Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1. Személyi számítógépek felépítése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1. Személyi számítógépek felépítése"— Előadás másolata:

1 1. Személyi számítógépek felépítése

2 Tartalom 1.1 Személyi számítógépek és alkalmazások
1.2 Számítógépek típusai 1.3 Az adatok bináris ábrázolása 1.4 A számítógép alkotóelemei és perifériái 1.5 A számítógépes rendszer összetevői

3 Személyi számítógépek és alkalmazások 1.1

4 Felhasználási területek
Üzleti életben Gyártási környezetekben Otthon Kormányzati irodákban Non-profit szervezeteknél Közintézményekben (kórház, iskola)

5 Beépítve különböző eszközökbe
Televízió Pénztárgép Hangrendszerek vagy más elektronikus készülékek Tűzhely vagy a hűtőszekrény Autó Repülőgép

6 Számítógép alkotóelemei
Hardver Operációs rendszer Alkalmazások Üzleti vagy általános célú alkalmazás Helyi vagy hálózati alkalmazás

7 A 3 dolog, aminek együtt kell működnie
Hardver Fizikai összetevők, a számítógép alkotóelemei. Operációs rendszer Olyan programok halmaza, mely kezeli a számítógépes hardvert. Alkalmazás Számítógépre telepített program, mely a számítógép adottságait kihasználva speciális feladatokat lát el.

8 Alkalmazások Üzleti/Ipari szoftver Általános célú szoftver
Speciális ipari vagy üzleti használatra tervezett szoftver. Példák: egészségügyi programok, oktatási programok, jogi szoftverek. Általános célú szoftver Szervezetek széles körében otthoni környezetben, különböző célokra használható. Bármely cég vagy egyén használhatja.

9

10 Helyi alkalmazások A helyi alkalmazás olyan program (pl.: szövegszerkesztő), mely a számítógép merevlemezén található. Az ilyen alkalmazás csak az adott számítógépen fut.

11 Hálózati alkalmazás A hálózati alkalmazást arra tervezték, hogy hálózaton (pl. az Interneten) keresztül működjön. Egy hálózati alkalmazásnak két összetevője van, az egyik a helyi, a másik egy távoli számítógépen fut. (pl.: elektronikus levelezés)

12 Számítógépek típusai 1.2

13 Számítógépek osztályozása
Nagyszámítógépek (Mainframe) Kiszolgálók Asztali számítógépek Munkaállomások Laptopok Kézi hordozható eszközök

14 Számítógépek osztályozása
Mindegyik típusú számítógép valamilyen különleges céllal készült. Például helyváltozás közbeni információ hozzáférés vagy nagyfelbontású képek feldolgozása, stb.

15

16 Kiszolgálók A kiszolgálók hardverfelépítését egyidejűleg több hálózati kérésre adott kis válaszidőre optimalizálták. Több Központi Feldolgozó Egység (CPU). Nagy véletlen hozzáférésű memória (RAM). Több nagy kapacitású merevlemezes meghajtó.  Gyors információ hozzáférés.

17 Kiszolgálók A kiszolgálók által nyújtott szolgáltatások gyakran igen fontosak, és állandó rendelkezésre állást igényelnek.  Gyakran tartalmaznak duplikált vagy redundáns elemeket. Végeznek automatikus és manuális biztonsági mentést rendszeres időközönként. A kiszolgálókat általában biztonságos, ellenőrzött hozzáférésű helyen tárolják.

18 Kiszolgálók kivitelezése
Önálló kiszolgáló Állványba szerelhető kiszolgáló Pengeszerver (Bladeserver)

19

20 Asztali számítógépek Összetevőinek széles választéka jellemző
Gépház, táp, merevlemez, vezérlőkártyák, monitorok és egyéb összetevők. Perifériák széles választékát támogatják. Több különböző csatlakozóval és videó kimenettel rendelkezhetnek. Általában szövegszerkesztés, táblázatkezelés, levelezés és web böngészésre használják.

21 Munkaállomások Nagyteljesítményű vállalati számítógépek
Több CPU. Nagymennyiségű RAM. Több nagy kapacitású gyors hozzáférésű merevlemez. Specializált alkalmazásokra tervezték CAD, 3D grafikák, videó animációk, távközlési egészségügyi berendezések felügyeletére is használják.

