Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az élelmiszerek romlása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az élelmiszerek romlása"— Előadás másolata:

1 Az élelmiszerek romlása

2 Az élelmiszerek romlása
Az élelmiszer romlásának két fajtája A mikroorganizmus az egészségügyi minőséget változtatja = emberi kórokozók A mikroorganizmus a forgalomképességet változtatja = növényi kórokozók+ lebontó szervezetek Ételmérgezés Forgalmazhatatlan élelmiszer

3 1- Élelmiszer küllemének módosítása
Az élelmiszerek romlása Lebontó szervezetek hatása 1- Élelmiszer küllemének módosítása « Kék » mozzarella a Pseudomonas fluorescens fejlődését követően Erwinia carotovora egy paprika felszínén és egy dinnye belsejében

4 1- Élelmiszer küllemének módosítása
Az élelmiszerek romlása Lebontó szervezetek hatása 1- Élelmiszer küllemének módosítása Penész (Mucor) növekszik a sajt felszínén …megjelenése a macskaszőrhöz hasonló

5 2- Élelmiszer ízének módosítása
Az élelmiszerek romlása Lebontó szervezetek hatása 2- Élelmiszer ízének módosítása Az Carnobacterium maltaromaticum « bezöldíti » a paradicsomszószt (itt például marhahúsos lasagneban) Az Alternaria savas ízt okoz a citrusfélékben és azok leveiben

6 3- A tápérték és a feldolgozási lehetőségek módosítása
Az élelmiszerek romlása Lebontó szervezetek hatása 3- A tápérték és a feldolgozási lehetőségek módosítása A Plasmapora viticola (szőlőperonoszpóra) a szőlőszemeken nő és felhasználja annak szénhidrát tartalékait  Kevesebb cukorral nehézkessé válik az erjesztés és így a borkészítés is!

7 A lebontó szervezetek hatása a burgonyán

8 A burgonya mindenféle támadás áldozata…
Rovarok, férgek, puhatestűek, rágcsálók általi támadások… Vírus eredetű fertőzések Baktérium eredetű fertőzések Penészgomba eredetű fertőzések

9 A burgonya kórokozó-baktériumjainak példája: Pectobacterium
Pectobacterium (új elnevezés az Erwinia csoport számára) :  baktérium az enterobaktériumok családjából,  számos növény kórokozója,  növények és gumók pusztulását okozza  néhány fontos faj (P.carotovorum, P.atrosepticum…) P.atrosepticum (x 2850) Burgonyagumó pusztulása P.atrosepticum által

10 Pectobacterium : a könnyen átadható kórokozó

11 Az ipari burgonyatermelés lépései
Pectobacterium : a könnyen átadható kórokozó Az ipari burgonyatermelés lépései Ültetés Lehetséges fertőzés Pectobacterium által Csírázás Szüretelés Minden fertőzött!! Mosás Víz Tárolás Feldolgozás

12 Burgonya, mint gazdasági ágazat
Világtermelés régiói: - Európa - Ázsia (azon belül Kína) Burgonya: fejlődő régiók és átlagos hozam (2000, t/ha)

13 Burgonya, mint gazdasági ágazat
Európai termelés

14 Burgonya, mint gazdasági ágazat
A burgonyatermelés globális értéke  6 milliárd dollár / év (2 milliárd: friss burgonya, 4 milliárd: feldolgozott burgonya (fagyasztott termékek, keményítő…)

15 Burgonya, mint gazdasági ágazat
A betegségek miatt a világ burgonyatermelésének 32% elvész FAO (Food and Agriculture Organization) – Szeptember, 2009  2 milliárd dollár veszteség / év !!! Fontos lenne ezen betegségek felszámolása az alábbiak kifejlesztésével: -kórokozók diagnosztizálásához szükséges innovatív módszerek, -megelőző és kezelő módszerek.


Letölteni ppt "Az élelmiszerek romlása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések