Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN"— Előadás másolata:

1

2 AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
Dr. Dér Ferenc egyetemi docens Dr. Stefler József egyetemi tanár

3 JOGI HÁTTÉR Az Európai Parlament és a Tanács 178/2002/EK rendelete rendelkezett az élelmiszerjog általános elveiről és követelményeiről, amely én lépett hatályba. Ez a rendelet az alapja az európai élelmiszerjognak, így az élelmiszer-biztonság alapjait is jelenti. Kimondja, hogy minden élelmiszeripari vállalkozás felelős termékeinek biztonságáért. Az elsődleges termelő aki élelmiszer vagy takarmány alapanyagot állít elő is élelmiszeripari vállalkozónak számít, és így vonatkozik rá ez a rendelet.

4 FONTOSABB ÉLELMISZEREINK
Malomipari termékek, tésztafélék, pékáruk Zöldségek, gyümölcsök Tej és tejtermékek Hús és húskészítmények

5 AZ ÉLELMISZER ELŐÁLLÍTÓ LÁNC FONTOSABB ÁLLOMÁSAI
Szántó-föld Növény-termesztés Takarmány ipar Állat-tenyésztés Hús ipar Élelmiszer ipari feldolgozás Fogyasztó (vásárló) Piac / Kereskedelem Növényi eredetű élelmiszer takarmány alapanyagok Állati eredetű Növénytermesztés Takarmány ipar Állattenyésztés Élelmiszer ipar Piac élelmiszer alapanyagok Termény tárolás Tej ipar Közvetlen fogyasztásra kerülő termék

6 A SZÁNTÓFÖLD ÉS A NÖVÉNYTERMESZTÉS HATÁSA AZ
ÉLELMISZER MINŐSÉGRE Nehézfémsók (higany, ólom, kadmium) Mikotoxinok (aflatoxin, fuzárium ) Növényi eredetű élelmiszer alapanyagok Növények által termelt toxinok Szántóföld Növény-termesztés Növényi eredetű takarmány alapanyagok Szer- maradványok Magas nitrát- tartalom G M O

7 NÖVÉNYTERMESZTÉS 2.3. Távérzékelt adatok gyűjtése és feldolgozása
Szántó-föld Növény-termesztés Takarmány ipar Állat-tenyésztés Hús ipar Élelmiszer ipari feldolgozás Fogyasztó (vásárló) Piac / Kereskedelem Növényi eredetű élelmiszer takarmány alapanyagok Állati eredetű Növénytermesztés Takarmány ipar Állattenyésztés Élelmiszer ipar Piac élelmiszer alapanyagok Termény tárolás Tej ipar Közvetlen fogyasztásra kerülő termék NÖVÉNYTERMESZTÉS Távérzékelt adatok gyűjtése és feldolgozása Termés előrejelzés, kártétel monitoring és értékelés AGRO-GIS képi megjelenítő Grafikus területi nyilvántartás 1.1. FÖLDKÖNYV (Földbérlet és föld-nyilvántartás) Adatbázis Táblatörzskönyv Korábbi adatok elemzése. Az alkalmazott agrotechnika műveleteinek rögzítése AGRO-GIS képi megjelenítés A táblatörzskönyv adatainak grafikus megjelenítése, grafikusan támogatott művelés tervezés Nyomonkövetés Logisztika 1. SZÁNTÓFÖLD 2. NÖVÉNYTERMESZTÉS 3. TÁROLÁS Végtermék minőség vizsgálatok Összetétel és káros anyagok Növény vizsgálatok Összetétel és káros anyagok 2.4. Vetőmag vizsgálat Minőség, GMO Talajvizsgálat Talajminta térkép készítés Minőségellenőrzés Összetétel és káros anyagok Térinformatika Távérzékelés Laboratórium TÁMOGATOTTSÁG

8 GENETIKAI ÉS KÖRNYEZETI TÉNYEZŐK HATÁSA A TEJTERMELÉSBEN
Saját termelésű takarmányok (szilázs, széna) TEHENÉSZET Tejösszetétel: döntően genetikai hatásra Csíraszám: döntően környezeti Feldolgozó Árutej Direkt értékesítés Vásárolt takarmányok (abrak, koncentrátumok, kiegészítők) Takarmányozás hatása a tejminőségre zsír % ± 0,1-0,3 % fehérje % ± 0,1 % ásványi anyag, vitamintartalom Tartás hatása a tejminőségre fejés → zsírtartalom (csökkenés) → szomatikus sejtszám (növelés) → csíraszám (növelés) laktációs stádium – zsír % ± 0,2-0,4 % gyógyszerek → veszélyforrás!! mosás, hűtés hőstressz, hidegstressz

9 GENETIKAI ÉS KÖRNYEZETI TÉNYEZŐK HATÁSA A KÉRŐDZŐK HÚSTERMELÉSÉBEN
Saját termelésű takarmányok (szilázs, széna) HÍZLALDA Tartásmód hatása csekély kivétel: legeltetés → zsírtartalom csökken Befolyásolás lehetősége ivar hízlalási végsúly vágási életkor Feldolgozó Vágóállat Direkt értékesítés ??? Vásárolt takarmányok (abrak, koncentrátumok, kiegészítők, ipari melléktermékek) Takarmányozás hatása a húsminőségre intenzív takarmányozás → zsírosodás takarmány zsírsavösszetétele → testzsír összetételére csak csekély hatással van újabb próbálkozások: telítetlen zsírban gazdag tak. etetése omega 6 zsírok etetése

10 GENETIKAI ÉS KÖRNYEZETI TÉNYEZŐK HATÁSA A SERTÉS ÉS BAROMFI HÚSTERMELÉSÉBEN
Saját termelésű takarmányok (abrak) HÍZLALDA Tartásmód hatása csekély kivétel: kifutós tartás → zsírosodás Befolyásolás lehetősége ivar hízlalási végsúly vágási életkor Feldolgozó Vágóállat Direkt értékesítés Vásárolt takarmányok (fehérjeabrakok, koncentrátumok, kiegészítők) Takarmányozás hatása a húsminőségre intenzív takarmányozás → zsírosodás takarmány zsírsavösszetétele → testzsír összetételére erős hatással van telítetlen zsírban és omega 6 zsírban gazdag takarmányok etetése széles körben (szója, napraforgó, lenmagdara, halliszt)

11 Köszönjük megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN"

Hasonló előadás


Google Hirdetések