nemzeti szinten vonatkozó rendeleteket, akkor a nemzetközi rendeletek szerint kell eljárni.

8  A talaj termékenységét és biológiai aktivitását fenn kell tartanunk a termelés során a növények kártevők és kórokozók ellenálló képességét A kutatók és a termelők is megállapították, a növények kártevők és kórokozók ellenálló képességét, természetes védekezőképességét nagyban befolyásolja a talaj minősége és kiegyenlített tápanyag szolgáltató képessége, elsősorban humusztartalma.

9  A talaj termékenységét és biológiai aktivitását fenn kell tartanunk, sőt fokoznunk kell a termelés során. A talaj biológiai aktivitásának növeléseA talaj biológiai aktivitásának növeléseA Növényi maradványok felhasználásaNövényi maradványok felhasználása Talajtakaró növények használtaTalajtakaró növények használta Almos istálló trágya használataAlmos istálló trágya használata Az erdőben és sövényekben keletkező fahulladék felhasználásaAz erdőben és sövényekben keletkező fahulladék felhasználása KomposztálásKomposztálás GyomszabályozásGyomszabályozás A talaj kémhatásának alakítása pHA talaj kémhatásának alakítása pHA

10 A talaj biológiai aktivitásának növelése A A talaj élőlények, Soil organisms földigilisztáig A talaj élőlények, Soil organisms, baktériumoktól a gombákig egysejtűekig és fonálférgekig talajlakó atkáktól az ugróvillásokig és a földigilisztáig, hatalmas szerepet játszanak a talaj szervesanyag készletének fenntartásában. talajművelés célja, hogy a talaj élőlények számára kedvező körülményeket teremtsen, amivel a talaj hosszú távú termékenységének fenntartását segíti elő. Az ökológiai rendszerű talajművelés célja, hogy a talaj élőlények számára kedvező körülményeket teremtsen, amivel a talaj hosszú távú termékenységének fenntartását segíti elő. A konvencionális (nem organikus) talajművelés és tápanyag utánpótlás csupán egyszerű kémiai anyagok pótlásaként kezeli a növények számára szükséges tápanyagok biztosítását.

11 AA talaj biológiai aktivitásának növelése A földigiliszta

12 A talaj biológiai aktivitásának növelése A Ha egyszer az egészséges talaj élő ökoszisztémáját a könnye oldódó műtrágyák használatával tönkretettük, akkor ennek a helyreállítása egy hosszú és költséges folyamat. Számos esetben a fosszilis energia alapú energia intenzív műtrágyák széles körű használta a talaj biológiai aktivitását tönkre teszi, a termelőnek még az eddiginél is nagyobb mennyiségeket kell használni hogy a kívánt termésátlagot elérje. eredményez jó biológiai talaj aktivitást. A talaj ökológiai szemléletű művelése (minimális bolygatás) és tápanyag utánpótlása, amit a szerves anyagokra alapozunk, eredményez jó biológiai talaj aktivitást. back to “The fertility…”

13 Növényi maradványok felhasználása A növényi maradványok A növényi maradványok a növényi maradványok a talajfelszínen való elterítése A növényi maradványok felhasználása az ökológiai gazdálkodás egyik alapeleme. A növényi maradványok visszaforgatásával szerves anyagot juttatunk vissza a talajba, és a növényi maradványok a talajfelszínen való elterítése megakadályozza az erózió kialakulása és segít a talajvíz megőrzésében.A növényi maradványok gyakori talajművelés, talaj felszín gyakori lazítása A nyári fekete ugar meghagyása és a gyakori talajművelés, talaj felszín gyakori lazítása nem tartozik a fenntartható talajművelési eljárások közé, mivel a csupasz talajfelszín az evaporáció és az erózió kialakulásának ad lehetőséget.

