Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaZita Kelemenné Megváltozta több, mint 7 éve
1
Készítette: Lovass Noémi Mária dietetikus
2
Hiányos, egyoldalú táplálkozás Bevásárlás Élelmiszer választás Ételkészítés Csökkent koncentráció Kevesebb energia, makro és mikro tápanyag súlyveszteség
3
Idős korban: ↓ hormontermelés, alapanyagcsere Megváltozott íz- és szagérzékelés, étvágy, hiányzó fogazat, rágóizmok sorvadása Emésztőrendszeri problémák Nincs szomjúságérzet, test víztartalma redukálódik, romlik a vizelettartási képesség kiszáradás! ↓ zsírmentes testtömeg, izomtömeg D vitamin hiány Depresszió Szellemi hanyatlás Késői stádium Fokozott diszpraxia Ételek, italok önálló elfogyasztásának hiánya Nyelési nehézségek Súlyos alultápláltság Demencia
4
Fogfájás, szájüregi gyulladás, szájszárazság A rágási/nyelési zavarok Ápoló személy és demens közötti megromlott viszony Nem kedvelt asztalszomszéd, zavaró zaj Fájdalom, melyet nem tud kommunikálni Gyógyszerek mellékhatása Fáradt és más időpontban van szüksége az étkezésre
5
1990 óta Hiánytáplálkozás rendszeres monitorozása Idősek számára alultápláltság felmérésére szolgál Tartalma táplálkozási; és antropometriai felmérés páciens szubjektív véleménye egészségi helyzetéről átfogó állapot felmérés Pontrendszer alapján 3 csoport normál (megfelelő) tápláltsági állapotú > 23.5 pont borderline 17-23,5 pont Alultáplált <17
6
Pozitív hatásNegatív hatás Antioxidánsok Vitaminok ( E-C, B6, B12, folsav ) Flavonoidok Telítetlen zsírsavak (Ω3) Polifenolok Koffein Epigallocatechin-3-gallat Tápanyagok kombinációja Mediterrán étrend Adipositas, BMI érték Diabetes mellitus (ApoE4- Allel hordozó) Hypertonia Emelkedett homocisztein szint Magas koleszterinszint Telített zsírok Nyugati étrend Nyersanyag válogatás Ételkészítési technológia
7
Növényi eredetű élelmiszerekben fordulnak elő Természetes színezőanyagok, íz komponensek, antioxidánsok Pozitív szerep kognitív funkciók fenntartásában és javításában Kedvező hatásai: antioxidáns és/vagy szabadgyök-befogás, immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatás véredényrendszer működését, állapotát befolyásoló hatás A flavonoidokon 13 különböző vegyületcsoportot értünk Flavanonok, Flavonolok, Flavonok Antocianidinek bogyós gyümölcsök, körte- és almaféléknél, rebarbara, csonthéjas gyümölcsöknél a héjban halmozódik fel további forrás a retek, lilahagyma, vörösbab, padlizsán, cékla, vöröskáposzta Flavan-3-olok, katechinek Források: fekete szeder, fekete ribizli, áfonya, barack, szőlő, földieper, zöld és fekete tea, vörösbor, kakaóbab
8
Beviteli ajánlás flavonoid ellátáshoz nyers zöldség, gyümölcs naponta többször 20-30 g olajos mag (elsősorban hazai dió) heti 1-2 alkalommal friss vagy szárított fűszernövények Napi egy-két csésze jó minőségű zöld vagy fekete tea fogyasztása Kakaóbab Gazdag flavonoid forrás CoCoA 55 Study Kakaó flavonokkal dúsított ital javult kognitív funkció, enyhe kognitív zavarban szenvedő felnőtteknél 8 hetes fogyasztás javult teljesítmény egészséges időseknél + csökkent inzulin rezisztencia Bogyós gyümölcsök Kísérlet egereken Fekete áfonya és fekete ribiszke extraktum Enyhítette a térbeli munkamemória deficitet az idősebb egerekben Magas flavonoid bevitel Jobb kognitív teljesítmény
9
Összefüggés csökkent AD kockázattal 2009 finn tanulmány „CAIDE” Hosszú távú; több mint 2000 ember 1972, 1977, 1982 és 1987-ben napi kávéfogyasztás Napi mennyiség osztályzása: alacsony- 0-2 csésze kávé mérsékelt- 3-5 csésze magas- több, mint 5 csésze 1998-ban 1409 résztvevő 61 esetben demens, ebből 48 Alzheimeres Kávét ivók ritkábban betegedtek meg demenciában Legmagasabb kockázatcsökkenés mérsékelt mennyiségű kávét fogyasztóknál Több vizsgálat igazolta a koffein hatását a kognitív képességekre Neurológiai funkciókra gyakorolt hosszú távú hatásait még vizsgálni kell Prevenciós lehetőség
10
Polifenol tartalom Katechin (EGCG), Miricetin A szellemi hanyatlás, illetve a daganatos betegségek kockázatcsökkentésének egyik eszköze Kutatások Bázeli Egyetemi Kórház pszichiátriai klinikája Vizsgálat 12 egészséges férfi: Tejsavó alapú ital zöldtea kivonattal Memória feladatok, kérdőívek MRI felvételek fokozódott a különböző agykérgi elemek, agyterületek kapcsolata Nagy-britanniai newcastle-i egyetem kutatói vizsgálata (Scottish Crop Research Institute) Emésztés szimulációja A zöld tea megemésztett összetevői megvédték az egészséges sejteket a káros hatásoktól, a ráksejtek szaporodását lelassították A megemésztett zöld tea vegyületei még hatásosabbak Javult a munkamemória és feladat megoldási teljesítmény Eredmény:
