Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaKarola Fodorné Megváltozta több, mint 9 éve
1
E GÉSZSÉGES K ÖRNYEZET – EGÉSZSÉGES GYERMEK Földváriné Miklós Magdolna közegészségügyi-járványügyi felügyelő Komárom-Esztergom Megyei KH Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve MTESZ Konferencia Tatabánya, 2013. 12.03.
2
„Aki nem tudja milyen kikötőbe tart, annak semmilyen szél sem kedvez” Seneca
3
E GÉSZSÉGES KÖRNYEZET : Környezetvédelem - „beteg” környezet gyógyítása ivóvíz, talaj, levegő Társadalom felelőssége Egyén felelősége
4
E GÉSZSÉGES E MBER /G YERMEK Lelki (stressz mentesség, öröm-siker, jó napirend – munka, elegendő pihenés és kikapcsolódás) Testi: mozgás (sport) munka/pihenés jó aránya lakás, személyi higiénia ( pl.: gomba mentes lakás) szabadban időzés – séta, kerti munka stb. (napfény) egészséges táplálkozás egészséges élelmiszerek szenvedélyek (alkohol, dohányzás, drogok)
5
E GÉSZSÉGES ÉLELMISZER (É TELEK ) TERMŐFÖLDTŐL AZ ASZTALIG Összetett munka és felelősség eredménye Felelőssége van: Mezőgazdasági vállalkozónak, termelőnek Élelmiszeripari feldolgozók, üzemek Élelmiszer kereskedelem (forgalmazók, szállítók) Szülők (mit eszik a család!) Média Pedagógusnak/ Iskola Hatóságok stb. Egyén felelőssége (zsebpénzt mire költik?)
6
1. M EZŐGAZDASÁGI VÁLLALKOZÓK, TERMELŐK (A GROTECHNOLÓGIA ) Talajkezelés (Műtrágya – Nitrit, Nitrát) Permetezés/növényápolás – permetezési napló – szerves foszforsav észterek Terménykezelés – Korszerű szárítók(silók), tárolók – Mikotoxinok Pl.: Fuzarium, Aflatoxin Állattartás (extenzív „farmon/ tanyán” – intenzív (Batériás, tartásmód), gyógyszerezés – antibiotikum maradék, Takarmányozás – húsminőségét befolyásolja
7
2. É LELMISZERIPARI FELDOLGOZÓK, ÜZEMEK Ivóvíz minőségű víz Technológia szigorú betartása Személyi, tárgyi feltételek, gyártási higiéne Kifogástalan alapanyag – tárolás (hűtés, fagyasztás), előkészítési munkálatok, feldolgozás
8
3. É LELMISZER KERESKEDELEM Hűtőlánc betartása (szállítás során is!) Megfelelően kiképzett szállító járművek Minőség megőrzési idők ellenőrzése HACCP - kritikus pontok
9
4. S ZÜLŐK ( MIT ESZIK A CSALÁD !) Mennyiségi, Minőségi étkezés Helyes konyhatechnológia (húsos nyers/főtt – zöldséges deszka) Kánikula – gyors lehűtés, hűtőbe helyezés Hűtőben helyes tárolás – Fedő! (Tej –tejtermék hús zöldségek) Hűtő rendszeres tisztítása – kondenzvíz (pl.: Listeria Monocytogenes - Kulturált étkezés
10
5. M ÉDIA Felnőtt/gyermek filmek…. Reklámok! Segíthetnek Árthatnak
11
6. P EDAGÓGUSNAK / I SKOLÁNAK Nevelés (tanórán, szünetben, szakkörön, kiránduláson, táborban) Személyi higiéné (kézmosást sokan alábecsülik) Kulturált étkezés (terítés, tálalás) Egészséges étkezés alapismeretei Iskolai büfé ( rostos üdítők, magvas pékárú, gyümölcs) Vizet igyunk – legjobb szomjoltó, salaktalanító
15
