Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai."— Előadás másolata:

1 Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
A szén-hidrátok

2 A tápanyagok csoportosítása
Alapvető tápanyagok: Fehérjék Zsírok-olajok Szénhidrátok Védő és kiegészítő hatású tápanyagok: Vitaminok Ásványi anyagok Rostok Nyomelemek Szerves savak

3 Az alapvető tápanyagok
A szervezetben állandó lebomlásban és felépülésben vannak

4 A védő és kiegészítő tápanyagok
Az anyagcsere helyes működését teszik lehetővé

5 A szénhidrátok Molekulái C, H, O atomokat tartalmaz Benne a H:O=2:1
Hevítésük során szén és víz keletkezik Növények állítják elő: fotoszintézis során Szervezetünk legfőbb energiaforrásai Könnyen „mozgósítható” Feleslegük zsírrá alakul Ide tartoznak a cukrok, a keményítő, a cellulóz

6 A cukrok Monoszacharidok A glükóz (szőlőcukor)
Fehér színű, vízben jól oldódó, édes ízű szilárd anyag. A fruktóz (gyümölcscukor) A glükózhoz nagyon hasonló, különbség a kapcsolódás módjában van.

7 Előfordulásuk Szabad állapotban előfordul a természetben egyes gyümölcsökben A vérben Méz (fruktóz)

8 Diszacharidok A szacharóz (répacukor, nádcukor)
Fehér, édes ízű, vízben jól oldódik, szilárd Egy glükóz és egy fruktóz összekapcsolódásával jön létre

9 Előfordulásuk Étkezési cukorként (szacharóz) a cukorrépából előállított répacukrot vagy a cukornádból előállított nádcukrot ismerhetjük. Ezekből több termék készül, például a kristálycukor, porcukor, kockacukor, illetve különböző édességek tartalmazhatják.

10

11 Poliszacharidok Keményítő Sok száz glükóz molekulából jön létre
Spirális szerkezetű Nem édes Vízben rosszuloldódik Melegvízben, főzve opálos oldat keletkezik Fehér színű, szilárd anyag Jóddal jellemző kék elszíneződést mutat.

12 Keményítő tartalmú élelmiszereink
Növények magvaiban és gumóiban elraktározott tartaléktápanyag. Gazdag keményítőtartalmú növények például a gabonafélék: búza, rozs, zab, a burgonya, a kukorica és a rizs. Az emésztés során glükózra bomlik.

13 A cellulóz Több ezer glükóz molekulából áll Nem édes ízű Fehér színű
Szilárd Vízben, híg savban, híg lúgban és szerves oldószerekben nem oldódik, ezért kiváló vázépítő. Nem emészthető, bélmozgást segíti

14 Cellulóz előfordulása
A cellulóz a földön előforduló leggyakoribb szerves anyag, mert a növények vázanyagának nagy része cellulóz. fa 40%-a, a gyapot 50%-a, a len és a kender 80%-a. A vatta és a papír szinte 100%-ban cellulózmolekulákból áll.


Letölteni ppt "Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai."

Hasonló előadás


Google Hirdetések