Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
Római étrend,étkezés
2
Változatos étrend, kifinomult ízlés
Sokféle háztartási eszköz, és nyersanyag használat
3
Nem válogattak az alapanyagok közül
halak kagylófélék
5
az egyszerű emberek gyakran kenyérhez sem jutottak.
A fennmaradt irodalmi alkotások csak a lakomákról beszélnek.
6
Kezdetben az ebéd CENA
Vacsora VESPERNA Reggelire könnyű ételeket ettek. Ebédre, melyet délben fogyasztottak, szintén könnyű, tápláló és egyszerű ételeket ettek. → ez a „korai ebéd” volt a prandium
8
A főétkezés, az „estebéd” volt a CENA
A főétkezés, az „estebéd” volt a CENA. Ez késő délutáni órákban kezdődött és előfordult, hogy éjszakába nyúló lakomába, ivászatba torkolt. Az étrendet egyszerűség jellemezte: tönkölykása, kecske- és juhsajt, olívaolaj, zöldség és gyümölcs került az asztalra. (gazdagabbaknál még hús és hal is)
10
Tejet nem ittak, a vaj fogyasztását barbárságnak tartották.
Sört nem ittak, a bort vízzel keverték. A jómódú rómaiak kedvelték a csemegeként tenyésztett osztrigát és homárt. Divatos ínyencfalat volt a szarvasgomba is.
11
Nagyon sok olyan fűszert használtak, amely a mediterrániumban őshonos és napjainkban is használunk. Pl.: oregánó, bazsalikom, menta A Római korból származik a napjainkban is használatos agyag sütőedény, a római tál.
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.