14 Növényi maradványok felhasználása Növényi maradványok

15 Növényi maradványok felhasználása A megtermelt növényeink eltérő mennyiségű növényi maradványt hagynak maguk után, ezenkívül a növényi maradványok tápanyag értéke is eltérő a talaj tápanyag utánpótlása szempontjából. borbablencseburgonya nagyon kevés növényi maradványt hagy maga után, Számos faj, mint például bor, bab, lencse and burgonya, nagyon kevés növényi maradványt hagy maga után, és ezért eróziónak teszi ki talajfelszínt. Ezeket a növényfajokat a vetésforgóban a nagy növényi maradványt hátrahagyó fajokkal célszerű váltani pl. a gabonafélékkel. gyümölcsösben és szőlőültetvényekben fanyesedéket A gyümölcsösben és szőlőültetvényekben, the fanyesedéket hagyjuk a talajfelszínre fektetve vagy sekélyen bedolgozhatjuk a nyesedék felaprítása után. fanyesedéket back to “The fertility…”

16 Növényi maradványok felhasználása nyesedék

17 Talajtakaró növények használta A talajtermékenység fenntartásában a takarónövények különösen a pillangós fajok mint zöldtrágya növények fontosak. zöld trágya növény Az a takarónövény amelyet még zölden dolgoznak be a talajba a zöld trágya növény. Az ökológiai gazdálkodási rendszerben használata fontos, mert szerves anyaggal gazdagítja a talajt és növényi rostok szerkezetjavító hatásuk. Rhizobium Rhizobium A pillangós fajok gyökerein jelenlévő Rhizobium baktérium az atmoszférikus N megkötésével, a növény ellátását segíti és amikor bedolgozzák a talaj tápanyagtartalmát is növeli. Növeli a talaj nedvességtartalmát N tartalmát és táplálja a talaj mikroorganizmusait.Rhizobium

18 Talajtakaró növények használta RhizobiumRhizobium baktérium gyökérgűmője Rhizobium

19 Talajtakaró növények használta szerves anyagok lebontását a talajban A talaj mikroorganizmusai elvégzik a szerves anyagok lebontását a talajban by the organisms in the soil, aminek eredményeként a szerves anyagok felvehetővé válnak a növények számára. A zöldtrágyanövények használatának további előnye hogy visszaszorítják a gyomokat és a talajból fertőző betegségeket. gyümölcs és szőlőültetvényben vetik levágható és elteríthető a talaj felszínen, vagy bedolgozhatók A gyümölcs és szőlőültetvényben, a zöldtrágyanövényeket gyakran össze vetik pl. gabonafélék áttelelnek majd tavasszal nyár elején levágható és elteríthető a talaj felszínen, vagy bedolgozhatók a talajba. A levágás időpontja a virágzás kezdete a szerves anyagok felhalmozódásának időpontja. back to “The fertility…”

20 Istálló trágya használata Az Istálló trágya hagyományosan kulcsfontosságú trágya az ökológiai tápanyag gazdálkodásban. Az Istálló trágya kiváló és harmonikus tápanyagforrás az ökológiai növénytermesztés számára hagyományosan kulcsfontosságú trágya az ökológiai tápanyag gazdálkodásban. Szerves anyagokkal és tápanyaggal látja el a talajt miáltal segít a talajtermékenység felépítésében. más termékenység fenntartó módszerekkel kombináljukvetésforgótalajtakaró növényekzöldtrágyázásmésztrágyázás Mindazonáltal akkor tudjuk a leghatékonyabban kihasználni, ha más termékenység fenntartó módszerekkel kombináljuk: vetésforgó, talajtakaró növények, zöldtrágyázás, mésztrágyázás, ezeken kívül más az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett, biológiailag hatékony, szerves eredetű tápanyag utánpótló anyagokat is használhatunk.

21 Istálló trágya használata szerves és/vagy ásványi eredetű anyagok Más, egyéb szerves és/vagy ásványi eredetű anyagok, és melléktermékek szintén használhatóak az ökológiai tápanyag utánpótlásban, amelyeket a 2092/91 sz. EU rendelet említ a II. Mellékletben (Annex II of Regulation) back to “The fertility…”

22 Az erdőben és sövényekben keletkező fahulladék felhasználása során sok nyesedék és melléktermék keletkezikértékes szerves anyag Az erdő tisztítása során keletkező A fa ipari és bútoripari felhasználása során sok nyesedék és melléktermék keletkezik, ami értékes szerves anyag a talajok szerves anyag utánpótlásában. Az erdő tisztítása során keletkező nyesedék és fa anyag szintén használható zúzás és aprítás után. Az erdő tisztítása során keletkező Az erdő tisztítása során keletkező a talaj humusztartalmának növelése szempontjából Jól bevált gyakorlat a talaj humusztartalmának növelése szempontjából, ha közelben erdő vagy sövény vagy erdősáv helyezkedik el. back to “The fertility…”

