Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
Egyéb fermentációs technikák
Auxosztátok (nutrisztát) pH-auxosztát
2
nutrisztát
3
EGYÉB TENYÉSZTÉSI TECHNIKÁK
BIM SB 2002 Félfolytonos fermentáció lnx Félfolytonos r. produktivitása α.V térfogatot fejtünk le 3-5 ciklus, l.glükonsavfermentáció
4
EGYÉB TENYÉSZTÉSI TECHNIKÁK
BIM SB 2002 Turbidosztát elvű folytonos fermentáció
5
EGYÉB TENYÉSZTÉSI TECHNIKÁK
BIM SB 2002 =max IS LEHET !!!
6
EGYÉB TENYÉSZTÉSI TECHNIKÁK
BIM SB 2002 FELHASZNÁLÁSA: KUTATÁS, OPTIMÁLÁS
7
GRADOSZTÁT
8
EGYÉB TENYÉSZTÉSI TECHNIKÁK
Rátáplálásos (fed batch) szakaszos fermentáció A hanyatló fázis meghosszabbításaként értelmezhetjük a fed batch technikát, állandó, változó vagy periódikus módon friss tápanyago(ka)t adagolunk a rendszerbe, elvétel nincs. *alacsony állandó szintű S koncentráció (élesztőfermentáció, glükóz represszió, Crabtree effektus), *magas állandó S koncentráció (citromsav fermentáció) *prekurzor folyamatos adagolása (penicillin: fenilecetsav, triptofán:indol) pH szabályozás!! Változó térfogat, f(t): állandó, idõfüggő, folytonos, periódikus
9
EGYÉB TENYÉSZTÉSI TECHNIKÁK
BIM SB 2002 VÁLTOZÓK Kvázi állandósult állapot μ=D
10
EGYÉB TENYÉSZTÉSI TECHNIKÁK
BIM SB 2002 Állandó betáppal: A teljes sejttömeg lineárisan nő Vfb 0,5-0,6 Vtotal Vvége 0,7-0,85 Vtotal
11
EGYÉB TENYÉSZTÉSI TECHNIKÁK
BIM SB 2002 Ismételt fed batch fermentáció
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.