Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Peter Märkli. Egy interjú PWG: Ön a kortárs építészet legérdekesebb alakjai közé tartozik. Mi teszi azzá? Märkli: Erre csak.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Peter Märkli. Egy interjú PWG: Ön a kortárs építészet legérdekesebb alakjai közé tartozik. Mi teszi azzá? Märkli: Erre csak."— Előadás másolata:

1 Peter Märkli

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15 Egy interjú PWG: Ön a kortárs építészet legérdekesebb alakjai közé tartozik. Mi teszi azzá? Märkli: Erre csak azt tudom válaszolni, hogy olyan hozzáállással dolgozom, ami nem másolható vagy sokszorosítható egyszerűen, ami nem divatjelenség.

16 Szakmai érdeklődésem független a közvéleménytől. Az építés értékei nemcsak a jelenhez szólnak és nem gyorsan múlandók. Egy házat bárki meg tud építeni, nem nagy kunszt egy ajtót vagy egy ablakot fabrikálni. Jó építészetté az arányok és a tömeg teszik a házat, amelyek aztán adott körülmények között olyan térérzést alakítanak ki, amely a lelkünkhöz szól.

17 Olyan embernek tartom magam, akinek a munkáját az az elképzelés vezeti, hogy nem különálló egyedek, hanem közösségi lények vagyunk. Tehát egy olyan városépítészeti formanyelvet keresek, amely lehetővé teszi szomszédsági kapcsolatok működését. Vannak olyan építészek, akikre egyfajta individualizált magánnyelv a jellemző. Ha ők építenének várost, rémálom lenne, apokaliptikus állapotokat jelentene.

18 Märkli 4 órás előadása Londonban “God has given us the sea and the mountains and we human beings have created several languages,” he told his student audience. “To be able to communicate you need to know the rules of these languages. Also in architecture. It is not possible that you can work with form as you like.” Underpinning such Moses-like pronouncements, one sensed a heartfelt conviction that architecture’s capacity to embody civilising values was being squandered amid the Babel of private languages that constitutes the contemporary architecture scene.

19 dramatic escalation in the scale Most years he would complete just one project, few of them larger than a house. The past five years, however, have seen a dramatic escalation in the scale of his output. “It is very important that you react to the scale,” he says. “You don’t build a small house with the same order as a big house. Today you see some Swiss-German architects who make urban elevations where the windows have a very free order but, for me, that is impossible. You don’t see this free order at a large scale in any kind of art. In other professions you will die if you work in this way.”

20 Märkli és Peter professzúrája az ETH-n http://www.maerkli-peter.arch.ethz.ch

21 A különböző kultúrák központjában az emberi egzisztencia kérdése áll. Az emberek nyelveket teremtettek, hogy kommunikálni tudjanak egymással és meg tudják osztani érzéseiket. Ezek a nyelvek konvenciókon alapulnak, s egy-egy múltbeli korszakot, kultúrát hordoznak. Bizonyos események folytán a közelmúltban a nyelv lényeges elemeit vesztetettük el. Vissza kell nyernünk ezeket ahhoz, hogy az élethez való viszonyunkat, az élet érzéki gazdagságát képesek legyünk kifejezni. S abban is állást kell foglalnunk, hogy elszigetelt egyénekként vagy közösségi lényként fogjuk fel önmagunkat. Az építészet nyelvének grammatikájáról szóló előadás megpróbálja feltárni Önöknek, hogyan észleljük mindezt a szem révén. A féléves feladat egy lakóház homlokzatának részletes kidolgozása. Mi is a homlokzat, mi a jelentősége az élet számára? Mert ha nincs érzéki ereje, nem rendelkezik a kifejezés bizonyos gazdagságával, e veszteség negatívan hat a közterületek, így az utca vagy a táj észlelésére. Tervezési program

