Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szent István (kb. 1 – kb 36/40), az első keresztény vértanú.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szent István (kb. 1 – kb 36/40), az első keresztény vértanú."— Előadás másolata:

1

2 Szent István (kb. 1 – kb 36/40), az első keresztény vértanú.
Egyike volt a jeruzsálemi keresztény község első hét diakónusának, akiket a hívők Kr. u. 36-ban az apostolok segédeivé választottak. A jeruzsálemi görög nyelvű zsinagóga elöljárói a szanhedrin elé állították és amikor itt is nyíltan hirdette Jézus istenségét, a csőcselék megrohanta, kihurcolta a városból és agyonkövezte. A kapu, amelyen végső útjára indult, Jeruzsálemben ma is az István-kapu nevet visel. Ünnepe december 26.

3 A római császárkorban, a Kr. u. II
A római császárkorban, a Kr.u. II. században, a Severusok korában itt (a mai padlószintig visszabontott) Mithras-szentély állt itt. A kör alakú zarándoktemplom a V. században, 482-ben, I. Simplicius pápa ( ) szentelte föl. A VI. században I. János pápa ( ) a külső falat márványinkrusztációval borította, majd utóda, IV. Félix ( ) mozaikdíszítéssel gazdagította. I. (Nagy) Szent Gergely pápa ( ) építteti a templom­hoz a kolostort. Feltehetően ekkor kerül a templomba az a fehér márvány trónus, amely a Colosseumból vagy Forum Romanumról származik. A VII. században I. Theodoros pápa ( )a Via Nomentáról két görög mártír (Primus és Felicianus) ereklyéit szállíttatja a Rotondóba. A bejárat bal oldalánál lévő, ekkor apszissal ellátott Primus- és Felicianus-kápolnába. amelyet színes mozaikképekkel díszítenak 645-ben. I. Hadrian ( ) pápa restauráltatja és megnagyobbíttatja, magasíttatja a templomot. VII. Gergely pápa ( ) és IV. Henrik német császár közti harcban normannok pusztítják és rongálják az épületet. Anakletus és Ince pápák közt a pápai trónért dúló harcokban további súlyos károk keletkeznek ( ). II. Ince pápa ( ) rendbe hozatja a templomot, de leválasztja a külső kört, ezáltal leszűkül az épület. V. Miklós pápa ( ) között Bernardino Rossellini híres firenzei építésszel restauráltatja az épületet. VII. Kelemen ( ) idején a német-spanyol császár, V. Károly a pápával folyó hatalmi harc során lerohanja és kifosztja Rómát ( "Sacco di Roma"). A Rotondo súlyos károkat szenved, tetőzete újra beomlik. Santo Stefano Rotondo Ettore Roesler Franz XIX. századi festményénXIII. Gergely ( ) alatt a főoltár nyolcszögletű kerítőfalat kap. VI. Pius ( ) új sekrestyének helyet adva lebontatja a Vatikánban a San Stefano Ungherese templomot és zarándokházat. Helyettük új kápolna épül 1776-ban Szent István kultusza részére a Rotondóban. II. Pius ( ) 1958-ban, a már romos épületben régészeti kutatásokat indít templom alatt húzódó római kori maradványok hitelesítésére. VI. Pál ( ) 1973-ban megtalálják a római kori Mithras-szentélyt.

4

5 Santo Stefano Rotondo Ettore Roesler Franz XIX. századi festményén

6

7

8

9 Róma nevezetes hét dombja közül a Celio vállán emelkedik a Santo Stefano Rotondo, amely a legtöbb magyar emléket őrzi. Az Örök Város sokszáz egyháza között igen ritka a kerektemplom, s közülük ez az V. századi ókeresztény épület a legszebb, amely nagy valószínűséggel a „Mennyei Jeruzsálem” gondolatától ihletve épült. Az eredetileg háromgyűrűsre tervezett, de egészében csak a második gyűrűsoron beépített templom patrónusa Szent István első vértanú, akinek holttestét 451-ben találták meg jeruzsálem mellett, és ekkoriban terjedt el a keresztény Nyugaton is a kultusza.

