Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
ÉLEMISZERBIZTONSÁGI HÁLÓZAT
Előadó: Dr. Frank József KUTATÓ PROFESSZOR
2
Dél-Alföldi régió stratégiai célkitűzései
Dél-Alföld az egységes szellemi bázisként működő régió Dél-Alföld a Duna-Tisza-Körös-Maros térségeinek fejlesztési régiója Dél-Alföld Európa Balkáni Kapujának logisztikai régiója
3
Dél-Alföldi régió stratégiai célkitűzései
Dél-Alföld a határ menti magyarság összefogásának és együttműködésének régiója Dél-Alföld a gyógy-turizmus megte- remtésének régiója Dél-Alföld az egészséges élelmiszerek kibocsátásának régiója Dél-Alföld az alternatív energiák tárházának régiója
4
EGÉSZSÉGES ÉLELMISZERTERMELÉS
Dél-Alföldi Régió, mint az egészséges élelmiszertermelés régiója Aktualitás: Egészségkárosító élelmiszerek az Európai Unió piacain: Kergemarhakór, BSE, Dioxin, Aflatoxin, Kloramfenikól fertőzött élelmiszerek Eredmény: Megalakult Magyarország első önellenőrző élelmiszerbiztonsági központja a Dél-Alföldi Régióban (Szentes)
5
Az önellenőrzési rendszer szükségszerűségét alátámasztó tényezők
Az élemiszerbiztonság kérdése az EU-s csatlakozás kapcsán került a figyelem középpontjába az Európai Unió követelményrendszerének biztosítása érdekében A piacon megjelent egészségkárosítókkal szennyezett élelmiszerek A hatósági ellenőrzésekre csak utólag és szúrópróba szerűen kerül sor A termelők és gyártók felelőssége
6
A Dél-Alföldi Régió agrár innovációjának központjai
7
MIK A GAZDASÁGI HÁLÓZATOK, KLASZTEREK?
Együttműködő partneri közösség Termelésre Információcserére Értékesítésre Fejlesztésre Létrejövő kooperáció Célja: a többlet hozadék, hozamtöbblet /szinergia/
8
MIK A GAZDASÁG TÉRBELI ELRENDEZŐDÉSÉNEK FÖBB JELLEMZŐI?
SZAKOSODÁS CENTRUMRA ÉPÜLÉS ÜZLETI SZOLGÁLTATÁS KIÉPÜLÉSE PÉNZÜGYI ERŐFORRÁSOK ELÉRHETŐSÉGE INFRASTRUKTURA KIÉPÜLTSÉGE GYORS INFORMÁCIÓ ÁRAMLÁS
9
AZ INNOVÁCIÓT ELŐSEGÍTŐ ESZKÖZTÁR
ADÓKEDVEZMÉNYEK TÁMOGATÁSOK BIZTOSÍTÁSA GAZDASÁGI DIPLOMÁCIA LÉPÉSE Jogi szabályozás Oktatás Szervezetépítés Tevékenység fejlesztése
10
„Minőség - Biztonság” a termőföldtől az asztalig
Regemida „Minőség - Biztonság” a termőföldtől az asztalig
11
Jelenlegi helyzet Multik vegyes minőségű árúkkal tartják kézben a piacot, Nincs átfogó, minősített ellenőrzési rend Kiszorulnak a hazai termelők a saját piacukról Mi a megoldás ?
12
Lehetőségek Egységes minősítési rendszer, melyet elfogad a termelő a kereskedő és a vásárló is. Biztonságos minőségű termékek a hazai piacon. Folyamatos egységes minőség. piacmegtartó és piacra jutást segítő hatás a termelőnek. Biztonság az értékesítőnek. Magasabb színvonalú termék a vevőnek.
13
REGEMIDA
14
Miért jobb a REGEMIDA Akkreditált laboratórium által végzett vizsgálatok, melyet a piac összes szereplője elfogad és elismer Folyamatosan felügyelt és minősített rendszer Az érdekeltek igényeit elégíti ki Védjegy használati lehetőséget biztosít A minősítés nem csak egy részfolyamatra terjed ki, hanem a teljes termelési és előállítási folyamat sorra. Minőség – Biztonság, termőföldtől az asztalig!
15
Termelőnek nyújtott biztonság
Piaci versenyképességet biztosító minőség Termék értékesítési biztonságának megteremtése A beszerzett alapanyagok minősítése Termesztési/tenyésztési körülmények minősítése Termesztési/tenyésztési folyamat követése Termékellenőrzési lehetőségek Termék minősítése BIZTONSÁG
16
Forgalmazónak nyújtott biztonság
Beszállítói előaudit folyamatának lekövetése Minősített termékek Védjegyezett termékek A törvényi kötelezettségek folyamatos betartatása BIZTONSÁG
17
Vásárlónak nyújtott biztonság
Védjegyezett termék Tartalom a védjegy mögött Hazai vásárló a hazai gazda munkájának gyümölcsét élvezheti Egészségre nem ártalmas élelmiszerek forgalmazása Egészséges táplálkozás BIZTONSÁG
18
A biztonság háttere Akkreditált labor Egységes minőségirányítási elvek
Képzett és a minőség iránt elhivatott gazdák Válogatott termelők válogatott termékei Önellenőrző rendszer folyamatos felügyelete Közös munka: együtt egymásért, magunkért és gyermekeinkért!
