Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Haltermelés és feldolgozás aktuális kérdései

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Haltermelés és feldolgozás aktuális kérdései"— Előadás másolata:

1 Haltermelés és feldolgozás aktuális kérdései
FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, szeptember 30., Szeged Haltermelés és feldolgozás aktuális kérdései Dr. Urbányi Béla Tanszékvezető, egyetemi tanár

2 FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged
Előadás felépítése Az akvakultúra jelentősége: általános áttekintés, Magyarország haltermelési mutatószámai, Halfogyasztásunk jellemzői, Jövőbeli lehetőségek és kihívások.

3 Akvakultúra jelentősége: általános áttekintés
FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, szeptember 30., Szeged Akvakultúra jelentősége: általános áttekintés

4 Hal- és akvakultúra jelentősége 1.
FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, szeptember 30., Szeged Hal- és akvakultúra jelentősége 1. Állati eredetű fehérjeellátásban a világon jelenleg 15% a hal szerepe, 2050-re meghaladja a 30%-ot, A fejlődő világ fehérjeigényét (összfehérje) 40%-ban a hal fedezi, 1 milliárd ázsiainak az egyedüli fehérjeforrása a hal, Jelenleg 4 millió halászhajó van, és kb. 200 millió ember megélhetése függ a halászattól, Az EU halászati termékekből nettó importőr (termékek 65%-a nem EU-s tagországból származik),

5 Hal- és akvakultúra jelentősége 2.
FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, szeptember 30., Szeged Hal- és akvakultúra jelentősége 2. A maximálisan fenntartható tengeri termelés 100 millió tonna, Évente tonnával nő a halkereslet, Jelenleg a világ halellátásának 53%-át az akvakultúra adja. Millió tonna Hal Hús Forrás: FAO, 2009

6 Globális állati termék előállítási növekedés (átlag: 1,6%)
FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, szeptember 30., Szeged Globális állati termék előállítási növekedés (átlag: 1,6%)

7 Húspreferenciák egységnyi vásárlóerőre vetítve
FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, szeptember 30., Szeged Húspreferenciák egységnyi vásárlóerőre vetítve Forrás: Novus Analyis, 2010

8 Európa hús-és halfogyasztása
FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, szeptember 30., Szeged Európa hús-és halfogyasztása Forrás: FAO, 2009

9 Akvakultúra kilátásai az EU-ban
FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, szeptember 30., Szeged Akvakultúra kilátásai az EU-ban „Az akvakultúra fontos gazdasági tevékenység az EU bizonyos tengerparti és szárazföldi térségeiben.„ (EU Akvakultúra Stratégia 2009.) „Ha az akvakultúra nem létezne, nekünk kellene feltalálni.” (Maria Damanaki biztos, Tengerügyi és Halászati Főigazgatóság) „A legerősebb növekedés a tenyésztett halak és a csirkehús fogyasztása esetében várható, és éppen ezen állati fehérjeforrások termelése hagyja maga után a legkisebb karbon-lábnyomot.” (Jacques Diouf, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója)

10 Az EU édesvízi akvakultúrájának jövőképe
FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, szeptember 30., Szeged Az EU édesvízi akvakultúrájának jövőképe Ponty Harcsa Angolna Egyéb Tok Tilápia Pisztráng Összes növekedés tonnában: (41%); Összes növekedés M€-ban: 337 (39%)

11 Magyarország haltermelési mutatószámai
FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, szeptember 30., Szeged Magyarország haltermelési mutatószámai

12 Az akvakultúra haltermelése hazánkban (2002-2012)
FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, szeptember 30., Szeged Az akvakultúra haltermelése hazánkban ( ) Forrás: AKI, év: előzetes adatok

13 Tógazdaságban termelt étkezési halfajok megoszlása (2012)
FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, szeptember 30., Szeged Tógazdaságban termelt étkezési halfajok megoszlása (2012) Forrás: AKI

