Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Baromfi Konferencia - Villány március 23.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Baromfi Konferencia - Villány március 23."— Előadás másolata:

1 Baromfi Konferencia - Villány 2006. március 23.
Farmavet Hungária Kft. Baromfi Konferencia - Villány március 23. A MAGYAR BAROMFITERMÉKEK EXPORTLEHETŐSÉGEI Dr. Zoltán Péter

2 A világ hústermelésének a megoszlása
2005 A világ hústermelése A világ baromfihús termelése Sertéshús 95,2 millió tonna Brojlerhús 60,6 millió tonna Pulykahús 5,0 millió tonna Marhahús 53,4 millió tonna Baromfihús 71,0 millió tonna Lúdhús 2,2 millió tonna Kacsahús 3,3 millió tonna Magyarország hústermelése Magyarország baromfihús termelése Baromfihús 351 ezer tonna Pulykahús 91,3 ezer tonna Sertéshús 430 ezer tonna Kacsahús 46,2 ezer tonna Brojlerhús 185,2 ezer tonna Marhahús 34 ezer tonna Lúdhús 28,4 ezer tonna USDA, KSH, BTT

3 A világ baromfihús termelése
2000 – 2006 (millió tonna) USDA

4 A világ baromfihús termelésének a megoszlása
2006 Világ várható termelése: 71,1 millió tonna Észak-Amerika 22,611 millió tonna Latin-Amerika 11,948 millió tonna Ázsia 19,965 millió tonna Európai Unió 12,065 millió tonna Európa EU-n kívül 2,482 millió tonna Közel-Kelet és Afrika 2,029 millió tonna USDA

5 Az EU baromfihús termelése 1996-2006
(millió tonna) 2000-től az EU 25-re korrigálva USDA

6 Az EU baromfihús termelésének alakulása országonként
(ezer tonna) AVEC

7 Az új EU tagok baromfihús termelésének alakulása
2004 EU 15-ök termelése 9.115 ezer tonna EU 25-ök termelése ezer tonna (ezer tonna) EU 10-ek termelése 1.915 ezer tonna ZMP, FAO

8 Az EU baromfihús exporttámogatás
alakulása (ezer tonna) Összesen Támogatott A.V.E.C.

9 Európa 11 legnagyobb baromfifeldolgozó cége
(ezer tonna) Franciaország, Brazília, Németország, USA, Spanyolország Franciaország, Kína, Spanyolország, Lengyelország Egyesült Királyság, Thaiföld Hollandia, Spanyolország Egyesült Királyság Olaszország Németország Franciaország Olaszország Franciaország Hollandia Meat processing

10 Az USA baromfihús termelése
(millió tonna) 9/b/1 Brojler Pulyka USDA

11 Az USA 10 legnagyobb baromfifeldolgozó cége
(ezer tonna) Tyson Foods Pilgrim’s Pride Perdue Farms 11-40 cégek összesen Sanderson Farms Wayne Farms Mountaire Farms Foster Farms O.K. Foods Peco Foods Gold Kist WATT Poultry

12 Az EU és USA brojler ipar koncentrációja Az USA brojler iparának
2005 Az USA brojler iparának koncentrációja 7.670 ezer tonna brojlerhús ezer tonna brojlerhús Cégek 1-5 Cégek 6-10 Cégek 11- ZMP,WE,World Poultry

13 Oroszország baromfihús termelésének alakulása
(ezer tonna) 17,4 16,0 15,3 15,6 15,6 12,4 12,1 13,0 11,4 10,6 10,2 9,9 9,8 10,0 9,1 8,0 17,4 Egy főre eső baromfihús fogyasztás - kg Orosz Baromfi Szövetség

14 Lengyelország baromfihús termelésének alakulása
(ezer tonna) IERIGS-PIB/Watt Poultry

15 A világ brojlerhús exportja 2005-2006
ezer tonna, 2006 – ezer tonna (ezer tonna) 2005 2006 USDA

16 A vezető brojlerhús exportáló országok
piaci részesedése 2001 (5.565 ezer tonna) (6.979 ezer tonna) 2005 2006 (7.466 ezer tonna) USA Brazília EU Thaiföld Kína Egyéb USDA