19
AZ ÖNELLENŐRZŐ ÉLELMISZERBIZTONSÁGI KÖZPONT Dél-Alföldi Agrárcentrum Kht. szervezeti felépítése
I. Divízió II. Divízió DABIC Agrárinnovációs és Minőségvizsgáló Központ (DAMK) DABIC Genomikai Központ (DGK) Gesztor: MTA SZBK Kutatás Fejlesztési Igazgató Tudományos Tanács Funkcionális tagozódás Klinikai genomika Mikrobiális genomika Növénygenomika Gesztor: Csongrád Megyei Önkormányzat Kutatás Fejlesztési Igazgató Tudományos Tanács Funkcionális tagozódás Fajtatesztelő és technológiai transzfer rendszer Élelmiszerbiztonsági monitorig rendszer Termék nyomonkövethetőségi rendszer Termék védelmi rendszer
20
A SZENTESI DAMK KÖZPONT SZAKMAI MŰKÖDÉSÉNEK VÁZLATA
21
A DABIC Dél-Alföldi Bio-Innovációs Centrum Közhasznú Társaság Minőségvizsgáló Laboratórium szolgáltatásai I. Talajvizsgálatok II. Mikrobiológiai vizsgálatok III. Egyéb vizsgálatok
22
I. T a l a j v i z s g á l a t o k 1. pH MSZ-08 0206/2:1978
2.1. szakasz 2. Arany-féle kötöttségi szám (KA) MSZ :1978 5.1. szakasz 3. Sótartalom MSZ /2:1978 2.4. szakasz 4. Szénsavas mész 2.2. szakasz 5. Összes humusz MSZ :1977 6. Foszfor-pentoxid (AL) MSZ 20135:1999 szakasz 7. Kálium-oxid szakasz 8. Nitrát-nitrit-nitrogén (KCl) és szakasz 9. Na 10. Mg 5.2. szakasz 11. Szulfát-kén szakasz 12. Mn (EDTA+KCl) 13. Zn 14. Cu I. T a l a j v i z s g á l a t o k
23
II. Mikrobiológiai vizsgálatok
1. Élelmiszerek, élelmiszer adalékanyagok, feldolgozott élelmiszerek, nyers élelmiszerek, élelmiszer nyersanyagok 2. Élelmiszerrel kapcsolatos tevékenység során használt berendezések, felszerelések, gépek, munkaeszközök, munkafelületek, csomagolóanyagok és személyek ellenőrzésekor vett felületi higiéniai minták 3. Állattartó telepek helyiségeinek felületeiről vett tamponminták vizsgálatát (Salmonella- mentesítési program, illetve higiéniai monitoring)
24
II. Mikrobiológiai vizsgálatok
4. Takarmányok és alapanyagaik mikrobiológiai vizsgálatát 5. Takarmányok előállítása során a termékkel érintkezésbe kerülő felületekről vett higiéniai minták mikrobiológiai vizsgálatát (takarmánykeverők mikrobiológiai monitoringja).
25
Élelmiszervizsgálati paraméterek és szabványaik:
Összes mikrobaszám MSZ EN ISO 4833:2003 Enterobaktériumok száma MSZ ISO 7402:1999 Koagulázpozitív Staphylococcus-ok száma MSZ EN ISO :2000 E.coli MSZ ISO :2005 Szalmonella kimutatása MSZ EN ISO 6579:2002 Élesztő- és penészgomba szám MSZ ISO 7954:1999 Clostridium perfingens szám MSZ EN ISO 7937:2005 Listeria monocytogenes meghatározása MSZ EN ISO :1998, Mód.:MSZ EN ISO :1996/FDAM 1:2004(E) Coliform és E.coli ISO :1997 Enterococcus-ok száma MSZ :1976
26
Felületekről vett tamponminta vizsgálatok és szabványaik:
Összes mikrobaszám MSZ EN ISO 4833:2003 Enterobaktériumok száma MSZ ISO 7402:1999 Koagulázpozitív Staphylococcus-ok MSZ EN ISO :2000 E.coli MSZ ISO :2005 Szalmonella kimutatása MSZ EN ISO 6579:2002 Élesztő- és penészgomba szám MSZ ISO 7954:1999 Clostridium perfingens szám MSZ EN ISO 7937:2005 Listeria monocytogenes meghatározása MSZ EN ISO :1998, Mód.:MSZ EN ISO :1996/FDAM 1:2004(E)
27
Takarmány és takarmány alapanyag vizsgálatok és szabványaik:
Összes mikrobaszám MSZ EN ISO 4833:2003 Enterobaktériumok száma MSZ ISO 7402:1999 Koagulázpozitív Staphylococcus-ok száma MSZ EN ISO :2000 E.coli MSZ ISO :2005 Szalmonella kimutatása MSZ EN ISO 6579:2002 Élesztő- és penészgomba szám MSZ ISO 7954:1999 Clostridium perfingens szám MSZ EN ISO 7937:2005 Listeria monocytogenes meghatározása MSZ EN ISO :1998, Mód.:MSZ EN ISO :1996/FDAM 1:2004(E)
