Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Húságazati nagyböjt, avagy a magyar húsipar elmúlt egy évének gazdasági értékelése. Az anyag összeállításánál az AKII, a KSH és a Bizottság adatai kerültek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Húságazati nagyböjt, avagy a magyar húsipar elmúlt egy évének gazdasági értékelése. Az anyag összeállításánál az AKII, a KSH és a Bizottság adatai kerültek."— Előadás másolata:

1 Húságazati nagyböjt, avagy a magyar húsipar elmúlt egy évének gazdasági értékelése. Az anyag összeállításánál az AKII, a KSH és a Bizottság adatai kerültek felhasználásra

2 Mi az amit tudunk a magyar húságazat 2010-es évéről? - 2010-ben sajnos a sertésállomány az előzetes várakozásokkal szemben tovább csökkent és valószínűleg mára nem haladja meg a 3 milliót - A szarvasmarha állomány is csökkent közel 3%-kal - A vágóhidak 2009-ben 113 ezer szarvasmarhát (7%-os csökkenés) és 4,6 millió db sertést (7%-os növekedés) vágtak le 2010-ben. - Ez élősúlyban 520 ezer tonna sertést és 53 ezer tonna marhát jelent A Magyarországon levágott sertések kb. 20%-a import eredetű volt 2010-ben

3 A Magyarországon levágott sertések száma nőtt (+7%), miközben az állomány csökkent (kb 2%) és az élő import nőtt (kb. 30 ezer tonnával – 40%-kal) miközben aránya a vágásból csökkent. A húságazat bruttó termelése némileg csökkent (KSH). ? Mi az amit tudunk az adatok megbízhatóságáról?

4 QuestionnaireForecast working group of the advisory group on "Pigmeat" Member State :.... Hungary EVOLUTION IN PIG PRODUCTION AND PRICES Date:.....30/03/2011 Nat. Currency / kg, class E, excl. V.A.T. Mio. heads Nat. Currency / 100 kg, class E, excl. V.A.T. Gross Indigenous Production (GIP)Reference price 20092010201120122009201020112012 1st quarter952,0001076,000900,0001050,000414,270367,325390,000420,000 % change 13,0-16,416,7 -11,36,27,7 2nd quarter1050,0001027,000950,0001050,000439,640378,650400,000420,000 % change -2,2-7,510,5 -13,95,65,0 3rd quarter1096,0001056,0001000,000 437,000423,793410,000 % change -3,6-5,3 -3,0-3,3 4th quarter1197,0001150,0001000,000 383,830388,000420,000 % change -3,9-13,0 1,18,2 YEAR4295,0004309,0003850,0002100,000418,685389,442405,000210,000 % Change 0,3-10,7-51,3 -7,0-3,3-46,1 * Forecast : in italic Organisation : Hungarian Livestock and Meat Product Board Expert’s name:György Endrödi QuestionnaireForecast working group of the advisory group on "Pigmeat" Member State :.... Hungary EVOLUTION IN PIG PRODUCTION AND PRICES Date:.....30/03/2011GIP via EUROSTAT Nat. Currency / kg, class E, excl. V.A.T. Mio. heads Nat. Currency / 100 kg, class E, excl. V.A.T. Gross Indigenous Production (GIP)Reference price 20092010201120122009201020112012 1st quarter1197,2001237,3001250,0001050,000414,270367,325390,000 % change 3,31,0-16,0 -11,36,2-100,0 2nd quarter1188,0001207,9001190,0001050,000439,640378,650 % change 1,7-1,5-11,8 -13,9-100,0 3rd quarter1020,0001167,0001150,000 437,000423,793 % change 14,4-1,5 -3,0-100,0 4th quarter1150,0001360,0001356,000 383,830388,000 % change 18,3-0,3 1,1-100,0 YEAR4555,2004972,2004946,0002100,000418,685389,44297,5000,000 % Change 9,2-0,5-57,8 -7,0-76,7-100,0 * Forecast : in italic - Az EU Bizottság mellett működő sertéspiaci prognózisokat készítő tanácsadó testület legutóbbi ülését követően már két táblázatot adott ki a magyar piacra vonatkozóan: a különbség a hazai előállításra vonatkozóan 2009-re 300 ezer, 2010-re 600 ezer, 2011-re több mint 1 millió.

