Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaZsigmond Kozma Megváltozta több, mint 10 éve
1
Folyadékalapú habok (lioszolok) Szilárd habok (polimer és fém)
Minimális nagyságú felület (zárt huzalt szappanoldatba mártunk) Rajkovits Zsuzsanna, 2006 Folyadékalapú habok (lioszolok) Szilárd habok (polimer és fém)
2
(A kollodika alapjai , Szegedi Egyetem)
Baloldali: cinkhab (A kollodika alapjai , Szegedi Egyetem)
3
Hab keletkezése buborékokból
(A kolloidika alapjai, Szegedi Egyetem)
4
Konstruktív és destruktív interferencia
(Azonos és ellenkező fázisban levő hullámok.) Rajkovits Zsuzsanna, 2006
5
Habkolonna vázlatos rajza
Habkolonna vázlatos rajza. (Cirkulációs gázáramoltatás), (Tuinier és mtsai, 1996) Sándor-Pálinkás
6
Felületi feszültség a gravitáció ellen?
Heliktit/Helectite Hórvölgyi, ápr 29. NaCl-oldat beszáradásának eredménye (Petri-csészében) Photo by Garry K. Smith
7
„Tears of wine" by physicist James Thomson (Lord Kelvin's brother) in Carlo Marangoni studied it for his doctoral dissertation at the University of Pavia and published his results in 1865. A complete theoretical treatment of the subject was given by J. Willard Gibbs in his work On the Equilibrium of Heterogeneous Substances (1875-8).
8
Komplex emulziók: pl. O/V/O
EMULZIÓK L1/L2 (Makro)emulzió: durva diszperzió Miniemulzió: időben stabil Mikroemulzió: termodinamikailag stabil Az emulzió jellege: „Olaj-a-Vízben” (V/O) „Víz-az-Olajban” (O/V) Komplex emulziók: pl. O/V/O
10
(ha a közeg jól nedvesít)
12
Tojássárgája + olaj Egyszerű alaprecept: 1 tojássárgájára számoljunk csésze olajat, és csészeként 1 ek citromlevet. A tojássárgáját stabilizáljuk a citromlével vagy ecettel majd cseppenként hozzáadjuk az olajat, közben folyamatosan keverjük. Amikor összeállt, fűszerezzük. 1tk dijoni mustárt is adhatunk a tojássárgájához az olaj előtt. Klasszikus alaprecept: 2 tojás sárgája, 340 ml étolaj, 1 ek citromlé (vagy ecet), 1-2 tk dijoni mustár. A tojássárgájához cseppenként hozzáadjuk az olaj felét, közben folyamatosan keverjük. Utána belekeverjük a citromlevet, majd sugarasan a maradék olajat. Hozzáadjuk a mustárt, elkeverjük, megsózzuk, borsozzuk. Egésztojásos alaprecept: 2 tojást robotgéppel elkeverünk 1 tk ecettel, 1 tk mustárporral, egy csipet sóval. Állandó kevergetés közben hozzá csurgatjuk az olajat. Megkóstoljuk, ízlés szerint borsozzuk, sózzuk, fűszerezzük.
13
Kétkomponensű műgyanta (emulzió) 3P gyanta: A + B
Vízüveg vizes oldata (A komponens) Izocianát (B komponens) –N=C=O Metilén-difenil-4,4'-diizocianát (MDI) Poliizocianurát (térhálós)
14
Kiváló mechanikai tulajdonság
Víz alatt is megköt Szabályozható habzás Kiváló mechanikai tulajdonság Hőszigetelő Égésállóság
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.