17 A világ brojlerhús importja 2005-2006
2005 – ezer tonna, 2006 – ezer tonna (ezer tonna) 2005 2006 USDA

18 Az EU húsfogyasztás alakulása
kg/fő EU Bizottság

19 Az EU tagok baromfihús fogyasztásának alakulása
2004 kg/fő USDA, ZMP, Eurostat, AVEC

20 A brojlerhús feldolgozottsága az USA-ban
(%) National Chicken Council, USA

21 Brojlerhús termelési költségek
(US cent/kg) World Poultry

22 Brojlerhús termelési költségek
összehasonlítása 2003 (US cent/kg) Élő brojler kg Mellfilé kg Egész csirke kg Egész comb kg USDA

23 Baromfifeldolgozó üzemek
Évi tonna felett 9.773 Rétközberencs Évi tonna között 24.824 Kisvárda Évi tonna között 1.308 Egercsehi 6.662 Székely Évi tonna alatt Petneháza Kálmánháza 3.266 Nyírbátor Győr 8.563 Sülysáp Hajdúnánás 29.098 4.085 1.896 Hajdúböszörmény Nyírgelse 6.673 1.303 430 Budapest 10.478 13.316 Halásztelek 400 3.634 Csévharaszt Vasad Vasszilvágy 3.548 664 Hernád Sárvár 3.969 Besnyő 18.770 41.707 2.597 293 14.906 4.372 Lajosmizse Brojler Kecskemét 9.744 35.893 Kerekegyháza 45.849 Szarvas Balatonszentgyörgy 17.540 Pulyka Zalaegerszeg Szentes 1.514 5.645 Békéscsaba 31.733 18.243 Lúd Kiskun- félegyháza 1.164 26.686 2.083 Kunágota Kacsa 1.767 Kiskunhalas Orosháza Mágocs Mezőkovácsháza Szeged Tovább feldolgozás 2.208 15.431 Tótszerdahely Bátaszék Vaskút 3.362 5.462 Pusztamérges 3.407 Kunbaja 3.324 Pécs- Reménypuszta 2.425 Görcsöny- doboka 1.613 Palotabozsok 4.003 1.577 vágóüzem tonna élőbaromfi felvásárlás (BBT tagok)

24 Baromfifeldolgozás megoszlása
2004 Magyarország összes feldolgozás: tonna Magyarország összes feldolgozás: tonna 3.422 45.959 3.422 31.582 4.201 7.406 61.070 44.404 7.466 51.440 3.265 15.111 36.998 55.004 94.297 36.310 16.824 1.805 1.645 71.400 49.606 13.374 B.T.T.

25 A magyar baromfifeldolgozás
szerkezete (ezer tonna) B.T.T.

26 A magyar víziszárnyas feldolgozás szerkezete
(ezer tonna) B.T.T.

27 Vágott baromfi összesen
(ezer tonna) B.T.T.

28 Továbbfeldolgozott baromfitermékek
2004 Összes továbbfeldolgozott termék: tonna, ebből belföldi tonna Kolbászfélék Sonka típusú Kenőmájas Elősütött, panírozott Felvágott Pácolt, füstölt, darabolt Vörösáru Baromfi húspép értékesítésre Baromfi konzervek Sült kacsa Egyéb termékek (fűszeres, főtt, tepertő, zsír, máj) Egyéb termékek B.T.T.

29 Baromfihús értékesítés
(ezer tonna) B.T.T.

30 Brojlerhús exportértékesítés
(ezer tonna) B.T.T.

31 Pulykahús exportértékesítés 2000-2005
(ezer tonna) B.T.T.

32 Exportértékesítés összetétele 2000-2005
(ezer tonna) Brojler Hízott liba Hízott kacsa Pulyka Húsliba Húskacsa B.T.T.

33 A magyar baromfihús exportpiacai
és export árbevétele 2005 Csirke EU Európa (egyéb) FÁK Egyéb Pulyka Hízott lúd Húslúd Májkacsa Pecsenyekacsa Libamáj (hízott) Kacsamáj (hízott) BTT