23 Fa anyag felhasználása nyesedék nyesedék nyesedék zúzás és aprítás után

24 Komposztálás Ne a növényt tápláld, hanem a talajt! komposztálás A talajélet fenntartása az ökológiai gazdálkodás alapgondolata: Ne a növényt tápláld, hanem a talajt! – a növények gondoskodnak magukról. A talajtermékenység fenntartásának komplex fogalmát egyszerűen összegezhetjük egy szóval: komposztálás. komposztáláskomposztálás hogy új élet feltételeit teremtsék meg. Ez az élet folyamatának alapvető körforgása Ami egyszer megszületett és élő, az egyszer elpusztul, elhal, maradványai visszatérnek a talajba, hogy új élet feltételeit teremtsék meg. Ez az élet folyamatának alapvető körforgása.

25 Komposztálás Komposztálás

26 Komposztálás komposztálási folyamat alkalmazásával Az ökológiai gazdálkodók nagyban hozzájárulhatnak a szerves anyagok maradéktalan hasznosulásához a komposztálási folyamat alkalmazásával mely által a növényi maradványok (fás vagy lágyszárú), valamint az istállótrágyák és egyéb szerves melléktermékeknek a talaj számára teljes mértékben hasznosíthatóvá tételében. A jól elkészített komposzt az ideális talaj táplálék talaj termékenysége helyreállítható A jól elkészített komposzt az ideális talaj táplálék. Ez a legjobb módszer amivel az elszegényedett, szerkezettelen talaj termékenysége helyreállítható és a későbbiekben termékenysége fenntartható. back to “The fertility…”

27 Gyomszabályozás a megelőzésre kell alapozni A gyomszabályozást a megelőzésre kell alapozni. A megelőzésben fontos a gazdaság környezetésen gyommentesen tartása, a gyommagvak bekerülésének megakadályozása. A talaj egészsége és termékenysége egyes gyomfajok megjelenése csökken. vetésforgó gyomnövények kaszálása maghozás előtt A gyomszabályozásban fontos szerepe van: vetésforgó, gyomnövények kaszálása maghozás előtt a farm területére való bekerülés megakadályozása (gépekkel, szaporító anygaggal). MulcsMulcsozás, a talajfelszín takarása, élő mulcs alkalmazása Néhány szántóföldi kultúra kiválóan túlnövi a gyomokat. Mulcsozás, a talajfelszín takarása, élő mulcs alkalmazása fontos a gyomok elnyomásában. A gyomnövények beárnyékolása visszaveti fejlődésüket. Mulcs

28 gyomszabályozás Mulcsozás Mulcsozás A talajfelszín takarása elhalt növényi maradványokkal pl. szalma

29 Gyomszabályozás Élő mulcs alkalmazása ulcs

30 Gyomszabályozás allelopatikus megakadályozzák a gyomfajok kicsírázását, pl. gabonafélék Egyes fajok mulcsként való alkalmazásában allelopatikus hatásuk is szerepet játszik megakadályozzák a gyomfajok kicsírázását, pl. gabonafélék Lángolásgyomperzselésmechanikai módszerekkel A gyomnövényeket kihajtás után fizikai módszerekkel pl. Lángolás, gyomperzselés, vagy mechanikai módszerekkel talajművelő eszközökkel gyéríthetjük. A kihajtott gyomnövényeket virágzás és maghozás előtt célszerű kaszálni. back to “The fertility…”

31 Gyomszabályozás gyomperzselő

32 A talaj kémhatásának javítása pH tápanyagok elérhetősége szempontjából A talaj kémhatásának pH fontos szerepe van a tápanyagok elérhetősége szempontjából a növényeink számára. Az optimális pH : 6.5 -7.0. idealis számos talajban élő mikroorganizmus számára Ez a pH tartomány idealis számos talajban élő mikroorganizmus számára, baktériumok és a földigiliszta számára is. Amennyibe sikerült a kedvező pH tartományt tartani ezzel a talaj biológiai aktivitását és hosszú távú talajtermékenység fenntartását is elősegítjük. mésztrágyázás kivitelezésére. A legtöbb esetben az alacsony pH mész tartalmú trágya hozzáadásával javítható. A termelő számára a őszi időszak alkalmas a mésztrágyázás kivitelezésére.

