Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaMátyás Illés Megváltozta több, mint 10 éve
1
2006.03.22 © Campden & Chorleywood Kht. 1 Az élelmiszeripari innováció jellegzetességei az SMEs-NET projekt részeredményei alapján dr. Sebők András ÉFOSZ / C&C
2
2006.03.22. 2 A SPES konzorcium és az SMEs-NET projekt (1) A SPES konzorcium 12 európai ország élelmiszer- feldolgozó szövetségeinek konzorciuma OlaszországMagyarországBelgium SpanyolországCsehországDánia FranciaországGörögországNémetország PortugáliaTörökországAusztria Alapítva: 2003 Az innováció elősegítése az élelmiszeripari szövetségek segítségével – kiemelten KKV-k SPES: Spreading European Safety „Az élelmiszer-biztonság elterjesztése Európában”
3
2006.03.22. 3 A SPES konzorcium és az SMEs-NET projekt (2) Közös projektek (EU 6. Keretprogram Integrált projekt – Kíméletes feldolgozás elutasítva, de tartalmilag megfelelt, magas pontszám SMEs-NET – SSA „Az élelmiszeripari innováció helyzetének, mozgatórugóinak, akadályainak felmérése 2004-2005 TRUEFOOD integrált projekt – „A hagyományos élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel 2006- 2009 A CIAA kutatási szakértői csoportja létrehozásának kezdeményezése 2004 Az Európai Élelmiszer-technológiai Platform létrehozásának egyik kezdeményezője 2005
4
2006.03.22. 4 Az SMEs-NET projekt A 6. Közösségi kutatási keretprogram támogatásával 2004 május – 2006 június Célja: a résztvevő országokban az innováció erőforrásainak mozgató rugóinak akadályainak fő területeinek távlati irányainak felmérése, különös tekintettel a KKV-kra javaslatok kidolgozása a helyzet, a hatékonyság javítására
5
2006.03.22. 5 Az SMEs-NET projekt megvalósításának módszerei Vitairat A kulcs területek. Fő kérdések meghatározása Kérdőíves felmérés 12 országban 42 kérdés, minden országban azonos, lefordítva a nemzeti nyelvre Regionális klaszterek A helyzet, a hasonlóságok és eltérések megvitatása Jövőkép dokumentum A fő megállapítások összegzése Ajánlások, javaslatok
6
2006.03.22. 6 A kérdőíves felmérés Fő fejezetek 1.A vállalatok jellemzői 2.A vállalatok innovációs kapacitása és képességei 3.A vállalatok jelenlegi innovációs tevékenysége 4.Önértékelés és a vállalatok elképzelései és elvárásai a jövőbeli innovációra 5.Az előnyben részesített innovációs politikák
7
2006.03.22. 7 A kérdőíves felmérés eredményei Kb. 1400 válasz Számos európai jellegzetesség mutatható ki, regionális nemzeti sajátosságok tanulságos a magyar helyzet összehasonlítása az európai átlaggal és más országokkal
8
2006.03.22. 8 A válaszadók mérete az alkalmazottak száma alapján
9
2006.03.22. 9 A válaszadók mérete az alkalmazottak száma alapján Magyarország
10
2006.03.22. 10 A válaszadók megoszlása a forgalom alapján
11
2006.03.22. 11 A válaszadók megoszlása iparágak szerint EurópaMagyarország Húsipar (baromfiipar)15%13,1% Tejipar15%4,3% Egyéb élelmiszer29%27,9% Zöldség-gyümölcs feldolgozás9%29,5% Gabona feldolgozás9%5,6% Halfeldolgozás és halászati termékek 8%1,0% Alkoholos italok4%7,8% Nem alkoholos italok5%4,5%
12
2006.03.22. 12 A megcélzott piac – a felmérés átlaga
13
2006.03.22. 13 A megcélzott piac - Magyarország
14
2006.03.22. 14 A megcélzott piac Kiváló minőségű piaci rés % Jó minőségű tömegtermék % Erősebben árérzékeny szegmens % Nem tudja % Átlag42,241,010,07,0 Magyarország45,934,416,43,3 Csehország24,360,95,92,9 Franciaország40,555,72,51,3
15
2006.03.22. 15 Van-e K+F részlege? Igen % Nem % Átlag52,048,0 Magyarország16,183,9 Csehország26,373,7 Franciaország67,033,0 Belgium60,040,0
16
2006.03.22. 16 Megállapítások (1) Az innovációs képesség szempontjából A vállalat mérete önmagában csak kis mértékben meghatározó Inkább az erőforrások összességének van jelentősége: méret a K+F tevékenységgel foglalkozó részleg kiépítettsége és ellátottsága az ezen a területen foglalkoztatott emberi erőforrások szintje és minősége. A közepes méretű vállalatok között sok erősen innovatív található Van jó néhány erősen innovatív KKV is.