22 Hordozható eszközök Előnyök: Hátrány: Kis méret és súly Hordozhatóság
Kis energiafelhasználás Hátrány: Korlátozott adottságok (grafika, teljesítmény) Csatlakoztatási lehetőségek minimalizáltsága Nehezen bővíthető

23 Hordozható eszközök Laptop vagy notebook PC Tablet PC Pocket PC
Digitális személyi asszisztens PDA Játékeszköz Mobiltelefonok

24 Laptop, notebook Használhatóságukban és teljesítményükben hasonlóak az asztali számítógépekhez. Kis súlyú és kis energiafelhasználású hordozható eszközök. Beépített egérrel (touchpad, joystick), monitorral és billentyűzettel rendelkeznek.

25 Pocket PC, PDA (Palmtop)
Kisebb teljesítményű CPU-val, kevesebb RAM-mal rendelkeznek. Korlátozott kijelző funkcióval ellátott képernyőjük és kis billentyűzetük van.

26 Az adatok bináris ábrázolása 1.3

27 Az információ digitális ábrázolása
A számítógépekben az adatok digitális, bináris formában találhatók. BInary digiT Legkisebb adategység 1 vagy 0 ASCII (American Standard Code for Information Interchange) bináris kód. Egy bit reprezentálhatja bárminek az állapotát, melynek két állapota létezik.

28 Az információ digitális ábrázolása
Bájt 8 bitből álló csoport. Betűk és számok ábrázolásánál használt. Kódolást lehet használni szinte valamennyi információtípus (számítógépes adat, grafika, kép, hang, videó, zene) digitális formában történő ábrázolására.

29 Adatok digitális továbbítása
Kábelek Elektromos impulzusokat használnak rézvezetékeken. Üvegszálas optika A fény impulzusait használja üvegből vagy műanyagból készült üvegszálakon. Vezeték nélküli technológia Kis teljesítményű rádióhullámok impulzusait használja.

30 Tárolókapacitás A tároló mérete
Bájt (B), kilobájt (KB), megabájt (MB), gigabájt (GB) és terabájt (TB) mértékegységek. Az új szabvány szerint KiB, MiB, GiB, TiB

31 Sebesség és idő Az átviteli sebesség Letöltési idő
Megadja, hogy mennyi időre van szükség egy fájl letöltéséhez. Mértékegység: Kbps, Mbps Letöltési idő A számított letöltési idő egy elvi érték. Függ a hálózati csatlakozástól, a processzor sebességétől és egyéb paraméterektől. A fájl méretét kell az átviteli sebességgel elosztani.

32 Képernyőfelbontás A grafikus felbontást pixelben adják meg.
Egy pixel a képernyőn megjelenő egyetlen fénypont. A számítógép képernyőjének minőségét a függőlegesen és vízszintesen megjeleníthető pixelek száma adja meg.

33 Analóg frekvenciák A hertz a periodikus változások illetve frissülések gyorsaságának mértékegysége. 1 hertz s-ként egy periódust jelent. Számítógépek esetében a processzor sebességét hertz-ben mérjük. A rádiófrekvenciákat is hertz-ben mérjük.

34 A számítógép alkotóelemei és perifériái 1.4

35 Számítógép vásárlás Előre összeállított számítógép
Igény szerint összeállított számítógép Fontos szempontok Alaplap Processzor RAM Tároló, illesztőkártyák paraméterei Gépház és áramellátási lehetőségek

36 Előre összeállított számítógép
Előnyök: Alacsonyabb költség. A legtöbb alkalmazás futtatására alkalmas. Összeszerelése nem igényel időt. Kevésbé képzett felhasználók számára hasznos. Hátrányok: Gyakran kisebb teljesítményszint.

37 Igény szerint összeállított számítógép
Előnyök: A felhasználó határozhatja meg, milyen összetevőkre van szüksége. Általában nagyobb teljesítményt igénylő, pl. grafikai, játék és szerver alkalmazásokhoz. Hátrányok: Általában lényegesen költségesebb, mint egy előre összeállított számítógép. Összerakása időt igényel.

38 Alaplap Nyomtatott áramkör. Csatlakozókat tartalmaz.
Szállítja az adatokat a különböző csatlakozók és rendszerelemek között. Alaplapra integrált illesztőkártyákat is tartalmazhat.

39 Alaplap választási szempontok
Az alaplap támogassa a kiválasztott CPU típusát és sebességét. RAM típusát és mennyiségét. Rendelkezzen megfelelő mennyiségű és típusú Bővítő hellyel. Interfésszel.