14 FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged
Ágazati helyzetkép Forrás: Szűcs I., 2013

15 Halfogyasztásunk jellemzői
FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, szeptember 30., Szeged Halfogyasztásunk jellemzői

16 FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged
Hazai halfogyasztás 2007-ben

17 FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged
Halételek kedveltsége Az iskolai végzettséget tekintve, a magasabb végzettséggel rendelkezők nagyobb arányban válaszoltak pozitívan, mint az alacsonyabban kvalifikáltak, A kor előrehaladtával párhuzamosan, nőt a halételek kedveltsége. A bajai válaszadók nagyobb arányban válaszolták azt, hogy szeretik a halételeket, mint a többi válaszadó.

18 A hal elutasításának oka
FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, szeptember 30., Szeged A hal elutasításának oka

19 FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged
Termőhely megítélése Minőségi szempontból Biztonsági szempontból

20 FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged
Pontyvásárlási kritériumok

21 FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged
Halfogyasztási szokásaink A legtöbb ember alapjában véve kedveli a halat, A szálkásság és az erős halszag, ami a legtöbb vásárlót eltérít a vásárlástól, A fogyasztók jelentős részének a halfajismerete, ár/érték arány ítélete nem kielégítő, A busa sok esetben jelentősen alul van pozícionálva a potenciális lehetőségeihez képest, A fogyasztók többsége igényli a biztonságos és nyomonkövethető haltermékeket, A hazai fogyasztók a halat az egészséges élelmiszerek közé sorolják, A bio-minősítésű hal iránti igény markánsan megfogalmazódott, Az idősebb emberek inkább az ízéért, a hagyományoktól, megszokásoktól vezérelve fogyasztják a halat, míg a fiatalabbak inkább az egészséges életmódra való törekvés miatt, A hal kedveltsége elsősorban nem az anyagi helyzettől függ, annak ellenére, hogy ez a látszat, csak éppen a jobb módúak azok, akik megengedhetik maguknak rendszeres fogyasztását.

22 Jövőbeli lehetőségek és kihívások
FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, szeptember 30., Szeged Jövőbeli lehetőségek és kihívások

23 FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged
Lehetőség: ÁFA kérdése (2012)

24 Talán nincs innovációs ötletük a vállalkozóinknak?
FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, szeptember 30., Szeged Talán nincs innovációs ötletük a vállalkozóinknak? Elnyert támogatás ágazati szinten: Ft

25 Kritika a gyakorlat felé
FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, szeptember 30., Szeged Kritika a gyakorlat felé A hazai halászati szektorban innovatív fejlesztésekkel vállalkozás foglalkozik pályázati szinten vs. EHA/HOP II. tengely pályázatai (50-60 pályázat/felhívás). Teljesítménykényszer és jelentési kötelezettség „nem szeretem” kategóriába tartozik a szektor szereplői számára. Együttműködési szándék alacsony szintje: mindent „magam” akarok megvalósítani. Területalapú támogatás mekkora %-a fordítódott fejlesztésre?

26 FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, 2013. szeptember 30., Szeged
Konklúzió A múlt tapasztalatiból (hibáiból) és a külföldi jó példákból (best practice) tanulni kell, Az új ( ) időszakban a HOP intézkedései közül az innovációs és marketing programot elsők között szükséges indítani, Szemléletváltás mind a kutatói, mind a vállalkozói szféra soraiban: egymásra vagyunk utalva, kölcsönös érdekek mentén előre tudunk lépni, Gyakorlat orientált kutatási projektek, Dilemma: termék vagy fajválaszték bővítés? Valós tech- és tudástranszfer külföldre.

27 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!
FEED-PRO-FOOD projekt: Zárókonferencia, szeptember 30., Szeged Köszönöm a megtisztelő figyelmet!


Letölteni ppt "Haltermelés és feldolgozás aktuális kérdései"

Hasonló előadás


Google Hirdetések