17
2006.03.22. 17 Mi a szerepe az informális információ gyűjtésénél a nem K+F alkalmazottaknak Nagyon fontos % Fontos % Nem igazán fontos % Nem fontos % Átlag25,06,319,04,0 Magyarország37,352,510,20 Csehország17,055,025,03,0 Belgium13,046,035,06,1 Franciaország14,342,936,46,5
18
2006.03.22. 18 Az elmúlt 3 évben milyen jellegű innovációt vezetett be Átlag
19
2006.03.22. 19 Az elmúlt 3 évben milyen jellegű innovációt vezetett be Magyarország
20
2006.03.22. 20 Az elmúlt 3 évben milyen jellegű innovációt vezettek be Termék tökélete- sítés % Folyamat tökélete- sítés % Nagyobb termék innováció % Nagyobb folyamat innováció % Nagyobb szervezet innováció % Átlag3025201510 Magyarország3320181611 Csehország293016 9 Belgium31261812 Franciaország39261697
21
2006.03.22. 21 Osztrák tapasztalatok (339 projekt alapján 1998 – 2004) Forrás: GBI, KMU Forschung Austria, 2005 + LVA
22
2006.03.22. 22 Forgalom növekedés és megvédett forgalom az innováció mértéke szerint Nemzetközi méretű innováció Az osztrák piac számára innováció A vállalat számára innováció A meglévő termékek további fejlesztése Forrás: GBI, KMU Forschung Austria, 2005 + LVA Forgalom növekedésMegvédett forgalom Mio Euro
23
2006.03.22. 23 Melyik szakterületen a leginnovatívabb az Ön vállalata?
24
2006.03.22. 24 Melyik szakterületen a leginnovatívabb az Ön vállalata? Átlag % Magyar- ország % Csehország % Belgium % Francia- ország % Feldolgozási folyamatok18 171914 Termékfejlesztés1713121920 Csomagolás1315141114 A termékek érzékszervi tulajdonságai 91210614 A termékek tápanyag összetétele 86698 Nyersanyag követelmények881187 Szervezeti kérdések765117 IT és CT64875 Marketing és PR67854 Logisztika58643 Értékesítés32324
25
2006.03.22. 25 Melyik szakterület segítette legjobban az Önök innovációját az elmúlt 3 évben? 12,1% 10,4% 10,3% 7,1% 7,0% 6,2% 4,7% 4,5% 4,2% 4,0% 3,9% 3,5% 2,8% 0,9% 7,4% 0,0% 2,0% 4,0% 6,0% 8,0% 10,0% 12,0% 14,0% A higiéniai módszerek javítása Alternatív csomagolási módszerek Információ technológia Kockázatbecslés A kényelmi élelmiszerek A nyersanyagok mikrobiológiai biztonsága Természetes alapanyagok használata Alacsony input-u termelési módszerek Elektronika Új, magas hozzáadott értékű, biotechnológiával előállított alapanyagok Érzékszervi és fogyasztói vizsgálati módszerek Új szennyezőanyag kimutatási módszerek Zsírok összetétel módosítása Só csökkenés Kíméletes feldolgozás Cukorhelyettesítés Genomika Egyéb Source: SMEs-NET firms innovation needs European survey
26
2006.03.22. 26 Melyek az innováció fő céljai Átlag
27
2006.03.22. 27 Melyek az innováció fő céljai Magyarország
28
2006.03.22. 28 Melyek az innováció céljai Átlag % Magyar- ország % Csehor- szág Belgium Francia- ország Minőségjavítás 12,811,9 12,612,1 A piac növekvő érdeklődésének kielégítése 12,712,912,39,711,9 Költségcsökkentés 11,712,511,813,410,7 A piaci helyzet javítása 11,713,511,814,513,3 Új piacok kialakítása 9,79,47,012,610,5 Élelmiszer-biztonság 8,311,08,34,8 A nyereség növelése 8,08,59,77,89,9 A jogszabályoknak való megfelelés 6,26,08,06,84,5 A kereskedelmi láncok felkérése 5,6 3,97,08,5 A környezeti hatás javítása 4,53,14,62,44,5 Az energia-felhasználás csökkentése 4,24,46,14,13,1 A tulajdonos felfogása 2,40,63,4 2,3 Etikai kérdések 1,70,6 1,72,0 A K+F részleg túlélése 0,500,200
