Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaÁgoston Gáspár Megváltozta több, mint 10 éve
1
A honfoglaló magyarok kulturális hozzájárulása Európához
Csík-hágó Iskola Magyar Történelem es tanév 4. óra A honfoglaló magyarok kulturális hozzájárulása Európához tanár: Németh Károly
2
Isten, áldd meg a magyart
Jó kedvvel, bőséggel, Nyújts feléje védő kart, Ha küzd ellenséggel; Bal sors akit régen tép, Hozz rá víg esztendőt, Megbűnhődte már e nép A múltat s jövendőt! (“Himnusz”, Kölcsey Ferenc verse (1823))
3
Dr. Cey-Bert Róbert Gyula: A magyar konyha ízei
Felhasznált irodalom: Radics Géza: Eredetünk és őshazánk (Magyar kutyafajtákról szóló fejezet) Dr. Cey-Bert Róbert Gyula: A magyar konyha ízei (Áldozati ételek és gasztronómiai civilizációk, Ujgur konyha című fejezetek)
4
Sólymászat A sólymászat ázsiai eredetű szokása Európában
előszőr a hunok révén kezdett elterjedni a 400-as években, később a magyarok, bulgarok és az arabok révén is. A kerecsensólyom, másik nevén turul, a magyarok és sok más ázsiai lovas nemzet szent madara. A magyar eredetmítosz egyik központi alakja, lsd Emese álma történet. /
5
Turul Fiókáit tápláló turul, 9. századi magyar jelvényen.
Turul, feeding its chicks, on a 9th century Hungarian badge.
6
Kutyafajták, amiket a honfoglaló magyarok hoztak Európába Ázsiából
Magyar agár Agarászat: hosszú távú hajtóvadászat
7
Magyar vizsla / Hungarian vizsla
A honfoglaló magyarok kedvenc vadászkutyája a 10. században.
8
Kuvasz Tenyésztett állatokat őrző kutya
9
Komondor Pásztorkutya, őrzőkutya
10
Puli
11
Magyar szürkemarha A honfoglaló magyarokkal együtt érkezett Ázsiaból a 9. században. Divatos egészséges ételeket készítenek a húsából.
12
Racka juh
13
A magyar konyha (felhasznált irodalom: Dr. Cey-Bert Róbert Gyula: A magyar konyha ízei) Indoerópai népek (német, francia, angol, spanyol, stb.) Ősi tűzimádás, a tűz megtisztító hatása Áldozati adományok megsütése Sűtésen alapuló konyha Nem-indoeurópai ázsiai eredetű népek (magyar, finn, török, mongol, kinai, japán, stb ) A víz és a tűz együttes megtisztító hatása Áldozati adományok megfőzése Főzésen alapuló konyha
14
Bor kultura A törökös népekkel közös sokezeréves szőlő és borkultura. Pl a Turfan oazisban, Ujguriában a Bor-luk (magyarul Bor-lyuk, feltételezhetően az ősi Ujgur-hun-magyar kapcsolatokon keresztül) szurdokos völgyben több, mint 4000 éves szőlő és bor-kultura található. Az ujgur nyelvben a szőlőskert ősi neve “borluk”. Borluk Szőlőlugas
15
Száraztészta Legismertebb ősi magyar változata a tarhonya, amit a kalandozó magyarok is vittek az útjaikra (száraz húsporral együtt), gyors ételkészítés céljából. A tésztát (laskát) Ázsiában régebb óta ismerték, mint Európában. Kinában már 4000 évvel ezelött is készítettek száraz tésztát.
16
Száraz húspor ...fontos tartalék-élelme volt a pusztai lovas nomádoknak a gyors hosszú utazásokkor.
17
Ötvösművészet A magyar ötvösművészet még Magna Hungáriában alapozódott meg, Baktria-i és Sogdiana-i szittya/szkíta hatást mutat. A korabeli legfejlettebb ötvösművészetek egyike.
18
Szablya (“saber”) A szablya görbe kardot jelent, a görbülete folytán kiválóan alkalmas hasításra, “szabás”-ra. A szablya szavunk a “szab” igéből származik. Ázsiában elterjedten használt fegyvertípus. Európában az ázsiai eredetű népek (hunok, bolgárok, magyarok) terjesztették el. A magyar szablya szót átvették az európai népek (és az egész világ), ami valószínüleg elsősorban a kalandozó magyarok sikeres hadjáratainak köszönhető. Star War's light-saber !
19
Bölcsőd az s majdan sírod is, Mely ápol s eltakar.
Hazádnak rendületlenűl Légy híve, oh magyar; Bölcsőd az s majdan sírod is, Mely ápol s eltakar. (Vörösmarty Mihály “Szózat” című verséből (1836))
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.