22 Előadássorozat Az előadássorozatban a tervezői szándékok, az építészeti kifejezés és a szerkezeti előfeltevések összefüggését vizsgáljuk. Különböző projektek tükrében tárgyaljuk a kiválasztott témák elméleti hátterét, történelmi fejlődését, beágyazva a korszakos tendenciákba és felfogásokba. Az Építés V/VI előadássorozat utolsó részében a szerkezeti eljárások és az építészeti kifejezésmódok kölcsönhatását elemezzük. Az épszerk különböző területeit – tartószerkezetek, homlokzati rendszerek és anyagtan - a tervezési gyakorlat összefüggésében tárgyaljuk, és az építészetelmélet tágabb kontextusában is elhelyezzük/reflektáljuk. Célunk végsőleg az, hogy elmélyítsük a 20. századi építészetben a szerkezetek, előállítás és megformálás közötti kapcsolatok megértését. http://www.maerkli-peter.arch.ethz.ch/vorlesung

23 Konstruktion VI 18.02.13 I.1 Bekleidung und Surrogate 25.02.13 I.2 Ornament und Gestaltform der Linie 04.03.13 II.1 Auskleidung und Szenographie 11.03.13 II.2 Arabeske und Phantasie 25.03.13 III.1 Manierismus und Moderne 08.04.13 III.2 Eklektizismus und Rationalismus 15.04.13 IV.1 Kartographie der Farben 29.04.13 IV.2 Farbgänge und Reflexionen

24

25 A vizsga anyagát a két féléves előadás jelenti. A vizsga sikeres letételéhez hozzátartozik az előadások látogatása. A felkészülést a tanszék által kiadott reader segíti, ennek, illetve az ebben tárgyalt tematikus súlypontoknak az ismerete ajánlott. A reader anyaga nem egyezik meg az előadások anyagával, hanem az utóbbiak elmélyítését szolgálja. A tanszék oktatóinak munkáin kívül minden tematikus fejezethez projektdokumentáció, a recepciótörténet kulcsszövegei valamint különböző szerzők elméleti szövegei tartoznak. Az összeállítások tartalmilag széles kitekintést nyújtanak a tárgyalt problémakörökkel kapcsolatos érvelésmódokra, elméleti modellekre és kutatási területekre, s ütköztetik a velük kapcsolatos eltérő megközelítéseket, nézeteket.

26 Források: filmek, cikkek http://www.multimedia.ethz.ch/speakers/d_arch/2010_fs/bauten_ 02/?doi=10.3930/ETHZ/AV-f72c974e-6b4f-4bc0-963d- f8d1a0a3a927&autostart=false ETH előadássorozat, Märkli http://www.multimedia.ethz.ch/speakers/d_arch/2010_fs/bauten_ 02/?doi=10.3930/ETHZ/AV-f72c974e-6b4f-4bc0-963d- f8d1a0a3a927&autostart=false http://www.youtube.com/watch?v=PdcU8ZGKZkk Education research and practice in architecture (Märkli) http://www.youtube.com/watch?v=PdcU8ZGKZkk http://www.youtube.com/watch?v=DVuXOg9W8ZM Museo La Congiunta http://www.youtube.com/watch?v=DVuXOg9W8ZM http://de.wikipedia.org/wiki/Peter_M%C3%A4rkli http://www.iconeye.com/read-previous-issues/icon-059-%7C-may- 2008/peter-markli http://www.iconeye.com/read-previous-issues/icon-059-%7C-may- 2008/peter-markli http://www.bdonline.co.uk/buildings/beyond-babel-the-work-of- swiss-architect-peter-m%C3%A4rkli/3092111.article 2007 http://www.bdonline.co.uk/buildings/beyond-babel-the-work-of- swiss-architect-peter-m%C3%A4rkli/3092111.article

27

28

29

30

31

32

33

34

35 http://www.multimedia.ethz.ch/speakers/d_arch/2011_fs/bauten_04/?doi=1 0.3930/ETHZ/AV-ffc96f80-099d-4cac-81eb-5650fc60c632&autostart=false Burkhalter/Sumi előadás

36


Letölteni ppt "Peter Märkli. Egy interjú PWG: Ön a kortárs építészet legérdekesebb alakjai közé tartozik. Mi teszi azzá? Märkli: Erre csak."

Hasonló előadás


Google Hirdetések