Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
Oligo- és poliszacharidok
3. Előadás Oligo- és poliszacharidok
2
Diszacharidok Definició: Két monoszacharid kapcsolódása éter kötéssel
Leírás: Összetevők, kötéstípus, térállás O H OH O H OR R-OH H+ glikozid O H OH O H O H OH Csoportosítás a kötésben résztvevő C-atomok pozicíója szerint: Kötéstípus: 1 4’ 1 6’ 1 1’ Redukáló diszacharid (mutarotáció) Nem redukáló diszacharid
3
A) 1 4’ LAKTÓZ (kristályos):
1 4’ LAKTÓZ (kristályos): O-b-D-galaktopiranozil-(1-4)- b-D-glükopiranóz 6 6 Hidrolizís: b-galaktozidáz („laktáz”) 5 5 4 4 1(b) 1(b) axiális D-galaktóz D-glükóz 6 4 Előfordulás: anyatej (emlősök), szárazanyag 2-8 %-a 1 b-glikozidos kötés A laktóz felszívódásakor szőlőcukorra (glükóz) és galaktózra bomlik, ezt a máj azonnal felveszi és glükózzá alakítja. CELLOBIÓZ (kristályos): O-b-D-glükopiranozil-(1-4)- b-D-glükopiranóz 6 4 1(b) 6 4 1(b) D-glükóz D-glükóz b-glikozidos kötés
4
B) 1 6’ MALTÓZ (kristályos):
O-a-D-glükopiranozil-(1-4)- a-D-glükopiranóz (keményítőből enzimes lebontással) Hidrolizís: a-glikozidáz (állatok nagyrésze, ember) b-glikozidáz (baktériumok) 1(a) 4 6 O H OH 6 1(a) 4 1(a) a-glikozidos kötés D-glükóz D-glükóz B) 1 6’ GENTOBIÓZ (kristályos): O-b-D-glükopiranozil-(1-6)-b-D-glükopiranóz O-a-D-glükopiranozil-(1-6)-a-D-glükopiranóz b-glikozidos kötés b-glikozidos kötés 1(b) 6 1(a) 4 6 1(b) 4 1(a) D-glükóz D-glükóz
5
1 1’ (nem-redukáló diszacharid)
SZACHARÓZ : (C12H22O11) O-a-D-glükopiranozil-(1-2)- b-D-fruktofuranozid Előfordulás: nádcukor, répacukor, juharcukor a - glikozidos kötés (glükóz) b - glikozidos kötés (fruktóz) „Cukor invertálás” 1(a) 2(a) 5 6 4 1 a0= +66,5o (jobbra forgat) D-glükóz D-fruktóz H+/H2O (invertáz) a0= +52,75o a0= -92,4 (jobbra forgat) (balra) D-glükóz + D-fruktóz méz -39,7o
6
Poliszacharidok Monoszacharidok és/vagy azok származékai alkotják.
Glikozidos kötést tartalmaznak. H-híd kötés(eke)t tartalmaznak. Csoportosítás: architektura (egyenes vagy elágazó lánc) összetétel (homoglikán vagy heteroglikán) Jellemzés: - polimerizáció fok (egységek száma) - összetétel - kötéstípus
7
Homoglikánok CELLULÓZ: homoglikán, egyenes lánc,
b-glikozid kötés, (1-4’) kötés dimer: 4-O-(b-glükopiranozil)-D-glükopiranóz cellobióz amiláz rezisztens, emberi táplálkozásra alkalmatlan. b O 1-4 ábrázolás O H 4 1 10,3 Å
8
2,3,6-tri-O-metil-b-D-glükóz
Előfordulás: növényekben 1,3 x 109 t/év, nyersanyag polimerizáció fok nyers gyapot len jegesfenyő tisztított gyapot Jellemzés: higroszkópos, 180 oC:bomlás, 290 oC:égés, Oldószer: Cu2+ dietiléndiamin, Cu2+(NH3)4OH Szerkezet meghatározás n hidrolizís, enzim a) metilezés, (CH3)2SO4, NaOH b) hidrolizis, HCl hidrolizís, 40% HCl Cellobióz (diszacharid) D-glükóz 2,3,6-tri-O-metil-b-D-glükóz
9
Cellulóz származékok * részleges módosítás n + (CH3CO)2O/CH3COOH
+ Cl-CH2-COO-Na+ + HNO3/H2SO4/H2O 2.3.6-tri-acetil-cellulóz (cellulóz acetát)* 2.3.6-tri-karboximetil- -cellulóz * 2.3.6-tri-nitro-cellulóz * duzzad, gél pl. szappanadalék, kromatográfia éter kötés kevésbé éghető, pl. film, fólia észter kötés ég, robban pl. lőgyapot, füstnélküli lőpor észter kötés CO2 + CO + H2O + N2 + H2 * részleges módosítás
10
KEMÉNYÍTŐ : poliszacharid keverék
összetétel : - AMILÓZ : 20% vízben oldódó, jóddal mélykék - AMILOPEKTIN : 80% jóddal vörös DEXTRIN : kis molekulatömegű poliszacharid keverék AMILOPEKTIN* : homoglikán, elágazó lánc, a-glikozid (1-4) és (1-6) kötések 4-O-(a-D- glükopiranozil)-D-glükopiranóz 6-O-(a-D- glükopiranozil)-D-glükopiranóz vízben nem oldódik, csiriz 3 – 4000 egység amilopektin – egység jut egy 1-6 elágazásra a( ) * Glikogén (állati sejtek): 8-12 egység jut egy 1-6 elágazásra (több elágazás, nagy mt)
11
O H C 2 a-1,6’
12
Szerkezet meghatározás
n 1,6 a 1,4 a O H C 2 metilezés (CH3)2SO4, NaOH hidrolizis, HCl 2,3-di-O-metil-a-D-glükóz (5%) + 2,3,4,6-tetra-O-metil-a-D-glükóz (5%) 2,3,6-tri-O-metil-a-D-glükóz (90%)
13
vízben oldódik AMILOZ : homoglikán, egyenes lánc,
a-glikozid (1-4) kötések 4-O-(a-D- glükopiranozil)-D-glüköpiranóz vízben oldódik 300 – 1000 egység O H OH n 1,4 a O H + KI I2 (kék komplex amilózzal) ox. n
14
Szerkezet meghatározás
OH n 1,4 a a. metilezés (CH3)2SO4, NaOH n b. hidrolizis, HCl 2,3,4,6-tetra-O-metil-a-D-glükóz (0,2%, 500 monomer) 2,3,6-tri-O-metil-a-D-glükóz (főtermék)
15
CIKLODEXTRINEK: homoglikán, makrociklus
min. 6 D-(+)-GLÜKÓZ egység ,4-a-kötés KEMÉNYÍTŐ CIKLODEXTRINEK amiláz, Bacillus macerans a-Ciklodextrin: Ø 4,5 Å b-Ciklodextrin: Ø 6,25 Å g-Ciklodextrin: Ø 7,0 Å
16
Lichtenthaler, F. W., Immel S. : Liebigs Ann. Chem. 27-37. 1996
17
(S. Immel et al., 1999)
18
Indometacin – ciklodextrin komplex
Az indometacin oldódása pH 7 pufferben „Corpora non agunt nisi soluta” (Paracelsus) indometacin/bCD komplex indometacin+bCD keverék indometacin Szente Lajos, Cyclolab Kft.
19
2-acetamido-2-dezoxi- -D-glükóz (monomer)
KITIN: homoglikán, egyenes lánc, b-glikozid (1-4) kötés 4’-O-b-2-acetamido-2-dezoxi-D-glükopiranozid Funkció: CaCO3 kristályok „befogadása” H O C 3 N n N-acetil-glükózamin ( b-kötés) 2-acetamido-2-dezoxi- -D-glükóz (monomer) poli(1,4’-O-b-2-acetamido-2-dezoxi-D-glükopiranozid)
20
Heteroglikánok 1,4 b 1,3 b HIALURONSAV egyenes lánc, heteroglikán.
Mt = Összetétel: D-glükuronsav, N-acetil-D-glükózamin Kötésrendszer: 1,4 b és 1, 3 b glikozidos kötés, karbonsavamid kötés b O H NHCOCH 3 CH 2 OH COO- D-glükuronsav N-acetil-D-glükózamin 1,4 b Hialuronidáz, EC (orvosi pióca) n Hialuronidáz, EC (ondósejt, baci) D-glükózamin D-glükuronsav 1,3 b
21
N-acetil-D-galaktózamin- -6-szulfát
KONDROITIN (-SZULFÁT) (Chondros, porc, rög, görög) Egyenes lánc, heteroglikán. Összetétel: D-glükuronsav, N-acetil-D-galaktózamin, kénsav Kötésrendszer: 1,4 b és 1, 3 b glikozidos kötés, savamid és szulfonsavészter kötés b b D-glükuronsav N-acetil-D-galaktózamin- -6-szulfát 1,4 b 1,3 b n D-galaktózamin Y Z Kondroitin H Kondroitin szulfát A SO3- Kondroitin szulfát C D-glükuronsav
22
N-szulfo-D-glügózamin- -6-szulfát
HEPARIN ógörögből: ηπαρ (hepar), egyenes lánc, heteroglikán. Mt = Összetétel: D-glükuronsav, D-glükózamin, kénsav Kötésrendszer: 1, 4 a és 1, 3 a glikozidos kötés, szulfonsavamid és szulfonsavészter kötés Funkció: véralvadásgátló (trombin inaktiválása, 1916) a D-glükuronsav- -2-szulfát N-szulfo-D-glügózamin- -6-szulfát 1,4 a O N H -O 3 S HOOC SO - OSO3- n NH SO3- OSO3- D-glükózamin D-glükuronsav 1,3 a Heparináz I, II és III
23
N-acetil-D-galaktózamin-4-szulfát
DERMATÁN (SZULFÁT) Egyenes lánc, heteroglikán. Összetétel: L-lauronsav, N-acetil-D-galaktózamin, kénsav Kötésrendszer: 1, 4 b és 1, 3 b glikozidos kötés, szulfonsavamid és szulfonsavészter kötés 1,3 b L-lauronsav N-acetil-D-galaktózamin-4-szulfát AGAR Vörösmoszatok, Rhodophyta Poliszacharid keverék: agaroz (70%), agropektin (30%). egyenes lánc, heteroglikán, semleges. AGARÓZ: D-galaktóz, 3,6-anhidro-L-galaktóz Kötésrendszer: 1, 4 b és 1, 3 a glikozidos kötés, 3,6 éter kötés 1,4 b n 1,3 a 3,6-anhidro-L-galaktóz D-galaktóz
24
ABO antigének Transzferáz
Vörösvértestek felszínén, fehérjéhez, lipidhez kapcsolódó oligoszacharidok. Elágazó lánc, heteroglikán, semleges. Összetétel: D-galaktóz (Gal), N-Ac-D-galaktózamin (GalNAc), N-Ac-D-glükózamin (GlcNAc), L-fukóz (Fuc). Kötésrendszer: 1, 3 a és 1, 3 b glikozidos kötés, savamid kötés Transzferáz H determináns (O antigén) a-D-GalNAc(1-3) b-D-Gal(1-3) b-D-GlcNAc- 1,2 a-L-Fuc A determináns (A antigén) B determináns (B antigén)
25
Egy példa
26
Mycobacterium sejtfal - vázlat
Prof. Danijel Kikelj, University of Ljubjana
27
Mikolsavak
28
Dimikolsav trehalóz (TDM) észter enzimatikus (Ag85) bioszintézise
29
Trehalóz alapú enzim (Ag85) inhibitorok
A mikoliltranszferáz aktivitás 60%-os gátlása c = 266 μM/L J.T. Belisle et al.,Science 276, 1420 (1997) ADT (6-azido-6’-dezoxi-α-α’-trehalóz) J.D. Rose et al.,Carbohydrate Res. 337, 105 (2001)
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.