29
2006.03.22. 29 Az ETP „Élelmiszer az életért” fő területeinek rangsora Átlag Magyar- ország Csehor- szág Belgium Francia- ország Magyar- ország ETP vita Élelmiszer-feldolgozás és minőség 111121 Élelmiszer-biztonság 222233 Az élelmiszer és a fogyasztó 343344 A táplálkozás és egészség népegészségügyi hatásai 434415 Kommunikáció, technológia transzfer, oktatás 56565- Fenntartható fejlődés 656572 Terméklánc menedzsment 777766
30
2006.03.22. 30 Melyek a leghatékonyabb technológia transzfer módszerek 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% Tanfolyamok Legjobb gyakorlat útmutatók Szemináriumok, konferenciák Brossúrák a technológiák rövid leírásával Internet homepage-ek Hálózati kapcsolatok Üzemi bemutatók, próbák Közös kutatás Alacsony költségű technológia transzfer módszer Tudományos szakirodalom Partnerkeresés Személyes technológia transzfer HatékonyNagyon hatékony
31
2006.03.22. 31 Az innováció legkedveltebb forrásai Átlag -22% -10% 6% 15% 22% 25% 28% 31% 32% 33% 35% 36% 39% -30% -20% -10% 0% 10% 20% 30% 40% 50% Saját K+F Vevők Beszállítók Berendezés gyártók Internet Szakmai szövetségek Egyetemek Kiválósági centrumok Technológia transzfer szervezetek Kutató intézetek Versenytársak Tudományos szakirodalom Műszaki szakirodalom Tanácsadók Forrás: SMEs-NET innovációs kérdőív
32
2006.03.22. 32 Az innováció legkedveltebb forrásai Magyarország
33
2006.03.22. 33 Az innováció legkedveltebb forrásai ÁtlagMagyar- ország CsehországBelgiumFrancia- ország Saját K+F14111 Vevők26724 Beszállítók32232 Berendezés gyártók49373 Internet555912 Szakmai szövetségek68867 Egyetemek7131086 Kiválósági centrumok810949 Technológia transzfer szervezetek 9311155 Kutató intézetek101214118 Versenytársak11741314 Tudományos szakirodalom121412513 Műszaki szakirodalom13161410 Tanácsadók1411131011
34
2006.03.22. 34 Az innováció akadályai Átlag 16,0% 9,7% 8,8% 8,6% 6,0% 5,3% 5,2% 5,1% 4,6% 4,5% 3,1% 2,6% 1,9% 1,7% 0,5% 0,7% 0,0% 2,0% 4,0% 6,0% 8,0% 10,0% 12,0% 14,0% 16,0% 18,0% Nagy költség Az állami pályázatok hiánya A nagy bürokrácia A belső pénzügyi források hiánya Túl szigorú rendeletek Kommunikációs korlátok A speciális szakismeret hiánya A lehetőségek hiánya Elaprózott K+F források Ötletek hiánya Képzett személyzet hiánya Szervezeti nehézségek A tudás átadás hiánya A vezetői odafigyelés hiánya Kulturális nehézségek A beszállítókkal való Konzultáció hiánya A tulajdonos szemlélete Kevés szabadalom Túl szigorú szabadalmi védelem Egyéb Forrás: SMEs-NET innovációs kérdőív
35
2006.03.22. 35 Az innováció akadályai Magyarország
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.