40 Központi feldolgozó egység (CPU)
Adatok feldolgozása a feladata. Processzor sebessége Információ feldolgozásának sebessége. MHz-ben vagy GHz-ben mérjük. Minél nagyobb a sebesség, annál nagyobb a teljesítmény és hőtermelés. Busz sebessége Az adatok áramlásának útja. Minél gyorsabb a busz, annál gyorsabb a számítógép is.

41 CPU választási szempontok
Az alaplap csatlakozójának kompatibilisnek kell lenni a CPU-val. A használt alkalmazások igényét figyelembe kell venni. Hűtés.

42 Random Access Memory (RAM)
Véletlen elérésű memória. CPU által feldolgozás alatt lévő programok és adatok tárolása a feladata. Minden számítógépes program a RAM-ból fut. Több párhuzamosan futó program esetén, nagyobb a memória igény. Tápellátás megszűnésével a tartalma elvész.

43 RAM választási szempontok
A RAM típusát és mennyiségét az alaplap határozza meg. A CPU és busz sebességének növekedését a memória sebességének is követnie kell.

44 Illesztőkártyák A számítógép szélesebb körű felhasználási lehetőségét biztosítják. Videokártyák Hangkártyák Hálózati kártyák Modemek Interfészkártyák Vezérlőkártyák

45 Illesztőkártyák

46 Tárolóeszközök A tápellátás megszűnésével a RAM tartalma elvész. 
Az adatokat olyan helyen kell tárolni, ahol akkor sem vesznek el, ha a tápellátás megszűnik. Ezt hívjuk nem felejtő tárolónak.

47 Nem felejtő tárolóeszközök
Mágneses tároló eszközök Optikai tároló eszközök Statikus memória meghajtók

48 Mágneses tároló Leggyakrabban használt tároló eszközök.
A mágneses mező segítségével tárolják az információt. Ilyenek például: Merevlemez meghajtók Hajlékonylemez meghajtók Szalagos meghajtók

49

50 Optikai meghajtók Lézersugár az információ rögzítéséhez.
A CD-k és DVD-k, típusai: Csak olvasható: CD, DVD Egyszer írható: CD-R, DVD-R Többször írható: CD-RW, DVD-RW Blu-ray A használt lézer színe ibolyakék. Tárolókapacitása 25 GB vagy annál nagyobb.

51 Statikus memória és memória modulok
USB memória vagy Flash memória. Memóriachipen tárolják az információt. USB csatlakozás a géphez. 128 vagy még több MB, GB tárolása. Sok hordozható eszköz és kézi készülék adattárolásra teljes egészében statikus memóriát használ.

52 Perifériák A periféria egy számítógéphez csatlakoztatott eszköz, mely kiterjeszti annak képességeit. A perifériák kívülről csatlakoznak a számítógéphez, speciális kábelt vagy vezeték nélküli technológiát használva.

53 Perifériák Bemeneti perifériák Kimeneti perifériák Tároló eszközök
Botkormány, vonalkód olvasó, billentyűzet … Kimeneti perifériák Nyomtató, rajzgép, hangszóró … Tároló eszközök Flash memóriák, külső CD/DVD … Hálózati eszközök Modemek, külső NIC kártyák …

54 Számítógépház Az asztalra tervezett számítógép
Könnyű hozzáférés az interfészekhez és meghajtókhoz. Helyigény a munkaterületen. A torony és mini torony házak Elhelyezhetők az asztal alatt és fölött. Elegendő helyet biztosítsanak a beépítendő komponensek számára.

55 Számítógépház és tápegység
Általában együtt kaphatók. A tápegységnek elegendő teljesítményűnek kell lenni az összetevők kiszolgálására. Folyamatos tápellátás biztosítása ajánlott Túlfeszültségvédő UPS

56 Túlfeszültségvédő A túlfeszültségvédők a feszültségtüskéket és a túlfeszültséget elvezetik az elektromos vezetékről, ezzel megelőzve a gép károsodását. Viszonylag olcsók, és könnyen üzembe helyezhetők.

57 Szünetmentes tápegység
Elegendő időt nyújt a számítógép megfelelő kikapcsolásához áramszünet esetén. Egyenletes áramellátást biztosít, és megelőzi a túlfeszültség okozta károkat. Kisebb UPS-ek viszonylag olcsók. Gyakran magukba foglalják a túlfeszültségvédőt és az áramellátás stabilitását biztosító egyéb eszközöket.

58 A számítógépes rendszer összetevői 1.5

59 Biztonsági előírások gépház felnyitásakor
Számítógép kikapcsolása, áramtalanítása. Hot-swappable eszközök (üzem közbeni cserére alkalmasak). Megfelelő munkaterület előkészítése. Éles peremek érintésére vigyázni. Tápegységet, képernyőt csak szakemberek nyissák fel. Szemet megfelelően kell védeni.

