Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pax Slavia.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pax Slavia."— Előadás másolata:

1 Pax Slavia

2 A szlávok „európaivá válásának” feltételei (7.-8. századtól)
Kellett a korabeli európai államokhoz hasonló állami szerveződés, amely biztosítja a kultúra hátterét (társadalmi, gazdasági, folytonossági, béke). Kellett olyan szellemi színtér és „nyelv”, amelyek lehetőséget biztosítanak a kulturális környezettel való kommunikációra – vallás. Kellett létrehozni a kultúra saját nyelvét – írásbeliséget.

3 Az első szláv államok keletkezése

4 Közép Európában: Szamo Fejedelemsége (623–658),
Fredegar frank történetíró (7. sz.) Historia Francorum c. krónikája alapján, Karantánia fejedelemség (7. sz. közepétől – 8. sz. közepéig) alpokbeli szlávok állami szervezete, Conversio Bagoariorum et Carantanorum (A bajorok és karantánok megtérése, 871): a mai osztrák Karintia és a Dráva-vidék területén, Krni vár, 745-ben kezdődik a lakosság megtérítése és elveszíti önállóságát  820-as évektől – Nagy Károly birodalmának része,

5 Nagy Morva első említése – 822 – egy évszázaddal Szamo fejedelemség szétesése után ugyanazon a területen, Fejedelme Mojmír a fejedelemség területéhez csatolt egy másik közép-európai szláv állami kezdeményt, a Pribinai hercegséget (a mai nyugat-szlovákiai és észak-magyarországi területeken). A Conversio szerint Nesztor Őskrónikája szerint: A morvák (morávok) megkeresztelése (a IX. század elejétől) – bajor-német és itáliai térítői missziók eredményeképpen,

6 Pannóniai / Plateni hercegség
Rasztiszlav nagy-morvai herceg uralkodása: államközpont – Velegrad városa-vára (820−870), harc a szellemi önállóságért  862 – segítséget kér a bizánci császártól  863 – Morvaországban Konstantin-Cirill és Metód az (ó)szláv nyelvű liturgiát vezetik be (a szláv írásbeliség kezdete), Rastislav örököse, Szvatopluk herceg uralkodásának alatt – a szláv misszionáriusok elkergetése és a latin nyelvű liturgia kötelezővé tétele, Szvatopluk halála után (895) – erősödik a szomszéd német hercegségek nyomása a német egyház közvetítésével  (906–907 – a magyarok beözönlése ezekre a területekre),  a Nagy Morva állam megszűnése. Pannóniai / Plateni hercegség Balaton környéki földeken (835–900) – vezetőit a frank királyok nevezték ki.

7 A kelet-európai síkságon (a közép-európai állami képződményekkel egy időben).
Kijevi Rus`: 882 – Kijev és Novgorod körül élő keleti szláv törzsek egyesülnek a katonai „varjag” Rjurik- dinasztia vezetésével Kijev égisze alatt. 988 – a Kijevi Rus megkeresztelése Vladimir herceg uralkodása idején és egyidejűleg a cirill írásbeliség elterjedésének kezdete.

8 Dél Európában, a Balkánon:
Három etnikai és kulturális összetevő:  őslakós trákok

9  szláv törzsek (4. századtól),
 türk (török) óbolgár törzsek Aszparuh kán vezetése alatt 681 – az első Bolgár állam elismerése 864/5 – a kereszténység hivatalos felvétele, 883 – a szláv írásbeliség hivatalos bevezetése

10 A kereszténység felvétele
A hatalom megszentelése (legitimitása) = védelem a többi keresztény állammal szemben. A társadalmi viszonyok azonossága. A szűk értelemben vett kultúra szimbólumai és nyelvezete az egyházhoz kötődik (az építészeti stílusok, az ikon-festészet kánonja, az irodalmi műfajok normatív és egységesítő jellege).

11 A szláv írásbeliség kezdetei
A szláv nyelv első írásos emlékei: ? szláv rúnák (rovásírás)  ? óbolgár rúnák A szó és írás szakrális és mágikus jellege latin és görög betűs glosszák: Emmerami kéziratokban (4 szó) és a Freisingi lapokon (mondatnyi szöveg)

12 Képek és hátterek forrásai
= Alfons Mucha, A szláv eposz: A szlávnyelvű liturgia bevezetése (1912) A nyugati szlávok (7.–9. sz.) Szövegrészletek az orosz Őskrónikából (12. sz.) Aranyozott ezüst dísz (Mikulcsice, Nagy Morávia, 9. sz.) Backgrounds:

13 http://www. vasnecov. ru/gallery_painting. Vasznyecov V. M
Vasznyecov V. M. Varjagok, 1909 Rus 9. – 10. században A Balkán félsziget i. sz. első századaiban (Trák és szláv korszak) Freskórészlet a Kazanlaki trák mauzóleumból (i. sz. e sz.) Kincsek a „Goljamata Koszmatka” körzetében talált trák temetkezési helyekből (i. sz. e sz.) A Balkán félsziget i. sz sz (Óbolgár korszak) A sziklalovas (óbolgár sziklavéset, Madara)

14 http://img1. liveinternet
Alfons Mucha, A szláv eposz: I. Simeon, Bolgárok Cárja A bolgárok megkeresztelése. Miniatűr a Manaszij Krónika bolgár fordításából (14. sz.) Szláv rúnák Óbolgár rúnák Részlet a Freisingi lapokból


Letölteni ppt "Pax Slavia."

Hasonló előadás


Google Hirdetések