5 A sertéshús árának alakulása az EU-ban és Magyarországon - A magyar sertésárak tartósan az EU átlagárak felett vannak, ami növeli az élősertés import attraktivitását

6 Az EU sertésár alakulása Az EU sertésárak 2010-ben követték az öt éves átlagot és csak 2011 elején kezdett attól eltérni. Az előzetes prognózisok a második negyedévben további árnövekedést jeleznek előre.

7 Sertéshús külkereskedelem Az élősertés külkereskedelmi mérlegünk közel 70 ezer tonnás negatívumot mutat 2010-ben. Sertéshús illetve hústermék forgalmunk ugyanakkor továbbra is pozitív. Exportunk mennyiségben közel 50%-kal növekedett. A külkereskedelmi sertésmérlegünk mennyiségben ismét negatív (kb -30 ezer tonna) ám értékben továbbra is pozitív (közel 57 millió Euró). Ha a szalámi és kolbászféléket is figyelembe vesszük, úgy a pozitívum még nagyobb (90 millió Euró).

8 A magyar húsipar valószínűleg 2010-ben is veszteséges volt -2009-ben a sertés- és baromfihús ágazat 660 Mrd Ft forgalom mellett több mint 3 Mrd Ft-os veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. - 2010-ben az élősertés átlagos árának 6%-os csökkenése mellett a húsipar átadási árai termékcsoportonként 3-7%-kal csökkentek, ami azt jelenti, hogy a húsipar jövedelemtermelő képessége nem változott érdemben. -Így vélhetően az ágazat 2010-ben is veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. Különösen nehéz helyzetben vannak továbbra is azok a társaságok, amelyek kizárólag vagy elsősorban tőkehús előállítással foglalkoznak.

9 A szükséges és reális lépések a húságazat versenyképességének erősítéséhez -a támogatási prioritások átrendezése, az állattenyésztés és az élelmiszeripar, ezen belül a húsfeldolgozás preferálása -a szükséges konszolidáció, koncentráció segítése, de legalábbis nem akadályozása -tartós, az árkialakítás és a konfliktusrendezés mechanizmusára is kiterjedő szerződéses kapcsolatok kialakításának állami eszközökkel való segítése - a horizontális és a vertikális integrációk számának növelése, a meglévők erősítése -a minőségi magyar húsipari termékek bel- és külföldi promóciójának támogatása -az ÁFA csökkentése és/vagy az adóelkerülő tevékenység szigorú ellenőrzése illetve szankcionálása – szigorúbb állatnyilvántartás és nyomonkövetés, ami az adózásra is kiterjed

10 -A hús „bizalmi termék”. Olyan gyártótól, olyan forgalmazótól vegye meg az ünnepi asztalra valót, amelyben eddig nem csalódott! -Kétes eredetű terméket, olyat amelynek a címkéjén a gyártót nem tüntetik fel, ne vásároljon! -Legyen tisztában azzal, hogy a húsvéti füstölt áruk kategóriában nagyon sokféle minőségű termék található meg a piacon. A 600 Ft- os gyorsérlelt kötözött sonka és a 2000 Ft körüli parasztsonka nem ugyanaz. -Vásárláskor gondosan ellenőrizze a termék szavatossági idejét! - Vásároljon legális magyar terméket! Néhány húsvéti jó tanács a fogyasztónak:

11 Köszönöm a figyelmet


Letölteni ppt "Húságazati nagyböjt, avagy a magyar húsipar elmúlt egy évének gazdasági értékelése. Az anyag összeállításánál az AKII, a KSH és a Bizottság adatai kerültek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések