Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaBenedek Kerekes Megváltozta több, mint 10 éve
1
Fizikai paraméterek változása a fokhagyma kihajtása során Készítette: Muha Viktória IV. évfolyam SZIE Élelmiszertudományi Kar Konzulensek: Dr. Felföldi József egyetemi docens Dr. Füstös Zsuzsanna egyetemi docens
2
Az előadás felépítése célkitűzés módszerkeresés, leírása, alkalmazhatóságának vizsgálata a kísérlet ismertetése eredmények értékelése összegzés távlati tervek
3
A dolgozat célja: a fokhagyma tulajdonságainak megismerése hazai és külföldi szakirodalom feldolgozásával olyan roncsolásmentes módszer keresése, kiválasztása, kipróbálása, amely megfelelően tükrözi a fokhagyma állapotát a FAZOR kihajtás gátló vegyszer hatásának vizsgálata ez egyetemen folyó fokhagyma tárolási kísérletben a fokhagyma kihajtása és a keménysége közötti összefüggés vizsgálata
4
Röviden a fokhagymáról Növénytani besorolása: liliomfélék rendje, liliomfélék családja, Allium nemzetség Ázsiai sztyeppékről származik Európában való elterjedése a kínaiaknak köszönhető
5
Magyarországi termőterületei Makó környéke Duna-Tisza köze Kalocsa és Baja között Kelet-Magyarország: Debrecen környéke
6
Felhasználói Élelmiszeripar - konzervipar - húsipar Gyógyszeripar Háztartások
7
A fokhagyma vizsgálatára alkalmas módszer keresése A módszer feltételei: roncsolásmentes megfelelően tükrözze a fokhagyma állapotát reprodukálható gyors A vizsgálatot nehezíti: a bonyolult szerkezete szezonalítás
8
A megvizsgált módszerek Ultrahangos módszer Akusztikus vizsgálat Számítógépes látórendszer Impact ütésvizsgálati módszer
9
Ultrahangos vizsgálati módszer
10
Akusztikus vizsgálat
11
Számítógépes képfeldolgozás
12
Alma keménységváltozásának követése impact módszerrel
13
Paprika (Blondy) Tárolási idő, nap Dinamikus keménységtényező, 1ms^-2 45678910 0 0.01 0.02 0.03 0.04 0.05 0.06 Paprika keménységváltozásásnak követése impact módszerrel
14
Impact módszer
15
d=1/ΔT² d keménységi tényező [ ms -2 ]
16
Dinamikus keménységtényező számítása Mivel a termény rugalmas, úgy viselkedik, mint egy rugó; feltételezzük, hogy a megütés során a kalapács és a termény együttesen harmónikus rezgőmozgást végez.
18
Precíziós penetrométer
21
Tárolási kísérlet ismertetése tárolási hőmérséklet: 0 °C vegyszeres kezelés: maleinsav-hidrazidos kihajtásgátló vegyszer /FAZOR/ használt dózis: /800 liter vízben oldva/ - I. csoport: 3 kg FAZOR - II. csoport: 2,5 kg FAZOR - III. csoport: 2 kg FAZOR - IV. csoport: kezeletlen minták
22
Impact ütésvizsgálati módszer
23
Modell anyagon végzett vizsgálat
24
Fokhagymára végzett vizsgálat
27
Kezelések hatása
29
Összefoglalás Nem találtam alkalmasnak –az ultrahangos vizsgálatot –az akusztikus módszert – a precíziós penetrométert Alkalmasnak találtam a fokhagyma vizsgálatára az impact ütésvizsgálati módszert
30
Távlati tervek Vizsgálni, hogy a számítógépes látórendszer mennyire használható a fokhagyma kihajtásának követésére Fontos a megfelelő kísérlettervezés és annak végrehajtása –különböző hőmérsékletek és dózisok hatásának vizsgálat a fokhagyma kihajtására – a tárolás alatti nedvességtartalom változás vizsgálata
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.