34 Magyarország EU élelmiszerkereskedelmének alakulása 2002-2004
(millió €) KSH

35 Az EU tagállamok részesedése az agrártámogatásokból 2004
(millió euró) 9389 6319 6034 5023 3987 2778 1217 1073 869 823 168 121 85 38 8 1830 1262 1142 873 849 182 148 99 46 23 Európai Bizottság

36 A magyar baromfitermékek exportlehetőségei
A baromfihús termelés és kereskedelem tendenciái A világ baromfihús termelése folyamatosan nő (2006 – 4 %), de a termelés az „olcsó” régiókban fejlődik (Brazília, Kína, USA, India, Mexikó), A globalizáció és az iparág koncentrációja a baromfiiparon belül is tovább erősödik, A világ baromfihús exportja a teljes termelés 10 %-a körül mozog, de ezt néhány ország határozza meg (Brazília, USA, EU, Kína, Thaiföld), A baromfihúst importáló országok köre is szűk, 8-10 ország adja az import 4/5-ét (Oroszország, Japán, Szaúd-Arábia, EU, Mexikó, Kína, Egyesült Arab Emirátusok, Ukrajna, Kanada), Európa és benne Magyarország elveszíti a korábbi versenyelőnyét, a termelés önköltsége nő, Az európai baromfihús termelés és fogyasztás csak kis mértékben növekszik, eltér a tovább- feldolgozott és konyhakész termékek irányába, Az EU-n belül csak Nagy Britannia, Németország és Lengyelország termelése nő, Az európai baromfiipar „otthon” is vereséget szenved, a darabolt fagyasztott termékek és a továbbfeldolgozott termékek alapanyagpiacán (fagyasztott, főtt) kiszorítanak az olcsón termelő országok (Brazília, USA, Thaiföld), A baromfitermékek mozgása felgyorsult (csökken az egész baromfi és nő a darabolt, filézett termékek exportja), Az EU „túlszabályozza” a baromfitermelés feltételeit, ami további önköltség növekedést idéz elő, Az EU baromfitermelési és export támogatása jelentősen csökkent, a GATT-WTO tárgyalások iránya a további EU piacnyitás irányába hat, Egyes országok piacvédelmi intézkedései, például Oroszország importkvóta rendszere vagy az importvámok növelése, mint legutóbb Románia tette megváltoztatja a piaci pozíciókat, A piaci trendeket időlegesen más behatások módosíthatják, mint most a madárinfluenza helyzet.

37 A magyar baromfitermékek exportlehetőségei
A magyar baromfiipar lehetőségei A magyar baromfihús export Az elmúlt évi tonna baromfihús exportnak 25,4 %-át a csirke, 32,1 %-át a pulyka, 17,5 %-át a lúd és 24,85 %-át a kacsahús adta. A tonnás lúdhús export 45,85 %-át a májlúd, a tonnás kacsahús exportnak 83,0 %-át a pecsenyekacsa adta, A húsárukon kívül tonna libamájat és 799 tonna kacsamájat exportáltunk, A kiszállított hústermékek 80,22 %-a az EU-ba, 9,16 %-a egyéb európai országokba, 6,21 %-a FÁK- ba, 4,4 %-a a világ más országaiba került kiszállításra, A magyar baromfiipar az elmúlt évben közel 64 milliárd Ft értékben exportált baromfitermékeket, Csirkehús A magyar baromfiipar korábban „kényelmes” pozícióban volt, miközben EU exportlehetőségeink nőttek, még nem kellett szembesülni az EU-n belüli konkurenciával (2004-ig), Az EU belső piac nyitottságát az import növekedése is mutatja, A csirketermékek piacán könnyen „leválthatók” vagyunk, mint ezt a csirkehús export csökkenése is mutatja, A magyar baromfiipar egészcsirke exportban nem versenyképes (távolabbi országok), az EU ezt nem igényli, legfeljebb a kelet-európai országokba tudnánk friss terméket szállítani, de innen is kiszorultunk (Romániát is Hollandia látja el),

38 A magyar baromfitermékek exportlehetőségei
A magyar baromfiipar lehetőségei A csirkehús exportpiacunk elsősorban az EU, ide speciális darabolású, filézésű friss termékeket tudunk szállítani, amelyet kiegészít a gyorsétterem láncok és a catering speciális fagyasztott alapanyag igénye, A csirkehús export a speciális szortába tartozó termékek előállításával (félkész és késztermék alapanyag) növelhető, A magyar baromfiipar továbbfeldolgozott termékeinek (80 ezer tonna) csak 10 %-a kerül exportra, A továbbfeldolgozott csirketermékek exportpiacán nincs jelentős piaci pozíciónk, kevés a bevezetett termék, itt panírozott és egyéb termékek szállítása a környező országokba elképzelhető. Pulykahús A pulykahús exportunk a korábbi dinamikus növekedés után az elmúlt évben szintén csökkent, de tartaléka jobb, mint a csirkehús exportnak, Ebben az ágazatban is elsősorban az EU piac a meghatározó, ide speciális darabolású, filézésű friss termékeket tudunk szállítani, amelyet kiegészít a gyorsétterem láncok és a catering speciális fagyasztott alapanyag igénye,

39 A magyar baromfitermékek exportlehetőségei
A magyar baromfiipar lehetőségei A csirkehús exporthoz hasonlóan a speciális szortába tartozó termékek ( gramm) előállításával (félkész és késztermék alapanyag) növelhető részesedésünk. Víziszárnyas A víziszárnyas hús, máj és tollexport valóban magyar specialitás, méltán soroljuk a „Hungarikumok” körébe, a teljes export árbevétel közel 51 %-át adta, A májlúd, húslúd és a pecsenyekacsa termelés területén nemzetközileg is jelentős termelők és exportőrök vagyunk, A húslúd termelés „visszafogásával – 3 millió), Lengyelország mellett meghatározzuk a „németajkú” piacok ellátást, A lúdtermékek piacán a darabolt termékek mellett a továbbfeldolgozás lehetőségeinek megtalálása segíthet az export növelésében, A pecsenyekacsa termelésben meghatározóak vagyunk, annak ellenére, hogy Anglia, Németország termelése jelentős és ezen a piacon konkurens a francia májkacsa húsértékesítés is, A pecsenyekacsa exportpiacokon a meghatározó egész értékesítés mellett hosszabb távon előtérbe kerül a darabolt termékek exportja, az elősütött kacsa mellett a továbbfeldolgozott termékek értékesítése,

40 A magyar baromfitermékek exportlehetőségei
A magyar baromfiipar lehetőségei A libamáj előállítók köre szűkül, jelentősebb termelés Magyarországon kívül ( tonna) csak Franciaországban van ( tonna), A kacsamáj előállítást Franciaország dominálja, mellette a magyar (1.000 tonna) és bulgár jelentősebb, A májexport alapvetően a friss értékesítésre alapul (fagyasztott %-al olcsóbb), ennek kivitele piac specifikus (francia, japán, belga), Előny a magyar májelőállításban, hogy hagyományosan történik, kiscsoportos tartásban, a ketreces hizlalás elenyésző („kézműves jellegű”), Ebben a szegmensben is jelentős a továbbfeldolgozott termékek bővítési lehetősége, a tradíciók ellenére is. Egyéb lehetőségek A kialakult exportpiaci pozíciókat megőrzését, bővítését a termék előállítás versenyképessége mellett befolyásolja a kereskedelempolitika, az ágazat pillanatnyi helyzete is (most francia májexport kizárása a madárinfluenza megjelenése miatt a japán piacról), A magyar baromfiipar elsősorban a nyugat-európai továbbfeldolgozó ipar, gyorsétterem láncolat és catering alapanyag beszállítója, a közvetlen áruházlánci értékesítés nem meghatározó, ebben jelentős tartalék van (tradicionális importőrökön keresztül bonyolódik), A hazai baromfiipar továbbra is széttagolt, érdekérvényesítő képessége a magyar piacon az áruházláncokkal, beszerzési társulásokkal szemben kisebb, mint nyugat-európában, pláne az USA- ban (a víziszárnyas termelésben már nagyobb a koncentráció, ez a piaci lehetőségeiben is visszaköszön).


Letölteni ppt "Baromfi Konferencia - Villány március 23."

Hasonló előadás


Google Hirdetések