11
Mediterrán étrend 1948-as felmérés Kréta szigetén élők között Az egészséges- prevenciós étrend, illetve szívbarát étrend megfelelője Az étrend szervezetre gyakorolt hatása: Szív- és érrendszeri megbetegedések Daganatos betegségek Koleszterin szint Testsúly Glükóz anyagcsere A diéta 3 fő alkotórésze B vitaminok és folsav Antioxidánsok Telítetlen zsírsavak
12
Folsav, B12, B6 vitamin hiány megemelkedett homocisztein szint neurodegeneratív betegségek Holland tanulmány kognitívan egészséges idős emberek megemelkedett homocisztein szinttel napi 800 mikrog folsav 3 éven keresztül Eredmény: jobb emlékezőképesség és információ feldolgozás B6 vitamin (1,5-1,7 mg) Forrás: máj, hús, tejtermékek, hüvelyesek, élesztő B12 vitamin (2 mikrog) Homocisztein metioninná alakítása Hiány idegrendszeri károsodást okozhat Csak állati eredetű élelmiszerekben Folsav (folát ekvivalens 0,200 mg) Funkciója betöltéséhez B6 és B12 vitamin szükséges Forrás: máj, leveles zöldségek, gyümölcsök, élesztő
13
Szabadgyökök hozzájárulhatnak az idegsejtek sérüléséhez semlegesítés! Hatnak az oxidatív stressz ellen Összefüggés a rossz kognitív teljesítőképesség és a vér alacsony C-vitamin és béta-karotin tartalma között Antioxidáns hatással bír Tokoferolok ( γ, δ ) Pl.: növényi olajok, zöld növények Karotinoidok Pl.: likopin (paradicsom), alfa és béta karotin (sárgarépa) Aszkorbinsav citrusfélék Flavonoidok (A legtöbb flavonoid antioxidáns vitaminokkal (A-, C-, E-vitamin) együttesen fejti ki hatását, azok hatását erősíti)
14
Kettős kötések a szénláncban Egyszeresen telítetlen (MUFA) ω9 – olajsav Forrás: olívaolaj, kukorica és diófélék olaja Többszörösen telítetlen (PUFA) ω6 – linolsav, γ- linolénsav, arachidonsav Forrás: napraforgó, szója, kukorica és repceolaj ω3 – α-linolénsav, EPA, DHA Forrás: tengeri halak, lenmagolaj DHA Antiinflammatorikus és antioxidatív tulajdonság Kedvezőbb neurogenezis Alzheimer demenseknél lecsökken Magasabb omega3 zsírsav plazmaszint alacsonyabb demencia rizikó Vizsgálatok ellentmondásosak…
15
Mediterrán étrendNyugati étrend Telítetlen zsírsavban gazdag Mérsékelt húsfogyasztás- inkább baromfi Zsírszegény tejtermékek Bőséges zöldség-, gyümölcsfogyasztás Teljes kiőrlésű gabona, durum tészta Mérsékelt alkoholfogyasztás- vörösbor! Zöldfűszerek Magasabb halfogyasztás Rendszeres testmozgás egészséges életmód Magas transz-, és telített zsír bevitel Vörös hús és hentesáru Magasabb zsírtartalmú tejtermékek Mérsékelt rost bevitel Finomított gabona Magas só fogyasztás Alacsony halfogyasztás Hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek Gyorséttermi ételek Testmozgás hiánya
16
Zöldségek, gyümölcsök mikrotápanyagok, rost, antioxidáns Durum tészta rost, vércukorszint, koleszterin Sovány húsok, hal vas, B12 vitamin, esszenciális zsírsav, APOE epslion4 Olívaolaj telítetlen zsírsav, védő hatás, antioxidáns, sokoldalú felhasználás Vörösbor polifenol, kis mennyiség- jó minőség! Zöldfűszerek emésztés serkentő, antibakteriális, C vitamin Alkotórészek kombinációja !!!
17
Párolás- kevés zsiradék, pároló betét Zsírszegény sütési módok Pl.: alufólia, sütőzacskó, teflon edény Sűrítés Habarás- tejföl helyettesítése Rántás- diétás Változatos nyersanyag felhasználás Megfelelő edények 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet Diétás szakács
18
4 adag zöldség /gyümölcs legalább 1 adag nyers formában /nap 3 adag gabona alapú élelmiszer legalább 1 adag teljes kiőrlésű Só bevitel 5g/fő/nap 0,5 l tej vagy ennek megfelelő mennyiségű tejtermék /nap Tíz élelmezési nap átlagában a hozzáadott cukortartalom a napi összes energiamennyiség legfeljebb 8%-át teheti ki Hal legalább 1 alkalommal / 10 nap Teljes kiőrlésű gabona alapú élelmiszer- legalább 10 alkalommal /10 nap Bő zsiradékban sült étel legfeljebb egy alkalommal /10 nap Nem alkalmazhatók: sótartalmú ételpor és leveskocka, sótartalmú ételízesítő krémeket 30%-nál magasabb zsírtartalmú hús alkoholt tartalmazó élelmiszer szénsavas vagy cukrozott üdítő, szörp édesség önállóan ebédként
19
Kellemes, nyugodt légkör Napi ritmus Színes edények Bevonás az asztal megterítésébe Erőteljes fűszerezés Élénk színek, eltérő hőmérséklet, textúra Fingerfood Jól megfogható Könnyen rágható Gyorsan ehető Megfelelő hőmérsékletű Figyelmeztetés folyadékpótlásra Nyelési nehézség- csőrös pohár
20
Fingerfood Dysphagie- becher
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.