33 A talaj kémhatásának javítása pH meszet bedolgozzuk Savanyú talajokon a meszet a kívánt mennyiségben bedolgozzuk a talajba a teljes szántott területen. Felületi mésztrágyázáshátrom évente Felületi mésztrágyázás javasolható hátrom évente, amit rendszeres talaj vizsgálat előz meg a szükséges mennyiség kiszámítása érdekében. back to “Keys to…”

34  A farm növényi és állati sokféleségét növelnünk kell a termelési folyamat során növelnünk kell a növényfajok sokféleségét (diverzitását) magasabb termékenységgel Az ökológiai gazdálkodásra való átállás során növelnünk kell a növényfajok sokféleségét (diverzitását), ennek érdekében telepíthetünk is hasznos növénytársításokat magasabb termékenységgel. A megnövel faji sokféleség minőségileg fogja megváltoztatni az ökológiai gazdálkodási rendszerünket. hasznos rovarok számos tápnövényük a nagyobb fajgazdagság miatt elérhetővé válik Nagy számban fognak megjelenni a hasznos rovarok amelyek eredetileg is jelen voltak a rendszerünkben, mivel számos tápnövényük a nagyobb fajgazdagság miatt elérhetővé válik számukra a farm területén.

35  A farm növényi és állati sokféleségét növelnünk kell a termelési folyamat során Más ízeltlábúak Más ízeltlábúak, például a pókok szintén nagyobb számban jelennek meg ökológiai farm növényállományában Kis emlősök populációi Kis emlősök populációi jelennek meg nagyobb számban, amelyek számban és fajukban is eltérnek a konvencionáis gazdaságokban megjelenőktől. A táplálék és az élőhely megtalálása könnyebb egy fajgazdag, mint az egyfajból álló monokultúrás rendszerben.

36  A farm növényi és állati sokféleségét növelnünk kell a termelési folyamat során Gyógy és aromanövények, virágzó sávok fenntartásaGyógy és aromanövények, virágzó sávok fenntartásaG VetésforgóVetésforgó Vizes élőhelyVizes élőhely Facsoportok, ligetek, sövények és erdősávok fenntartásaFacsoportok, ligetek, sövények és erdősávok fenntartásaFacsoportok, ligetek, sövények és erdősávok fenntartásaFacsoportok, ligetek, sövények és erdősávok fenntartása Rovarkártevők elleni védelemRovarkártevők elleni védelemRovarkártevők elleni védelemRovarkártevők elleni védelem

37 GGyógy és aromanövények, virágzó sávok fenntartása G vadvirágos keverékeket elvetni ökosáv Ahol az ökológiai rendszerű szántóföldek szélein gyomproblémák vannak ott célszerű az u.n., vadvirágos keverékeket elvetni ami segítségünkre van egy évelő füves virágos növényeggyüttes kialakulásában. Ezt ökosávnak is szokták nevezni ami elsőegíti a terület gyommnetesítését, és a hasznos élőszervezetek számára élőhelyet biztosít. A szántók szegélyének műveletlenül hagyása hasznos pókszabásúak és rovarok A szántók szegélyének műveletlenül hagyása nyáridőben elősegíti maghozásukat, és egy kedvező élőhelyet teremt a hasznos pókszabásúak és rovarok számára sávokat hagyhatunk füvekből helyi gyomflóra elemeiből hasznos ragadozó rovarok A növényi sokféleség növelése érdekében virágzó f sávokat hagyhatunk füvekből és a helyi gyomflóra elemeiből, pl. évelő, vagy egyéb kultúrák esetén, kedvező élőhelyet teremtve a hasznos ragadozó rovarok számára. back to “Farm diversity…”