7. H ATÓSÁGOK I. KEM KH Fogyasztóvédelmi felügyelőség KEM KH Élelmiszerlánc-biz. és Állategészségügyi Ig. KEM KH NSZSZ és Járási Népegészségügyi Int. Ellenőrzések - kereskedelemi, - vendéglátó, - közétkeztetést végző egységekben (higiénés, ételek/élelmiszerek tárolása, minőség- megőrzési idők, ételminták stb.) Mintavételezés (energiaitalok, anyatej hely. –kieg., transzzsírsav tart. élelmiszerek, testsúlycsökkentő étrend-kiegészítők) Panaszügyek
16
7. H ATÓSÁGOK II. K ÖZÉTKEZTETÉS ( GYERMEK, SZOCIÁLIS, KORHÁZI ) 2008/2009 tanévben Országos közétkeztetési (35 óvoda, 85 ált. és közép iskola) Táplálkozás-egészségügyi felmérés Nagyon rossz eredmények Sok : só, cukor, zsír Kevés : tej/tejtermék, gyümölcs, zöldfőzelék (Ca.,rost,C-vit.) Országos Tisztifőorvos - 1/2011. évi Normatív Utasítása (ellenőrzési szemp.) - Táplálkozás-egészségügyi Ajánlás Cél: minőségi közétkeztetés megvalósítása Mintamenza program – Békés megye- Kibővült
17
8. E GYÉN FELELŐSSÉGE (S ZÜLŐ, GYERMEK ) Étkezési ritmus (R-T-E-U-V) Változatos étkezés (szezonális termékek) Szülő felelőssége (Gyermek: reggelizik-e?, milyen jutalmat, nasit kap?, milyen üdítőket iszik, mennyi főzelékez, gyümölcsöt fogyaszt stb.) Gyermek felelősége (zsebpénz értelmes, célszerű elköltése, menzai főtt étel elfogyasztása)
18
G YERMEKTÁBOROZÁS I. Táborszervező (tanár) feladatai: Táborozás bejelentése (6 héttel előbb) a területileg illetékes Járási Népegészségügyi Intézetnek, vagy az NSZSZ-nek. - 12/1991. (V. 18.) NM. rend. a tanuló ifjúság üdülésének és táborozásának egészségügyi feltételeiről - 37/2007. (VII. 23.) EüM - SZMM egy. rend. egyes nem üzleti célú közösségi, szabadidős szálláshelyek üzemeltetésének egészségügyi feltételeiről) Törvényes képviselő (szülő) egészségügyi nyilatkoza- tának begyűjtése (4 napnál nem régebbi). Táborozók figyelemfelhívás : kullancs-encephalitis elleni oltás lehetőségéről, kirándulás, táborozás - „kullancsvizit”
19
G YERMEKTÁBOROZÁS II. Épített táborok ( pl.: gyermeküdülő, ifjúsági tábor) - közművesített Sátortábor/ Nomádtábor egyszerű ételek főzése hűtők hiányában napi vásárlás a főzéshez (nem romlandó élelmiszerek reggelire, vacsorára) Étel és egyéb hulladék megfelelő gyűjtése, elhelyezése/elszállítása Tisztálkodási lehetőség (mosdósátor ) Illemhely
20
J Ó TANÁCSOK TÁBORSZERVEZŐKNEK I: Főzés, gyümölcsmosás ivóvíz minőségű vízzel Szendvicsek tartalma ne legyen gyorsan romló Kullancs Lyme kór kullancsvizit !! Kullancs-encephalitis elleni oltási sorozat általános: 0. nap – (2 hét)1-3 hó – 9-12 hó + emlékezető oltás 3, 5 évente gyorsított: 0. nap – 7 nap – 21 nap – 12-18 hó „ „ „ Szúnyogriasztás (repellensek)
21
J Ó TANÁCSOK TÁBORVEZETŐKNEK II. Egészségügyi ellátás megszervezése (Egészségügyi szakszemélyzet, mentőláda) Bogyógyűjtés – mérgező termések Gombagyűjtés Vadon élő (szelíd) erdei állatok Simogatás tilos!
22
K ÖSZÖNÖM A FIGYELMET !
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.