Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaDonát Fazekas Megváltozta több, mint 10 éve
1
FoodManufuture WP3 - Nemzeti Workshop Budapest, 2012.09.12. FoodManufuture Nemzeti Workshop Jövőbeli lehetséges forgatókönyvek Berczeli Attila Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
2
FoodManufuture WP3 - Nemzeti Workshop Budapest, 2012.09.12. Az élelmiszergyártás teljes átgondolása, új irányok kijelölése Növekvő vásárlói igények Igény egyre nagyobb mennyiségű élelmiszer előállítására Várható nyersanyaghiány Új technológiák Egyre növekvő energia igény – csökkenő készletek 2 Jövőbeli lehetséges forgatókönyvek
3
FoodManufuture WP3 - Nemzeti Workshop Budapest, 2012.09.12. A jövő kihívásainak, trendjeinek meghatározásához 8 előzetesen felsorolt kutatási és innovációs terület: 1. Energia- és anyag megtakarítás, alternatív nyersanyagok 2. Költség hatékonyság 3. Rugalmas termelés és a szolgáltatások, automatizálás és / vagy az felügyeleti rendszerek 4. Ellátási lánc menedzsment, logisztika és kiskereskedelem 5. Új funkcionalitások (pl. intelligens csomagolás, higiéniai szabályozás, stb.) 6. Innovatív és kiváló minőségű élelmiszerek 7. Üzleti modellek 8. Technológia Transzfer és Oktatás 3 Kutatási / innovációs területek
4
FoodManufuture WP3 - Nemzeti Workshop Budapest, 2012.09.12. Jövőkép forgatókönyvek 1. Globális mikrorendszer3. Integrált értéklánc 2. Összetevőkön alapuló élelmiszerek 4. Dezintegrált értéklánc
5
FoodManufuture WP3 - Nemzeti Workshop Budapest, 2012.09.12. Globális „mikro” rendszer Önellátó társulás partnerek között egy meghatározott kisebb regionális területen Társulás a teljes értéklánc mentén (energiaszolgáltatás, hulladékkezelés, logisztikai, stb.) Főbb jellemzők: - Szűkebb régió - Önfenntartó rendszer - Szoros együttműködés a felek között
6
FoodManufuture WP3 - Nemzeti Workshop Budapest, 2012.09.12. Megosztott tulajdon Vagy Helyi „lánc” integrátor (külső igények alapján a helyi szereplők koordinálása) Kulcsfontosságú a partnerek közti Együttműködés Lojalitás Megbízhatóság Tudás megosztása: anyagok, folyamatok, mennyiség, minőség Globális „mikro” rendszer Működtető elemek
7
FoodManufuture WP3 - Nemzeti Workshop Budapest, 2012.09.12. Termékhez szükséges nyersanyagok és a termék előállítása a regionális határokon belül Kiváló minőségű termékek gyártása, adott régióra jellemző tulajdonságokkal (pl. íz) Védjegy és együttműködés kulcs tényező Jó minőségű termék gyártása nagy volumenben szintén lehetséges (standardizált élelmiszer) szoros együttműködés a felek között növeli az új termékek fejlesztésének és ezek kezelését célzó támogató rendszerek (ICT, logisztika) fejlesztésének lehetőségét Globális „mikro” rendszer Jellemző előnyök
8
FoodManufuture WP3 - Nemzeti Workshop Budapest, 2012.09.12. Összetétel-alapú élelmiszerek 8 Nyersanyag előállítás a legoptimálisabb helyen Alapanyagok feldolgozása segédanyagokká A segédanyagok szállítása a feldolgozó helyhez Összetevők keverésével késztermék előállítása (pl: portermékek, italok)
9
FoodManufuture WP3 - Nemzeti Workshop Budapest, 2012.09.12. Az optimális alapanyag előállításának / kiválasztásának szempontjai - Természeti erőforrások elérhetősége (klíma, bérszínvonal, stb.) Pl.: Szarvasmarha a legtermékenyebb területen, gyümölcs a legmelegebb éghajlaton, stb. Összetevők „kinyerése” / feldolgozása a nyersanyagokból – jelentős átalakítás, a mainál jóval előrehaladottabb módon (hús, zöldségek, stb.). Nagyobb választék – nem kizárólag különböző ízek, hanem pl.: különböző tápanyag karakterisztikák Eközben sok összetevőt termelő területtől függetlenül egyszerűen laboratóriumban is előállíthatnak Végfelhasználó határozhatja meg a késztermék tulajdonságait Összetétel-alapú élelmiszerek Kulcselemek
10
FoodManufuture WP3 - Nemzeti Workshop Budapest, 2012.09.12. A különböző szereplők adaptálják saját rendszereiket, működésüket, hogy az illeszkedjen az értéklánc többi eleméhez Optimalizálható oly módon, hogy a teljes értéklánc egyedi rendszerként legyen észlelhető Megszervezhető különböző földrajzi területeken, lehet nagy, globális rendszer, de kis, regionális értéklánc is Integrált értéklánc
11
FoodManufuture WP3 - Nemzeti Workshop Budapest, 2012.09.12. Az értéklánc szereplői egymástól függenek – ha egy tag nem rendelkezik egy elemmel (tudás, eszköz, stb.) ahhoz hozzájuthat a láncon belül Magas szintű tudás-megosztás Szoros kapcsolat Bizalom, lojalitás Információ védelme - szerződések Akár globális kiterjedés – de akár egy elem sérül, az veszélyezteti a teljes láncot Integrált értéklánc Fő tulajdonságok
12
FoodManufuture WP3 - Nemzeti Workshop Budapest, 2012.09.12. Dezintegrált értéklánc 12 Alapfeltevés a piac nyitottsága A különböző anyagok és folyamatok jól definiálhatók és világ-szerte beszerezhetők Nincs szükség előre meghatározott érték-láncra, hosszú távú kapcsolatokra. Bárki, bármit, bárhonnan beszerezhet a megfelelő feltételek alapján (Specifikációk) A mennyiség teljesen flexibilis
13
FoodManufuture WP3 - Nemzeti Workshop Budapest, 2012.09.12. Fókusz csoportos megbeszélés megállapításai: Egy-egy téma / terület több forgatókönyvhöz is tartozhat Az „Összetevőkön Alapuló Élelmiszerek” kilóg a többi szcenárió közül futurisztikus jellege miatt A másik három forgatókönyv egymással összefüggnek, egymás variánsai – vitatott Nem teljesen új, meglévő elemekből összeállítható néhány kiegészítéssel Továbbgondolása szükséges - jövőkép Ehhez várunk ötleteket Összegzés 13
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.