38 GGyógy és aromanövények, virágzó sávok fenntartása G Virágzó ökosáv a helyi gyomnövényekből

39 Vetésforgó A vetésforgók megtervezése A vetésforgók megtervezése Legfontosabb eszközünk az ökológiai gazdálkodásban, hogy a kártevők, kórokozók és gyomnövények visszaszorításában jó eredményt érjünk el. A vetésforgók megtervezése elméleti tudást és gyakorlati tapasztalatot kíván a termelőtől. Legfontosabb eszközünk az ökológiai gazdálkodásban, hogy a kártevők, kórokozók és gyomnövények visszaszorításában jó eredményt érjünk el. Közvetett termésfokozó hatását hasznosíthatjuk A vetésforgók megtervezése Az átállás során gyakran alkalmazunk gyepkeverékeket és a természetes lágyszárú életközösségek meghagyását ahol előzetesen szántóföldi művelés folyt. A vetésforgó tervezése során kialakítjuk a helyes növényi sorrendet megállapítjuk a vetésforgó szakaszainak számát és területi elrendezését és a fajok visszatérhetőségi idejét.

40 Vetésforgó szakaszok

41 Vetésforgó az utónövény Rendszerint az utónövény faja és fajtája eltérő az előtte termesztett fajtól. A vetésforgótalajtermékenység növelésére, és az erózió csökkentésére csökkenti a talajból fertőző kórokozók és kártevők populácioinak felszaporodását A vetésforgó felhasználható talajtermékenység növelésére, és az erózió csökkentésére (javítja a talaj morzsalékos szerkezetét), csökkenti a talajból fertőző kórokozók és kártevők populácioinak felszaporodását, és megosztja a a monokultúrás termelés esetén jelentkező értékesítési kockázatot. pillangós szakasz A vetésforgóba nagyon fontos a pillangós szakasz bevonása a talaj N tartalmának gazdagítása és szerkezetének javítása céljából. back to “Farm diversity…”

42 Vízi élőközösség vizes élőhelyek vizes élőhelyek A vizes élőhelyek fenntartása a terület fajgazdagságát növeli, élőhelyet biztosít a vizi élőközösség fajainak, pl. hasznos kétéltű fajok számára.vizes élőhelyek jelent élőhelyet és menedéket a farm természetes élőközösségét alkotó fajok A vizes élőhelyek fenntartása és védelme fontos az ökológia rendszerben, mivel gyakran jelent élőhelyet és menedéket a farm természetes élőközösségét alkotó fajok számára. A vízi élőközösségek produktív ökoszisztémát alkotnak. A vízi élőközösségben számos faj vesz részt: a vizekben mikrobák, halak, rovarok, kétéltűek, emlősök és madarak élnek. back to “Farm diversity…”

43 Vizi élőközösség Vízi élőközösség

44 Facsoportok, ligetek, sövények és erdősávok fenntartása Facsoportok, ligetek, sövények és erdősávok fenntartása sövényekökosávok AZ ökológiai gazdálkodás alapvető szabályrendszerében a természetes élőhelyek kialakítása és a meglevők védelme fontos feladat, ilyenek például a fák és a sövények szántóföldi szegélyek, ökosávok, ligetek, amelyek a hasznos élőszervezetek menedékei. természetes ellenségek Az élőhelyek az ökológiai gazdálkodási rendszer fontos elemei amelyek a rovarkártevők elleni fellépő természetes ellenségek számára nyújt élőhelyet és táplálékot: pókszabásúak, énekes madarak, hasznos rovarok, ragadozók. back to “Farm diversity…”

45 Facsoportok, ligetek, sövények és erdősávok fenntartása Facsoportok, ligetek, sövények és erdősávok fenntartásasövény

46 Facsoportok, ligetek, sövények és erdősávok fenntartása Facsoportok, ligetek, sövények és erdősávok fenntartása Ligetes oázis

47 Védekezés a rovarkártevők ellen az ökológiai egyensúly kialakítása a fő célkitűzésa kártevők teljes kiírtása helyett fenntartásábanhasznos élőszervezeteknekragadozó atkáknak Az ökológiai gazdálkodási rendszer kialakítása során, az ökológiai egyensúly kialakítása a fő célkitűzés a kártevők teljes kiírtása helyett. A kialakított ökológiai egyensúly fenntartásában fontos szerepük van a hasznos élőszervezeteknek, ragadozó atkáknak, poloskáknak, pókoknak, fürkészdarazsaknak stb, amelyek alacsony szinten tartják a káros rovarok populációit.hasznos élőszervezeteknekhasznos élőszervezeteknek sövények, virágzó sávok A hasznos rovarpopulációkat a gazda a vonzó élőhelyek – sövények, virágzó sávok - kialakításával területére csalogatja. Ha a káros rovarpopuláció túllépi a gazdasági küszöbértéket és gradáció lép fel akkor a pozitív listán engedélyezett ökoszerek közül választhat a gazda. A lista megtalálható az EU 2092/91 sz. rendelet II. melléklet B részben.

48 Védekezés a rovarkártevők ellen Aranyszemű fátyolka lárvája levéltetveket fogyaszt

49 Védekezés a rovarkártevők ellen A védekezésben felhasznált élőszervezetek Beauveria bassiana Beauveria bassiana (gomba amely rovarkártevők ellen használható), Bacillus thuringiensis Bacillus thuringiensis, var Kurstaki – lepkehernyók ellen BT var. Tenebriones burgonyabogár lárvája ellen Káliszappanásványi és növényi olajok Káliszappan és ásványi és növényi olajok a kártevő rovar lézését bénítja eltömíti a tracheákat. Feromonok Feromonok csalogatják és csapdázzák a rovarokat (lepkék) megzavarják a párzási tevékenységet Növényi kivonatok Növényi kivonatok ilyen pl. a Neem (Azadiracta Indica (azadirachtin) amely beavatkozik a rovar anygacseréjébe és élettani folyamatiba, Réz és kén készítmények a kórokozók ellen használhatók Réz és kén készítmények a kórokozók ellen használhatók. back to “Keys to…”

50 Védekezés a rovarkártevők ellen Feromon csapda

51  Az ökológai termékek marketingje különleges szakértelmet kíván Az újonnan átálló termelők kezdetben nem gondolnak az értékesítés megtervezésének fontosságával. Az értékesítés megtervezése a termelési folyamat kezdetén elengedhetetlen Az értékesítés megtervezése a termelési folyamat kezdetén elengedhetetlen. Fontossága ugyan nem helyezhető termelési folyamat elé, azzal egyenértékű. A kereskedelmi forgalomba belépő ökológiai minőségű termékek a hagyományos csatornákon keresztül is értékesíthetők, dekialakíthatunk új speciális marketing rendszert is. A kereskedelmi forgalomba belépő ökológiai minőségű termékek a hagyományos csatornákon keresztül is értékesíthetők, de, kialakíthatunk új speciális marketing rendszert is..

52  Az ökológai termékek marketingje különleges szakértelmet kíván marketing csatornák A rendelkezésünkre álló marketing csatornák nagyon gyakran nehezen fogadják be az újonnan belépő ökológiai termelőt – különösen a kistermelőt. kihagyva a hagyományos értékesítési csatornákat A gazdálkodók maguk is kezdeményezhetnek értékesítést kihagyva a hagyományos értékesítési csatornákat és közvetlen értékesítést, direkt marketing tevékenységet folytathatnak, ezt gyakran alkalmazzák helyi és regionális szinten. level. A marketing tevékenység nem a termelési folyamat végén kezdődik, hanem az első szem mag elvetésekor A marketing tevékenység nem a termelési folyamat végén kezdődik, hanem az első szem mag elvetésekor. A fogyasztói igények – és a marketing középpontba állítása A fogyasztói igények – és a marketing középpontba állítása egy sikeres vállalkozás alapját képezi.

53  Az ökológai termékek marketingje különleges szakértelmet kíván Hagyományos csatorna kikerülése Direkt marketing Házhoz szállítás

54  Az ökológai termékek marketingje különleges szakértelmet kíván Mielőtt valaki áttérne az ökológiai gazdálkodásra: A marketing tevékenység egy világos ismeretet és koncepciót jelent a fogyasztói elképzelésekről és azt a képességet, hogy ezt képesek vagyunk megvalósítani a legmegfelelőbb kereskedelmi csatornán keresztül. the most appropriate channels. Ez magába foglalja a tervezést, az ár kialakítását, a reklámtevékenységet, valamint a termékek és szolgáltatások aktuális és tervezett megjelenítését és szétosztását a fogyasztó számára.


Letölteni ppt "Átállás ökológiai gazdálkodásra A helyes lépések bemutatása."

Hasonló előadás


Google Hirdetések