28
III. Egyéb vizsgálatok 1. Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények (rizs, búza, árpa, rozs, zab, köles, fénymag, bab, borsó, napraforgó stb.) nedvességtartalmának meghatározása 2. Takarmányok és alapanyagaik nedvességtartalmának meghatározása 3. Fejlesztés alatt álló műszaki területek (GC- MS, HPLC és AAS készülékekre alapozva)
29
DÉL-ALFÖLDI BIO-INNOVÁCIÓS LÁNC MŰKÖDÉSE
30
DÉL-ALFÖLDI BIO-INNOVÁCIÓS LÁNC MŰKÖDÉSE
31
DÉL-ALFÖLDI BIO-INNOVÁCIÓS LÁNC MŰKÖDÉSE
32
DÉL-ALFÖLDI BIO-INNOVÁCIÓS LÁNC MŰKÖDÉSE
34
A DIOXINOK / 75 IZOMÉR / A klórtartalmú aromás gyűrűket tartalmazó vegyületcsalád A legveszélyesebb formája a: 2, 3, 7, 8, - tetraklor – dibenzo – para dioxin (TCDD) Vizben rosszul, lipoidokban igen jól oldódik Legveszélyesebb környezeti mérgek egyike
35
A DIOXON ELŐFORDULÁSA A Földgolyó minden részén megtalálható
Jelen van: - a légkörben a vízben a talajban és a táplálékláncban Keletkezése: természetes körülmények között: vulkánok működése erdőtüzek mesterséges kürülmények között: műtrágyagyártás növényvédőszerek hulladékégetés PVC gyártás 1900-as évek óta szennyező mellékterméke
36
A DIOXIN A BOMLÁSA A növényekben és állatokban nem keletkezik szén-klór kötésű vegyület Kizárólag bizonyos gombák képesek termelni és lebontani ilyen vegyületeket Xenobiotikum /idegen/ a szervezet számára Szervezetben a zsírszövetekben felhalmozódik és nem ürül ki Felezési ideje: Vízben: év Talajban: év Emberi szervezetben: 7 év Levegőben: nap
37
HOGYAN KERÜL A DIOXIN A TÁPLÁLÉKAINKBA?
HÚSSAL legtöbb a halakban van TEJJEL minél öregebb az állat annál több a dioxin ZÖLDSÉG-GYÜMÖLCS FOGYASZTÁSSAL felületi szennyezéssel, ha nem mossuk meg SZENNYEZŐFORRÁS: növényvédőszerek használata
38
A DIOXIN EGÉSZSÉGÜGYI KOCKÁZATA
Bőrbetegség: Dioxin akne Rákkeltő: károsítja a DNS-t, RNS-t és a fehérjét Fogamzásképességet károsítja Fehérvérűséget okozhat Vese és májkárosodást okoz Cukorbetegséget idéz elő
39
A DIOXIN BIZTONSÁGOS HATÁRÉRTÉKE
1990. Egészségügyi Világszervezet pikogramm/testsúlykilógramm EU pikogramm/testsúlykilógramm
40
NÉHÁNY NAGYOBB DIOXIN SZENNYEZŐDÉS A VILÁGBAN
Vietnámi háború a 60-as években „AGENT ORANGE” növényírtó szert használt lombtalanításra sűrű dzsungelben az amerikai hadsereg Az ívóvizzel került a szervezetbe /eső bemosás/ permetezés, 400 veterán halt meg később Magyarország GARÉI Hulladéklerakóban nagy mennyiségű Dioxin szabadult fel Grönland – nagy mennyiségű dioxinal szennyezett halat fogtak Németország marha, borjú- és csirkehúsban fordult elő Oroszország cellulózgyártás során szabadult fel sok dioxin USA-Texas állam tojásban és csirkehúsban fordult elő Belgiumban tojásban és csirkehúsban fordult elő
41
MI A GUARGUMI? MIRE LEHET SZÁMÍTANUNK A JÖVŐBEN
A GUAR BAB belsejének őrleménye 80 %-át INDIÁBAN termelik Keményítő helyettesítő adalékanyag/EU-412/, mert Jobb emulgeáló Állomány javító Csomómentesen,egyenletesen, zselés állagúra sűrit MIRE LEHET SZÁMÍTANUNK A JÖVŐBEN Nem lehet még jósolni sem HOGYAN KERÜLHETJÜK EL A JELENTŐS DIOXINTERHELÉST? A táplálékok laboratórimi bevizsgálásával A fogyasztók fokozott odafigyelésével
42
KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET!
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.