Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
Az élelmiszerek romlása
2
Az élelmiszerek romlása
Az élelmiszer romlásának két fajtája A mikroorganizmus az egészségügyi minőséget változtatja = emberi kórokozók A mikroorganizmus a forgalomképességet változtatja = növényi kórokozók+ lebontó szervezetek Ételmérgezés Forgalmazhatatlan élelmiszer
3
1- Élelmiszer küllemének módosítása
Az élelmiszerek romlása Lebontó szervezetek hatása 1- Élelmiszer küllemének módosítása « Kék » mozzarella a Pseudomonas fluorescens fejlődését követően Erwinia carotovora egy paprika felszínén és egy dinnye belsejében
4
1- Élelmiszer küllemének módosítása
Az élelmiszerek romlása Lebontó szervezetek hatása 1- Élelmiszer küllemének módosítása Penész (Mucor) növekszik a sajt felszínén …megjelenése a macskaszőrhöz hasonló
5
2- Élelmiszer ízének módosítása
Az élelmiszerek romlása Lebontó szervezetek hatása 2- Élelmiszer ízének módosítása Az Carnobacterium maltaromaticum « bezöldíti » a paradicsomszószt (itt például marhahúsos lasagneban) Az Alternaria savas ízt okoz a citrusfélékben és azok leveiben
6
3- A tápérték és a feldolgozási lehetőségek módosítása
Az élelmiszerek romlása Lebontó szervezetek hatása 3- A tápérték és a feldolgozási lehetőségek módosítása A Plasmapora viticola (szőlőperonoszpóra) a szőlőszemeken nő és felhasználja annak szénhidrát tartalékait Kevesebb cukorral nehézkessé válik az erjesztés és így a borkészítés is!
7
A lebontó szervezetek hatása a burgonyán
8
A burgonya mindenféle támadás áldozata…
Rovarok, férgek, puhatestűek, rágcsálók általi támadások… Vírus eredetű fertőzések Baktérium eredetű fertőzések Penészgomba eredetű fertőzések
9
A burgonya kórokozó-baktériumjainak példája: Pectobacterium
Pectobacterium (új elnevezés az Erwinia csoport számára) : baktérium az enterobaktériumok családjából, számos növény kórokozója, növények és gumók pusztulását okozza néhány fontos faj (P.carotovorum, P.atrosepticum…) P.atrosepticum (x 2850) Burgonyagumó pusztulása P.atrosepticum által
10
Pectobacterium : a könnyen átadható kórokozó
11
Az ipari burgonyatermelés lépései
Pectobacterium : a könnyen átadható kórokozó Az ipari burgonyatermelés lépései Ültetés Lehetséges fertőzés Pectobacterium által Csírázás Szüretelés Minden fertőzött!! Mosás Víz Tárolás Feldolgozás
12
Burgonya, mint gazdasági ágazat
Világtermelés régiói: - Európa - Ázsia (azon belül Kína) Burgonya: fejlődő régiók és átlagos hozam (2000, t/ha)
13
Burgonya, mint gazdasági ágazat
Európai termelés
14
Burgonya, mint gazdasági ágazat
A burgonyatermelés globális értéke 6 milliárd dollár / év (2 milliárd: friss burgonya, 4 milliárd: feldolgozott burgonya (fagyasztott termékek, keményítő…)
15
Burgonya, mint gazdasági ágazat
A betegségek miatt a világ burgonyatermelésének 32% elvész FAO (Food and Agriculture Organization) – Szeptember, 2009 2 milliárd dollár veszteség / év !!! Fontos lenne ezen betegségek felszámolása az alábbiak kifejlesztésével: -kórokozók diagnosztizálásához szükséges innovatív módszerek, -megelőző és kezelő módszerek.
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.