Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Korunk pestise, a drog.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Korunk pestise, a drog."— Előadás másolata:

1 Korunk pestise, a drog

2 Előadó: dr. Papp Edit gyógyszerész
Korunk pestise, a drog Korunk pestise, a drog Előadó: dr. Papp Edit gyógyszerész

3 Kábítószer fogyasztási szokások változása Magyarországon
Magyarország tranzit ország. Nyugati demokráciákban klasszikus kábítószerek (marihuana, hasis, kokain, heroin), hazánkban szerves oldószerek, gyógyszerek, alkohol és ezek kombinációi. 1980-as évek. Akik „megfelelő” kapcsolatokkal rendelkeztek hozzájutottak a klasszikus kábítószerekhez, elkezdődik a „házi” kábítószergyártás. Vényhamisítások, gyógyszertári betörések számának növekedése. Ugyanakkor: „Amiről nem beszélünk az nem is létezik.” A struccpolitika következménye: megelőzés, gyógyítás, rehabilitáció intézményi háttere nem épült ki.

4 Kábítószer fogyasztási szokások változása Magyarországon
Rendszerváltás: a fordulat Kereslet, kínálat, fogyasztás nagymértékű emelkedése. Túladagolás, halálestetek, bűnözés emelkedése. Napjainkban: „Ami itt nincs, azt ne is keresd”.

5 Drog, vagy kábítószer? A drog természetes (főként növényi, ritkán állati) eredetű gyógyszeranyagot jelent. Az ipari méretű gyógyszergyártás és a szintetikus hatóanyagok XX. század eleji térnyeréséig ezek képezték a gyógyszerkincs nagy részét, és gyógyszeralapanyagot értettek alatta, melyek feldolgozásával a gyógyszerész manufakturális módszerekkel állította elő a gyógyszerkészítményt. A drogok többnyire a terápia szempontjából fontos hatóanyagot szolgáltatják, ritkábban segédanyagként használják. Drog, minden olyan anyag, amely a fogékony biológiai struktúrák ingerléséhez vezet, amelynek fogyasztása tiltott, vagy a nem tiltott anyagok közül, amelyek fogyasztása veszélyes, visszaélésre alkalmas vagy deviáns." (Egészségügyi Világszervezet)

6 Drog, vagy kábítószer? Míg a drog kifejezés alatt a köznyelv egyre inkább kizárólag az illegális szereket érti, addig az addiktológiában (szenvedélybetegségekkel foglalkozó tudomány) az illegális mellett azon legális anyagokat is ide sorolják, melyek a központi idegrendszerre hatva hangulati és gondolkodásbeli változásokat okoznak, és károsítják a testi- lelki egyensúlyt (alkohol, koffein, nikotin).

7 A kábítószerek osztályozása
Legális drogok: Azon kábítószerek, melyeknek gyártását, raktározását, behozatalát, kivitelét, forgalmazását az állam nem tiltja, illetve nem köti különösen szigorú ellenőrzéshez. Ilyenek a tea, a kávé, az alkoholtartalmú italok, a dohányáruk, illetve a gyógyszerek. A legális drogokon belül is két csoportot lehet megkülönböztetni: azok, amelyeknek használatához nem szükséges engedély - pl. cigaretta -, illetve amelyekhez engedély szükséges - pl. gyógyszerek.

8 Szerves oldószerek és más inhalációs drogok
Orron át lélegzik be, így a szerben lévő hatóanyagok nagyon gyorsan elérik a központi idegrendszert. A leggyakoribb fogyasztási mód a zacskóból, illetve a rongyzsebkendőből történő "szipózás". Következmény: agy-, máj-, vese károsodások, szívritmuszavar, légzésbénulás

9 Alkohol A nyugtató hatású drogok közé tartozik, tehát egy depresszáns.
Hatása alatt az életfunkciók lassulása, a beszéd összemosódása, koordinálatlan és nem összehangolt mozgás, érzékelésbeni hiányosságok és zavarok, valamint a megfelelő időben való reagálásra való képtelenség figyelhető és tapasztalható meg.