60 Biztonsági előírások és gyakorlati tanácsok
A belső rendszerkomponensek különösen érzékenyek a statikus elektromossággal szemben. Elektrosztatikus kisülés (Electrostatic Discharge) ESD Statikus elektromosság, ami a testről a gép elektromos alkatrészeire tevődhet át. Végzetes hibákat okozhat az alkatrészekben. Kontakthiba.

61 Statikus elektromosság, feltöltődés
Megfelelő földelés Földelő csuklópánt Antisztatikus alátét Antisztatikus tasakok használata Csupasz talaj A gépház fém részének gyakori megérintése

62 További gyakorlati tanácsok
Az illesztőkártyákat az élüknél kell megfogni. A gépet ki kell kapcsolni mozgatás előtt. Óvni kell a háttértárakat a mágneses erőtértől, hőtől és hidegtől. Az áramköri lapokat ne helyezzük vezető felületre.

63 További gyakorlati tanácsok
Ne érintsük meg a mikrochipeket vagy a bővítőkártyákat mágneses végű csavarhúzóval. A szemet megfelelően kell védeni a sérülésektől. Semmilyen áramköri lapot ne helyezzünk vezető felületre.

64 Alkatrész cseréje "hot-swappable” az eszköz?
Ha nem, áramtalanítani kell és a tápkábelt kihúzni. A földelő csuklópánt megfelelő használata. Régi alkatrész eltávolítsa. Eszköz csatlakozójának ellenőrzése. Új alkatrészt behelyezése A megfelelő helyre a megfelelő irányban.

65 Alkatrész cseréje Gépház lezárása.
Táp- és egyéb kábelek csatlakoztatása. A rendszer bekapcsolása. Illesztőprogram telepítése.

66 Ha a rendszer nem indul el
A kábelek kihúzása után ellenőrizni kell, hogy az alkatrész megfelelően van-e csatlakoztatva. Ha továbbra sem indul, távolítsa el a behelyezett alkatrészt. Ha így elindul a rendszer A komponens nem kompatibilis az aktuális hardverrel vagy szoftverrel. Probléma alaposabb vizsgálatot igényel.

67 Teljes funkcionális teszt
Amennyiben hiba lép fel előfordulhat, hogy Két komponens egyszerre próbálja használni ugyanazt az erőforrást. Nem a megfelelő és legújabb az illesztőprogram. Az operációs rendszer nem ismerte fel az alkatrészt. Nem megfelelő módon lett behelyezve. Az eszköz gyári hibás.

68

69 Perifériák csatlakozása
Hagyományos csatlakozások A perifériák egy meghatározott típusú csatlakozóhoz kapcsolódnak. USB - Universal Serial Bus Univerzális soros busz. Egyszerűsíti az eszközök csatlakoztatását. Vannak vezeték nélküli technológia segítségével csatlakozó eszközök is.

70 Perifériák beszerelése
A periféria csatlakoztatása az állomáshoz a megfelelő kábellel vagy vezeték nélküli technológiával. A periféria csatlakoztatása az áramforráshoz. Illesztőprogram telepítése. Hagyományos (legacy) perifériák esetén.

71 Plug-and-Play (PnP) A PnP USB eszközök esetén az illesztőprogramokat az operációs rendszer előtelepített formában tartalmazza. A PnP eszköz csatlakoztatása és bekapcsolása után, az operációs rendszer felismeri az eszközt, és telepíti a megfelelő illesztőprogramot.

72 Hibajavítás Ellenőrizni kell, hogy az eszköz be van-e kapcsolva.
Majd a kábelek ellenőrzése A gyanús kábelt ki kell cserélni egy jó kábelre. Ellenőrizni, hogy az OS felismerte-e az eszköz által használni kívánt portot. Az eszköz nem kompatibilis-e a jelenlegi hardverrel vagy operációs rendszerrel.

73

74 Ez a minősített tanári segédanyag a HTTP Alapítvány megbízásából készült. Felhasználása és bárminemű módosítása csak a HTTP Alapítvány engedélyével lehetséges. A segédanyag a Cisco Hálózati Akadémia CCNA Discovery tananyagából tartalmaz szöveges idézeteket és képeket. A tananyag a Cisco Inc. tulajdona, a cég ezzel kapcsolatban minden jogot fenntart.


Letölteni ppt "1. Személyi számítógépek felépítése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések