Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Internet, Böngészők, Elektronikus levelezés

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Internet, Böngészők, Elektronikus levelezés"— Előadás másolata:

1 Internet, Böngészők, Elektronikus levelezés

2 Internet Világméretű számítógépes hálózat Kapcsolódás feltétele:
Eszköz: Számítógép Mobiltelefon PDA, … Program (Böngésző): Internet Explorer Mozzilla Firefox Google Chrome Kapcsolat: Vezetékes Vezeték nélküli: Wi-fi, MobilInternet, Mikrohullámú, … (legtöbb esetben előfizetés)

3 Fogalmak Webhely: Internetcím azonosítja Pl.: Böngészés közben a webhely tartalma weblapokban (weboldalakban) jelenik meg a számítógépünkön. A weblapok közötti kapcsolatot a hivatkozások (link, hypertext) biztosítják. Ha rákattintunk az egérrel egy linkre, akkor valamely másik weblapra jutunk.

4 Böngészők A böngésző egy olyan program, amellyel weboldalakat nézhetünk meg.  Weboldal megnyitásához a keresett webhely címét a címsorba (címmezőbe) kell begépelni.

5 Lapozás Lapozni az felkeresett weboldalak között az Előre és a Vissza gombokkal tudunk.  Ha a gombok melletti nyílra kattintunk, akkor lenyílik egy lista. Ebből kiválaszthatjuk, hogy melyik oldalra szeretnénk lapozni.

6 Előzmények (Hasonló célt szolgál a címsor kinyitható menüje.)
Megjegyzi a nap folyamán, az elmúlt napokban, sőt hetekben meglátogatott weblapok címét. (Hasonló célt szolgál a címsor kinyitható menüje.)

7 Kedvencek, Könyvjelzők
Segítségükkel a böngésző ablakában éppen látható weboldalt menthetjük el a Kedvencek vagy Könyvjelzők listába.

8 Keresők- Tematikus keresők:
Témakörökből választhatunk. A témaköröket egyre jobban szűkíthetjük. Ilyen kereső például a magyar nyelvű HuDir ( A kiinduló oldalanként szolgáló….lap.hu oldalak szintén témák szerint csoportosítják a weboldalakat. 

9 Keresők-Kulcsszavas keresők
 adott szavak vagy kifejezések előfordulására kereshetünk. Pl: A találatokra kattintva juthatunk el arra az oldalra, amely az általunk keresett témával foglalkozik.

10

11

12 Elektronikus kereskedelem

13 Fogalmak Az elektronikus kereskedelem (e-kereskedelem) nem más, mint az árucikkek interneten való reklámozása, eladása, vásárlása, illetve cseréje. Webáruház, webshop: olyan webhely, amely árucikkek értékesítésével foglalkozik

14 Vásárlás menete Árucikk keresése (google, argep, arukereso, …)
Összehasonlítás (megtekintés a helyi boltban) Kiválasztás (regisztráció) Fizetés Áru átvétele: posta, futárszolgálat, helyi üzlet, …

15

16 Fizetés Bankkártyával Átutalással Utánvéttel

17 Előnyei Otthonról kényelmesen Nincs nyitvatartási idő
Gyors ár- és termék-összehasonlítás Általában olcsóbb (nincs rezsiköltség)

18 Hátrányai Nem vehetjük a kezünkbe vásárlás előtt Szállítási költség
Fizetési kockázat: Bankkártya adataival visszaélhetnek Előreutalás után nem postázzák, (megszűnik a cég) Szállítás közben megsérül Nem megfelelő a méret, minőség, …

19 Visszaküldés 8 napon belül indoklás nélkül vissza lehet küldeni az árut. Nem jó a méret, szín, minőség, … Ilyen kor az eladó köteles visszafizetni az összeget!

20 Néhány jó tanács A vásárlás megkezdése előtt olvassunk utána a cégről, vásárlói elégedettségekről, véleményekről pl.: fórumokon. Általában a közismert, nagy múltú cégek megbízhatóbbak. Ha lehet utánvétellel (szállítás után fizessünk) rendeljünk. Jól gondoljuk meg az (előre) átutalást!!! 8 napon belül bármikor visszaküldhetjük a terméket, ha nem vagyunk megelégedve! Megúszhatjuk a postaköltséget, ha helyi üzletet jelöljük meg átvételi pontnak.

21 Forrás:

22 Forrás: A szövegek és képek egy részének forrása:

23 Ajánlás Ez a prezentáció a Jedlik Oktatási Stúdió „ Informatikai ismeretek a évfolyam részére és az „Informatika szóbeli érettségi közép- és emelt szinten” című könyvéhez készült


Letölteni ppt "Internet, Böngészők, Elektronikus levelezés"

Hasonló előadás


Google Hirdetések