Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Aktuális kihívások a közbeszerzésben

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Aktuális kihívások a közbeszerzésben"— Előadás másolata:

1 Aktuális kihívások a közbeszerzésben

2 Kirívóan alacsony értékű ajánlatok – EU irányelvtervezet
Amennyiben úgy tűnik, hogy az ajánlatok kirívóan alacsony értékűek az építési beruházás, árubeszerzés és szolgáltatásnyújtás tekintetében, az ajánlatkérő előírhatja a gazdasági szereplők számára, hogy magyarázatot nyújtsanak az ajánlatban szereplő árra vagy költségekre. A magyarázat vonatkozhat: az építési módszer, a termelési folyamat vagy a nyújtott szolgáltatások gazdaságosságára; a választott műszaki megoldásokra vagy az ajánlattevő rendelkezésére álló, a munka elvégzésénél ill. az áruszállításnál vagy szolgáltatásnyújtásnál fennálló bármilyen kivételesen előnyös feltételre; a szociális és munkajog betartására az ajánlattevő rendelkezésére álló állami támogatás lehetőségére.

3 Kirívóan alacsony értékű ajánlatok – EU irányelvtervezet
Az ajánlatkérő csak akkor utasíthatja az ajánlatot, ha a megadott bizonyíték nem ad kielégítő magyarázatot az ajánlott ár vagy költségek alacsony mértékére. Az ajánlatkérők kötelesek az ajánlatot elutasítani, ha megállapították, hogy az ajánlat értéke kirívóan alacsony, mivel az nem felel meg az uniós jog vagy az azzal a szociális és munkajog területén kompatibilis nemzeti jog által megállapított alkalmazandó kötelezettségeknek.

4 Kirívóan alacsony értékű ajánlatok
A cél a tisztességes verseny. Az ilyen ajánlatok elkerülése érdekében folyamatot kell kialakítani. Kulcsfontosságú a gyanús ajánlatok elemzése és vizsgálata.

5 Az odaítélési eljárás átláthatósága
A beszerzési folyamatnak biztosítania kell az átláthatóságot. Az ajánlatkérő számára kihívást jelent ennek valamennyi potenciális ajánlattevő számára történő lehetővé tétele.

6 Elektronikus árverés Tisztázni kell, hogy az elektronikus árverések rendszerint nem alkalmasak egyes, építési beruházásra, illetve szolgáltatásnyújtásra irányuló közbeszerzési szerződésekre, amelyek tárgya valamely szellemi teljesítmény, mint például egy építési beruházás terve. Elektronikus árverések lebonyolításakor figyelmet kell szentelni a gyanús ajánlatok megfelelő elemzésének és vizsgálatának.

7 Odaítélési kritériumok
Az ajánlatkérő odaítélési kritériumként alkalmazhatja a „gazdaságilag legelőnyösebb ajánlat” vagy a „legalacsonyabb költség” szempontot annak figyelembevételével, hogy az utóbbi esetben műszaki specifikációk vagy szerződésteljesítési feltételek alkalmazásával szabadon meghatározhat megfelelő minőségi szabványokat.

8 Az odaítélési eljárás szabványosítása
Osztrák Vállalkozások Nyilvántartása (ANKO)

9 ANKÖ ANKÖ – osztrák hatóságokból és törvényes érdekképviseleti szervekből álló bejegyzett non-profit szervezet. támogatja a közbeszerzési eljárásokat – az ajánlatkérők, ajánlattevők és jelentkezők javára.

10 ANKÖ – az ajánlatkérők javára
felmérhetik az ajánlattevők alkalmasságát nyilvános ajánlati felhívásokat indíthatnak online indíthatnak pályázatokat

11 ANKÖ – az ajánlatkérők javára
A szerződés odaítéléséről szóló értesítés Az ANKÖ rendelkezésre bocsátja az osztrák szövetségi évi közbeszerzési törvényben előírt alkalmassági igazolást a jegyzett gazdasági szereplők számára. A legfontosabb előnyök: Az Önök adatai automatikusan és rendszeres frissítésre kerülnek. Az alkalmasságról készült minden felmérés rögzítésre kerül. Jogi szempontból Önök biztonságban vannak. Vállalkozói listánk kb vállalati profilt tartalmaz. Az állami hatóságok évente alkalommal kérik le az adatokat.

12 ANKÖ – az ajánlatkérők javára
Pályázathirdetési eszközünk (németül: Eingabeportal.at) nyilvános pályázati felhívások bevitelére szolgáló webes alkalmazás. Rendelkezésre bocsátjuk az összes olyan szerződésre vonatkozó felhívási mintanyomtatványt, melyek becsült értéke a küszöbértékek alatt van. Előnyök az Önök számára: a rész-küszöbértékek alatti szerződések esetében mindössze két képernyő terjedelmű formanyomtatványok, felhasználó-specifikus mintanyomtatványok online súgó megjelenítésével, intelligens „kötelező mező”-kezelés és elfogadhatósági vizsgálatok, megküldés meghatározott közzétételi médiumoknak (pl. az Ön honlapjára, a Hivatalos Közlönyök online és nyomtatott kiadásainak, valamint a Tenders Electronic Daily (Európai Közbeszerzési Értesítő), az „Európai Unió Hivatalos Közlönyének kiegészítése” online verziója számára), az ajánlatkérő által kezelt rugalmas felhasználó-nyilvántartás, valamint ingyenes hozzáférés tesztrendszerünkhöz – jelentkezzen be itt.

13 ANKÖ – ajánlattevők esetében
Az ajánlattevők: bizonyíthatják alkalmasságukat közbeszerzési szerződéseket kereshetnek online ajánlatot nyújthatnak be

14 ANKÖ – ajánlattevők esetében
Alkalmasság igazolása Amennyiben Ön közbeszerzési eljárásokban vesz részt, ugyanazokat az igazolásokat többször be kell nyújtania annak érdekében, hogy bizonyítsa alkalmasságát az ajánlatkérőnek. Az általunk nyújtott eszközzel (a vállalkozók listája és alkalmassága) online módon bizonyíthatja alkalmasságát. Ezzel időt és pénzt takarít meg. A legfontosabb előnyök az Ön számára: Adatai automatikusan és rendszeresen frissítésre kerülnek. Az alkalmasságról készült minden felmérés rögzítésre kerül. Jogi szempontból Ön biztonságban van.

15 ANKÖ – ajánlattevők esetében
Ajánlattételi felhívás A pályázati platform Ausztria első ágazatközi adatbázisa, mely minden nap több mint 1000 új ajánlattételi felhívást tartalmaz. A platform online hozzáférést kínál országos és nemzetközi pályázatokhoz és ajánlattételi felhívásokhoz valamennyi vállalkozó, szállító és szolgáltató előfizető számára. A legfontosabb előnyök az Ön számára: Időt takaríthat meg az online keresőmotor segítségével, mely max. 100 keresési profilt tesz lehetővé. Ingyenes automata figyelmeztető rendszerünk révén azonnali segítséget kaphat. A Szövetségi Kormány, a Szövetségi Államok, a helyi önkormányzatok online és a kapcsolódó szervezetek online felhívásait tartalmazó valamennyi osztrák Hivatalos Közlönyre kiterjedő pályázathirdetési eszközünk segítségével versenyelőnyökhöz juthat a közbeszerzési eljárások során. Új piacokat szerezhet tizenegy kelet-európai ország közbeszerzési pályázataiból kiválogatott pályázatok révén. Letöltheti a szerződéses dokumentumokat. Megtekintheti a szerződések odaítéléséről és a versenyeredményekről szóló hirdetményeket.

16 Alvállalkozás EU irányelvtervezet: A beszerzési dokumentumok tartalmazhatják az ajánlatkérő azon kérését ill. a tagállam által előírt azon kérést, hogy az ajánlattevő tüntesse fel ajánlatában a szerződésnek azt a részét, amelyet alvállalkozásba kíván adni harmadik feleknek és bármilyen tervezett alvállalkozónak. Ennek feltüntetése nem sérti a fő gazdasági szereplő felelősségének kérdését.

17 Alvállalkozás Ausztriában
A teljes szerződést nem lehet alvállalkozóknak kiadni. Az alvállalkozóknak rendelkezniük kell a kiadott munkarészek kivitelezéséhez szükséges kapacitással és engedéllyel.

18 Alvállalkozás Ausztriában
Megkülönböztetünk „lényeges” és „nem lényeges” alvállalkozókat. Az ajánlattevőnek szüksége van a „lényeges“ alvállalkozókra a munkák kivitelezéséhez. (Az ilyen alvállalkozók nélkül az ajánlattevőnek nem lenne lehetősége vagy nem lenne képes a munkákat kivitelezni.)

19 Alvállalkozás Ausztriában
Az ajánlatkérőnek meg kell határoznia az ajánlati dokumentációban, az összes alvállalkozóról kíván-e tájékoztatást kapni ill. csak azokról, amelyek a munkák kritikus részét kivitelezik. Ha az ajánlatkérő nem jelez semmit az ajánlati dokumentációban, az ajánlattevőnek valamennyi alvállalkozóról tájékoztatást kell adnia.

20 Alvállalkozás Ausztriában
Ha az alvállalkozó nem ad tájékoztatást az alvállalkozókról, kizárásra kerül a pályázati eljárásból, amennyiben ez a hiányosság „lényeges” alvállalkozót érint. Az ajánlattevőnek nem kell tájékoztatást adnia az alvállalkozóval kötött szerződéséről (számítások).

21 Késedelmes fizetés Irányelv a kereskedelmi ügyletekhez kapcsolódó késedelmes fizetések elleni fellépésről. 2013 márciusáig át kell ültetni az osztrák nemzeti jogba. Átültetésre kerül a közbeszerzési törvénybe (ajánlatkérőkkel kötött tranzakcióknál) és a polgári törvénykönyvbe (magántársaságok tranzakcióinál.

22 Késedelmes fizetés – közbeszerzés
Az osztrák közbeszerzési törvény maximum 30 napos fizetési határidőt határoz meg. Ez a határidő bizonyos esetekben – ha „ténylegesen indokolt” – 60 napra meghosszabbítható, de semmi esetre sem lehet hosszabb 60 napnál. Az átvételi eljárások időtartama 30 napra korlátozott.

23 Késedelmes fizetés – építési szerződésekre vonatkozó szabvány
ÖNORM B „Magas- és mélyépítési munkák általános feltételei” Maximálisan 60 napos fizetési határidőt határoz meg. Kis értékű, max € értékű szerződéseknél a maximális fizetési határidő 30 nap. A törvényben meghatározott késedelmi kamat 9,2 százalékpont a referencia kamatláb felett.

24 A szociális rendelkezések betartása
A BVergG (osztrák közbeszerzési törvény) 84. §-a Az ajánlatkérő köteles az osztrák szociális és foglalkoztatási törvényt alkalmazni az Ausztriában folyó beszerzési eljárásokban az ajánlati dokumentációban rögzíteni az ajánlattevő számára azt a kötelezettséget, hogy ajánlata készítésekor tartsa be az osztrák szociális és foglalkoztatási törvényt feltüntetni az ajánlati dokumentációban, hogy az ajánlattevő be fogja tartani az osztrák szociális és foglalkoztatási törvényt az építési munkák kivitelezése során

25 A szociális közbeszerzés ösztönzése
BVergG 19. §-a A pályázati eljárás során az ajánlatkérő támogathatja az alábbi személyek foglalkoztatását: nők szakmunkástanulók hosszabb ideje munka nélkül levők fogyatékosok idősebb dolgozók Vagy további intézkedéseket tehetnek egyéb szociális érdekek megvalósítására.

26 A szociális beszerzés ösztönzése
Elsősorban ha az alábbiak során figyelembe veszik: teljesítmény-leírás műszaki specifikációk az odaítélési kritériumok meghatározása a szerződés feltételeinek meghatározása A tapasztalatok alapján a pályázati eljárásban felmerülő bonyodalmak egyik forrása, hogy a speciális szakértelem nélkül kerül alkalmazásra

27 A szociális közbeszerzések odaítélési kritériumai
Az odaítélési kritériumok tárgya vagy a szerződés teljesítésének feltételei lehetnek: a termelési folyamatban résztvevő dolgozók egészségének védelmében tett intézkedések a hátrányos helyzetű személyek vagy a szerződés teljesítésével megbízott személyek közötti sebezhető csoportok tagjai szociális integrációjának elősegítése feltéve, hogy azok a szerződés szerint teljesítendő munkákra, beszerzésekre vagy szolgáltatásokra vonatkoznak. Ezek a kritériumok vagy feltételek vonatkozhatnak például – többek között - a hosszabb ideje állást keresők foglalkoztatására, a munkanélküliek vagy fiatalok érdekében tett képzési intézkedések megvalósítására az odaítélendő szerződés teljesítése során.

28 Köszönjük figyelmüket!


Letölteni ppt "Aktuális kihívások a közbeszerzésben"

Hasonló előadás


Google Hirdetések