10

11

12

13 San Paolo fuori le mure, mozaik: koszorú, lándzsa, szögek, spongya

14

15

16 A. Előcsarnok (1140 körül épült, II. Ince pápa idején;
B. S. Primus és Felicianus mártírok kápolnája (a VII. sz-ban létesült, a keleti keresztszárny felhasználásával; C. A XV. századi kolostor udvara a reneszánsz kúttal, káváján Zsigmond magyar király címerével; D. Az egykori Collegium Hungaricum; E. Szent István király kápolnája; F. Az egykori déli és nyugati keresztszárnyak helye

17 Isten dicsőségére, Szűz Mária Isten anyja, valamint Szent János evangelista, Szent András, Fülöp és Jakab apostolok, Szent István protomártír, Szent Lőrinc, Szent Pongrác vértanúk, Szent Miklós, Szent Márton hitvallók, valamint István, Imre és László magyar szent királyok tiszteletére szentelték.

18

19 Boldog István megjósolja Szent Istvánnak, a magyarok királyának megszületését.

20

21

22

23 – Mi az Isten követei vagyunk – mondának a királynak.
A keresztyén írók egy legendát említenek föl Attila e hadjáratáról, melyet költői szépségéért mi is ide jegyzünk. Egy éjjel, midőn Attila Róma ellen nyomulva sátorában álmatlanul virrasztott, hirtelen sajátszerű csillagsugáros fény ömlött el körüle, s a magasból két fényes alak szállt le hozzá, fejük körül fénykarikával két apostol: Péter és Pál. – Mi az Isten követei vagyunk – mondának a királynak. – Én is az vagyok – felele az merészen. – Mi a népeket boldogítani küldeténk. – Én pedig őket megbüntetni. – Visszahivatol általunk, ahonnan küldve vagy – mondának neki az apostolok, s azon pillanatban eltűntek szemei elől, a mennyei világosság elmúlt, csak a lobogó mécs vetett halvány fényt a sátorban. E jelenet Raphael ecsete által örökítve, oltárképül van felállítva a Szent Péter templomában. Jókai Mór: A magyar nemzet története regényes rajzokban Kr. u. 451-ben a Galliába betörő Attila hatalmas seregével szemben Catalaunumnál hasonló erejű római–germán haderő sorakozott fel. A rendkívül véres csata döntetlenül végződött. A rómaiak visszavonultak. A következő évben Attila újra Itáliára támadt rá. Hadai bevették Aquileia, majd Milánó városát, ám Róma kapuinál váratlanul visszafordultak. A hagyomány szerint csoda történt: I. Leó pápa szavai és az égi jel mentette meg az Örök Várost. Igazából elképesztően nagy hadisarcot fizetett Róma, ezért Attila megkegyelmezett a városnak.

24 Kr. u. 451-ben a Galliába betörő Attila hatalmas seregével szemben Catalaunumnál hasonló erejű római–germán haderő sorakozott fel. A rendkívül véres csata döntetlenül végződött. A rómaiak visszavonultak. A következő évben Attila újra Itáliára támadt rá. Hadai bevették Aquileia, majd Milánó városát, ám Róma kapuinál váratlanul visszafordultak. A hagyomány szerint csoda történt: I. Leó pápa szavai és az égi jel mentette meg az Örök Várost. Igazából elképesztően nagy hadisarcot fizetett Róma, ezért Attila megkegyelmezett a városnak.

25 Raffaello: Nagy Leó és Attila találkozása I
Raffaello: Nagy Leó és Attila találkozása I. Leót ábrázolja, amint Szent Péterrel és Szent Pállal a feje felett megy, hogy Attilával találkozzon.

26

27

28

29

30 II. Szilveszter Eredetileg Gerbert d'Aurillac néven született 945 körül a mai Franciaország Auvergne tartományában


Letölteni ppt "Szent István (kb. 1 – kb 36/40), az első keresztény vértanú."

Hasonló előadás


Google Hirdetések