10 !!! Tanulmányokkal bebizonyították, hogy a fiatalok szervezete nem képes olyan mértékben tolerálni az alkoholt, mint a felnőtteké. Ez azért van, mert az agy fiatalabb korban még fejlődésben van. Leginkább az emlékezésre és a mozgás koordinálására van negatív hatással, melyek később megmaradnak, rendellenes állapotban! További kutatások tanúbizonysága szerint akik 15 éves korban isznak először, 4-szer akkora eséllyel lesznek alkoholisták, mint akik 21 éves korukban.

11 Hosszú távú hatások Magas vérnyomás, infarktus, máj megbetegedése, idegek károsodása, agykárosodás, rák kialakulása az alkohol szervezetbe jutásának útja mentén, fogyás a nem megfelelő mennyiségű (és általában minőségű) bevitt (vagy be sem vitt) táplálék miatt. Családi-, munkahelyi- baráti kapcsolatok megromlása, érzelmi elszigetelődés.

12 Dizájnerdrogok Olyan szintetikus szerek, amelyeket valamely tiltólistán szereplő drog kémiai módosításával hoznak létre, így az új szer már nem szerepel semmilyen tiltólistán, tehát jogi értelemben nem illegális a használata. jellemző a dizájnerdrogokra, hogy sem mellékhatását, sem valódi összetételét nem ismerik sem a használók, sem az orvosok. „Ez egy gyógyszerkísérlet. Nem tudja a gyerek, hogy mit használ, nem ismerjük a mellékhatásokat” (Zacher Gábor)

13 Dizájnerdrogok Nagyon keveset tudunk ezekről a szerekről, de mint minden drogról, ezekről is elmondható, hogy az igazi veszélye abban rejlik, hogy „ezek a szerek megváltoztatnak”. Lehet, hogy ez a változás kimerül egy több órás pörgésben, de végződhet agyvérzéssel is vagy kiköthetünk a pszichiátrián.

14 Dizájnerdrogok A dizájnerdrogok nagy veszélye pont abban rejlik, hogy fürdősóként, növényvédőként árulják a neten- természetesen semmi köze sincsen a szernek a fürdősóhoz- így egyfelől azt a látszatot keltik, hogy ártalmatlan szerekről van szó, másrészről senki sem lehet abban biztos, hogy amit megrendelt az pontosan az, aminek mondják. A helyzet bonyolultságát jól mutatja az is, hogy egy-egy szer több néven is fut, így gyakorlatilag elmondható, hogy a fogyasztónak fogalma sincs, milyen szert használ.

15 Gyógyszerek, melyek legális kábítószerek
DXM :az 1950-es években került bevezetésre az USA-ban és manapság a legáltalánosabban elterjedt - recept nélkül is kapható(!) - köhögéscsillapító hatóanyag lett. Az orvos vagy gyógyszerész által ajánlott adagolás szerint igen biztonságos hatóanyag hatását az agyban fejti ki, a köhögésért felelős területre hat. Azonban magas dózisban, túladagolás esetén (10-50-szeres mennyiség az ajánlotthoz képest) hallucinációt és különféle személyiség-zavart (pszichiátriai tüneteket) képes okozni.

16 DXM túladagolás tünetei
látászavar fokozott izzadás, láz gyors légzés szabálytalan és megnövekedett vérnyomás, szívritmus émelygés, hányás, hasmenés elmosódott beszéd szellemi képességek csökkenése, döntési képtelenség memóriazavar, emlékezetkiesés gyors szemmozgás hallucináció, téves érzet a külvilágról kóma

17 VESZÉLYEK Más gyógyszerekkel keverve kiszámíthatatlan hatás.
DXM és az ecstasy egyszerre történő fogyasztása végzetes túlhevüléshez vezethet. Drogkarrier első lépcsőfoka lehet. Internet !!! Szülők közül kevesen ismerik fel a probléma jelentőségét.

18 Illegális drogok Azon anyagok, amelyeknek gyártása, raktározása, behozatala, kivitele, forgalmazása államilag tiltott, illetve ez csak külön engedély alapján az erre feljogosítottak számára, kizárólag egészségügyi vagy tudományos célra és különösen szigorú ellenőrzés mellett lehetséges. Felsorolásukat a kábítószerek és pszichotrop anyagok jegyzéke tartalmazza. Az illegális drogoknak két csoportjuk van: az olyan anyagok, amelyek megfelelő engedély mellett használhatók - pl. gyógyászati alkalmazása -, illetve amelyek legálisan nem hozzáférhetők.

19 Partidrogok Partidroggá az a szer válik, melyet egyszerűen, tabletta vagy por formájában lehet a szervezetbe juttatni, amely nem igényel bonyolult előkészületet, és amelytől - ha fennáll a lebukás veszélye - könnyen lehet megszabadulni.

20 Kati és Zsuzsi

21 Kati - a trendi bulik legjobb csaja
Bárki számára elérhető, hiszen a növényvédelemben, illetve a háztartásban is használatos mefedron az alapanyaga. Euforikus állapotot idéz elő, amit később komoly másnapossághoz hasonló panaszok követnek: étvágytalanság, hidegrázás, fejfájás, hányinger. Később depressziós tünetek jelentkezhetnek, és az érzelmi egyensúly is felborul - a fogyasztó nagy érzelmi magasságokból váratlanul zuhan a mélybe. A szerhez rendkívül gyorsan hozzászokik a szervezet, és egyre nagyobb mennyiséget követel magának.

22 Kati - a trendi bulik legjobb csaja
Veszélyei: erős függőséget alakíthat ki. Kifejezett veszélye, hogy hosszú távú hatásait egyáltalán nem ismerjük.

23 Gina - a lányok rémálma Angyalpor néven, de szexdrogként is szokás emlegetni ezt a szagtalan és színtelen folyadékot, mely tökéletesen alkalmas arra, hogy gyanútlan lányok italába töltve akaratnélküli lénnyé változtassa őket. A szer hatása után az áldozatok nem emlékeznek semmire, így általában feljelentésre sem kerül sor, és a hatásokkal is csak később szembesülnek: a fertőzésekkel, nem kívánt terhességgel,  illetve a tudatalattiból felkúszó rémképekkel .

24 Gina - a lányok rémálma A Gina ellen persze lehet védekezni, például azáltal, hogy a lányok csapatban járnak bulizni,  csak bontatlan italt fogadnak el, ha nem isznak bele más poharába, és ha legalább egy lány a csapatból egyszerűen használja az eszét a legvadabb buli során is.

25 Amfetamin

26 Amfetamin Speed Elsősorban orrba szippantva vagy intravénásan használják, de szájon át is fogyasztható. Hatása: Hatása olyan, mintha hirtelen stressz érné a szervezetet. Emelkedik a pulzusszám és a vérnyomás, kitágulnak a pupillák, kipirul a bőr. Felgyorsul a beszéd, szédülés, verejtékezés, szájszárazság jelentkezhet. Feldobottság, éberség, tettrekészség alakul ki, de előfordulhat izgatottság, szorongás, levertség, emésztési zavarok, torzult látás, remegés és mellkasi fájdalom is. Az amfetamin fokozza a szexuális aktivitást, kitolja az ébrenlétet. Elveszi az étvágyat is .

27 Ecstasy

28 Ecstasy Az Ecstasyt 1913-ban szintetizálták először Németországban. A Merck Company véletlenül állította elő egy másik gyógyszer szintézise során. Jókedvet, extatikus boldogságot okoz, mivel az agyban szerotonint és dopamint szabadít fel. Alkalmazása melegségérzettel jár, megnöveli az érzékenységet Partyzenék élvezhetőségének növelésére használják, így transzállapotot eredményez. A feldobottság érzet erősödő hullámokban tör rá a használóra, és hatása 4-6 órán át ki is tart.

29 Ecstasy Emeli a testhőmérsékletet, többszörös szív-, vese-, és májterhelést idéz elő. Hosszú távon máj-, vese- és agykárosodást okoz, de jelentkezhetnek szexuális- és alvászavarok, pánikbetegség, paranoiás, téveszmés tünetek, és a nőknél növekszik a spontán vetélések és koraszülések esélye.

30 Könnyű drogok A marihuána - vagy más néven fű, spangli - az egyik legnépszerűbb illegális szer a világon. Cigarettaként (joint) vagy (vízi)pipában elszívják (bong), többnyire dohánnyal keverve, de ételekbe keverve, esetleg teaként fogyasztják (süteményként "space cake" névre hallgat).

31 Marihuana Veszélyei: Füves cigaretta formájában erősen károsítja a tüdőt, torokfájás, légcsőhurut léphet fel. A marihuánát használóknál a rövidtávú memória és a tanulási készségek is gyengülhetnek, de a szer kiürülésével a szervezet regenerálódhat. A rendszeres (napi) használat az iskolai teljesítményen is meglátszik, enerváltságot okoz és növelheti a mentális betegségek kialakulásának veszélyét. Alkoholfogyasztás után használata könnyen vezet rosszulléthez, hányáshoz. Ha rosszullétet okoz, fontos a folyadék és cukor (édesség) bevitele .

32 Hasis A hasis enyhe hallucinogén hatású drog, amelytől testi függőség nem, pszichés azonban hamar kialakulhat. Dohánnyal keverve, cigarettában vagy pipában szívják.

33 Hasis Hatása: Viszonylag gyorsan hat a vegetatív idegrendszerre, a rövid távú hatás 2-3 órán át érzékelhető. Gyorsítja a szívműködést, növeli a szövetek véráramlását, a szem kivörösödik, a pupilla kitágul, megnő az étvágy. A használó ellazultságról számol be, úrrá lesz rajta az eufória. Az érzékek felerősödnek (élesebb hallás, differenciáltabb szaglás, ízlelés és tapintás), az időérzék torzul, a koncentráció erősen csökken. Ha növelik az adagot, erőteljes nyugtalanság, érzékcsalódások jelentkeznek. A használó a szokottnál többet beszél és nevet, negatív alaphangulatnál viszont lehangoltság, félelem ("para"), szorongás jelentkezhet. A hasisnál nem alakul ki testi függőség, csak pszichés, ami hosszú távú fogyasztáshoz vezethet.

34 LSD Felhasználási mód:
Szájon át juttatják a szervezetbe; többnyire bélyegszerű papírlapon, amit LSD-be áztattak

35 LSD Hatása alatt megváltozik az érzékelés, a gondolkodásmód, megváltozott idő- és térérzékelést okozhat, hallucináláshoz vezet. A realitásérzék torzul, a személy nem tudja elkülöníteni a valóságot a fantáziatevékenységtől. Jellemző kísérőjelenségei az aggodalom és a zavaró érzékcsalódások. Fizikai jelei a pupillatágulás, szédülés, fokozott nyálképződés, fokozott nyálkaképződés (egyeseknél köhögést okozhat), elpirulás, hidegrázás, libabőr, enyhe testhőmérséklet-növekedés, gyorsabb szívverés, izomgörcs, állkapocsgörcs, émelygés, esetleg hányinger.

36 LSD Hatása alatt megváltozik az érzékelés, a gondolkodásmód, megváltozott idő- és térérzékelést okozhat, hallucináláshoz vezet. A realitásérzék torzul, a személy nem tudja elkülöníteni a valóságot a fantáziatevékenységtől. Jellemző kísérőjelenségei az aggodalom és a zavaró érzékcsalódások. Fizikai jelei a pupillatágulás, szédülés, fokozott nyálképződés, fokozott nyálkaképződés (egyeseknél köhögést okozhat), elpirulás, hidegrázás, libabőr, enyhe testhőmérséklet-növekedés, gyorsabb szívverés, izomgörcs, állkapocsgörcs, émelygés, esetleg hányinger.

37 LSD Legfőbb veszélye, hogy a megváltozott tudatállapotban a használó nem tudja felmérni cselekedeti következményeit. A közlekedésben való részvétel kifejezett veszélyt jelent például ilyenkor. Mellékhatása az ún. flashback, azaz a szer hatása alatt átélt pszichodelikus utazás későbbi megismétlődése, véletlenszerű időpontban, amely az egyszeri használat után évek múltán is bármikor jelentkezhet, józan állapotban. Használótól függően hozzájárulhat a lappangó pszichés betegségek felszínre töréséhez: skizofrénia, paranoia, pánikbetegség, halálfélelem, ön- és közveszélyes magatartás.

38 Kokain A kokaint az 1800-as években izolálták először a dél-amerikai koka növényből. Évtizedekig használták, mint fájdalomcsillapítót, érzéstelenítőt és fogyasztószert. Kezeltek vele mandulagyulladást, fülfájást, fogfájást, szénanáthát, asztmát és aranyeret.

39 Kokain Hatása: A kokain javítja a hangulatot, növeli az önbizalmat, segít megbirkózni a gátlásossággal. Ideiglenesen jót tesz a fizikai és szellemi teljesítőképességnek is, legyen szó akár kreatív, akár monoton feladatokról. Csökkenti az alvásigényt, energetiztál, csökkenti az éhségérzetet. A kokain csak rövid ideig hat. A néhány órás hatást követően azonban pont a fentiek ellenkezője jelentkezik.

40 Kokain A rendszeres kokainfogyasztóknál rendszeres az orrdugulás, az orrfolyás és az orrvérzés. Súlyosabb esetben fekélyek alakulhatnak ki az orr nyálkahártyáján, vagy teljesen el is halhatnak az orr szövetei, többek között a porcok is - emiatt a kokainistákra jellemző orrforma alakulhat ki.

41 Kokain

42 Heroin A heroin, az ópium egyik összetevőjének, a morfiumnak módosított vegyülete. A heroin gyorsabban szívódik fel, így hatékonyabb fájdalomcsillapítást reméltek tőle, azonban a heroin éppúgy függőséget alakít ki, mint a morfium ben állították elő.

43 Heroin Hatása: A heroin rendkívül gyorsan hat: intravénásan szinte azonnal, inhalálva egy-két perc alatt kifejti hatását. A szer bevitele után általában eufóriát érez a fogyasztó, de az is megtörténhet, hogy az első reakció nem a legkellemesebb. Előfordulhat hányás , szájszárazság, felforrósodott bőr. Általánosabb azonban a feszültség csökkenése, a túláradó önbizalom, az örömérzet.

44 Heroin Az első hatások után még órákig bódultan érzi magát a szert használó, ami lelassult szívveréssel, légzéssel és egyéb testi funkcióváltozásokkal jár együtt. A többi ópiumszármazéktól eltérően a hatások viszonylag rövid időn belül (3-4 óra) elmúlnak, és sajnos a függőség is meglehetősen gyorsan kialakul. A heroin utáni vágy itt a legerősebb az ópiumszármazékok körében. A tolerancia gyors kialakulása miatt egyre nagyobb dózisokban kell használni a szerből, hogy legalább az általános, megszokott érzést nyújtsa a heroin; egy idő után azonban már a dózis növelése sem vezet eufóriához.

45 Heroin Veszélyei: A hosszabb intravénás használat egyik következménye a vénák tönkremenetele. Károsodhatnak a szívbillentyűk is, valamint ízületi gyulladások léphetnek fel. A közös tűhasználat egyik legkomolyabb következménye a fertőző betegségek (AIDS, hepatitisz) terjedése.

46 Gyógyszerek Diazepám Kodein Ketamin Klórdiazepoxid
Krokodil/dezomorfin !!!

47 Miért? Sokszor merül fel a kérdés, hogy mégis miért nyúlnak a fiatalok kábítószerhez. Az első és talán leggyakoribb válasz erre: azért, mert van.

48 Miért ne?

49 Álboldogság Addig tart, ameddig a szer hatása
Csak a szer hatása alatt érzi Ahhoz, hogy újra átélje újabb és egyre nagyobb adagokra van szüksége

50 Van kiút? Egyedül nem megy Hosszú idő, sok türelem, támogatás
Maradandó nyomokat hagy

51 Megoldás? Megelőzés

52 Hogyan? Figyelem Szabadidő értelmes eltöltése (sport, művészet, tudomány stb.) Ismerjük meg a barátait Mindig tudjuk, hogy hol van és kivel Válaszoljunk a kérdéseire Ne kezeljük tabuként a témát Példa Ha baj van kérjünk segítséget !


Letölteni ppt "Korunk pestise, a drog."

Hasonló előadás


Google Hirdetések